makaron). Włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować ok 5 minut. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę ( przypilnować, aby się nie zarumienił). Wlać śmietanę na patelnię i mieszać do zagotowania. Ser włożyć dodać do śmietany i mieszać do rozpuszczenia. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i doprawić sola i pieprzem (uwaga po odstawieniu na kilka minut sos
ChilliJemyczerwonej fasoli można robić na wiele sposobów. Podawać na zimno do zakąsek, ciepłych placków (jak u mnie), chipsów i innych, lub z dodatkiem mięs np do makaronów. Zdecydowanie idealny na przyjście niespodziewanych gości - gotowy w 3 minuty :) Jest sycący, smaczny i ma niepowtarzalny smak :) Zapraszam :) Składniki: puszka czerwonej fasoli duża cebula pietruszka 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka ostra, chilli(...)łyżeczka oliwy Przygotowanie: Fasolę, czosnek i pokrojona cebulę umieszczamy w blenderze i miksujemy. Dodajemy oliwę, pietruszkę oraz przyprawy, jeszcze raz dokładnie mieszamy i mamy gotowy sos. Pychota
ChilliJemyMakaron wymieszać z połową pomidorów, zieleniną i boczkiem. Przełożyć do wyłożonej szynką formy. Zalać mieszanką jajeczną. Na wierzchu ułożyć resztę pomidorów (skórką do góry). Piec w 175°C przez 40 -45 minut. Nóż o cienkim ostrzu wbić w środek ciasta. Po wyciągnięciu powinien być wilgotny, ale nie powinno być na nim płynnej masy jajecznej. Jako dodatek polecam sałatę z sosem
Pełny talerzsosie orzeszkowym" Wykonanie:1. Kurczaka pokroić w dużą kostkę, cebulę i paprykę w paski, a marchewkę w plasterki. Wszystko razem smażyć na patelni przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.2. Fix rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do podsmażonych składników.3. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodać orzeszki i wymieszać.4. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym
Pasja Smakuprostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności - nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się biec. Makaronu gnieść też nie za bardzo mi się chciało. Taki leniwy dzień ;) Zrobiłam więc przegląd szafek i lodówki, i wpadłam na myśl, żeby zrobić ryż, ale inaczej niż(...)świeżo zmielonym pieprzem. Formować średniej wielkości kulki, dociskając je, żeby tworzyły zbitą masę. Obtaczać lekko w mące ziemniaczanej i gotować przez kilka minut w osolonej wodzie.Podawać z dowolnym sosem. Ja przygotowuję sos z boczku i śmietany.sosem.Sos z wędzonego boczku:kilka grubszych plastrów wędzonego boczku,1 średnia cebula,śmietana,ewentualnie pół łyżeczki mąki pszennej,sól, pieprz - do smaku.Boczek pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennaByły już kurki w sosie serowym no to teraz czas na zupę z kurkami na serkach. Uważam, że grzybki świetnie smakują w takim połączeniu. Mogłabym jeść taką zupę codziennie :) Składniki:koszyczek kurek4 serki topione - śmietankowe1 litr bulionu (u mnie rosół z niedzieli :-p) natka pietruszkiświeży tymianek (bez niego zupa(...)całkiem inny smak)czarny pieprz, sólmasło do usmażenia kurekponadto makaron - u mnie nitki jajeczne typowe do rosołuKurki żmudnie czyścimy a następnie smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu - około 5 minut. Do bulionu dodajemy serki, gotujemy aż serki się rozpłyną na jednolita konsystencje. Dodajemy do zupki kurki i gotujemy kolejne 5 minut. (zupę można zmiksować
Bon Appetit Małgorzatyziół przyprawowych. Dodajemy je do popularnej, pochodzącej z Lombardii gremolaty czyli mieszanki posiekanej natki, skórki otartej z cytryny i obranego czosnku, wszystkie składniki siekamy drobno i posypujemy ulubione zupy, makarony, kanapki. Dla wzmocnienia smaku pietruszki, należy używać liści z łodyżkami, których zapach jest bardziej wyrazisty. Pietruszkę dodajemy na sam koniec gotowania. Tymianek Należy do grupy najstarszych ziół przyprawowych(...)potraw i wzmaga apetyt, najczęściej używane jako dodatek do mięsa w połączeniu z oregano. Doskonały do potraw z białej fasoli z czosnkiem. Często łaczony jest z ciężkimi zupami, ostrymi sosami. Tymianek cytrynowy doskonale łączy się z rybami i daniami z kurczaka
Moja smaczna kuchniapomidorowa, zmiksowana z warzywami. - 3,5 litra wody - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/4 selera - niewielki por - sól, pieprz, liście laurowe - ziele angielski - 2 uda kurczaka - 1 i 1/2 litra sosu pomidorowego, lub z 4 puszki z całymi pomidorami U da umyj, wrzuć do zimnej, osolonej wody, dodaj kilka ziaren pieprzu, 3 liście laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego. Obierz(...)umyj warzywa, wrzuć do wywaru. Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Wyjmij uda, wlej pomidory, zagotuj. Po około 20 minutach, zmiksuj wszystko, dopraw i gotowe. Podawaj z makaronem, kaszą jaglaną lub ryżem. Mięso z udek ja wykorzystałam do dania drugiego, Ty zrób jak uważasz, podsmaż czy dodaj do zupy, lub zrób pastę na kanapki
Pasje Jolkibazylie, intensywnie mieszamy. Farsz: Ciasto wałkujemy w okrąg, który układamy na blaszce do pieczenia. Można ją nieco wcześniej posmarować oliwą, by później ciasto łatwiej odchodziło. Pizzę smarujemy sosem. Ser camembert kroimy w paski. Ser gouda trzemy na tarce. Na pizzy układamy ser gouda, a na to układamy camembert. Następnie kruszymy niebieski ser pleśniowy. Całość posypujemy mozzarellą i oregano. Wstawiamy(...)piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut. Kiedy brzegi zaczną się rumienić to znaczy, że pizza jest gotowa. Zajadamy koniecznie na ciepło! A we Włoszech stolicy makaronów i pizzy, pizza cztery sery wygląda
Kolizje Smakówjednak przyszedł czas na konkret. Więc dzisiaj jeden z najsmaczniejszych konkretnych posiłków jakie kiedykolwiek jadłem. Klasyczna kuchnia grecka w moim wydaniu, czyli musaka. Coś na kształt lazanii, tylko bez makaronu i moim zdaniem smaczniejsza. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mielonego mięsa wołowego, 1 kg ziemniaków, 2 średnich cukinii, 2 średnich bakłażanów, 2 cebul, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny(...)całe pozostałe mięso. Na drugiej warstwie mięsa ułożyłem warstwę plastrów bakłażana - w sposób widoczny na zdjęciu - tak aby całe mięso przykryte było równomiernie plastrami bakłażana. Ostatnim etapem było przygotowanie sosu beszamelowego. W jednym garnku podgrzałem 150 ml mleka. W drugim garnku rozpuściłem 100 gram masła. Do rozpuszczonego masła dodałem stopniowo 6 łyżek mąki, cały czas intensywnie mieszając masło. Kiedy mąka
Wyprawy kulinarneTe włoskie rurki kupiłam w jakimś markecie i od razu wiedziałam co z nimi zrobię. Danie spontanicznie powstało w drodze do domu. Robi się szybko, smakuje
Moje Małe Czarowanieumyć, osączyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Przekroić na połówki. Każda połówkę podzielić na 4 części - tak pokrojone truskawki łatwiej będzie zamknąć w cieście. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu ( pół pokrojonej truskawki na porcję), dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę(...)można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać ze słodką śmietaną lub dowolnym owocowym sosem. Smacznego
Stare Garypodsmażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać mięso, wymieszać, żeby całe było pokryte mieszanką curry. Smażyć aż ze wszystkich stron zmieni kolor. Trawę cytrynową rozgnieść (np.wałkiem), dodać razem z sosem rybnym, bulionem i pozostałym mlekiem kokosowym do woka. Całość, często mieszając, zagotować. Zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 30 minut (aż kaczka będzie miękka(...)dodać szparagi, gotować 3-4 minuty. Doprawić sokiem z limonki, cukrem i ewentualnie solą. Następnie dodać ananasa (opcjonalnie pędy bambusa), podgrzać. Przed podaniem wymieszać z posiekaną bazylią. Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem jaśminowym. Smacznego
Pełny talerzłyżki musztardy Dijon2 łyżki miodu2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku½ łyżeczki czosnku w proszku½ łyżeczki czarnego pieprzu¼ łyżeczki pieprzu cayenne60 ml oliwy z oliwekPrzygotowanie: Przy pomocy blendera wymieszać wszystkie składniki sosu na gładką jednolitą masę. Przygotować łososia. Ponacinać na zewnątrz (nie przecinając skóry, w nacięcia polecamy włożyć plasterki cytryny), przy pomocy np., pędzelka silikonowego filety natrzeć przygotowaną mieszanką. W międzyczasie(...)temperaturze (180-200°C ) rozgrzewać kamień solny. Na rozgrzany kamień solny wyłożyć łososia i grillować przez około 20-25 minut. Tak przygotowanego łososia polecamy podawać z białym winem i makaronem. Himalajski Kamień Solny można znaleźć w DYNAMIC Centrum Grilla klikając tutaj.Grillowany łosoś na himalajskim kamieniu solnym is a post from: naRuszcie.plThe post Grillowany łosoś na himalajskim kamieniu solnym appeared first
naRuszcieZnowu Wielkopolska! Oczywiście. Nie wiem czy wiecie, ale pyzy to kolejny produkt, bez którego Wielkopolanie nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów. Kluchy na łachu, bo tak
Szybko Tanio Smacznie