mają Rodziny, coś tu nie halo jest Panie Prezesie. Jak sprawiedliwie, to wszystkim: lekarze, policjanci, strażacy. Dobra koniec polityki. Smacznie było, cześć. Składniki: makaron gniazdka nitki 1 słoik sosu do spaghetti ORZECH 400 g mielonego karczku 2 łyżki kaszy manny 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej 1 plaska łyżeczka listków świeżego tymianku Sól i pieprz do smaku(...)dodać kaszę mannę, jajko i wszystkie przyprawy. Wyrabiać masę mięsną przez minimum 5-7 minut. Uformować zgrabne kuleczki i odstawić. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem wlać połowę sosu beszamelowego, na nim ułożyć gniazdka makaronowe. Do każdego gniazdka włożyć po solidnej łyżce ketchupu, a na nim ułożyć mięsne kulki. Wszystko zalać drugą częścią sosu, można
Gosia gotujePrzepyszna zapiekanka naleśnikowa a'la bolognese. Bez glutenu i laktozy. Świetna odmiana dla makaronu z sosem bolońskim czy lasagne. Z przepisu wychodzą ok. 4 naleśniki, więc zawsze można ich zrobić więcej zależnie od wielkości naczynia w jakim chcemy je zrobić. Składniki: Naleśniki: 1 szkl. mąki Teff 1 jajko 3/4 szkl. wody 2 łyżki mleka bez laktozy Szczypta(...)soli Sos a'la bolognese: 1/2 cebuli 1/2 puszki krojonych pomidorów 200g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) Papryka słodka i ostra Sól himalajska Oregano, bazylia Mozzarella Olej/oliwa Przygotowanie: Składniki na naleśniki mieszamy, konsystencja ciasta powinna być minmalnie rzadsza jak na normalne naleśniki. Odstawiamy na 10-20 min. Smażymy na odrobinie oleju. Na oliwie/oleju lekko podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę
CzarnawisienkaJapońska sałatka z glonów wakame zapewne zaspokoi pragnienie fanów kuchni wschodniej. Tym, którzy jeszcze jej nie próbowali polecamy sałatkę z glonów z sosem sojowym i sezamem. Ogórek dodaje sałatce soczystości i sprawia, że jest w niej jeszcze więcej błonnika. Sezam (koniecznie przysmażony!) wydobywa smak tej japońskiej mieszanki. Polecam! Składniki: glony wakame sezam - 100g masło - 14g ogórek zielony - 1 mały(...)sos sojowy - 28g Sposób przygotowania: Glony zalej ciepłą wodą - zostaw je w wodzie przez około 15-30 minut.Roztop masło na patelni i podsmaż sezam, aż się zarumieni. Pokrój ogórka w drobne półksiężyce. Algi odcieć i wymieszaj z ogórkiem i sezamem. Wszystko polej sosem sojowym i dokładnie wymieszaj. Smacznego
Keto Przepisyciecierzycą i wyraźnym aromatem cytryny. Pyszności! Cytryna świetnie komponuje się z zielonymi warzywami w makaronowych daniach, choćby spójrzcie na te fettucine alfredo ze szparagami lub makaron z brukselką w sosie śmietanowym . Przepis ten znalazłam na BBC Food i dostosowałam do jarmużu i suszonego makaronu. Przygotowałam go z myślą o nowym cyklu na blogu, którego pierwszą odsłonę zobaczycie już(...)talerze, posyp pozostałym serem oraz pestkami słonecznika. ➤ Rada: Dobrze jest przełożyć makaron bezpośrednio na patelnię razem z odrobiną wody, która do niego przylgnie. Dzięki temu uzyskamy bardziej jedwabisty sos. Można też odcedzić makaron na durszlaku wcześniej zachowując 1/4-1/2 szklanki wody, którą następnie rozrzedzimy sos na patelni
Chilli Czosnek i Oliwaglony), morski (glony, ryby, skorupiaki – dodaje się zarówno mięso jak i ości, pancerzyki a później odcedza). Możecie się tez spotkać z mieszankami tych wywarów. Bardzo często bulion jest przyprawiany sosem sojowym lub pastą miso (robi się ją ze sfermentowanego ryżu, soi lub pszenicy. Dopełnieniem są dodatki warzywne i/lub mięsne zależne od upodobania. Ja użyłam japońskiego makaronu pszenno – gryczanego Soba (cudownie(...)mung listek alg morskich 1 papryczka chili czerwona 1 papryczka chili żółta cebula dymka 8 plastrów boczku surowego – wędzonego Składniki na marynatę do jajek: 1 szkl wody 50 ml sosu sojowego ciemnego 4 cm imbiru świeżego 3 ząbki czosnku 2 łyżki cukru Przygotowanie: MARYNATA DO JAJEK Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Do garnka wlewamy wodę i sos sojowy, imbir
