sosy - 72234 przepisów (strona:1294/4816)

Pomidorowa kasza kuskus ze smażoną tołpygą 197

bulion jest słony. Zmniejszamy ogień i gotujemy pomidory ok 20 minut od czasu do czasu mieszając.  Po upływie tego czasu dodajemy bulion.Na początek ok 1/2 szklanki. Próbujemy, czy sos nadal nam smakuje i jest odpowiednio przyprawiony. Jeżeli wszytsko gra, wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy z pomidorami.  Sos powinien być ok. pół cm nad kaszą. Jeżeli kasza wyraźnie wystaje(...)ponad sos, dolewamy więcej bulionu. Kaszę przykrywamy i zostawiamy na najmniejszym ogniu, lub nawet na wyłączonym, jeżeli nie ufacie swojej kuchence ;) W tym czasie smażymy rybę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, rybę kładziemy od strony skóry i smażymy aż skórka stanie się złota.  W międzyczasie można skontrolować sytuację kaszy, przemieszać, a jeżeli cały płyn już się wchłonął, a naszym

Cook&Love
Zapiekany makaron conchiglioni 192

ponad 200 zł❗     W tym przypadku było na odwrót, cena nie wielka, za to smak nieziemski💫 i oczywiście praca Agnieszki...😍 Bezcenna❗ Składniki: makaron muszle conchiglioni pesto brokułowe sos beszamelowy Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu najlepiej rozłożyć na talerze (wtedy nam się nie poskleja). Do muszli - makaronu nakładamy pesto i układamy (ściśle obok(...)siebie) w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowany makaron polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy 25 minut, aż wierzch będzie lekko rumiany. Link do przepisu na pesto: Pesto z brokuła Link do przepisu na sos beszamelowy: Uzależniająca zapiekanka ze szpinakiem Smacznego :)  Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka z kurczakiem, jarmużem i winogronami w chrupiącej posypce z nasion chia i orzeszków piniowych 199

dodatkiem parmezanu, a wszystko w obłędnym sosie ze skarmelizowanego octu balsamicznego. Lepszej fuzji smaków na kolację sobie nie można wyobrazić Wykonanie Jarmuż, jeśli masz umyty, porwij na mniejsze części – odrzuć najbardziej twarde części. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju sezamowego, wrzuć jarmuż i smaż około 3-4 minuty. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na odrobinie oleju kokosowego(...)Stopniowo wlewaj ocet – uważaj na reakcję – chwilowy ostry zapach i awanturę na patelni – wszystko to powinno się wydarzyć ;p Podgrzewaj na małym ogniu aż do zgęstnienia sosu – około 7 minut. Jeśli cukier Ci się poskleja, pozwól wystygnąć miksturze, a potem znów ją na bardzo małym ogniu podgrzej tym razem mieszając od początku – skarmelizowany cukier się

Eat me! Fit me!
Greckie kofty z sosem tzatziki 174

ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano świeżo zmielony pieprz szczypta rozmarynu sól szczypta mielonej kolendry odrobina chili Na sos tzatziki: duży grecki jogurt kumin 2 ząbki czosnku ogórek zielony sól i pieprz łyżka majonezu(można pominąć) koperek  odrobina tartej skórki z cytryny Przygotowanie: Cebulkę ,czosnek,natkę pietruszki drobniutko posiekać(...)każdej strony,jeśli pieczecie w piekarniku to w 180 stopniach rzez ok 10-15 min-uważajcie żeby nie wysuszyć za bardzo mięsa. Przygotowujemy sos-ogórka myjemy dokładnie i ze skórką trzemy  na tarce o drobnych oczkach,następnie odciskamy z nadmiaru wody ,następnie dodajemy jogurt,majonez,i wyciśnięty przez praskę czosnek,posiekany koperek,skórkę z cytryny i doprawiamy do smaku

Swojskie jedzonko
Boczek Chashu 218

Chashu to zrolowany boczek, wolno pieczony w marynacie z sosu sojowego i mirinu z dodatkiem imbiru i dymki. Kroi się go w cienkie plastry i podaje jako dodatek do japońskiego ramenu. Bardzo efektownie wygląda i smakuje znakomicie. Pozostałą marynatę po pieczeniu wykorzystałam do przygotowania marynowanych jajek również do ramenu. Składniki: 1 kg surowego boczku 5 cm imbiru  3 szalotki(...)ząbki czosnku 1/2 szkl. sosu sojowego 1/2 szkl. mirinu 1/2 szkl. wody Piekarnik nastawić na 140 stopni C. Boczek zrolować skórą na zewnątrz i związać. Imbir i czosnek pokroić w plastry, dymki posiekać. Do formy żaroodpornej lub głębszej blaszki wlać wodę, sos sojowy i mirin. Dodać imbir, czosnek i dymki. Przemieszać i ułożyć w marynacie boczek.  Przykryć folią aluminiową

wyzwania kuchenne
Sałatka z rukoli z serem mozzarella 135

figa, melon). Wypróbujcie na różne okazje! Składniki na 2-3 porcje: 2 garście rukoli 1 kulka sera mozzarella 1 świeża figa pół awokado ¼ granatu garść orzechów nerkowca Składniki na sos do sałatki: pół łyżeczki miodu 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 4 listki mięty pieprz sól Przygotowanie: SOS Mięte drobno siekamy, pozostałe składniki mieszamy razem. SAŁATKA(...)drewnianą łyżką, zewnętrzną stronę skórki. Mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki, figę kroimy na ćwiartki. Awokado wydłubuję ze skórki małą okrągłą łyżeczką. Wszystkie składniki układam warstwowo na rukoli, całość polewam sosem.   Artykuł Sałatka z rukoli z serem mozzarella pochodzi z serwisu KieruneKuchnia

Kierunekuchnia
Karkówka nieco inna niż zwykle 157

trochę wody, wymieszać. Zagotować i doprawić solą do smaku. Gotować na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. W czasie gotowania trzeba podlewać odrobiną wody. Jak chcecie można sos zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Podczas gotowania wlewać rozmieszaną mąkę i zagotować. Podawać z kaszą lub ziemniakami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 219

przetransformowane na niemiecką nutę jest zdatne do przełknięcia. Oczywiście nie obyło się bez małych modyfikacji, a raczej upgrade’u dania – uważam, że niezbędny jest tu także dodatkowy sos, który doda całości charakteru i soczystości. W przepisie mamy także boczek – pewnie w oryginale dodanoby gruby kawałek Wielbiciele kiszonek proszeni do stołu! Einer kleiner Test mit Sauerkraut Burger(...)odsączyć nadmiar tłuszczu. 4. TOSTOWANIE BUŁEK (1 min) Na patelni po smażeniu bekonu umieszczamy połówki przekrojonej bułki (najpierw od wewnętrznej strony), tostujemy je do zrumienienia z obu stron. 5. SOS (1 min) Majonez łączymy z chrzanem i szczyptą soli, mieszamy. 6. MONTAŻ BURGERA (2 min) Spód bułki smarujemy sosem chrzanowym, na to kładziemy kotlet, smarujemy go sporą warstwą musztardy, następnie

Nerds Kitchen
Zupa wiosenna z jarmużem – ekspresowa 132

mrożonek - Zupa Wiosenna 9- składnikowa Hortex, ·        ok. 8 mrożonych kostek siekanego jarmużu Hortex, ·        4 łyżki jasnego sosu sojowego, ·        1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego, ·        1 łyżeczka suszonej mięty, ·        ½ mielonej papryki słodkiej(...)sól do smaku, ponadto: ·        czarnuszka do posypania. Przygotowanie: W garnku podgrzewamy olej, dodajemy mrożone wiosenne warzywa i całość podgrzewamy. Dodajemy sos sojowy, ciągle mieszając podsmażamy warzywa do momentu wchłonięcia sosu. Wlewamy ok. 1 litra gorącej wody i warzywa gotujemy do miękkości. Dodajemy zioła i przyprawy: czosnek niedźwiedzi, miętę, paprykę słodką i wędzoną. Całość miksujemy

Moniki Smakołyki
Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z kaszą pęczak i prostą sałatką 151

zalewy (60g) 30g tartego sera (u mnie cheddar, ale może być feta lub mozarella) sól i pieprz 1/2 łyżeczki sezamu Dodatki: 70g kaszy pęczak 200g pomidorków koktajlowych 2 łyżki sosu vinegret garść liści rukoli Pierś kurczaka oczyścić z niepotrzebnych błonek i zdjąć skórę. Za pomocą ostrego noża, naciąć od grubszej strony fileta i zrobić kieszonkę do faszerowania (zrobić w środku(...)wyjdzie świetnie. W międzyczasie przygotować dodatki. Kaszę jęczmienną pęczak ugotować al dente (na szczęście trudno jest ją rozgotować), pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki i w miseczce wymieszać z sosem winegret. Sos winegret u mnie to: łyżka oleju z suszonych pomidorów, łyżka wody, łyżeczka miodu, łyżeczka cytryny i łyżeczka octu balsamicznego. Rukolę dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć, rozłożyć

Dietolog
Smażona Pak Choi 109

serwowana w różnej formie, najczęściej jako przekąska/przystawka lub jeden ze składników dania głównego. Składniki: 2 kapusty pak choi ząbek czosnku łyżeczka startego imbiru 2 łyżki oleju sezamowego łyżka sosu rybnego łyżka sosu sojowego sezam Kapusty przekroić na połówki, czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej sezamowy. Wrzucić czosnek i imbir, chwilę podsmażyć. Dodać Pak Choi, sos sojowy

wyzwania kuchenne
Schab w sosie śmietanowo-koperkowym 154

pory w sosie koperkowym jadałam tylko klopsiki, ale ten schab jest świetny. Delikatny, mięciutki, idealny do kaszy, ryżu lub ziemniaków i jakiejś fajnej chrupiącej surówki, pycha! :)  Składniki na 2-3 porcje: ok. 400 g schabu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 250 ml śmietany 12% pęczek koperku sól, pieprz   Schab umyć, osuszyć(...)dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie do śmietany dodać kilka łyżek wywaru z patelni i mieszając przelać ją do mięsa. Koperek drobno posiekać i dodać do sosu razem z przyprawami. Podusić jeszcze ok. 10 minut. Sos można zagęścić odrobiną mąki. Podawać na ciepło

Simply Food
Sałatka z łososiem i jajkiem 286

Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 4 Składniki: 3 jajka (ugotowane na twardo) 100g łososia wędzonego 2 podłużne pomidory (10 sztuk pomidorków koktajlowych) 4 garści sałaty (mix sałat) Sos: 2 łyżeczka musztardy 3 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka miodu pieprz, sól Przygotowanie: Na talerz wyłożyć garść sałaty, dodać pokrojone jajko, pomidory oraz kawałki wędzonego łososia. Składniki(...)sos wymieszać ze sobą. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem/zjedzeniem.   Artykuł Sałatka z łososiem i jajkiem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
” Pasta con pollo di bari ” szybki makaron z kurczakiem 197

dokładamy , wyciśnięty praską czosnek, rozmaryn , pokrojone w kostkę kawałki kurczaka i pomidory , także podsmażając . Doprawiamy solą , wędzoną papryką , zalewamy śmietanką i dusimy przez około 10 minut , do momentu , aż sos zacznie się zagęszczać . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , gdyż taki będzie najlepszy Odcedzamy , przekładamy do sosu , dodajemy parmezan , mieszamy , wykładamy na talerze , dekorujemy świeżym rozmarynem – delikatnie Gotowe . Smacznego

Ogrodnik w podróży
Makaronowe muszle nadziane kurczakiem i szpinakiem w pomidorowym sosie 311

Makarony głównie kocham za to, że można je łączyć chyba ze wszystkim. Smakują rewelacyjnie i na słodko i wytrawnie. Przepis na makaronowe muszle nadziane kurczakiem i szpinakiem w pomidorowym sosie z pewnością przypadnie Wam do gustu. Mam bzika na punkcie szpinaku, dobrze doprawionego z dodatkiem czosnku. Zestawiając szpinak i makaron nie mam potrzeby dodawać mięsa, ale mój mąż potrzebę taką(...)podanych proporcji otrzymacie 2-3 porcje obiadowe.  Przygotowanie nadzianych makaronowych muszelek nie jest trudne, nie sprawi Wam kłopotu.  Makaronowe muszle z kurczakiem i szpinakiem w pomidorowym sosie Drukuj Składniki 20 sztuk makaronowych dużych muszli 200 g piersi kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 100 g śmietankowego serka topionego 5 łyżek śmietanki 30% g pomidorów w puszce ( w całości

Rusty Fork

Proponowane wyszukiwania