sosy do indyka - 306 przepisów (strona:6/21)

Roladki z indyka z borówkami 187

pięknie wyglądają. Jako farsz wykorzystałam Borówki w słoiku, które dostałam na spróbowanie od BDSklep oraz czerwoną cebulkę – połączenie na 5 z plusem! SKŁADNIKI: ( na 4 porcje ) - filet z indyka – ok. 600 g - borówki w słoiku – 200 g - cebula czerwona – 3 szt - białe wino – 0,5 szklanki - olej – 100 ml - bulion(...)rozgrzanym oleju na dużej, głębokiej patelni. Wyciągamy nici, o prószamy papryką , wlewamy wino i bulion. Dusimy razem ok. 15 minut , w yciągamy mięso na talerz. Śmietanę dodajemy do powstałego sosu , d okładnie mieszamy. Dodajemy resztę borówek ze słoika. Gotujemy jeszcze ok. 5-7 minut , w kładamy roladki , podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Ostra na Słodko
Kotleciki mielone przygotowane na parze w sosie pomidorowym 173

Całość niemalże rozpływa się w ustach, a danie ma swoich fanów zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci! Składniki: Kotleciki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 sucha bułka 1 jajko Nieco bułki tartej Sól, pieprz Sos pomidorowy: Puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki suszonej bazylii 100ml śmietany

Kolizje Smaków
Wątróbką ze śliwkami z sokiem z pomarańczy w naleśniku gryczanym na szpinaku z popcornem i grillowaną pomarańczą 219

się idealnie skomponowały i wyrazisty, oryginalny smak miały. Składniki 4 porcje:   100 g kaszy gryczanej niepalonej,   woda, olej rzepakowy, 6 szt. wątróbki z indyka, ½ białej cebuli, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 pomarańcze, 4 garście szpinaku, mleko, 50 g kaszy gryczanej palonej, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży koperek.   Przygotowanie: Naleśniki

Moniki Smakołyki
Roladki z zielonym nadzieniem 161

kremowego typu almette 2 łyżki parmezanu  1 łyżka uprażonych i zmielonych orzechów nerkowca sol, pieprz szczypta ostrej papryki 1 cebula do sosu olej do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą na pastę. Sznycelki z indyka rozbijamy, doprawiamy solą. Pastę szpakowo-serową dzielimy na 4 porcje. Każdy ze sznycelków smarujemy porcją farszu, zwijamy w rulon i spinamy(...)każdej strony na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do chwili aż się przyrumieni, podlewamy wodą i dusimy przez około 20 minut aż mięso będzie gotowe. Sos możemy zagęścić odrobiną maki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Przysmaki Karolki
szybkowar-udziec indyka w warzywach... 140

sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 15 dag, seler naciowy 6 łodyg, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka zielona 1 sztuka, papryczka chili 1 sztuka, woda 2 szklanki udziec indyka bez kości obsypać przyprawą i dobrze natrzeć, schować do lodówki na 2 godziny marchew, seler naciowy, cebulę, czosnek, papryki, fasolkę pokroić na kostki, kawałki do szybkowara wlać oliwę i zrumienić(...)zostawić na 30 minut-ciśnienie samo zejdzie, nie trzeba spuszczać mięso, warzywa wyjąć cedzakiem na talerz, wywar przelać do rondla i można zrobić sos zabielany mąką ze śmietaną na obiad nam smakuje ten indyk z warzywami na zimno do pieczywa............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Porosołowy pasztecik gotowany na parze 161

dietetyczny - takiemu przemrożenie nie szkodziło ). No i tak już się porobiło, że nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam pasztet. Obierałam mięso wyjęte z rosołu ( kurczak i indyk) .Odłożyłam większe kawałki na II Danie ( w jakiś sos) . Drobne miały iść jak zwykle do zmielenia na farsz do pierogów itp. Przypomniałam sobie , że mam zamrożone kilka wątróbek- czemu by więc nie zrobić delikatnego

