sos z pieczarek - 2500 przepisów (strona:5/167)

Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 170

jajkiem i pieczemy (to bedą „czapeczki”). Resztek ciasta nie wyrzucamy. Ja poskładałam i upiekłam gwiazdki, zresztą – pozostawiam, to do Waszej inwencji.  Upieczone, gorące ciastka faszerujemy podgrzanymi pieczarkami z sosem. Nakładamy na wierzch „czapeczkę” i natychmiast podajemy. Opis przygotowania tej potrawy zajął mi więcej czasu, niż samo jej przygotowanie. Po prostu starałam się przedstawić, go w miarę przystępnie, dokładnie(...)sami, stając w szranki - sam na sam z Vol-au-vent.  Vol-au-vent  z pieczarkami brunatnymi, to danie wykwintne nie tylko z nazwy. Lekkie ciasto przechodzi smakiem sosu i pieczarek. Warto zauważyć jeszcze jedną rzecz. Dodatek do pieczarek wina Marsala, to nie jest żadna moja ekstrawagancja. Pieczarki wprost je „uwielbiają”, odwdzięczając się za to niezwykłym bogactwem smaku. Przystawka, kolacja

mojewypiekiinietylko
Pełnoziarnista klasyczna pizza z szynką 262

wody. Powinno być lekko wilgotne. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min i przykrywamy ściereczką.  Składniki na sos mieszamy. Dolewamy odrobinę wody aby struktura była lekko lejąca.  Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach. Pieczarki, paprykę i szynkę kroimy według uznania. Oliwki przekrawamy na pół. Po upływie(...)czasu ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy aż będzie cieńkie. Brzegi zawijamy. Podpiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 7-10 min w 180 stopniach. Na ciasto wykładamy sos, pieczarki, szynkę, paprykę, oliwki i kukurydzę. Całość obsypujemy mozzarellą i ewentualnie posypujemy przyprawami (bazylia, oregano). Ciasto pieczemy do momentu aż boki będą zarumienione.  Każdy dostosowuje czas pieczenia do swojego

Czarnawisienka
PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE 428

suszonych pomidorów, ok. 2 szkl. mąki, 1 szkl. ciepłej wody, 1 jajko Nadzienie: 100 g sera gouda, kilka plastrów salami, kilka suszonych pomidorów, 2 łyżki kukurydzy, 4-5 pieczarek Sossos pomidorowy WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier, 1 łyżkę mąki oraz ½ szkl. ciepłej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce(...)oraz jajko, wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem.  Salami kroimy na mniejsze kawałki, pomidory suszone w paski, pomidora i pieczarki w plastry, a żółty ser ścieramy na tarce. Tak przygotowane składniki układamy na pizzy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika

słodki bratek
Babka z gotowanych ziemniaków z sosem 143

mąka ok 1 szklanki  jajko 1 szt masło 1 łyżka ser 80 g + 80 g na posypanie koperek pół łyżki  kasza manna ok 2-3 łyżki sos: pieczarki ok 1 kg pomidory ok 1 kg ser 200 g szczypiorek pęczek lub dwa  śmietanka 30% ok 400 ml gorąca woda 200-250 ml kostka rosołowa pieprz sól(...)babkę z piekarnika posypuję od góry startym serem i zapiekam jeszcze ok 10 min.  Babka już gotowa :) teraz sos, choć ja sos mam zawsze gotowy przed zrobieniem babki. Myję i kroje na cząsteczki pieczarki i kładę na suchą patelnie żeby cała woda z pieczarek odparowała. Gdy woda odparuje, dodaję masło i smażę kilka minut następnie dodaję pomidory

Kuchnia Viki
karkówka z pieczarkami w pomidorowym sosie 218

Składniki: 1,20-1,50 karkówki bez kości 2 przyprawy knorr do czerwonego mięsa lub do karkówki 3 cebule 30-50 dag pieczarek sos: 16 łyżek wody 3 łyżki cukru 2,5 łyżki magi 5 łyżek octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry posypać przyprawą ( dać całe 2 sztuki ) dodać troszeczkę oleju wymieszać i odstawić(...)lodówki karkówkę obsmażyć pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w półksiężyce – pieczarek i cebuli nie smażymy układać w naczyniu żaroodpornym warstwami ( pieczarki, cebula, karkówka, pieczarki, cebula, karkówka ) 2. Z podanych składników w osobnym garnku przygotować sos, zalać nim karkówkę piec w temp. 180 stopni

Darcia w kuchni
Mielone w sosie pieczarkowym (na parze) (porcja 200 g mięsa - ok. 500 kcal) 165

szklaneczce mieszamy śmietanę z mąką, na gładką "pastę", dodajemy po łyżce bulionu z pieczarkami i mieszamy, żeby nie było grudek, teraz dodajemy to do bulionu z pieczarkami.4. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia, redukujemy.  W razie potrzeby doprawiamy. 5. Do sosu wkładamy ugotowane wcześniej na parze mielone i co jakiś czas mieszając i obracając gotujemy na wolnym ogniu

Malowane smakiem
Zapiekanki z gotowanymi pieczarkami i sosem Folwark 155

sosem Madziarów Folwark , który otrzymałyśmy do testowania - dziękujemy.  Dla odmiany moje zapiekanki zostały przygotowane z gotowanymi pieczarkami - lubicie takie wersje domowych zapiekanek ? Zapiekanki z gotowanymi pieczarkami i sosem Folwark SKŁADNIKI : 2 bułki paryskie lub małe bagietki 200 g pieczarek 200 g sera żółtego np gouda sos  Madziarów Folwark szczypiorek ketchup PRZYGOTOWANIE : Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy(...)osoloną wrzącą wodę i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Bułki paryskie przekrawamy na pół, każdą z części smarujemy pikantnym sosem  Madziarów, na wierzch ścieramy porcję sera żółtego (np gouda), na nim układamy porcję pieczarek. Całość oprószamy ponownie serem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni perukarnia - pieczemy do czasu aż ser się rozpuści. Podajemy z ketchupem i posiekanym szczypiorkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Potrawka z kurczaka 123

zawartość tłuszczu. Drób jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, witaminy i pierwiastki.  Składniki 500 g filetu z podudzia kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula 50 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz szczypta tymianku Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy(...)mniejsze kawałki. Następnie solimy i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i dusimy kilka minut. Dodajemy pieczarki, sos sojowy i zioła prowansalskie. Dolewamy bulion warzywny i chwilę dusimy. Dodajemy mięso i świeżo mielony pieprz. Całość mieszamy i dusimy z lekko uchyloną pokrywką ok. 20 minut. Potrawkę nakładamy

My Chcemy Jeść
1525.Gulasz drobiowy z dynią 189

piersi kurczaka, pieczarek i dyni..polecam.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe z kurczaka  1 średnia cebula  marchewka  kawałek dyni  20 dkg pieczarek  sos sojowy  sól,pieprz  wegeta  listek, ziele  Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w sosie sojowym i przyprawach. Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę ,dynię też w kostkę

Moje domowe kucharzenie
Pizza z oliwkami, chorizo i świeżą rukolą 152

łyżki oleju 1 i ½  łyżeczki soli    Nadzienie: 5 dag chorizo 25-30 dag sera żółtego do starcia zielone oliwki  liście świeżej rukoli 10 dag pieczarek Sos pomidorowy:  3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżka olivy extra virgin 2 rozgniecione ząbki czosnku  sól  pieprz  zioła wg.upodobań  2 łyżki wody(...)pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę.  3. Podane składniki na sos łączymy ze sobą i smarujemy cienko ciasto. Na sos pomidorowy ścieramy cienką warstwę dobrego sera żółtego, układamy  pokrojone w plastry chorizo, pieczarki oraz oliwki w proporcjach jakie lubimy. 4.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220 - 230 stopni przez ok. 7-8  minut. Gorącą pizzę posypujemy

Apetyczna babeczka
Calzone 176

myślałam, że z pizzą nie wygra, a tu niespodzianka. Calzone jest odmianą pizzy w kształcie pieroga, do środka można dodawać wszelkiego rodzaju dodatki, takie jakie tylko chcecie - u mnie pieczarki, sos szpinakowo-pomidorowy i ser. A Wy macie jakieś ulubione dodatki? Zapraszam na Calzone."Składniki:450 g mąkiłyżeczka soli20 g drożdżyłyżeczka cukru270 ml mlekałyżeczka oleju rzepakowegododatkowo:250 g sera żółtego(...)mleko i olej rzepakowy. Wszystko dokładnie ugniatamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy.Na patelnie polaną oliwą z oliwek wrzucamy wyparzone, pokrojone na ćwiartki pomidory, szpinak i pokrojone na drobno pieczarki, chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu

Słodkie Przyjemności
Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco 198

łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii 4-5 plastrów szynki dojrzewającej 5 pomidorów suszonych 5-6 pieczarek Sos: 2 czerwone papryki  1 papryczka chili ½ szklanki migdałów 2 pomidory 2 suszone pomidory   2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki skórka otarta z ½ cytryny chili w proszku sól(...)pieprz 2 łyżki czerwonego octu winnego ¼ szklanki oliwy Przygotowanie: Miód, ciemny sos sojowy, oregano, chili w proszku, bazylię mieszamy dokładnie w miseczce aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Polędwiczkę nacieramy marynatą i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Szynkę i pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy wszystko razem. Odstawić do przestudzenia.  Środek polędwiczki

Mania Gotowania
TORTILLE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 170

było smacznie ;) Składniki: * 5 placków tortilli * 3 pojedyncze piersi kurczaka * świeży ogórek  * 2 pomidory * sałata lodowa * pół cebuli * pół czerwonej cebuli * mała papryka czerwona * pieczarki * sos z ketchupu i majonezu Wykonanie: Placki tortilli lekko podgrzać, posmarować sosem. Sos robię pół na pół ketchupu i majonezu. Pomidora i ogórka pokroić w plasterki, pieczarki drobno pokroić podsmażyć

Zrób to smacznie
Gołąbkowa zapiekanka wg Marty 182

Gołąbkowa zapiekanka wg Marty 1 woreczek ryżu 1 woreczek kaszy gryczanej smażone pieczarki 250 dkg mięsa mielonego 1 główka kapusty świeżej 3-4 ząbki czosnku masło oliwa 2 łyżki mąki gryczanej przecier/koncentrat pomidorowy Ryż gotujemy. Kaszę gotujemy. Mięso podsmażyłam na patelni. Kapustę poszatkowałam, ale zanim to zrobiłam(...)odłożyłam kilka całych liści. Potem do gotującej się wody włożyłam całe liście na 3-4 minuty, wyjęłam i w tej wodzie ugotowałam resztę kapusty. Wodę odcedziłam i zostawiłam do sosu. Pieczarki podsmażone na oliwie.  Następnie mieszamy: ugotowany ryż + ugotowana kasza gryczana + usmażone pieczarki + czosnek w plasterki + mięso mielone podsmażone na patelni + ugotowana kapusta poszatkowana (wodę od gotowania kapusty zostawiamy

Tradycyjna kuchnia inaczej

Proponowane wyszukiwania