domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów.Mąka Luksusowa typ - 550, do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek.Mąka typ - 650, do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów.Mąka typ - 1850, mąka graham do wypieku pieczywa.Mąka
NaKońcuJęzykadoprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Kha, kolendrę, cukier i sos rybny. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 4. Dodajemy sok z 1/4 cytryny i liście kaffiru, gotujemy przez ostatnią minutę. Po tym czasie zupę przecedzamy (nie jest to konieczne, jednak ja miałam ochotę na czystą zupkę :) ), podajemy z makaronem dwujajecznym, makaronem sojowym lub ryżem basmati. SMACZNEGO
Tajskie smakimajonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej ostrej Wykonanie:Makaron gotujemy al dente i pozostawiamy do wystygnięcia. Paluszki krabowe kroimy w półokrągłe kawałeczki, ogórka w kostkę, cebulę w piórka. Koperek drobno siekamy. Wszystko razem wrzucamy do miski, dodajemy kukurydzę i mieszamy.Z majonezu, jogurtu i musztardy przygotowujemy sos i zalewamy składniki. Mieszamy dokładnie i chłodzimy w lodówce około
Czerwona Porzeczkazawsze muszą być podane na śniadanie, można z nich również wyczarować bardzo smaczne i naprawdę ciekawe danie obiadowe :) Moja propozycja, to parówki nadziane w rurki makaronowe i zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem ogórka kiszonego oraz posypane rozpływającą się warstwą żółtego sera, czyli taka wersja De Lux ;))) Zachęcam do wypróbowania, nie tylko ze względu na prostotę przygotowania, ale również(...)naczynia do zapiekania (uprzednio posmarowanego olejem). Sok pomidorowy doprawić sprasowanym czosnkiem, bazylią, cukrem, solą oraz pieprzem. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę i dodać do soku pomidorowego. Doprawionym sokiem zalać makaron. Naczynie przykryć i zapiekać przez około 40 minut, odkryć, posypać startym serem i zapiekać bez przykrycia przez 5 minut- aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie
Kraina Miodem PłynącaChyba każdy z nas ma przynajmniej czasami problem co szybko przygotować na obiad . Przychodzimy zmęczeni do domu a rodzina już domaga się posiłku. Dzisiaj danie, które
Smaczna Pyzadwie miłości czyli przygotowałam danie z wołu wg przepisu sprytnego Jamiego Olivera. Meksykańskie chili i salsa smakowały nie tylko dorosłym ale i moim dzieciom, u nas w towarzystwie kolorowego makaronu. Meksykanskie chili wolowe z salsa 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 świeże czerwone chili pęczek świeżej kolendry oliwa po 2 łyżeczki mielonego kminu, wędzonej papryki i cynamonu 2 liście(...)możemy sos w trakcie pieczenia rozrzedzić wodą. Dymki i paprykę bez gniazda nasiennego oraz pomidorki i kolendrowe listki siekamy. Składniki doprawiamy 2 łyżkami oliwy, łyżeczka octu. Gdy mięso zacznie się rozpadać całość doprawiamy i posypujemy resztą listków kolendry. Podajemy z salsa i kleksem jogurtu. Idealnie pasuje do pieczonych warzyw ale również do ryżu, kaszy czy makaronu
Dzieje kuchennej Wiewiórypulpetami. Całość ponownie zagotowujemy, wstrząsając garnkiem aby rozmieszać sos ( nie mieszamy łyżką, ponieważ możemy w ten sposób uszkodzić pulpety) . Na koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Jeszcze raz ( oczywiście wcześniej próbując) przyprawiamy. Pulpety go tujemy jeszcze przez pół minuty, a następnie wykładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem, kaszą, lub z innymi dodatkami
Miód i pieprzkuchni krajów Maghrebu. Łączy w sobie cechy kaszy i makaronu, a wyrabia się go z twardej pszenicy durum. Symbolizuje bogactwo i szczęście. Oto szybki przepis na kaszę kuskus z dodatkiem warzyw. Składniki 100 g kaszy kuskus 4 szalotki 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy
My Chcemy Jeśćopakowaniu i odcedzić na sicie. Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, a następnie usmażonego kurczaka. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso, usmażyć bardzo krótko umyty i osuszony szpinak. Układamy go na warstwie kurczaka. W kubeczku wymieszać śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,jajkami, cząbrem, solą i pieprzem. Polać sosem zapiekankę . Posypać parmezanem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciemPowstanie gęsta masa. Gotujemy wodę z solą (jak na makaron) i na gotującą się wodę łyżką nakładamy kluski. Nie nakładajcie więcej niż 7 klusek, bo mogą się zlepiać. Kluseczki gotujemy po wypłynięciu około 5 minut. Wykładamy na sitko, a później na talerze. Podajemy do zupy lub mięsa z sosem. Smacznego
Humanistka w kuchnibłonnik – około 40%! Jest to lepszy wynik niż pieczywa i makaronu pełnoziarnistego czy musli. Mąka kokosowa ma więcej białka i 10 razy więcej błonnika niż mąka pszenna! To mąka, ktorą bez obaw mogą używać alergicy, diabetycy i osoby na diecie bezglutenowej. Można jej używać do wypieków, naleśników, deserów czy sosów. I co najważniejsze, żadna inna mąka nie pachnie tak pięknie
Słodko-Słony Świat IlonyPASTA Z PESTO I KREWETKAMIKochani zapraszam Was na pyszne spaghetti przywiezione prosto z Asyżu, najdłuższe jakie jadłam, nie mieściło mi się w żadnej szafce;-), z
SMYKWKUCHNIłyżki gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy pieprz ziołowy Wykonanie:Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kabanosy kroimy w talarki średniej grubości, suszone pomidory w paski, a paprykę i ogórki w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę i drobno posiekany szczypiorek. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy pieprzem. Zalewamy sosem wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.Odstawiamy
Czerwona Porzeczkawszystkie składniki oprócz papryki i podłużnych kawałków rumsztyku. Smażymy podłużne kawałki rumsztyku na patelni z odrobiną oliwy przez 3 minuty i odstawiamy na 15 minut. Podajemy z sosem, dekorujemy kaparami i anchois oraz warstwą podsmażonej na patelni papryki. Krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy Składniki: 5 00 g ciecierzycy(...)dorsza z bazyliowym pesto Składniki: 1 litr mleka 100 g mąki 100 g masła 1 kg filetów z dorsza 250 g makaronu do lazanii ( Barilla ) 60 g bazylii 250 g oliwy extra vergine 50 g migdał y skórka z jednej cytryny Sposób
SzczyptaSmaQPrzepis na Boeuf Strogonow, mam od mojej mamy, która robi go już od bardzo, bardzo dawna. Jest pyszny! Trochę wyróżnia się tym, że zawsze podajemy go
Smakowy Raj