Buniabaje w kuchni
Sałatka z indykiem i pomarańczą 182

Post Sałatka z indykiem i pomarańczą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 141

swoje kulinarne triki m.in. jak luzować kurczaka ( chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem ) , jak wykonać Bouquet garni , czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią, którą przywiązuje się do ucha garnka(...)dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina.                   Zdrowe burgery - mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane na sałacie i przełożone grillowanymi plastrami bakłażana.                   oraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z WINOGRONAMI I CZOSNKIEM, PODAWANA Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI. 170

dusimy. Po chwili dorzucamy cebulę, następnie papryczki a po nich przyprawy. Mieszamy dość długo. Na koniec zalewamy sokiem z brzoskwiń i chwilę gotujemy. Odwracamy indyka. Pod koniec pieczenia dorzucamy leniwe pierogi, które obtaczamy w 'sosie własnym' jaki wyprodukował nam związek ptaszyska z przyprawami i czosnkiem. Na leniwki wrzucamy wypestkowane winogrona i posypujemy serem. Chwilę jeszcze zapiekamy(...)wirtualnego stołu. Kto mięsa nie jada, też jest zaproszony, bo i bezmięsnych dań będzie sporo. A aby nic nie umknęło, zaobserwujcie nas ( tutaj ) i polubcie na facebooku ( tutaj ). Zrobiłyśmy indyka, dumne jesteśmy jak pawie, a na to wszystko, jak sroka w kość, patrzą boksery nieopierzone

Wypisz Wymaluj
Chińska zupa domowa 183

więcej jak płaska łyżeczka, zawsze można dodać :) garść drobnego makaronu 20 dag pieczarek lub innych grzybów koperek, olej do smażenia sól, pieprz, sos sojowy filet z kurczaka lub około 20 dag mięsa z indyka ewentualnie przyprawa chińska  lub kostka rosołowa, a jeszcze lepszy rosół domowy Przygotowanie: Mięso pokroić w paski, posypać obficie chili i podsmażyć- ale nie przesadzać(...)makaronu, pokrojone pieczarki  Warzywa pokroić w słupki , obsmażyć stopniowo, krótko na oleju , dołożyć do rosołu gdy mięso będzie prawie miękkie Pod końcem gotowania doprawić zupę- solą, pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie przyprawą chińską czy kostką rosołową. Ja swojej nie doprawiałam, bo była wystarczająco ostra... Takie danie można zaserwować na imprezę towarzyską, koszt dość skromny, a zupka naprawdę smaczna

Proste Potrawy
Pieczona pierś z indyka w śmietanie. 384

zapiekaną w śmietanie, czosnku i rozmarynie, która może służyć jako pieczeń na kanapki lub jako danie główne. Zapraszam! Składniki: Pierś z indyka (1,5 kg) 400 g śmietany (18%) 4 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu gałązka rozmaryny lub łyżeczka suszonego 1/4 łyżeczki oregano 100 g masła Przygotowanie:  Pierś myjemy

Kuchnia Łukasza
Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce 366

porcje) Składniki: 250 g r avioli , pierogów lub podgotowanego do al dente makaronu 200 g mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, indyk) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 szklanki sosu pomidorowego albo passaty 1 duża garść szpinaku, posiekanego ½ szklanki startej mozzarelli ¼ szklanki startego na tarce parmezanu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw

karmelowy
Podudzia kurczaka marynowane w miodzie 232

Lubicie mięso na słodko? Ja wprost uwielbiam.. kurczak grillowany z ananasem, indyk pieczony z brzoskwinią, czy pierś z kurczaka w pomidorowym sosie z kawałkami banana. Pycha! Jednak najbardziej klasycznym zestawieniem mięsa na słodko jest przyrządzenie go z dodatkiem miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Czas

Kolizje Smaków
Spaghetti z klopsikami po włosku 312

włosku... Cienkie, długie nitki makaronu spaghetti. Pachnące oregano i czosnkiem klopski z dodatkiem parmezanu. Całość zatopiona w aromatycznym, ziołowym sosie pomidorowym. Prawdziwie włoska uczta!  Bon appetit! Składniki: Klopski: 800 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 duże jajo lub 2 małe; 3 czubate łyżki bułki tartej; 1 ząbek czosnku; 2 płaskie łyżki suszonego oregano; 3 łyżki(...)startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sos pomidorowy: 1 duża cebula; 1000 ml przecieru pomidorowego; 2 ząbki czosnku; 2 łyżeczki suszonego oregano; 500 ml zimnej wody; 1 łyżka masła; 2 łyżki oliwy z oliwek; 150 ml mleka; 1 łyżeczka cukru; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 500 g makaronu spaghetti; 5 łyżek startego parmezanu do oprószenia po wierzchu; Kilka listków bazylii. Sposób przygotowania: Przygotować klopsiki

Gospodyni Miejska
GRZYBOWE SPAGHETTI Z DROBIOWYMI KLOPSIKAMI 199

Delikatne, drobiowe pulpeciki + spaghetti z grzybowym sosem to wspaniałe zestawienie obiadowe.  Jest syte i pożywne więc wspaniale pasuje na jesienno-zimowy obiad ... Składniki: Na klopsiki

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania