450g boczniaków - 250 g ziemniaków - 800ml bulionu warzywnego - 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - przyprawy ( ja użyłam curry, sos sojowy oraz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką ze skworcu ) Przygotowanie: Cebule i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku, dodać pokrojone boczniaki i chwilę smażyć, dodać(...)gładko i dodać jogurt/śmietanę wegańską. 3. Kremowe spaghetti ryżowe Składniki : - 250 g boczniaków - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, przyprawy - makaron ryżowy - 2-3 łyżki jogurty greckiego lub śmietany wegańskiej Przygotowanie : Podsmażamy na patelni cebulę, czosnek i boczniaki, można ewentualnie podlać je wodą lub bulionem, gdy woda lekko odparuje
zdrowa vege kuchniaZnów liczymy do trzech - trzy składniki (filet, por i suszone pomidory), ale też trzy kolory :) Nie tylko mam na myśli kolorowy makaron, który w sumie nawinął się w drugiej kolejności, ale pierwotny zamysł tego obiadu, to "trzy składniki, trzy kolory" (czerwony suszony pomidor, zielony por i ten trzeci, no dobra... (załóżmy, że po usmażeniu) coś w kierunku kremowego :)Składniki dodatkowe(...)pierś z kurczaka,1 duży por,8-10 pomidorów suszonych w oleju,3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (do smażenia),do smaku przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka,do sosu: 200 ml śmietanki 30%, 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Por kroimy w plastry, podsmażamy na oleju, którym były pomidory i podduszamy, po czym dodajemy kawałki
Delicious TitbitsPotwierdzam :) Głęboka patelnia linii Lucca stanowi idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zarówno nowoczesność, jak i funkcjonalność. Naczynie to świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb. Nic dodać nic ująć :) No dobrze, ja od dwóch tygodni nie daję(...)wyzwań :) Teraz czas na Was :) Jeśli chcieli byście poszaleć w swojej kuchni, z takim właśnie sprzętem, zapraszam na KONKURS Zadanie konkursowe, polegać będzie na podaniu przepisu, na danie z makaronem, które chcieli byście przygotować na takiej patelni. Oprócz makaronu oczywiście, składnikiem który musi znaleźć się w potrawie jest: RUKOLA. Wasze pomysły, wpisujcie w komentarzach pod tym postem. Będzie mi miło
Kuchnia w opałachzastąpić sojowym – 1 łyżka sosu sojowego jasnego – 1 papryczka chili – 2 zielone dymki – świeża mięta Wykonanie: Olej dodać na patelnię. Gdy będzie lekko rozgrzany dodać sosy, posiekane chili, cukier – smażyć na mocnym ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodać przegrzebki. Smażyć z każdej strony po 2 minuty (małży św. Jakuba nie wolno przesmażyć, bo będą(...)sprężyste). Karmelizowane przegrzebki czyli małże św. Jakuba, albo jak kto woli – karmelizowane scallopsy (brzmi tak światowo ;p) podawać od razu na posiekanej dymce, posypane świeżą miętą. Podobne przepisy Makaron z owocami morza Clam chowder czyli gulasz z małży z Nowej Anglii Risotto z krewetkami Sałatka z krewetek .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related
Pociąg Do KuchniTo danie robiłam podczas remontu i musiało być pysznie i szybko i na jednopalnikowej maszynce do gotowania. No i było szybko i pysznie i dlatego polecam
Moje Małe CzarowanieKasza jaglana króluje u nas już od jakiegoś czasu. Praktycznie jak tylko ugtowałam ją pierwszy raz to zadomowiła się u nas na dobre, były
Smaczne Zdroweśledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już na gotowo. A wieczorem nastawie barszcz i zupę grzybową, wyjmę karpia(...)jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab
Kuchnia BeatyKoniec roku to czas podsumowań. Co mogę powiedzieć o 2014 roku? Przykro mi, że się już kończy. W tym roku udało nam się odwiedzić przepiękne miejsca
Słodkie PrzyjemnościLasagne z pomysłu mojego Konrada. Wspaniała, prosta i moja ulubiona. Aż ciężko uwierzyć, że można uzyskać tak wspaniały smak zastępując makaron krakersami. Ja osobiście polecam te cebulowe bo dodajęą dużo więcej fajnego, niepowtarzalnego smaku. I uwierzcie- od tej pory każdy kto zje u Was tą lasagne będzie błagał o jej przepis bo jest niesamowita. Zresztą ... przekonajcie się sami(...)pewnością miłe doświadczenie i przygoda dla naszych kubków smakowych.Lasagne to danie zapiekane w piekarniku, układane w formie do zapiekania warstwami. Dlatego też składniki będę wymieniała według poszczególnych warstw.Składniki: Sos beszamelowy dwie łyżki masła dwie łyżki mąki pół litra mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Aby sos beszamelowy był udany i bez grudek ważne jest
Mango Papajaekipy ruszyły do dzieła. A za nimi kolejne. Ach, działo się przy stanowiskach, emocje sięgnęły zenitu. Gdyby nie wsparcie i zaangażowanie moich pomocników, nie dałabym rady. Alicja uratowała mój sos serowy do roladek, przy pomocy samego Mirka Drewniaka. A Piotr usmażył te roladki idealnie. Chyba nieco spanikowałam i nie mogłam się sama pozbierać z tych emocji. Ale wspólnymi siłami daliśmy(...)sympatyczny człowiek i juror, który pomagał nam podczas konkursu. Pomimo nie zajęcia pierwszej czy drugiej lokaty, bawiłam się znakomicie. Zwycięską ilość punktów otrzymała Ania Kosterna Kaczmarek za jej szpinakowyy makaron z krewetkami, zrobiony całkowicie od podstaw oraz krem z białych szparagów. Zwycięstwo jak najbardziej się jej należało. Emocje nie zdążyły opaść, a już zaczęła się kolejna atrakcja - warsztaty czekolady Choco
W kuchni Karmel-itkiSkładniki na marynatę: 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny/limonki 1 łyżeczka miodu kawałek świeżego startego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku sól i pieprz do smaku Dzwonki łososia umyłam. Zamarynowałam je w marynacie i odstawiłam na około godzinę. Wsypałam na talerz ziarna sezamu. Łososia wyjęłam z marynaty i obtoczyłam(...)ziarnach. Smażyłam go w niewielkiej ilości oleju przez około 5-10 minut w zależności od grubości ryby. Łososia można podawać z dowolnym makaronem i surówką. Smacznego
potrawyregionalnewcinały bez zająknięcia. Szczerze przyznam się, że w tamtych czasach najczęściej ratował mnie również sos ze słoika. Do czasu gdy okazało się, że zrobienie prostego aczkolwiek świetnego w smaku sosu to wcale nie taka trudna sprawa. Każdy facet, nawet taki, który gotuje jedynie jajecznicę powinien sobie z tym poradzić. Gwarantuje, że dzieciaki będą zadowolone, a smak i skład takiego dania(...)myśli mięso wybrane przez was i zmielone w sklepie przez miłą panią. Unikajcie jak ognia „gotowego” mielonego mięsa, a szczególnie tanich wersji w promocji! Składniki Makaron spaghetti Cebula Czosnek Pieczarki Mięso mielone Pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron ugotować zgodnie ze wskazaniami producenta na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę
Mr. Tastemięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka pikantnej pasty paprykowej kawałek sera żółtego Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowany przelewamy zimną wodą i układamy na talerzu pojedynczo aby się nie przykleił. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek(...)mielonego i smażymy aż nie będzie surowe. Otwieramy puszkę z pomidorami, pomidory kroimy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Dodajemy pastę paprykową, mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Sos z puszki mieszamy z bazylią, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem mięsnym i układamy w naczyniu. Ser żółty ścieramy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiIndii. Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka. Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek. Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje(...)odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego.Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8. Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan
Słodkości i nie tylkopieprzu 3 łyżki oleju ok. 200 g mrożonej fasolki szparagowej mała marchew duża cebula 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego (u mnie sos pomidorowo-paprykowy ) ząbek czosnku pół czerwonej papryki ewentualnie: garść płatków migdałowych ewentualnie: suszona papryczka chili sól Pierś indyczą pokroić w plastry jak na sznycle, a potem w paski w poprzek(...)proszku, soli i pieprzu. Odstawić pod przykryciem do lodówki na ok. godzinę - dwie. Przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, marchew za pomocą skrobaczki do warzyw w cieniutkie paseczki jak makaron tagliatelle, paprykę w cienkie paski, fasolkę szparagową pokroić w połówki lub mniejsze kawałki. Płuczemy wybraną kaszę lub ryż w kilku wodach. Dolewamy 2 razy większą objętość wody (u mnie
Weekendy w domu i ogrodzie