długo, akurat został samotnie w piecu gdy ja poszłam z synem na urodziny jego kolegi. Piekł się 6 godzin... mięso było mięciutkie, marchewki rozpływały się w ustach tylko sosu nie zostało nic a nic... ale po zagotowaniu z wodą i tam było pysznie. Druga próba była zdecydowanie lepsza. Gulasz zachwycał smakiem, zapachem, mięso ani warzywa nie były rozgotowane. nam smakował(...)sobie z chlebem, i z makaron i z kaszą. Gulasz wołowy z musztarda i marchewkami 900 g pręgi wołowej 500 g marchewki 2 cebule 120 ml sosu Worcestershire 2 łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku 800 ml wody Mięso kroimy w kostkę 5 cm i lekko solimy i pieprzymy. Marchewki obieramy i kroimy w spore kawałki. Cebule kroimy
Dzieje kuchennej Wiewiórysię w tej sałatce sprawdziło Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 garście mieszanki ulubionych sałat 3- 4 jajka 100g pomidorków koktajlowych pół zielonego ogórka 100g czarnych oliwek sos: dwie łyżki jogurtu naturalnego, łyżka musztardy Dijon, 1 ząbek czosnku sól, pieprz, przyprawa do kurczaka olej do smażenia *** Filet z kurczaka przekrawamy wzdłuż na dwie części i obsypujemy(...)talerzu dookoła, tak aby środek pozostał pusty *** *** Oliwki kroimy w krążki i wykładamy na sałatce *** *** Przestudzone mięso kroimy w paseczki i układamy na środku talerza z sałatką *** *** Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z musztardą oraz przeciśniętym czosnkiem i delikatnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytemchyba pisać jaka jest to kolosalna różnica dla naszego układu trawiennego... 😘 Ci, którzy stosują mąkę orkiszową już dawno odczuli różnice... ❗ i mogą coś na ten temat powiedzieć... ❗ Składniki na sos: 2 puszki pomidorów bez skórki (najlepiej krojonych) 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chili (jeśli lubimy bardziej pikantny smak) tłuszcz do smażenia bazylia oregano sól pieprz Przygotowanie(...)chili (wystarczy ją przekroić tylko na pół) i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty czosnek, zioła i dalej dusimy (bez przykrywki) do momentu aż sos zgęstnieje. Gdy już sos jest gotowy doprawiamy solą i pieprzem. Przed posmarowaniem naleśników należy wyjąć papryczkę chili. Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego 1 szkl
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekiszonej kapusty 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej ok. 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka sól, pieprz, łyżeczka nasion kminu pół łyżeczki proszku do pieczenia (dla chrupkości) Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 1 duży kubek śmietany (12% lub mniej) pół pęczka natki pietruszki 1-2 duże ząbki czosnku sól i pieprz do smaku W dużej misce rozmieszać(...)ciasta na racuchy. Dodać odciśniętą kapustę i dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść po 2-3 łyżki ciasta, formując okrągłe placuszki i smażyć na rumiano z obu stron. Przygotować sos. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę, sól i pieprz. Fuczki podawać polane sosem czosnkowym
Czerwień i błękitwielkanocnym stole, choć przyznam, że na co dzień także świetnie smakuje. To idealna propozycja na nietuzinkowe podanie białej kiełbasy i jajka, które doskonale komponuje się z sałatą i sosem chrzanowym. Można ją podać na większym półmisku lub podzielić na mniejsze porcje. U mnie znika bardzo szybko z dodatkiem świeżego pieczywa. Pychota! Może również spróbujecie? 1 opakowanie mixu sałat (150g(...)białe kiełbaski (u mnie z szynki Henryk Kania ) 3 jajka Sos: 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Opcjonalnie do posypania: kiełki pestki dyni Majonez połączyć z jogurtem oraz chrzanem i doprawić solą z pieprzem. Kiełbasę podgrzać i pokroić na grubsze plasterki. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w plastry. Następnie
Di gotujeserem feta, pieprzem i gałka muszkatołową Na drugą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo,aż sos zrobi się gęsty, dodajemy cukier do smaku, sól, bazylię oraz obie papryki. Schab cienko rozbijamy-tak,żeby nie było uszkodzeń w mięsie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa(...)szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez na złoto z każdej strony.-następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości mięsa. Na suchej patelni podgrzewamy tortillę. Ciepłe placko składamy, polewamy sosem pomidorowym, na wierzch kładziemy roladki-posypujemy parmezanem. Do podania: sałata z sosem vinegret
Kopystką po garachpotatoes are cooked ad trozen peas blend all than add milk and butter, use nutmeg, salt, pepper to your own preferred taste. Składniki: - pierś z kaczki - sól, pieprz - sos sojowy - miód - czarna porzeczka - wino wytrawne czerwone - sok z pomarańczy - mrożony zielony groszek - 4 średnie ziemniaki - mleko - gałka muszkatołowa - 2łyżki masła Przygotowanie: 1 . Pierś z kaczki należy oprószyć solą, pieprzem(...)dodać 3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki miodu, a następnie odstawić do lodówki na min.3h, najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć z lodówki i podsmażyć z każdej strony po 2minuty. Piekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Porzeczkę myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy
Coś z niczegotalerzach przygotowałam sałatkę wiosenną, która składa się z kolorowych sałat, brokuła, jajek, rzodkiewek, szczypiorku i ogórków. Pycha ! Ten widok sałatki sprawia lepszy dzień. A całość polana jest pysznym sosem na bazie oliwy i octu jabłkowego. Sałatka może być samodzielnym daniem jak i dodatkiem do obiadu. PRZEPIS mix sałat 1 op. jaja ugotowane na twardo 2 szt. rzodkiewki(...)ugotować w osolonej wodzie. Przecedzić i przelać zimną wodą. Mix sałat umieścić w misie. Jaja pokroić na połówki, ogórki w plastry, szczypior posiekać. Wszystkie składniki umieścić na sałacie. Sos oliwa z oliwek 2 łyżki woda 3 łyżki ocet jabłkowy 1 łyżka miód 1 łyżeczka musztarda 1 łyżka sok z cytryny 1 łyżeczka sól/ pieprz szczypta Oliwę, wodę, ocet
Kuchnia Pauletteswydrążeniu) 200 g cebuli białej 100 g marchewki 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego 100% 100 g tłuszczu do smażenia (np. masło klarowane lub smalec gęsi ) 30 ml sosu sojowego lub sosu sojowego Tamari (bez glutenu) – można pominąć sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony papryka ostra papryka słodka 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego Cebulę obrać(...)mniejsze kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Następnie zdjąć ją z patelni i rozdrobnić w misce widelcem. Gotowe ryby oraz odsączony ryż dołączyć do warzyw. Dodać przecier pomidorowy oraz sos sojowy (można pominąć) i przyprawy. Całość dusić przez 10-15 minut cały czas mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec doprawić ewentualnie do smaku. Smacznego! — BTW całości
Ola la LCHFDanie jednogarnkowe: mięsno-warzywne klopsiki z ziemniakami w sosie pomidorowym Te pyszne mięsno-warzywne klopsiki już któryś raz pojawiają się na moim stole, w różnych wersjach. Jestem ich wielką fanką. Tym razem zapraszam na szybkie i smakowite danie jednogarnkowe. W roli głównej wspomniane klopsiki i ziemniaki, a wszystko to w sosie pomidorowym. Szybko, smacznie i treściwie. Polecam! Składniki(...)wysokim ogniu *** *** Następnie mięso zalewamy wodą i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut na małym ogniu *** *** Gdy ziemniaki zmiękną, do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy koperkiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY
Blog z ApetytemZapraszam na smaczny sos do makaronu. Sos jest wegetariański, bez mięsa. Ale jest bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi przypraw. Podałam go z makaronem razowym z samopszy od BioBabalscy . Polecam na obiad lub kolację. Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/2 średniej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, suszonej bazylii oraz ziół prowansalskich szczypta cynamonu(...)cebulą, po chwili dodajemy paprykę i przesmażamy razem przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat. Zmniejszamy ogień i na małym pod przykryciem gotujemy sos przez ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, ziołami prowansalskimi, cynamonem, chili oraz imbirem. Wyłączamy gaz. Podajemy z ugotowanym makaronem (ja podałam z razowym z samopszy). Smacznego Przepis
słodkie i nie tylko historie kulinarnejest to danie rosyjskie, które spopularyzowano w całej Europie w XIX w. Część nacji do tej potrawy dodaje wino. W innych rejonach świata, strogonow to czysta wołowina w sosie z dodatkiem musztardy, ale bez pieczarek czy choćby cebuli. I tak strogonowa robiony jest zwykle z wołowej polędwicy i serwowany w postaci gęstej potrawki – gulaszu z chlebem, ryżem, kaszą(...)kroimy og\u00f3rki w plasterki i dodajemy do potrawki.\r","Dodajemy koncentrat pomidorowy, papryki, musztard\u0119, s\u00f3l i pieprz.\r","Do kubka wlewamy \u015bmietan\u0119, 5 \u0142y\u017cek sosu spod mi\u0119sa i dodajemy \u0142y\u017ck\u0119 m\u0105ki.\r","Mieszamy i dodajemy do mi\u0119sa.\r","\u015amietan\u0119 i mi\u0119so mieszamy i dusimy 2 min.\r"]} Drukuj
Mieszam w Garnkuszklanki brązowego cukru 2 duże jajka 115 g mąki 115 g masła Na małej mocy palnika ciągle mieszając, rozpuścić masło z czekoladą na gęsty jednolity sos. Lekko przestudzić. Całe jajka razem z cukrem ubić mikserem, na puszystą masę. Cieniutkim strumieniem wlewać ciepła masę czekoladową i zmiksować do połączenia. Dodać przesianą mąkę i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem(...)czekolady nie spalić. Powinna się ładnie skarmelizować. Wyjąć z piekarnika. Śmietanę zagotować krótko i zdjąć z palnika. Wsypać paloną czekoladę i wymieszać, aby powstał gęsty jednolity karmelowy sos. Sosem udekorować sernik. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-GarkotłukZdrowo i pysznie Składniki Sos : 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Dijon 5 łyżek soku z granatu 2 łyżki oliwy z orzecha włoskiego czarny pieprz świeżo mielony Ponadto : 2 garści sałaty 1 gruszka soczysta 4 łyżki ziaren granatu 2 czubate łyżki ricotty Przygotowanie Sos : wszystkie składniki połączyłem, dokładnie wymieszałem, aby w efekcie powstała emulsja. Orzechy piniowe uprażyłem(...)kostkę, skropiłem sokiem z cytryny. Z granatu wyłuskałem ziarna. Odłożyłem 4 łyżki ziarenek. Z pozostałych wycisnąłem sok. Na talerzu rozłożyłem sałatę ( insalatina ), na niej pokroją gruszkę, awokado, ricottę. Polałem sosem, ale nie po gruszce i awokado ( zmienią kolor ). Całość posypałem uprażonymi orzeszkami, doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem
R'n'G Kitchenbazylią) - 2 serki topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół szkl. śmietany 18% - przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa - 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy) Należy ugotować makaron w osolonej wodzie. Warzywa sparować ok. 10-15 min. Aby przyrządzić sos, należy śmietanę wraz z wodą podgrzać do wrzenia, dodać serki topione wraz(...)przyprawami . Pogotować ok. 5 minut na małym ogniu. Na końcu użyć blendera, aby uzyskać kremową konsystencję.Na tym koniec , wystarczy tylko poporcjować makaron, wyłożyc warzywa i polać sosem :) Pychotka :) Smacznego
Różne smaki w kuchni