Pyszne, delikatne mięsko ze słodkim nadzieniem, sprawdza się zarówno jako propozycja obiadowa, jak i na zimno..... Składniki: 75 dag piersi indyka po kilka suszonych moreli i śliwek pół szkl. czerwonego półwytrawnego wina łyżka masła przyprawa do drobiu pieprz Wykonanie: Owoce wypłukać i namoczyć w winie na 3 godziny. Mięso umyć, ostrym nożem naciąć w połowie w poprzek(...)rolad. Przełożyć mięso do brytfanny, posmarować masłem i piec przez godzinę w 180 stopniach. Od czasu do czasu polewać mięso zalewą, w której moczyły się owoce, a potem sosem z dna naczynia. Po upieczeniu pokroić na porcje, podawać na gorąco lub na zimno z warzywami
Anioły w kuchnikilka kotletów mielonych z poprzedniego dnia. Były przepyszne, mąż już domaga się powtórki :) Składniki na 4 sztuki: 4 bułki (u mnie orkiszowe) 4 kotlety mielone (u mnie z indyka) 4 plastry sera żółtego 4 liście sałaty 2 pomidory kawałek świeżego ogórka lub ogórki konserwowe ketchup 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Warzywa umyć(...)piekarniku przekrojone na pół bułki (przed włożeniem do piekarnika posmarować spody ketchupem i położyć po plasterku sera). Gdy bułki i kotlety są już ciepłe, górne części bułek posmarować sosem czosnkowym, na spody nałożyć pozostałe składniki i połączyć obie części. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąSkładniki: 3 sztuki golonki indyka, 4 łyżki olej rzepakowy, 1 duża cebula 1 opakowanie curry czerwone po tajsku Royal Brand, - do smaku maggi, 1 łyżeczka sól morska, 1/2 szklanki śmietana słodka, 3 szklanki woda golonki indycze opłukać i osuszyć na oleju je obsmażyć i dodać połówki cebul pod przykryciem dusić z 40 minut na mniejszym ogniu teraz wsypać przyprawę(...)kucharka i solą, dusić z 30 minut gdy mięso jest już dobre to je wyjąc na talerz do wywaru wlać 1/2 szklanki słodkiej śmietany 12% i blenderem wszystko zmiksować sos jest zagęszczony i to bez mąki podać z ryżem, ziemniakami lub z czym lubisz........SMACZNEGO!!! czerwone curry po tajsku Royal Brand: produkt naturalny, bez soli - skład: czerwona papryka w kawałeczkach
W Mojej Kuchni LubięWitajcie! W sieci znalazłam przepis na sałatkę makaronową z indykiem , zmieniłam kilka składników i wyszłam mi taka oto sałatka:) składniki: 250 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 pierś z kurczaka ( następnym razem dam dwie) czerwona papryka czerwona cebula duża marchewka 1 opakowanie mieszanki sałat 3 łyżki musztardy francuskiej 7 łyżek oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz Makaron gotujemy(...)krążki. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Makaron sałatę i resztę składników przekładamy do miski. Musztardę i oliwę mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę oblewamy sosem tuż przed podaniem i mieszamy. SMACZNEGO
Cukier&Puderpół torebki, - ziemniak, 3 - cebula, 3-4 czerwone, - przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz ziołowy, - pół kubka śmietany 18% WYKONANIE: Kapustę kiszoną gotujemy na rosole z mięsa (u nas indyk i kaczka). Odcedzamy kapustę. Garść kapusty kroimy i wrzucamy do wywaru. Ziemniaczki i cebulę kroimy w kostkę - wrzucamy do gotującego się wywaru. Zasypujemy przebraną kaszą gryczaną prażoną. Mieszamy. Lekko przykrywamy(...)ętajmy aby wywar przecedzić!/ Dorzucamy pokrojone grzyby. Zabielamy śmietaną (my dałyśmy pół kubka). Zagotowujemy, przyprawiamy i serwujemy wrzątek. /NIE ZAGĘSZCZAMY MĄKĄ!!! - W naszym domu nigdy, żadnej zupy i żadnych sosów nie traktujemy mąką i tego typu rzeczami. Nasza zupa ma zwykle dość kremową, gęstą konsystencję i jest bardzo esencjonalna. Jeśli wolicie rzadsze i smakowo delikatniejsze, śmiało możecie rozcieńczyć
Wypisz Wymalujmieszamy. Filet z indyka rokładamy na blacie i rozbijamy w kształt mniej więcej prostokąta. Pamiętamy by nie rozbijać zbyt cienko, gdyż przy zwijaniu rolady mięso będzie się "drzeć". Indyka solimy i posypujemy pieprzem z obu stron oraz smarujemy oliwą. Następnie na rozłożonym mięsie wzdłuż dłuższego boku, na połowie mięsa układamy nadzienie. Następnie zaczynamy delikatnie zwijać mięso w ciasną(...)stopni na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladę z piekarnika i obkładamy folią aluminiową zostawiając na kwadrans. Mięso podajemy np. z ryżem na ciepło polane sosem
Kolizje SmakówOd dłuższego czasu miałam ochotę na roladki drobiowe, tylko zastanawiałam się jaki zrobić do nich farsz. No i wybór padł na kurki :-), dla zaostrzenia smaku
Walijskie Pichceniewarzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane – mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab) – wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające) – nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki(...)oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę! – jeśli zabieramy sałatkę do pracy/szkoły można na dno słoików wlać sos sałatkowy na bazie jogurtu i majonezu, ale ja przygotowuję sałatki bez sosu, w osobnym naczyniu zabieram ze sobą lekki sos winegret , – sałatki z intensywnie pachnącymi składnikami typu czosnek, cebula, sery
