sosy do indyka - 306 przepisów (strona:9/21)

Makaron z cukinią i szynką 190

Makaron z cukinią i szynką... Sprężyste rurki makaronu. Kosteczki podsmażonej szynki i wiórki cukinii. Zatopione w sosie na bazie śmietanki i jajek. Oprószone drobno startym parmezanem. Pycha!   Składniki: 250 g makaronu penne; 150 g dobrej jakości szynki (u mnie z indyka); 200 g cukinii (waga przed obraniem); 1,5 czubatej łyżki masła; 200 g śmietanki o zwartości tłuszczu(...)delikatnie podsmażyć. Następnie dodać startę cukinię i podsmażać jeszcze razem przez około 5 minut. W międzyczasie, w miseczce, dokładnie wymieszać ze sobą śmietankę, żółtka i oliwę. Tak przygotowany sos wlać na patlenię z cukinią i szynką, wymieszać i chwilę razem podsmażać (przez około 1 minutę). Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem, wykładać

Gospodyni Miejska
Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski 163

indyjski Pyszne pity nadziane mięsem mielonym przyprawionym po indyjsku, z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Danie szybkie, bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się na szybki obiad. Mięso można przygotować wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać. Polecam! Składniki na 4 pity: Mięso: 400g zmielonego mięsa indyka (może być również inny rodzaj np. szynka wieprzowa) 1/2cebuli drobno posiekanej sól, pieprz(...)cebulka dymka ·          4 chlebki pita ·          6 pieczarek Sos: jogurt naturalny (małe opakowanie) sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy łyżka majonezu sok z cytryny (do smaku) Przygotowanie: Mięso mieszamy dokładnie z   przyprawami. Cebulę siekamy w drobna kosteczkę. . Na dużą patelnię wlej olej, podsmaż

Mania Gotowania
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 146

szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu , z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu. Składniki: 1 kg grzybów leśnych (różnych), 500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi), 200 g wędzonego boczku, 200 g wątróbek drobiowych, pęczek włoszczyzny, pęczek natki pietruszki(...)koniec gotowania dodać wątróbki, gotować jeszcze 10 minut. Bulin odlać (po schłodzeniu można go przechowywać do 5 dni w lodówce lub zamrozić i wykorzystać np. do zup, sosów, risotto), mięso i włoszczyznę wystudzić.     Bułkę namoczyć w mleku. Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą skracając czas mycia do minimum, żeby grzyby nie nasiąkły wodą. Odsączyć

SzczyptaSmaQ
Kurczak w curry z dynią, ananasem i migdałami (bez glutenu, mleka i jajek) 189

Aromatyczny sos inspirowany przepisem z książki Laxmi Khurana. Połączenie ananasa z dynią, kokosem i migdałami wszystkim bardzo smakowało, zwłaszcza dzieciom :) Składniki: filet z piersi kurczaka lub indyka  500 g dynia (użyłam mrożonej kostki) 450 g ananas (świeży lub z puszki) 1 szt woda  1 szklanka olej do smażenia kilka łyżek mleko kokosowe (lub sojowe, ryżowe) 1 szklanka(...)płatki migdałowe, podsmażyć. Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa, mleko i wodę,  gotować kilka minut.   Łyżkę mąki rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung albo tapioki

głodny alergik
Chińska zupa z jajkiem 295

szczypiorek cebuli dymki WYKONANIE Bulion: w wodzie zagotować indyka. Następnie wyłowić szumowiny (pływające szare ścięte białko). Wszystkie składniki wraz z przyprawami wrzucić do wody. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Wieprzowinę kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy ją do miski i dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszamy

OstryKęs
Mięsa 203

roladki z żółtym serem Drobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z małych roladek Gęś z jabłkami i pomarańczami Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych

Aga w kuchni
Co zrobić z otwartym winem ? 212

tylko o walory smakowe, ale również estetyczne - risotto zabarwione czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy kurczaka, indyka, ryby, owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć wina białego. Czerwone mięso, dziczyzna i wszystko, co podaje się w ciemnych sosach możemy podlać winem czerwonym. Do wszelkich potraw jednogarnkowych wino można po prostu dolać pod koniec gotowania, dla podkręcenia smaku

Mechanik w kuchni
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym 406

warstwy sprężystego makaronu penne. A między nimi podsmażone mięso mielone z cebulą. Całość zatopiona w aromatycznym sosie pomidorowym. I oprószona po wierzchu stratą mozzarellą i parmezanem. Pychota! Składniki: 400 g makaronu rurki (surowego); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 duża cebula; 2 puszki krojonych pomidorów (każda po 400 g); 2 ząbki czosnku; 3 łyżki oleju(...)czosnek. Do podsmażonego mięsa z cebulą i czosnkiem dodać 2 puszki pomidorów oraz przyprawy tj. oregano, bazylię, słodką i ostrą paprykę, i jeszcze całość przez chwilę podsmażać. Na koniec sos mięsno-pomidorowy doprawić solą i pieprzem do smaku. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/2 makaronu, na makaron wylać sos z mięsem, sos przykryć pozostałym makaronem i oprószyć po wierzchu startą

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem 401

plasterków ziemniaków. Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą. Przyprawione czosnkiem i słodką papryką. Zalane kremowym sosem beszamelowym. Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki. Pychota! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 2 średnie cebule; 150 g startej mozzarelli; 250 ml mleka; 4 łyżki masła; 4 łyżki mąki pszennej(...)krótką chwilę razem podsmażać. W międzyczasie przygotować beszamel. W rondelku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła wlać mleko i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i energicznie mieszać, aby w sosie nie było grudek. Zestawić z ognia. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać trochę więcej mleka i mieszać, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką

Gospodyni Miejska
Dietetyczna niedzielna pizza z cukinii 295

duże cukinie                                  100 g mięsa mielonego z indyka             1/4 papryki żółtej                             2 pomidory(...)Kilka czarnych oliwek                     Parmezan Mały przecier pomidorowy Ketchup Bazylia Oregano Ostra papryka Sól  Pieprz Łyżeczka oleju Sos czosnkowy: 4 łyżki jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 3 łyżki mleka Sól Pieprz  Czosnek rozgnieść i wymieszać razem z jogurtem i mlekiem; przyprawić. Przygotowanie: Mięso usmażyć z przyprawami na łyżeczce oleju

Czarnawisienka
Pieczony filet z indyka 137

upieczeniu jest pełne miękkie i delikatne a aromat wypełnia całą kuchnię. Składniki - 70 dag filetów z indyka - 2 łyżki soli Marynata -1 łyżka bulionu drobiowego - ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki - 1 łyżka musztardy -  3 rozgniecione ząbki czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki oliwy Wykonanie Filet nakłuć widelcem. Sól rozpuścić w 1 l wody i zalać mięso. Odstawić

Świat Smaku
Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i sweet chilli 242

łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem proponuję Wam upiec lekko pikantną pieczoną karkówkę z sokiem pomarańczowym, z dodatkiem sosu sojowego zaraz soli, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą ilością przypraw. Można karkówkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Indyk z warzywami 193

Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka.  Składniki: 0,5 kg piersi z indyka (lub kurczaka) pół pora kawałek czerwonej pap ryki kawałek zielonej papryki 5 dużych pieczarek sól, pieprz przyprawa do drobiu 1 łyż ka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego bazylia oregano Sposób przygotowania: 1. Umyte mięso kroimy w kostkę . Na patelni rozgrzewamy olej

Kuchnia domowa Ani
Rolada indycza z suszonymi pomidorami i plackami z kuskusu 159

macie w lodowce albo lubicie. Wszystko zależy do waszego smaku i pomysłowości. Poza tym warto jeść indyka, bo zdrowe, chude i pyszne mięso. Smacznego. Roladę podałam z placuszkami z kuskusu, lekko zmienionymi, które urzekły mnie na blogu u Izy oraz z sosem z kurek. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pulpeciki z magii w sosie pomidorowo-magi'owym :D 122

Mamy :) Składniki na pulpeciki: - 0,5 kg mięsa mielonego z indyka - 2 łyżki kaszy manny - 1 całe jajko - 1 łyżka magii - przyprawy do smaki: sól, pieprz ziołowy i prawdziwy, szczypta ziół prowansalskich i majeranku Składniki na sos: - 1l wody - łyżeczka przyprawy "warzywko" - 1 mały przecier - 1 łyżka magii - przyprawy do smaku: sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na pulpeciki łączymy

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania