Następnie cebulę kroimy na talarki i wrzucamy na patelnię. Cebula musi się zbrązowić, mięso również nieco, aby sos miał odpowiedni kolor. Podlewamy niewielką ilością wody, co jakiś czas ją uzupełniając. I tak.. jakieś 3 h. Pod koniec gotujemy makaron wg wskazówek producenta. Z patelni wyjmujemy udo i szarpiemy całe włokna, bądź kawałki, wszystko zależy od tego jak długo wytrzymacie(...)marynowane buraczki kroimy w kosteczkę, połowę cebuli również. Łączymy z jogurtem i doprawiamy pieprzem. Warto, aby sałatka miała chwilę, aby się "przegryźć" nawzajem wszystkimi smakami. Na talerz wykładamy makaron, na niego sos z mięsem, obok naszą sałatkę. :) Skomentuj
MamaOskarkaSkładniki: 300 g mielonego mięsa wołowego 1 łyżka oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka suszonej bazylii 200 g makaronu typu 'kolanko' 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie) 300 g tartego sera cheddar sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania mięsa: na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju(...)smażymy przez chwilę, intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania, dodajemy mleko. Po około 3-4 minutach sos powinien nabrać konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy łyżeczką soli i sosem Worcester. Wrzucamy makaron, mieszamy. Dodajemy 200 g sera i ponownie mieszamy. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną tłuszczu. Wykładamy mięso mielone i wyrównujemy, a następnie makaron. Całość posypujemy pozostałym serem. Pieczemy
My Culinary Artszparagi. Bardzo nas to cieszy bo uwielbiamy to warzywo. W ciągu kilku dni zjadałyśmy już kilkanaście porcji zielonych i białych szparagów :) Pomysł na szparagi w sosie śmietanowym z delikatnym kurczakiem, natką pietruszki i makaronem jest zaczerpnięty z jednego z przepisów Pascala Brodnickiego. Tak nam przypadł do gustu, że postanowiłyśmy się nim z Wami podzielić. Zwłaszcza, że jest niezwykle smaczny(...)gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy w kawałki i dorzucamy na patelnie z sosem. Chwilę redukujemy sos i dorzucamy kurczaka. Doprawiamy pieprzem, dodajemy pozostałą pietruszkę i mieszamy. Ponownie redukujemy sos i dodajemy ugotowany makaron (pamiętamy by go nie przelewać zimną wodą). Całość mieszamy i nakładamy na talerze. Smacznego
Kolizje Smakówcebula 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 4 czerwone papryki mały kawałek papryczki chilli pół puszki kukurydzy 1 słoik pędów bambusa 1 brokuł olej sezamowy sos sojowy ziarna sezamu Wykonanie: Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Przełóż do dużego naczynia. Pokrój pora, cebulę, czosnek, pieczarki. Papryki przekrój na pół i usuń nasiona. Czerwone papryki pokrój w cienkie paski a papryczkę(...)wszystkie składniki i przypraw sosem sojowym. Przed podaniem posyp prażonymi ziarnami sezamu. Wystarcza na 4 duże porcje. Danie trochę czasochłonne ale, wierzcie na słowo, warte zachodu:). * Makaron, pędy bambusa, olej sezamowy i sos sojowy kupisz w Lidlu. Bratysława - największe miasto Słowacji, jedyna stolica na świecie, granicząca z dwoma państwami. Byliśmy tutaj jeden dzień i wydaje mi się
Qlinarnie i Qlinarnieszparagi (jak na przykład ja :)) można je zamienić np. na fasolkę szparagową. Polecam! Przepis, troszkę przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z tego bloga. Scroll down for recipe in English Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami (4 porcje) Składniki: 450 g piersi z kurczaka, pokrojone na małe kawałki sól i pieprz ½ łyżeczki granulowanej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ¼ szklanki(...)wmieszaj musztardę Dijon, zioła prowansalskie i śmietankę. Następnie dodaj szparagi i gotuj w sosie przez kilka minut i dopraw sos solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Dodaj do patelni kurczaka, pieczarki, suszone pomidory i gotuj kolejne kilka minut Następnie wmieszaj makaron, wraz z posiekaną natką pietruszki, dokładnie wymieszaj i podawaj. Smacznego! English version Creamy chicken, asparagus and mushroom pasta
karmelowybardzo popularny w Azji, szczególnie w Chinach. Można go podawać z kurczakiem, owocami morza i warzywami. Idealny do azjatyckich zup. Chińszczyzna z makaronem ryżowym. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - filety drobiowe - boczek wędzony parzony - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - ocet ryżowy - skrobia kukurydziana (na 4 filety 2-3 łyżeczki) - sos ostrygowy - papryka czerwona - jasne części pora - czosnek - papryczki chilli(...)plasterki, cebule, paprykę i por. Warzywa smażymy bardzo krótko, mają być al dente. W woku łączymy wszystkie składniki – usmażone mięso, boczek, warzywa. Doprawiamy do smaku sosem ostrygowym i sojowym. Podajemy z makaronem ryżowym i świeżą natką kolendry. Chińszczyzna z makaronem ryżowym należy do potraw łatwych i szybkich w przygotowaniu. Składniki i ich proporcje możemy modyfikować nadając smak jaki lubimy
mojewypiekiinietylkoPyszny śmietankowo-serowy sos podany z makaronem tagliatelle i chrupiącymi paseczkami boczku. Składniki : 400 g makaronu tagliatelle 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka 1/2 szklanki tartego parmezanu ( trochę odłożyć do posypania makaronu) 300 g wędzonego boczku W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, wrzucić makaron. Boczek pokroić w podłużne paski i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Gdy makaron będzie
Zabawa smakiempiersi kurczaka. Zapraszam do wypróbowania. Schab z makaronem Chow Mein Składniki: 170 g makaronu chow main (użyłam makaronu zakupionego w Lidlu- dostępny jest zazwyczaj podczas tygodnia azjatyckiego) 4 plastry schabu Marynata: 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/3 łyżeczki imbiru Warzywa: 1/2 papryki 100 g pędów bambusa ½ zielonej części cebulki dymki(...)woka. Wlewamy sos, i mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Dodajemy na końcu pokrojoną w 1 cm słupki dymkę. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron mieszamy z sosem w woku. Przekładamy na talerze, posypujemy danie dymką i ziarnami sezamu
Mania Gotowaniajest o tyle przyjemniejsze w przygotowaniu, że makaron gotuje się wraz z innym składnikami, co ogranicza ilość brudnych naczyń:) Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym (6 porcji) Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 450 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny ½ średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno(...)dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj. Wsyp makaron, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż makaron stanie się al dente i wchłonie większość sosu. W międzyczasie w średnim rondelku, rozgrzej na średnim ogniu masło, wsyp mąkę i smaż przez 1-2 minuty, aż mąka lekko się zarumieni. Wlej mleko
karmelowytego dania z ogromną pomocą przyszły mi produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył mnie w wymagane specjały kuchni japońskiej: grzyby shiitake, pastę miso, sos sojowy, gony watakame, warzywny bulion w proszku i najważniejszy składnik — makaron ramen. Zajrzyjcie tam koniecznie, bo mnogość produktów z różnych kuchni świata, jak i pokarmów pochodzenia organicznego naprawdę zachwyca. Wystarczy kilka kliknięć i do naszego(...)kostka wędzonego tofu (300 g) 1 łyżeczka płatków chili 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego Dodatki : 300 g makaronu do ramenu tuzin grzybów shiitake kilka grzybów mun 2 łyżeczki glonów watakame 1 pęczek szczypiorku kiełki fasoli mung jajka ugotowane na twardo zielony ogórek czarny sezam * PRZYGOTOWANIE Bulion