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwysokiej temperaturze będą praktycznie pozbawione działania. Jeśli planujecie wersję obiadową to wspaniale smakuje z dodatkiem pieczonych jabłek - do brytfanki dorzucamy obrane, pokrojone na ćwiartki. Składniki: filet z piersi indyka około 1 kg suszony tymianek 2 łyżeczki szyszkojagody jałowca 5-6 szt sól pół łyżeczki olej (rzepakowy lub oliwa z oliwek) Przygotowanie: Mięso posolić. Jałowiec i tymianek rozetrzeć(...)wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, następnie przykrywkę zdjąć i piec jeszcze około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, polewając kilkakrotnie sosem z pieczenia. Kroić po wystudzeniu
głodny alergikSkładniki: 1 kg żołądki z indyka, 1 sztuka większa cebula, 1 sztuka mała papryczka chilli, 1 łyżka kucharek, 2 łyżki masło klarowane, 4 szklanki woda, 1 kubek śmietana słodka 18%, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki,- do smaku maggi z żołądków usunąć zanieczyszczenia i dobrze je opłukać zagotować żołądki i wylać wodę - czynność powtórzyć 3x wlać odpowiednią(...)rondlu na maśle klarowanym zeszklić cebulę, dodać pokrojone żołądki i papryczkę chilli, kucharka podsmażyć mieszając z 5 minut - wlać wodę i zagotować śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos, wsypać natkę pietruszki i maggi do smaku taki gulasz lubimy z ryżem lub ziemniakami lub bułką..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękrokiem była zamiana mięsa mielonego - z wieprzowego na indycze. No i na koniec żółty ser zastąpiłem mozzarellą. A teraz po kolei. Do jednej porcji potrzebujemy: 100g mięsa mielonego z indyka 50g makaronu pełnoziarnistego puszka pomidorów (całych) trochę cebuli ząbek czosnku zioła prowansalskie liść laurowy ziele angielskie (kilka sztuk) 20g mozzarelli 1. Pierwszym krokiem było "podsmażenie" mięsa. Jednak by było(...)dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, dorzucam ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość duszę ok. 20 minut na wolnym ogniu aż wszystko się rozgotuje. Jeżeli nie otrzymasz jednolitego sosu to możesz go zblendować. 3. W międzyczasie gotuję makaron pełnoziarnisty (ok. 10minut). 4. Gdy mam gotowy sos i mięso zabieram się za ich połączenie, jednakże tuż przed podaniem
All My Fit Lifepleśniowego (resztę użyłam do sałatki) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, czosnek opcjonalnie: ryż brązowy i sałatka z pomidora, ogórka i oliwek Przygotowanie: Piersi indyka myjemy, osuszamy i usuwamy wszelkie błony i nieładne rzeczy. Przekładamy na talerz. Zalewamy oliwą. Dodajemy przyprawy: szczypta soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka oregano, bazylii i czosnku(...)kolejne 5 minut w temp. 170'C. Pyszny, soczysty, aromatyczny i przede wszystkim zdrowy obiad do bateria do działania na resztę dnia! Podałam z brązowym ryżem i sałatką z sosem vinaigre . Volià! Smacznego
Kitchens Alphabetwrapy z papieru ryżowego. Z jednej strony zdrowe, a z drugiej bardzo sycące. W roli głównej papier ryżowy do Decare . Składniki: 3 arkusze papieru ryżowego 1 sznycel z indyka lub niewielka pierś z kurczaka 1 marchewka 1 mała papryka 3 liści kapusty pekińskiej ketchup Sposób przygotowania: Sznycla lub pierś myjemy, oczyszczamy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę(...)papieru, nakładamy kapustę pekińską, warzywa i polewamy ketchupem. Zawijamy w jakikolwiek sposób. Następnie wrapy smażymy na lekko natłuszczonej patelni pod przykrywką, aż do zarumienienia. Wrapy podajemy z ulubionym sosem. Smacznego
Truskawkowa Fiestapiersi indyka 1 marchewka 3 lyzki posiekanych orzechow wloskich 3 lyzki tymianku 3 lyzki masla 1 cebula oliwa z oliwek sol, pieprz chili w proszku wykonanie: Piers indyka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Rozbijamy mieso, a nastepnie nacieramy je mieszanka: 2 lyzek oliwy z oliwek, lyzeczka soli, tymiankiem, 1 lyzeczka pieprzu i odstawiamy do lodowki na godzine(...)lekko zeszkli podlewamy miesa odrobina wody. Mieso dusiy na malym ogniu pod przykryciem okolo godziny. W razie potrzeby podlewamy woda. Podajemy na zimno lub na cieplo z uzyskanym sosem ze smazenia. Smacznego
Przysmaki Karolkikładniki: 5 kromek czerstwej bułki pszennej 6 łyżek mleka 300 g mielonego mięsa z indyka 300 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g startego sera grana padano lub parmezanu Sól pieprz szczypta startej gałki muszkatołowej 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki 5-6 łyżek oleju 2 kopiate łyżki cukru brązowego 150 ml octu balsamicznego Wykonanie Bułkę moczymy(...)patelni i układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier i wlewamy ocet balsamiczny. Czekamy aż podczas podgrzewania cukier się rozpuści. Gdy sos zacznie się gotować, wkładamy pulpeciki i podgrzewamy kilka minut obracając je w sosie na wszystkie strony. Wyciągamy pulpety układamy na talerzu polewamy sosem i od razu podajemy. Źródło przepisu: książka
O kuchni z uczuciem