Kierunekuchnianajlepiej podgrzybków) 1 duża cebula 5 łyżek oliwy łyżka masła 300 ml wody od gotowania grzybów 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 6 ziaren jałowca łyżeczka cukru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka mąki pieprz sól Składniki na placki ziemniaczane (około 10-12 szt): 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 nie duże cebule(...)gotowania) i dorzucamy do cebuli. Po chwili smażenia przekładamy zawartość patelni do duszącej się łopatki. Od tego czasu podlewamy wodą od grzybów. Kiedy mięso jest już miękkie, doprawiamy gulasz sosem sojowym i cukrem (do zrównoważenia gorzkiego posmaku jałowca). Na koniec zaciągamy sos łyżką mąki rozmieszanej w ¼ szkl wody. PLACKI ZIEMNIACZANE Ziemniaki, czosnek i cebulę obieramy i trzemy na tarce
Kierunekuchniawiększą kostkę, posypujemy obficie przyprawą gyros i zostawiamy w lodówki na pół godziny. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę a następnie dodajemy pokrojonego kurczaka. Smażymy kilka minut. Przygotowanie sosu : wymieszać keczup z majonezem :). Na blaszkę wsypujemy ryż oraz podsmażonego kurczaka. Mieszamy i zalewamy połową przygotowanego sosu. Rozsmarowujemy i posypujemy 100 g sera. Następnie dodajemy wymieszaną kukurydzę wraz z pokrojony(...)kostkę ogórkami oraz papryką. Zalewamy pozostało częścią sosu, rozsmarowujemy. Na koniec posypujemy pozostałym serem. Pieczemy 20-25 w nagrzanym piekarniku do 170 stopni. Smacznego! Zapraszam na film z przygotowań
Kulinarne przygodyDziś mój autorski przepis na pysznego łososia w cieście francuskim. Składniki: I. Sos: - 1 żółtko - szczypta soli - 1 łyżeczka musztardy Dijon - 2 łyżeczki musztardy z białą truflą - oliwa truflowa - olej - sól - pieprz - 2 łyżeczki czarnych trufli w plasterkach, marynowanych w oliwie - 1 łyżka soku z limonki - garść startego parmezanu II. Ryba: - ok. 1 kg łososia - 1 limonka - sól ziołowa - pieprz(...)Następnie dodajemy trufle, parmezan, sok z limonki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Formę 36 x 13 cm natłuszczamy i umieszczamy w niej ciasto francuskie, zawijając boki. Na nim rozsmarowujemy sos. Łososia kroimy w dużą kostkę i układamy na cieście pokrytym sosem. Wierzch delikatnie posypujemy startym parmezanem. Pieczemy w 200°C, do momentu, aż ciasto się zarumieni. Dekorujemy szczypiorkiem i prażonymi
DominikaDolcimąki - 15 g świeżych drożdży - 1 łyżka cukru - 1 łyżka ciepłej wody - 3 łyżki śmietanki 30% - 1/2 szklanki wody - 1 łyżka oliwy z oliwek - szczypta soli II. Sos: - 3 ząbki czosnku - 1 puszka pomidorów (400g) - szczypta cukru - 25 ml czerwonego wina (wytrawnego) - suszona bazylia - suszone oregano - sól - pieprz - 3 chluśnięcia sosu Chipotle/Tabasco - oliwa z oliwek III. Dodatki: - parmezan - szynka(...)Blachę smarujemy oliwą (można również rozgniecionym ząbkiem czosnku) i umieszczamy na niej ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Na cieście rozsmarowujemy sos i posypujemy starty parmezan. Pieczemy 15-20 minut, aż ser i boki ciasta się zarumienią. Dekorujemy szynką parmeńską, pomidorkami i rucolą. Smacznego
DominikaDolciŚwietny, szybki i prosty przepis na efektowny, walentynkowy deser. ;) Składniki: - świeże, duże i jędrne truskawki - ulubiony szampan - polewa toffi - polewa biała czekolada - posypki do dekoracji - sos czekoladowy - sos toffi - bita śmietana + mała strzykawka jednorazowa z igłą Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i dokładnie suszymy. Na każdą truskawkę odmierzamy ok. 1 ml szampana i powoli wstrzykujemy. Umieszczamy owoce w lodówce(...)Każdą truskawkę zamaczamy w polewie, czekamy, aż jej nadmiar spłynie i układamy np. na papierze do pieczenia. Dekorujemy posypkami i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia. Podajemy z sosami i bitą śmietaną. Smacznego
DominikaDolciścianek pucharków, w których będziemy podawać deser. Dociskamy, pozbywając się pęcherzyków powietrza i wlewamy ostudzoną, lecz wciąż płynną Panna Cottę. Pamiętamy, by na górze zostawić trochę miejsca na sos. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mrożone maliny umieszczamy w rondlu i wsypujemy trochę cukru. Podsmażamy, co chwilę mieszając. Doprawiamy jeszcze kardamonem i cukrem do smaku. Ściągamy z ognia(...)powstanie nam dość gęsty sos. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem nasz schłodzony deser dekorujemy sosem, świeżymi malinami i ozdobami z białej czekolady. Smacznego
DominikaDolciskórki mała puszka kukurydzy 350 g kruchej wędliny 1/2 słoiczka cebulki perłowej 2 jaja kurze 6 jaj przepiórczych 3-4 rzodkiewki rzeżucha szczypiorek odrobina pokruszonego parmezanu II. Sos: 250 ml majonezu ( polecam firmy Roleski) 4-5 łyżek chrzanu ze słoiczka garść startego parmezanu sól pieprz III. Dodatkowo: ziarenka pieprzu mały kawałek marchewki Sposób przygotowania(...)kroimy je w kosteczkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Wędlinę kroimy na drobne, nieregularne i postrzępione kawałeczki. Szczypiorek drobno kroimy. W miseczce umieszczamy wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy. Bierzemy duży półmisek i rozsmarowujemy na nim sos. Posypujemy go potarganą na mniejsze kawałki sałatą, szynką, pomidorami, kukurydzą,cebulką i rzodkiewką. 5 jaj przepiórki kroimy na pół
DominikaDolcisuszone papryczki chili sól pieprz oliwa II. Kalmary: 250 g mrożonych krążków kalmarów sól 1/2 szklanki mąki suszona bazylia 1 jajko 1/4 szklanki wody gazowanej olej rzepakowy III. Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów 1 łyżeczka kremu balsamicznego kilka kropel soku z cytryny/limonki sól pieprz suszona bazylia suszone oregano IV. Całość: 100 g sałaty roszponki(...)oleju rzepakowego. Przy użyciu widelca krążki maczamy w cieście i wrzucamy na tłuszcz. Smażymy 2-3 minuty, aż ciasto się lekko zarumieni. Odsączamy na ręczniku papierowym. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku i potrząsamy, aż się połączą. Sałaty i pomidory dokładnie myjemy i osuszamy. Suszone pomidory i oliwki odsączamy z zalewy. W misce/ na paterze układamy sałaty
DominikaDolcipojawiają się u nas na obiad bardzo często. Czasem z kaszy, czasem ze strączków, a czasem po prostu ziemniaczane :) Tym razem w wersji z fetą i szpinakiem, podane z sosem cytrynowo-musztardowym. Polecam :) ok 1,2 kg ziemniaków 250 mrożonego rozdrobnionego szpinaku 150 g sera feta pół cebuli ząbek czosnku łyżka soku z cytryny łyżeczka skórki startej z cytryny łyżeczka(...)musztardy dijon łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki gruboziarnisty pieprz i sól do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia sos: 150 ml jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny łyżeczka musztardy dijon pół pęczka posiekanego cienkiego szczypiorku sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy (mogą być z dnia poprzedniego). Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy szpinak
Mienta blogchwilę przesmażam, ale uważam żeby mąka się nie spaliła. Zdejmuję z ognia i wlewam mleko, cały czas mieszam. Wstawiam na ogień, zagotowuję. Dodaję czosnek rozduszony, śmietanę, sól, pieprz. Do sosu dodaję małe różyczki brokuła surowego i nie gotuję ich. Do naczynia do zapiekania przekładam sos, dodaję makaron i mieszam, układam kule mięsa które posypuję papryką. Nie gotuję brokuła i makaronu(...)wcześniej bo one dojdą w sosie podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni, zmniejszam na 170 wstawiam naczynie i piekę około 40 minut. Przed podaniem dekoruję natką i sercami z buraka pieczonego
wesoła kuchnia