Food Squarelekarstwo, dlatego eksperymentuje na różne sposoby tworząc takie oto dania. Topinambur ma lekko słonecznikowy smak, dlatego dobrze uzupełnia się z pozostałymi składnikami potrawy. Na dwie porcje: 200 g makaronu Fusilli Malma Sos topinamburowo - gruszkowy: 2 korzenie topinambura 3/4 szklanki śmietany 30% 80 g sera gorgonzola 1 gruszka 2 łyżki masła sól, pieprz pesto ziołowo-słonecznikowe: natka pietruszki kilka gałązek kolendry(...)kostkę i udusić do miękkości na maśle, następnie dodać ser gorgonzola i topinambur, zalać śmietaną i delikatnie podgrzewać do zgęstnienia sosu. Nasiona słonecznika zmielić lub pokroić nożem na drobno. Zioła utrzeć z olejem słonecznikowym, dodać posiekane ziarna słonecznika. Makaron ugotować a la dente w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i wymieszać z pesto ziołowo - słonecznikowy. Podać z sosem topinamburowo
Jadło i czytadłoszklanki groszku cukrowego1/2 cukinii1 ząbek czosnku1 szalotka1 papryczka chilli1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru1/2 łyżeczki cukru trzcinowego1 łyżeczka puree z tamaryndowca2 łyżeczki wody2 łyżki sosu sojowego2 łyżki olejuCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - w zależności od grubości makaronu, gotuje się go przeważnie od 5 do 10 minut. 2. W szklance łączymy(...)sos sojowy, odrobinę wody, puree z tamaryndowca, cukier, sproszkowany imbir i kolendrę. Szalotkę kroimy w piórka, cukinię w półkola, czosnek w plastry. Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka i kroimy w paski.3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, papryczkę i czosnek. Przesmażamy kilka minut pilnując, aby czosnek się nie spalił. Dodajemy makaron, szybko mieszamy i smażymy dwie minuty
Tajskie smakiprzedstawiam Wam swoją wersję. Składniki na ok. 4 porcje: 25 dag piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku Sól 2 łyżki oleju(...)pokroić w słupki. Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać marchew i grzyby mun. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodać podsmażone mięso, pędy bambusa, pokrojony w paski por i makaron ryżowy. Doprawić sosem sojowym, imbirem i pieprzem cytrynowym. Doprowadzić do wrzenia (gdy zupka będzie „bulbonić” to ją wyłączyć) i rozlać do talerzy. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpomidorów jest wyraziste, a wyjątkowego smaku nadają mu orzechy brazylijskie – jak spróbujecie nie zechcecie już pesto ze słoika. Oczywiście możecie go używać nie tylko do makaronu – świetnie nada się jako sos do pizzy, na kanapki czy do zapiekania w nim ryb lub kurczaka. Danie według przepisu mojego męża – tak więc każdy facet sobie z nim poradzi.Składniki(...)miksujemy ponownie. Doprawiamy pesto solą morską do smaku. Mieszamy. Makaron odlewamy (nie przelewamy zimną wodą!) zostawiając 1/3 szklanki wrzątku z gotowania. Wrzątek z gotowania dodajemy do sosu, mieszamy i dodajemy całość do gorącego makaronu. Mieszamy i od razu podajemy. Makaron można ozdobić listkiem bazylii lub posypać kruszonymi orzechami brazylijskimi. Post Makaron z pomidorowym pesto pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuśmietanką. Dodatek białego wina podczas przygotowywania sosu jest kropką nad i… w tym daniu, kto raz spróbuje zakocha się w tym prostym daniu na zawsze. Zamiast wędzonego boczku można wykorzystać panchettę, czyli surowy suszony boczek zawijany, który ostatnio sama przygotowałam. Spaghetti Carbonara Składniki (na 2 porcje): ok 250 g makaron spaghetti 100 g wędzonego boczku 100 ml śmietanki(...)śmietaną i serem (nie dodajemy już soli, gdyż woda od gotowania makaronu była osolona) uważamy aby nie zrobiła nam się jajecznica Doprawiamy pieprzem do smaku. Wyłączamy. Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie wszystko mieszamy. Spaghetti carbonara wyjmujemy na głęboki talerz, doprawiamy pieprzem i dekorujemy drobnymi listkami bazylii. Smacznego! The post Spaghetti Carbonara appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię