ponad wszystkie inne zbytki i pokusy tego świata. I w końcu do jesieni pora też przystosować codzienne menu. Tym razem na obiad kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i pieczarkami. Do tego ryż, kasza gryczana, kiszony ogórek... U mnie jedzą wszyscy, a taka zgoda nieczęsto panuje przy stole :) Kurczak: 3 pojedyncze piersi kurczaka (mogą być również(...)mięsa nacieramy mieszanką papryki słodkiej, ostrej, tymianku, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy piersi z kurczaka z obu stron, aż będą rumiane. Sos: 200 g pieczarek 1 łyżka masła 8-10 szt. suszonych pomidorów 300 ml śmietanki 30 lub 36% świeża nać pietruszki lub kolendry do posypania sól, pieprz, ulubione zioła
bistro mamasosem pomidorowym, jednak jesień ma tę zaletę, że można zbierać grzyby. Oprócz samej przyjemności ich zbierania jest jeszcze ich niepowtarzalny smak. Część zbiorów zamroziłam, kilka kozaków dodałam do sosu z pieczarkami, przez co nabrał mocy. Sos podałam do tradycyjnych gołąbków. Składniki: 1 duża biała kapusta 400 g ryżu 1 g mielonego mięsa, wieprzowego, np. łopatki 1 duża cebula(...)ząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sos grzybowy: 1 duża cebula350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół)2 ząbki czosnku2 płaskie łyżki mąki2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%masłoolejpół pęczka natki pietruszkisól i pieprzzioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki Do duszenia gołąbków
Czerwień i błękitSos pieczarkowy na bazie pieczarek jest pysznym dodatkiem do wielu dań. Doskonale pasuje do przeróżnych klusek, kotlecików mięsnych i bezmięsnych oraz placków ziemniaczanych. Ja robie go najczęściej z małych pieczarek, które kroje na pół lub ewentualnie na trzy grubsze plasterki. Gdy sosik doprawimy sosem sojowym nabiera on ciemnejszej barwy. składniki: 500 g małych pieczarek 1 łyżka masła(...)wody lub bulionu 3 łyżki mąki pszennej sól lub sos sojowy do smaku Pieczarki dokładnie oczyścić i dowolnie pokroić, ja zazwyczaj kroje na pół lub na trzy grubsze plasterki. Następnie rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone pieczarki. Smażyć kilka minut aż pieczarki ściemnieja. Następnie zalać wodą. Zagotowac i gotowac ok 10 minut, do smaku doprawic sola lub sosem sojowym. Mąkę wymieszać
Monia miesza i gotujeDzisiaj zapraszam na pizzę z salami, pieczarkami, pysznym sosem pomidorowym i mozzarellą. Domowa pizza - wiadomo - najlepsza :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki -500 ml torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki letniej wody oliwa do wysmarowania blachy- płaska mała łyżeczka Składniki na farsz: sos pomidorowy do pizzy - przepis na blogu TUTAJ 150 g drobno krojonego(...)sera mozzarella 10 plasterków salami 100 g pieczarek 1 cebula czerwona łyżeczka oregano Przygotowanie pizzy: Przygotowujemy sos pomidorowy według przepisu na blogu. Trwa to godzinę. W międzyczasie, gdy sos się gotuje, przygotowujemy ciasto i składniki na farsz. Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże i dokładnie wszystko mieszamy. Dolewamy oliwę oraz wodę i wyrabiamy ciasto, do momentu uzyskania sprężystej, gładkiej konsystencji
Smak mojego domupieczarkami. I tylko trzy słowa: pycha, pycha, pycha!!! :) Pieczona biała kiełbasa Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek Wykonanie: Każdą kiełbaskę nakłułam wykałaczką w kilku miejscach, przełożyłam do naczynia, w którym miała się marynować. Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki. Czosnek obrałam(...)około 40 minut, odwracając ją w międzyczasie. Następnie dodałam cebulę razem z zalewą i pieczarki, i ponownie wstawiłam do piekarnika na około 40 minut. Piekłam do momentu, aż sos z pieczarek prawie całkowicie odparował. Kiełbasa jest doskonała zarówno bezpośrednio po upieczeniu, jak i odgrzana na patelni
Kuchenne zapiski Edytyfarsz: - 50 g kaszy gryczanej - 250 g pieczarek - 1 łyżka masła - 10 liści buraków - sól, pieprz - kilka gałązek zielonej pietruszki - 1 jajko - 1 łyżka bułki tartej Składniki na sos: - 150 g pieczarek - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 50 ml śmietanki 18% - sól, pieprz Dodatkowo 2 liście buraków. Składniki na 10 małych gołąbków. Najpierw blanszujemy liście buraków(...)nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 20 minut (możemy też to zrobić na głębokiej patelni). Gdy gołąbki nam się pieką robimy sos. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy cebulkę drobno posiekaną i dodajemy pieczarki drobno pokrojone. Gdy pieczarki się podduszą dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i jeszcze chwilę dusimy do momentu uzyskani odpowiednio gęstego sosu. Upieczone gołąbki układamy
Kuchenne Wariacjełagodna z odmian pieprzu idealnie nadaje się do sosów. W pieczarkowym też się sprawdził. Smak zielonego pieprzu idealnie komponuje się ze słodką śmietaną kremówką i delikatnym smakiem pieczarek, nadając przy tym sosowi niezwykłej wyrazistości. Zapraszam do przepisu. Składniki na 2 porcje: 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki zielonego pieprzu 150 ml śmietany kremówki sól 1 łyżka masła ghee odrobina(...)ewentalne drobinki ziemi, podciąć ogonki i pokroić w plasterki. Dołozyć do cebuli i podsmażyć razem, aż z patelni odparuje cały płyn dolać śmietanę kremówkę i poddusić z pieczarkami kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dosolic do smaku, dodać odrobinę soku z cytryny i odsączony z zalewy zielony pieprz. Zagotować i podawać z ulubionymi dodatkami posypany natką zielonej pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiejsza propozycja to sałatka z marynowanymi pieczarkami dla miłośników sosu czosnkowego. Jak zwykle w takim przypadku chwila krojenia i już gotowa sałatka. Lekko kwaskowata ale i łagodna No cóż dużo gadać – lubię ją. Składniki: duży słoik pieczarek marynowanych puszka kukurydzy 5-6 jajek 20 dkg żółtego sera 1 por (biała część) 1-2 ząbki czosnku Sól pieprz majonez jogurt Przygotowanie(...)jako pierwszą warstwę na dno miski. Sól pieprz i 2 łyżki sosu. Warstwa 2 – kukurydzę odcedzić i wsypać do miski równo rozprowadzając. Posolić, popieprzyć dodać 2 łyżki sosu Warstwa 3 – marynowane pieczarki odcedzić i pokroić w plasterki. Ułożyć jako kolejna warstwę. Polać 3 łyżkami sosu Warstwa 4 – ser zetrzeć na tarce i ułożyć w kolejna warstwę. Osolić, popieprzyć i wlać
Kulinarna PatilogiaSposób na szybki sos, na przykład , do pieczeni rzymskiej. Użyłam pieczarek brązowych które są dużo bardziej aromatyczne od białych.składniki (na 2 porcje)ok 200 g małych pieczarek, pokrojone w plasterki 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę2 ząbki czosnku, rozgniecionegarść siekanej natki pietruszkimasło150 ml bulionu100 ml śmietany 18%sól, pieprzprzygotowaniena patelni rozgrzać masło,dodać cebulę i chwilę podsmażać, dodać(...)pieczarki, posolić i smażyć przez 5 min albo do momentu aż będą miękkie i lekko się zrumienią. Wlać bulion , zagotować, doprawić śmietaną (do śmietany w kubeczku dolać trochę gorącego sosu i szybko dokładnie wymieszać , dopiero taka mieszanką zalać sos) dodać pietruszkę i łyżeczkę masła, gotować ok 5 minut, mieszając , aż sos nieco zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem
Stare Garyprzez co gotową zapiekankę trudniej było podzielić). Makaron ugotować aby był al dente. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć, aż będą miękkie. Gotowy makaron wymieszać z pieczarkami i szparagami. Przygotować sos. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę. Nie przerywając mieszania dolewać powoli wywar ze szparagów, a następnie mleko. Powinien powstać gęsty sos beszamelowy. W razie konieczności(...)dolać więcej wywaru. Na końcu doprawić sos do smaku solą, pieprzem, cukrem i vegetą. Żółty ser zetrzeć na tarce. W naczyniu układać na przemian makaron ze szparagami i pieczarkami, polać warstwą sosu i posypać serem. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być warstwa sera. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 minut
My simple kitchenmięsnych pasuje najlepiej), wieprzowiny lub drobiu. Można go także zmiksować na gładką konsystencję i podać jako dip do chipsów. Przepisy na inne sosy są TUTAJ . Sos pieczarkowy - przepis: Składniki: 400 g białych i świeżych pieczarek 1 średnia cebula lub połowa większej 200 ml śmietanki 10-18% 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżeczki majeranku(...)szklimy cebulę na oleju. Do garnku, w którym gotowały się pieczarki dodajemy pieczarki, połowę cieczy po gotowaniu, cebulkę i gotujemy na malutkim ogniu przez ok. 5 min. Po tym dodajemy śmietankę, sól, pieprz, majeranek. W pozostałej cieczy rozprowadzamy mąkę, dokładnie mieszamy. Rozprowadzoną mąkę dodajemy do sosu i energicznie mieszamy. Gotujemy przez 1-2 min, aż sos zgęstnieje i gotowe
Kuchnia Łukaszarzadko kiedy obieram, więc oczyszczanie za pomocą pędzelka lub płukanie pod bierzącą wodą wydaje mi się jak najbardziej na miejscu. Pieczarki – przepisy Nadziewane kapelusze Jajka faszerowane grzybami Pieczarka faszerowana Sos pieczarkowy The post Pieczarki – obieracie czy myjecie? appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaPieczeń z sosem żurawinowym Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym Bitki z karkówki z esencją Knorr Sznycel z fileta z piersi indyka Kaczka z piekarnika po poznańsku
Passions hobbies life