zioła i trochę inny warzyw takich jak czosnek czy papryka. Co dla mnie bardzo ważne nie jest zmiksowany więc są w nim dość duże pomidorowe kawałki. Sos wystarczy podgrzać i wymieszać np. z makaronem albo dodać do podsmażonego mięsa czy ryby - szybko i łatwo.Pewnie takie gotowe produkty mają wielu przeciwników, ale zapewne zwolenników też bo niby zrobienie go samodzielnie
Smaczna Pyzapotrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello. Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku - 3 łyżki(...)jest tu mąka, lecz delikatna szalotka i słodka śmietanka. Sos portobello pasuje do dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich. Idealnie komponuje się z kaszą, ryżem i makaronem. Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sos z portobello appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkożółte papryki* 2 średnie marchewki* 1 opakowanie świeżych kiełków fasoli mung* 2 łyżeczki sosu sambal oelek* 3-4 łyżeczki orientalnej vegety*2 łyżeczki sosu sojowego jasnego* 3 łyżeczki tapioki lub skrobi kukurydzianej* 2 wiązki makaronu udonSposób wykonania Fileta umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, marchewkę obrać umyć i pokroić w zależności od wielkości w plasterki lub półplasterki, cukinie(...)niewielkiej ilości wody, wlać do garnka, delikatnie mieszając zagotować i po chwili zdjąć z ognia.Makaron udon ugotować według przepisu na opakowaniu.Do miseczek nałożyć makaron, a na makaron mięso z warzywami i sosem
Mix smakumakaronu omnomnom spaghetti - kapelusze suszonych prawdziwków - wędzony boczek - 200ml śmietany 36% - ząbek czosnku - świeże zioła: bazylia, oregano, pietruszka, kolendra - sól, pieprz - oscypki - oliwa z oliwek najwyższej jakości Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku gotujemy grzyby do miękkości. W tym samym czasie na dużej patelni wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojony w paseczki boczek(...)dodajemy przeciśnięty czosnek, i pokrojone w paseczki grzyby (jeden kapelusz zostawcie do udekorowania potrawy). Wszytko podsmażamy około 5 minut, dodajemy śmietankę wraz z posiekanymi oscypkami, doprawiamy i redukujemy sos. Dokładamy ugotowany makaron. Wszystko razem łączymy, wykładamy na gorące talerze. Posypujemy posiekanymi ziołami na sam wierz układamy przecięty na pół kapelusz prawdziwka. Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIupieklam ciasta. Tym razem w piekarniku wyladowala blaszka z malymi i bardzo slodkimi pomidorkami koktajlowymi. Wlasnie dzis mialam na nie ochote. Po odpowiednim wysuszeniu dodalam je do makaronu z kremowym sosem z serka mascarpone.Ten przepis wpadl mi w oko juz w ubieglym roku, ale jak widac do tej pory nie znalazlam ani czasu, ani okazji by sie nim podzelic. Czynie(...)teraz i mam wielka nadzieje, ze i Wam zasmakuje tak samo jak mi i Osobistemu Mezowi :DPenne z pomidorkami koktajlowymi i mascarponeskladniki dla 4 osob:350g pomidorkow koktajlowychok 400g makaronu penne125g zielonego groszku - opcjonalnie (ja nie dodalam, ale w oryginalnym przepisie jest)2 czubate lyzki mascarpone2 lyzki oliwy z oliwek1 lyzka posiekanej swiezej miety1 lyzka posiekanej natki pietruszkisol, pieprzwykonanie:Pomidorki
Przysmaki KarolkiMoja druga propozycja konkursowa z makaronami #omnomnom. Tym razem penne z pysznym sosem pomidorowym z bazylią, czosnkiem i kakao. Do tego idealnie doprawione pulpeciki. Niebo w gębie- mówię Wam!Kakao z pomidorami łączy się idealnie, daje niepowtarzalny smak i aromat. Musicie tego spróbować! Składniki :* 200 g makaronu penne #omnomnom* łyżka oleju z pestek dyni* łyżka sezamu* 500 g mięsa mielonego(...)oleju rzepakowym. Pomidory podgrzać razem z pokrojonym w plasterki ząbkiem czosnku. Zagotować, dodać kakao oraz brązowy cukier, wymieszać. Do sosu wrzucić pulpeciki. Przełożyć sos do kokilek, ułożyć je na środku talerza, obok wysypać makaron. Całość podawać z posiekaną natka pietruszki
Magiczne Życie MartyDziś przedstawiam kolejny pomysł na typowo jesienny obiad. Soczyste kotleciki schabowe z kostką, w sosie z palonego masła i podane z kremowym makaronem z rydzami, pieczarkami i chrupiącą szałwią. Może opis brzmi skomplikowanie, jednak zapewniam, że danie jest łatwe w przygotowaniu i każdy da sobie z nim radę. Mój ukochany stwierdził (a jest moim największym krytykiem :P), że jest(...)czym dodaj dwie łyżki masła wraz z chilli cayenne. Następnie dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z grzybami, parmezanem, mozzarellą i śmietaną, podgrzewaj do otrzymania kremowego sosu, po czym wmieszaj pietruszkę i zdejmij z ognia. Wyłóż makaron na talerze, na nim umieść kotlety z chrupiącą szałwią. Całość polej brązowym masłem i podawaj danie posypane parmezanem. Smacznego! English version Pork chops with sage
