Przejście pogody w wiosenną aurę i związane z tym wyższe temperatury spowodowały że zupełnie nie mogę sobie poradzić z organizmem. Jestem zimnolubna i nadmiar ciepła mnie
Na słodko lub wytrawniegrzybów dodać pietruszkę oraz ricottę. Wszystko razem wymieszać.Składniki na ciasto:300 g mąki pszennej3 całe jajka3-4 łyżki wody1 łyżeczka soliZ podanych składników zagnieść elastyczne ciasto jak na makaron. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.Dodatkowo:roztrzepane jajkootarty parmezanmasłogałązki świeżego rozmarynuświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości(...)podawać od razu. Ravioli ułożyć na talerzu i polać masłem, uprzednio rozpuszczonym z gałązkami rozmarynu. Na koniec posypać parmezanem, świeżo mielonym pieprzem oraz pietruszką. Pierożki świetnie smakują również z sosem pieczeniowym, czy kwaśną śmietaną. Smacznego
Food SquareProponuję kurki -pięknie pomarańczowe i pachnące lasem. Polecam również KURKI W ŚMIETANIE Z MAKARONEM Składniki: 0,5 kg kurek 1 cebula masło około 2 łyżki świeży koperek śmietana 18% makaron sól,świeżo mielony czarny pieprz Te pięknie pomarańczowe grzybki dokładnie oczyściłam i umyłam. Pokroiłam w kostkę cebulę i podsmażyłam ją na maśle na patelni przez około 10 minut. Dolałam odrobinę(...)Dodałam 2 jajka, mąkę, wsypałam sól, pieprz i sporo majeranku. Wszystko wymieszałam. Smażyłam placki na patelni na oleju. Można usmażyć małe placuszki lub tak jak ja to zrobiłam duże. Sosem z kurek polałam placka... czujecie ten zapach lasu?... Smacznego
potrawyregionalnesurowego wędzonego boczku sól, pieprz, musztarda Przygotowanie: Wołowinę i boczek kroimy w kostkę 1,5 – 2 cm. Kawałki wołowiny obtaczamy w mące, która potem lekko zagęści nasz sos. Boczek wrzucamy do garnka, w którym będziemy robić gulasz i podsmażamy. Cebulę kroimy w piórka (najpierw kroimy cebulę wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę w poprzek na paski) Kiedy boczek(...)piekarnika na 1-1,5 h na 180 stopni lub robimy na kuchence. Mięso ma być miękkie. W miedzyczasie zaglądamy czy woda się nie wygotowała. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kluskami. Smacznego. The post Gulasz w stylu śląskim czyli roladki dla leniuchów appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaGotuję go zazwyczaj w bardzo dużym garnku, wywar-bulion, który mi zostaje, przecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki(...)domową wegetą. Na końcu do rosołu dodaję w całości wraz z łodyżkami liście lubczyku. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będzie całkiem miękkie. Rosół podaje najczęściej z makaronem, lanym ciastem lub ziemniakami, posypuje zieloną pietruszką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródMuszle nadziane mięsem mielonym z łopatki, z warzywami, doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim,firmy SKWORCU , które miałam przyjemność testować
Wanilia i Kardamonowsiane, żytnie, orkiszowe itd. Osobiście najchętniej sięgam po pieczywo w postaci moich ulubionych bułek - grahamek, ale jeśli zostaję dłużej poza domem w ramach urozmaicenia wybieram kaszę lub makaron. Zazwyczaj są to pozostałości po poprzednim obiedzie. W taki sposób nic nie marnuję i oszczędzam czas. :) 2. Po drugie - białko Podstawowy element budulcowy organizmu. To właśnie proteiny odpowiedzialne są za prawidłowy(...)groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać? Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś z kurczaka (wcześniej upieczona/ugotowana i pokrojona na kawałki) wędliny (dobre jakościowo) tuńczyk w sosie własnym łosoś wędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek ser feta Oczywiście, to nie wszystko, ale ja najchętniej wybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie nadają się do przygotowania szybkiego
Kuchnia Elliedlatego dzisiejszy sobotni poranek zaplanowaliśmy na wyprawę do lasu. No cóż, muszę przyznać ,że nie zaspokoiłam swoich pasji zbieracza. Kilka podgrzybków i na tym koniec. Dobrze ,że wystarczyło na sos. Sosik ze świeżych grzybków w śmietanie, to zrekompensowało niedosyt zbierania. SKŁADNIKI: kilka podgrzybków ( u mnie 5-6 ) 2 małe cebule 2 łyżki margaryny lub masła klarowanego 1/2 piersi z kurczaka(...)solą i pieprzem, dodajemy podsmażonego kurczaka- mieszamy. Całość zalewamy śmietaną i dalej smażymy, aż śmietana ładnie się zetnie i zgęstnieje. Danie gotowe - u mnie podane z ciemnym makaronem penne. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewysosu sojowego - 3 łyżki sosu ostrygowego - 3 łyżki sosu rybnego - sól i pieprz do smaku - olej sezamowy - ziarna sezamu Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suszone chilli, imbir, trwaę cytrynową, sos sojowy. Oddzielamy liście kapusty, zostawiamy całe „środki” z małymi listkami – płuczemy. Odkrajamy białe twarde części, kroimy je w paski. Części zielone, również pokrojone w paski, podsmażymy osobno i dodamy(...)minuty, zielone części pak choi i pozostawione „środki”, które również przekładamy do garnka z zupą. Dodajemy sok wyciśnięty z ½ limonki i w miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Makaron ryżowy wkładamy do garnka z wrzącą posoloną wodą – przykrywamy na 8 minut (nie gotujemy). Odlewamy wodę, a makaron hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Na suchej patelni rumienimy ziarna sezamu. Zupę podajemy
