Pomysł na ekspresowy obiad dla lubiących sery pleśniowe. Wystarczy dodać trochę sera do sosu ze śmietany i uzyska się ciekawy sos, idealny do makaronu i piersi z kurczaka. Obiad prosty, poza zakupem sera zazwyczaj wszystkie inne składniki zawsze mamy w domu. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkolejny , niesamowicie smaczny przepis na danie , które możecie przygotować zarówno na obiad , jak i na ciepłą kolację .Zachwyceni będą nie tylko wielbiciele kuchni włoskiej.Połączenie makaronu … z niezwykle aromatycznym sosem pesto , delikatną mozzarellą i soczystymi pomidorkami , zapieczone w formie keksa zyska wielu zwolenników! Typowe składniki – nietypowy sposób podania!SKŁADNIKI:- makaron świderki – 300 g- ser mozzarella(...)moździerzu,tak by składniki były wymieszane,ale nie roztarte na gładko.Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.KEKS:Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju smakowego.Odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.Mieszamy z przygotowanym pesto zwracając uwagę,by sos dokładnie obtoczył makaron.Formę keksową delikatnie natłuszczamy i obsypujemy odrobiną bułki tartej.Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki.Do formy wkładamy
Ostra na Słodkopapryki i cukini, oblane przecierem pomidorowym.Złociste kawałki podsmażonego kurczaka.I ponownie warzywa, przecier i warstwa makaronu.A wierzch oblany sosem śmietanowym z serem, czosnkiem i natką pietruszki.Pyszna, domowa zapiekanka. Duża porcja.Smacznego!Składniki: 400 g filetów z piersi kurczaka;500 g makaronu penne;700 g cukinii (waga przed obraniem);1 duża, czerwona papryka;1 duża, żółta papryka;1 średnia cebula
Gospodyni Miejskabył al dente. Ugotowany makaron odcedzamy na sicie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szpinak i smażymy, aż odparuje woda. Do szpinaku dorzucamy posiekane ząbki czosnku i gorgonzolę. Sos łączymy z makaronem. Razem wszystko podgrzewamy na małym ogniu, aby składniki dokładnie się połączymy i okleiły nasz makaron.Na koniec wrzucamy pokrojoną papryczkę chili, dodajemy pieprz i sól do smaku. Podajemy
Sajkofanka smakuzapiekanka jest kombinacją moich ulubionych smaków: makaronu, białej kiełbasy, brokułów i pysznego sosu serowego. Wymyśliłam ją sama, chociaż eureki nie odkryłam :-) Najzwyczajniej w świecie połączyłam to, co wg mnie do siebie pasuje :) Uważam, że większość przepisów powstających w ten sposób jest strzałem w 10! Bo chyba intuicja to najlepszy doradca, przynajmniej jeśli już działa się jakiś czas(...)ugotowanej porcji, pozostałą połowę wykorzystałam do innego dania)4 białe kiełbaski1 por2 cebule1 brokułstarty ser mozarella (ok. 100g)sólpieprzostra paprykałyżka olejuNa sos:100ml smietanki 18%1/2 serka topionego o dowolnym smaku ( 100g-ramowego)50ml mlekagałka muszkatołowaWykonanie:Makaron ugotować al dente. Brokuł również ugotować al dente. Odcedzić. Cebulę i białą część pora pokroić w piórka, podsmażyć na oleju na złoty
Walijskie Pichceniemein.Z kawałkami czerwonej papryki i wiórkami marchewki.Wzbogacony czosnkiem i dymką ze szczypiorkiem.Oblepiony sosem na bazie masła orzechowego.Z dużą ilością ziaren sezamu.Pychota! Składniki:125 g makaronu chow mein;5 łyżek ziaren sezamu;5 łyżek sosu sojowego, jasnego;1/4 szklanki masła orzechowego (u mnie smooth - bez kawałków orzechów);2 ząbki czosnku;1 średnia, czerwona papryka;1 średnia marchewka;1/2 pęczka szczypiorku(...)wraz z dymkami;2 łyżki białego octu winnego;1/3 łyżeczki imbiru w proszku;1 łyżeczka sosu Tabasco;1 łyżeczka soli;2 łyżki jasnego, brązowego cukru;1/2 szklanki gorącej wody.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Ziarna sezamu uprażyć na złoty kolor na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do miseczki lub pojemnika
Gospodyni Miejskamożna przyrządzić wyśmienity i bardzo aromatyczny bulion warzywny, nie dodając do niego zbędnego mięsa. Źródłem wspaniałego smaku jest duża ilość warzyw oraz przyprawy: imbir, anyż, trawa cytrynowa, chili, sos sojowy. I to wystarczy. Wiem, że pierwszy rzut oka na listę składników może Cię zaniepokoić, ale nie ulegaj tym złudnym wrażeniom. Sukcesem może okazać się wyprawa do większego supermarketu, gdzie znajdziesz(...)kawałek imbiru 2 owoce anyżu gwiazdkowatego 1 ząbek czosnku 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka syropu klonowego 4 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 300 g kapusty pak choi 200 g grzybów shiitake 1 łyżka oleju sezamowego 250 g japońskiego makaronu Udon 4 łyżki kolendry 2 łyżki jasnego sezamu Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i zahartuj go zimną
Roślinna - blog wegańskiProste i ekspresowe danie, makaron z klopsikami i sosem pomidorowym. Klopsy są z mięsa drobiowego, więc delikatniejsze w smaku, do tego sos na bazie domowych pomidorów, świeże zioła, pełnoziarnisty makaron i wyszedł obiad pierwsza klasa. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŻarłoczek jest w siódmym niebie jak widzi makaron z mięsem i sosem. I nawet już nie narzeka gdy ten makaron jest pełnoziarnisty co jeszcze do niedawna miał w zwyczaju. Kluskowy ten mój Małżon, bardzo kluskowy :) A ja cóż . . . szczerze mówiąc wolę ziemniaki, ale faktem jest, że makaronu nie trzeba obierać :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaszybkie w przygotowaniu danie przywołujące orientalne Chiny. Z chrupiącymi grzybami mun, miękkim kurczakiem i ciągnącym się makaronem. Składniki: 15 g suszonych grzybów mun 90g pędów bambusa 200g makaronu ryżowego 3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 piersi z kurczaka Kawałek imbiru wielkości kciuka 2 ząbki czosnku Kolendra lub natka pietruszki do posypania Wykonanie: Grzyby mun namaczamy we wrzątku lub wrzącym(...)rozgrzanym oleju podsmażamy obrane i przeciśnięte przez praskę czosnek i imbir. Kurczaka kroimy w paski. Przesmażamy z czosnkiem i imbirem. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy sos sojowy, a następnie odsączone grzyby, pędy bambusa i makaron? Przesmażamy wszystko kilka minut. Serwujemy posypane kolendra lub natka pietruszki
Pyry na Gaztalerzu :) Kiedy bakłażany nabierają mocy :) my możemy zająć się farszem. Nastawiamy mały rondelek z jedną szklanką wody i dolewamy 2-3 łyżki sosu sojowego. Kiedy woda z sosem zagotuje się wrzucamy makaron i gotujemy 5 min. W tym czasie kroimy papryki w drobną kostkę. Również w kostkę kroimy wycięte środki bakłażana, wcześniej opłukując je pod bieżącą wodą. Rozgrzewamy na patelni(...)odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią paprykę i pokrojonego bakłażana. Smażymy aż staną się kruche. Ugotowany makaron i przesmażone warzywa mieszamy razem w misce i dodajemy cząber, pieprz, ostra paprykę, skrapiamy sojowym sosem grzybowym i dobrze mieszamy. Farsz nakładamy do połówek bakłażana i kładziemy na blasze. Na koniec kroimy serek i rozkładamy po 2 kawałki na każdej części
vegetaniesytuacji gdy w lodówce trochę pusto. O tej porze roku bardziej wskazane byłoby użycie świeżych warzyw. Z braku czasu skorzystałam z mieszanki Hortex "Warzywa na patelnię". 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego świdry1 opakowanie "Warzyw na patelnię" (z mieszanki odłożyłam ziemniaki)ok. 1/3 szklanki oleju rzepakowego2 szklanki mleka2 łyżki mąki pszennejmała cebula2 jajka3 łyżki gęstej śmietanyok. 15 dag startego żółtego sera sól(...)granulowany, KucharekMakaron ugotować al dente, odcedzić. Mieszankę warzywną przesmażyć zgodnie z opisem na opakowaniu. Mąkę przesmażyć na oleju z cebulą, rozprowadzić mlekiem. Przyprawić Kucharkiem, pieprzem i czosnkiem. Powstały sos wymieszać z makaronem, warzywami i połową sera. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Roztrzepać jajka ze śmietaną i pozostałym serem, przyprawić solą i pieprzem, wylać na makaron. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego
Praktyczna plwszystkich sosów, nie tylko tego sławnego na bazie bazylii, czosnku i orzeszków piniowych. To pesto jest niezwykle smaczne, kremowe, dobrze sprawdzi się zarówno w sałatce, na kanapce, z makaronem czy jako sos do grillowanego kurczaka. Bazą do mojej sałatki był przepis Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi", jednak postanowiłam nieco go zmodyfikować. Wykorzystaną przez Gennaro rzeżuchę zamieniłam
Chilli Czosnek i Oliwaczyni to danie idealnym makaronem na zimę. Zimą ciężko o dobre świeże warzywa, szczególnie pomidory, dlatego fajnie jest wykorzystać w zastępstwie pomidory suszone oraz oliwki. Z kolei pomarańcza to jeden z najsmaczniejszych owoców o tej porze roku, a w połączeniu z czosnkiem, chilli oraz wytrawnym czerwonym winem powinna stworzyć aromatyczny, rozgrzewający sos. A więc zapraszam(...)patelnię. Odcedź makaron tak, aby pozostał lekko wilgotny (i zachowaj na wszelki wypadek 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu) i przełóż go na patelnię z sosem. Wymieszaj dokładnie, dodając wody spod makaronu, jeżeli będzie zbyt suchy. Przełóż makaron na półmisek i posyp listkami bazylii. Podawaj z czerwonym winem
Chilli Czosnek i Oliwamakaron, oczywiście al dente Gdy cebulka się zeszkli dodajemy śmietankę (18% - 36%) i dodajemy sery Na koniec dodajemy groszek Doprawiamy obficie kolorowym, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli Sos łączymy z makaronem i przekładamy do formy. Następnie układamy warstwę bakłażana i zalewamy wszystko beszamelem Wstawiamy do piekarnika na 180-200st na 30-40min, żeby beszamel się
Olikowa kuchnia