karmelowybiałym winie z fetą czy szpinakowo-gorgonzolowy SKŁADNIKI: 250g muszli makaronowych 2 czerwone cebule feta białe wino, sól, pieprz czarny, masło szpinak gorgonzola 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło Sos pomidorowy, parmezan Muszelki gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstawić do przestudzenia. Cebulę pokroić w pióra, zeszklić na maśle i zalać(...)rozmrożony szpinak i mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć tartym parmezanem i od razu podawać. Smacznego
MarciochaKucharzysię na talerzu- no, przynajmniej ja wraz z rodziną tak stwierdziliśmy :)))* pierś z indyka- 300 g* cebula- 1 szt.* cukinia- 1 spora sztuka* groszek cukrowy- 100 g* makaron szpinakowy- 120 g* sos sojowy- 3 łyżki* czosnek- 1 ząbek* suszona papryczka chili- 1/2 łyżeczki* sól, pieprz* wywar warzywny- 1/3 szklanki* olej do smażeniaMakaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować(...)około 4 minuty przed końcem czasu gotowania się makaronu dodać groszek.Odcedzić.Cebulę pokroić w talarki i zeszklić ją na głębokiej patelni z olejem.Na patelnię z cebulą dodać pokrojoną w cienkie paski- doprawioną sosem sojowym, chili oraz pieprzem i czosnkiem- pierś z indyka i chwilę podsmażyć (1-2 min.).Cukinię również pokroić w paski, wrzucić na patelnię i smażyć
Kraina Miodem Płynącaprzyprawiamy przyprawą do kurczaka. Podsmażamy kurczaka, następnie dodajmy rukolę. Wlewamy kremówkę i dodajemy starty ser, mieszamy, aż do rozpuszczenia sera. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy z sosem
Aga w kuchniPrzy okazji robienia przetworów z pomidorów, sosu z pieczonych pomidorów, ketchupu pomidorowo-śliwkowego, czy sosu pomidorowego do makaronu postanowiłam też zrobić klasyczny ketchup. Przepis znalazłam na przecudnej stronie Lawendowy dom, skąd czerpię różne inspiracje.Domowy ketchup Składniki:4 kg podłużnych pomidorów2 cebule4 ząbki czosnku50 octu winnego1 łyżka soli3 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka(...)około godziny, półtorej, zależy to od gatunku pomidorów, jak bardzo są wodniste, po czym go miksujemy i odstawiamy na noc do przestygnięcia.Następnego dnia sos doprowadzamy do wrzenia, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Jeśli konsystencja sosu nas zadowala możemy go od razu przelać do wyparzonych słoików, jeśli ketchup jest
Kulinarne przygody Gatitydietetyczne? Tak, bo po pierwsze brak tam bułki, czy bułki tartej i jajka co w połączeniu z mięsem daje nam kaloryczny posiłek, a jeśli jeszcze je zjemy z ziemniakami, makaronem, czy ryżem to połączenie węglowodanów i tłuszczów powoduje ze nam się to wszystko odkłada. Dlatego te pulpeciki pod warunkiem że zjemy je tylko z warzywami dadzą nam wartościowy, o obniżonej(...)blogu przepisy związane z tą dietą będą się pojawiały częściej. Ale jeśli na diecie nie jesteście i o figurę dbać nie musicie to polecam zjeść pulpeciki z sosem pomidorowym i makaronem. A co... Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksłodka śmietanka 12% (300 ml) 1 mini papryczka czerwona 1 mini papryczka żółta 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kiełki rzodkiewki pieprz, oregano, bazylia, tymianek oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente :) Brokuł obieramy z liści, twardych korzeni i blanszujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przekładamy do dużego pojemnika i dodajemy pokrojony czosnek, sporo tymianku i pieprz. Wszystko razem(...)brokuły. Dobrze wszystko mieszamy razem i doprawiamy ziołami i pieprzem. Dusimy jeszcze chwile aż sos dobrze zgęstnieje. Wyłączamy ogień i dodajemy sos do penne. Całość mieszamy tak, aby sos dobrze okleił makaron. Podajemy na talerze i posypujemy kiełkami rzodkiewki. Gotowe :) Życzymy smacznego
vegetanieśrednia cebula 1 papryczka chili jogurt naturalny oregano, bazylia, pieprz, zielona tajska pasta curry oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente i przelewamy oliwą. W trakcie, kiedy gotuje się makaron, należy ugotować fasolkę szparagową. Teraz czas na romanesco, które kroimy na małe różyczki, do tego pieczarki w półplasterki, a cebulę w kostkę. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy(...)będzie już kruchy dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili. Jeszcze chwilę dusimy i podlewamy jogurtem rozmieszanym z niewielką ilością mąki, aby sos nam się zagęścił. Sos dolewamy do makaronu i dobrze razem mieszamy. Podajemy na dużych talerzach, bo to bardzo smaczne :P Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetanieboczkiemskladniki: makaron penne dla 3 osob 250g dyni 150g wedzonego boczku 1 mala cebula natka pietruszki 150ml smietany sol, pieprz galka muszkatalowa oliwa z oliwek 100ml bulionu wykonanie:Makaron gotujemy w osolonym wrzatku al dente.W tym czasie scieramy na tarce o duzych oczkach dynie.Boczek wedzony (ja uzylam boczku w plasterkach) kroimy w paseczki, a cebule w kostke. Na patelni wysmazamy(...)minut.Podlewamy calosc bulionem i dusimy do chwili az dynia stanie sie miekka. Na koncu dodajemy smietane i przyprawy. Doprowadzamy calosc do wrzenia. Smietanka powinna stac sie kremowa. Jesli sos bedzie zbyt luzny mozna dodac do niego lyzke serka typu Almette.Makaron mieszamy delikatnie ze sosem.Smacznego
Przysmaki Karolki