mojewypiekiinietylkotego powodu nie ma większego sensu lączenie dwóch produktow bogatych w sól, a ubogich w potas. Lepiej byłoby więc unikać zestawien typu: chleb z serem, chleb z wędliną, makaron z serem, bez dodatku produktów pochodzenia roslinnego, naturalnie bogatych w potas. Stąd jeżeli dotyczy Was problem podwyższonego cisnienia warto byłoby położyc nacisk i włączyć do codziennej diety produkty takie(...)bogate w betakaroten : jak marchew . Jedna marchewna dziennie zmniejszy az o 22% ryzyko wystąpienia chorób krążenia, czerwony pomidor , ze względu na zawarty w nim likofen, który znakomicie chroni serce. Sos pomidorowy, przecier czy koncentrat zawierają go jeszcze więcej. Odpowiednie tłuszcze : Tu ważne miejsce zajmują tłuste ryby . Według danych dzienne spożycie 30-100 g ryb zmniejsza o połowę ryzyko wystąpienia chorób
MODA NA BIORosół uwielbiam o każdej porze roku. Niezależnie czy jest upał czy mróz. Gotuję go jako podstawę do innych zup i sosów. Właściwie to do większości potraw. Dzisiaj ugotowałam pyszny rosołek z kaczki. Jeśli nie chcecie, żeby rosół był zbyt tłusty możecie usunąć z kaczki skórę. Składniki 1 korpus z kaczki 3 l wody 4 średnie marchewki 1 mały(...)gotować na małym ogniu, tak aby rosołek delikatnie pyrkał. Cebulę przyrumienić na płycie i dodać do rosołku. Doprawić solą i pieprzem Rosół gotować około 2 godzin. Podawać z makaronem , a na talerzu posypać natką pietruszki. rosół z kaczki
O kuchni z uczuciemakurat nie mieliśmy. I tutaj smutek wielki mnie spotkał. Bo lubimy jeść dobre rzeczy, staramy się kupować jedzenie dobrej jakości i prawdziwe. Tak dla przykładu: oscypki tylko z Zakopanego, makarony raczej włoskie, twarożek klasyczny krajowy, a mozzarella zdecydowanie wyłącznie włoska. A niestety nie było akurat w sklepie. Kupić więc musiałem krajowy wyrób, który znacznie różni się od włoskiej prawdziwej mozzarelli(...)paski kroimy suszone pomidory i też do miski dajemy. Całość obsypujemy wyprażonym na suchej patelni ziarnem słonecznika (ja jestem strasznie zamotany i zapomniałem o słoneczniku). I został jeszcze tylko sos: 1 łyżka soku z cytryny, szczypta lub najlepiej dwie soli morskiej, 1 łyżeczka grubomielonego kolorowego pieprzu i 1 łyżeczka musztardy. Dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy 4 łyżki oliwy
Marder&Marder Manufacturezamknięte w słoiku w formie sporych kawałków są już doprawione i naprawdę bardzo smaczne. Postanowiłam dodać cebulę, bo w moich przepisach zawsze jest jej więcej niż u innych. Taki sos to absolutna klasyka, ale uznałam, że nie ma sensu kombinować skoro proste jest najsmaczniejsze. :-)1 słoik Podgrzybków - Nasza Chata (danie gotowe)1 filet z kurczaka 250ml śmietany(...)grzyby ze słoika. Mieszamy wszystko razem, chwilę podsmażamy, po czym dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. 5. Podajemy z dowolnym dodatkiem. U mnie z pełnoziarnistym makaronem
Szefowa kuchnizwartą, chrupką konsystencją. Można je kilkakrotnie odgrzewać. Grzyby te najlepiej smakują z ostrymi przyprawami. Polecamy dodawać je do potraw typu curry i do ostrych potraw z chili, czosnkiem i sosami sojowymi. Regularne spożywanie grzybów MUN ma dobroczynny wpływ na zdrowie, gdyż zapobiegają one powstawaniu zakrzepów we krwi i poprawiają krążenie. PRZYGOTOWANIE: Nie posiadam WOK'a więc zrobiłam danie(...)mieszankę chińską Zmniejszam moc i przykrywam. Po jakimś czasie dodaję 1 szklankę wody i grzyby. Smażę pod przykryciem około 2 godzin co jakiś czas mieszając. Danie podałam z makaronem ryżowym
ClauditteMissCookingmięso było tylko przykryte). Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Około 3 godzin. Mięso wyjąć a sos przecedzić. Mięso „obrać” z kości, pokroić, wymieszać z sosem i odstawić do ostygnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką(...)wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oleju – 2-3 łyżki. Gotować 5-6 minut. *Mąka włoska „00″ – mąka nie określana zawartością białka, ciężka, stosowana do wypieku chleba i makaronu zastawa
królestwo garów