sosy - 72234 przepisów (strona:1296/4816)

SAŁATKA BROKUŁOWA + FILMIK 124

SOS :  3 łyżki majonezu  1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczka soli  1/2 łyżeczka pieprzu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę                                                                  PRZYGOTOWANIE :  Brokuł gotujemy(...)miękkości, odcedzamy i studzimy. Dzielimy go na małe różyczki.  Cebulę, ogórki i szynkę kroimy w kostkę.  Kukurydzę odcedzamy.  Składniki sosu dokładnie mieszamy.  Składniki sałatki przekładamy do miski, wlewamy sos i dokładnie mieszamy.  Przed podaniem chłodzimy około 30 minut. Smacznego  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Pulpety w sosie musztardowym 143

Smaczne małe pulpeciki z pysznym sosem musztardowym zaskoczyły moje podniebienie. Użyta tam musztarda francuska jest miłym zaskoczeniem. Sądzę że płci męskiej te danie posmakuje, a w razie krzywych min dzieci można zrezygnować z francuskiej i dodać tylko miodową. Polecam i życzę smacznego! Składniki: 250 g mięsa mielonego z indyka 2 kromki chleba czerstwego 1 kostka rosołowa  2 łyżki musztardy(...)Dodajemy nasze pulpety i gotujemy je 20 minut, co jakiś czas mieszkając. Po tym czasie pulpety wykładamy na talerz a do garnka dodajemy śmietanę z mąką i energicznie mieszany. Sos powinien się utworzyć zaraz po zagotowaniu. Odstawmy na kilka minut nasz sos, będzie on wtedy bardziej gęsty. Pulpety podałam z ziemniakami i sałatką, lecz uważam że smakowałyby równie dobrze

Dominacja smaku
Grillowany oscypek z sosem żurawinowym i orzechami włoskimi 148

Dzisiaj góralskie smaki Grillowany oscypek z sosem żurawinowym i posypany uprażonymi orzechami włoskimi. Pycha! Do przygotowania tej przekąski można użyć dużego oscypka pokrojonego w plastry lub małych, które grillujemy w całości. Do żurawiny dodałam łyżkę octu balsamicznego i wody, ale nie jest to konieczne. Można dodać sam dżem żurawinowy prosto ze słoiczka, będzie równie smaczne. Polecam Składniki: 1 oscypek garść(...)miseczki przełożyć dżem, ocet balsamiczny i wodę mineralną (opcjonalnie). Wymieszać. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać. Na talerz wyłożyć roszponkę, na to plastry sera. Następnie polać sosem żurawinowym i posypać uprażonymi orzechami włoskimi. Smacznego To też może Cię zainteresować: → Grillowany ser kozi z buraczkiem, orzechami włoskimi, rukolą i dressingiem z czarnego bzu → Grillowany camembert z sosem rabarbarowym

Oryginalny smak
Sałatka z brokułem i twarogiem – smaczna i zdrowa 828

dużą kostkę i dodaję do brokuła. Jajka kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Umytą i osuszoną zieleninę drobno kroję i dodaję do sałatki. Teraz przygotuję sos: Jogurt oraz majonez przekładam do miseczki. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do majonezu z jogurtem, dodaję ocet, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską 804

800g) małej kapusty pekińskiej (po usunięciu twardych części zostało mi ok. 400g liści kapusty) 1 puszki kukurydzy (ok. 285g po odsączeniu zalewy) 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (2 razy po ok. 98g po odsączeniu z sosu) 1 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy delikatesowej łagodnej (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku @media(...)auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską – Wykonanie: Kapustę pozbawić białych, twardych części. Resztę poszatkować dość drobno. Wrzucić do miski. Tuńczyka odsączyć z sosu. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tuńczyka i kukurydzę wrzucić do miski z kapustą, dodać majonez, jogurt naturalny, musztardę (opcjonalnie), wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Smacznego! Więcej przepisów

Kulinarne Przeboje
Fasolka z brukselką 130

Jaś kawałek wędzonego żeberka kawałek kiełbasy cebula kilka świeżych brukselek pęczek natki pietruszki cukinia 2 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz, majeranek, kminek 2 listki laurowe kilka kropel ciemnego sosu sojowego Przygotowanie Fasolę zalać wodą i moczyć ją najlepiej przez noc. Następnie odcedzić i wlać świeżą. Wstawić na gaz, dodać dwa listki laurowe, szczyptę kminku wlać szklankę bulionu i gotować(...)miękkości. Pokrojone w kostkę żeberka i kiełbasę podsmażyć na odrobinie smalcu, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Po kilku minutach smażenia dodać poszatkowaną cebulę, a na końcu wcisnąć czosnek. Brukselkę i natkę umyć i lekko osuszyć. Cukinię obrać i drobno pokroić. Do miękkiej fasoli dodać mięso, brukselkę i cukinię. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i trzymać jeszcze chwilkę na ogniu

Gaździnka warzy
Mule w białym winie 137

smak małży. Mule w białym winie najlepiej podawać z cząstką cytryny. Zawsze dodaję dużo masła i wina, a spowodowane jest to tym iż uwielbiam maczać kawałek bagietki w tym sosie jedząc małże. Sos zdecydowanie wzbogaca smak dania. Składniki: 1 kg świeżych muli (opcjonalnie mrożonych) 125 ml białego wytrawnego wina 4 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki 50g masła Cząstki cytryny, skórka(...)przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Jeżeli po tym czasie jakieś małże zostaną zamknięte, należy je odrzucić. Przed końcem dodajemy skórkę cytryny. Danie podajemy z powstałym sosem najlepiej w misce z dodatkiem bagietki oraz cząstki cytryny. Gotowe przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Artykuł Mule w białym winie pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem 239

stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać, pod przykryciem, przez 3 - 4 godziny, aż gołąbki będą miękkie. Gołąbki podawać na ciepło, ze skwarkami lub z sosem pomidorowym (jak u mnie). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 10 średnich gołąbków. Liście kapusty należy podgotować (a nie ugotować do miękkości) i regularnie i stopniowo je zdejmować z kapusty(...)podziurawić liści. Dzięki temu gołąbki będą łatwiej się zawijać.  1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie . Gołąbki podaj z prostym sosem pomidorowym! Prosty sos pomidorowy

Gospodyni Miejska
Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą i jajkiem 131

wielkanocnym stole, choć przyznam, że na co dzień także świetnie smakuje. To idealna propozycja na nietuzinkowe podanie białej kiełbasy i jajka, które doskonale komponuje się z sałatą i sosem chrzanowym.  Można ją podać na większym półmisku lub podzielić na mniejsze porcje. U mnie znika bardzo szybko z dodatkiem świeżego pieczywa. Pychota! Może również spróbujecie? 1 opakowanie mixu sałat (150g(...)białe kiełbaski (u mnie z szynki Henryk Kania ) 3 jajka Sos: 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Opcjonalnie do posypania: kiełki  pestki dyni Majonez połączyć z jogurtem oraz chrzanem i doprawić solą z pieprzem. Kiełbasę podgrzać i pokroić na grubsze plasterki. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w plastry. Następnie

Di gotuje
Super szybki makron z mąki gryczanej 171

krewetek surowych lub obgotowanych 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki lub starte na tarce 1 łyżka tartego imbiru 1/4 szklanki sosu sojowego 4 łyżki wody 1 łyżka miodu Mała cukinia Pęczek rzodkiewki 4 łyżki sezamu 4 łyżki siekanego szczypiorku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj wodę, wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)dodaj pozostały czosnek oraz imbir. Smaż minutę. Dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, a po chwili cukinię pociętą w julienne, albo cienkie paski. Krok 5 Wlej do warzyw na patelni sos sojowy, wodę i miód. Duś przez 3-4 minuty. Dodaj do sosu makaron soba i krewetki. Wymieszaj. Podawaj makaron posypany sezamem i siekanym szczypiorkiem. Smacznego! Artykuł Super szybki makron

Niedzielny kucharz
Imprezowa przekąska pieczarkowa. Pysznie i chrupiąco. 164

przygotowaniu. Polecam i życzę Wam miłego dnia W przepisie wykorzystałam przyprawy od Smaki Natury. Przyprawy są pozbawione glutaminianu sodu, nadają danią wyjątkowy smak, mają szerokie zastosowanie (idealne do sosów, makaronów, zapiekanek itd). Warto odwiedzić stronę Smaki Natury Uwaga! Dla czytelników bloga 10% rabatu na zakupy w sklepie. Pamiętajcie o wpisaniu kodu „slodkie okruszki” Składniki: 8-10 pieczarek(...)łyżek mleka 3 pełne łyżeczki przyprawy Pomidory z Czosnkiem Bazylią Bez Soli Smaki Natury * 2 szczypty pieprzu czosnkowego Smaki Natury masło klarowane do smażenia pikantny ketchup lub inny sos do podania *można dodać więcej, jeśli lubicie mocniejsze smaki Przygotowanie: Pieczarki obieramy, pozbawiamy ogonków (potrzebujemy samych kapeluszy). W misce mieszamy 7 łyżek mąki kukurydzianej, z mąką pszenną, 2 jajkami, mlekiem

Słodkie okruszki
Sałatka z mango i awokado 214

sałatka w kolorach wiosny z egzotycznymi owocami, błyskawiczna w przygotowaniu. Do podania ze świeżym pieczywem lub grzankami. Składniki: awokado mango rukola, roszponka lub mix sałat garść orzechów włoskich na sos: 4 lyżki oliwy łyżka octu winnego lub soku z cytryny łyżeczka miodu pieprz świeżo mielony Mango i awokado obrać i pokroić w kostkę lub plasterki, orzechy uprażyć na suchej patelni(...)posiekać. Wymieszać składniki sosu. Na talerzu ułożyć porcję rukoli, następnie mango i awokado. Polać całość sosem i posypać orzechami

wyzwania kuchenne
Gulasz wolowy z musztarda i marchewkami 157

długo, akurat został samotnie w piecu gdy ja poszłam z synem na urodziny jego kolegi. Piekł się 6 godzin... mięso było mięciutkie, marchewki rozpływały się w ustach tylko sosu nie zostało nic a nic... ale po zagotowaniu z wodą i tam było pysznie. Druga próba była zdecydowanie lepsza. Gulasz zachwycał smakiem, zapachem, mięso ani warzywa nie były rozgotowane. nam smakował(...)sobie z chlebem, i z makaron i z kaszą. Gulasz wołowy z musztarda i marchewkami 900 g pręgi wołowej 500 g marchewki 2 cebule 120 ml sosu Worcestershire 2 łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku 800 ml wody Mięso kroimy w kostkę 5 cm i lekko solimy i pieprzymy. Marchewki obieramy i kroimy w spore kawałki. Cebule kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka nicejska z kurczakiem 3476

się w tej sałatce sprawdziło   Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 garście mieszanki ulubionych sałat 3- 4 jajka 100g pomidorków koktajlowych pół zielonego ogórka 100g czarnych oliwek sos: dwie łyżki jogurtu naturalnego, łyżka musztardy Dijon, 1 ząbek czosnku sól, pieprz, przyprawa do kurczaka olej do smażenia     *** Filet z kurczaka przekrawamy wzdłuż na dwie części i obsypujemy(...)talerzu dookoła, tak aby środek pozostał pusty *** *** Oliwki kroimy w krążki i wykładamy na sałatce *** *** Przestudzone mięso kroimy w paseczki i układamy na środku talerza z sałatką *** *** Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z musztardą oraz przeciśniętym czosnkiem i delikatnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ

Blog z Apetytem
Naleśniki orkiszowe z sosem Napoli 159

chyba pisać jaka jest to kolosalna różnica dla naszego układu trawiennego... 😘 Ci, którzy stosują mąkę orkiszową już dawno odczuli różnice... ❗ i mogą coś na ten temat powiedzieć... ❗ Składniki na sos: 2 puszki pomidorów bez skórki (najlepiej krojonych) 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chili (jeśli lubimy bardziej pikantny smak) tłuszcz do smażenia bazylia oregano  sól pieprz Przygotowanie(...)chili (wystarczy ją przekroić tylko na pół) i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty czosnek, zioła i dalej dusimy (bez przykrywki) do momentu aż sos zgęstnieje. Gdy już sos jest gotowy doprawiamy solą i pieprzem. Przed posmarowaniem naleśników należy wyjąć papryczkę chili. Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego 1 szkl

Dieta Rozdzielna i Zdrowie

Proponowane wyszukiwania