brokuł 2 szt.marchewki 1 szt.pietruszki kawałek białej części pora 1 mała cukinia kawałek świeżego korzenia imbiru 3 ząbki czosnku dymka 3-5 łyżek sosu sojowego 5-7 łyżek sosu ostrygowego 2 pieczarki 1 szt.cebuli szklanka kukurydzy konserwowej 1 szklanka (można więcej) bulionu 180g kiełek fasoli mung sól i pieprz do smaku olej do smażenia makaron chow mein(...)niego: cebulę, starty imbir i czosnek. Posoliłam i chwilę smażyłam. Kolej na marchewkę i pietruszkę. Podlałam połową bulionu i chwilę podsmażyłam. Warzywa powinny być lekko chrupiące. Dodałam pieczarki i pokrojonego pora. Wlałam sos sojowy i sos ostrygowy. Wsypałam następnie kukurydzę konserwową. Do woka dołączyła cukinia i kiełki fasoli mung. Dodałam wcześniej podgotowane ( góra 5 minut ) różyczki brokuł. Na koniec dorzuciłam
potrawyregionalnePyszna odskocznia od tradycyjnych mielonych. Kotlety z pieczarkami pieczone w pysznym sosie pomidorowym i posypane żółtym serem. Składniki: 400 g mięsa mielonego 400 g pieczarek kajzerka mleko cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos: puszka pomidorów łyżka oliwy 2 ząbki czosnku bazylia, oregano (najlepiej świeże) 1/4 szklanki wody sól, pieprz 250 g sera żółtego Przygotowanie Czerstwą kajzerkę maczamy kilka minut(...)składniki podsmażamy na patelni. Mięso mielone, bułkę, pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze sobą. Masę przyprawiamy i ewentualnie jeśli jest zbyt luźna dodajemy bułkę tartą. Masę formujemy w kotleciki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie składniki na sos (prócz sera żółtego) miksujemy ze sobą. Sosem zalewamy kotlety, posypujemy
e-PrzepisyKulinarnezabieganych, którzy nie mają czasu na stanie przy garach a lubią zdrowo o smacznie zjeść. Klasyczny strogonow wołowy w szybszej wersji, ze świetnej jakości soczystej wołowiny, w kremowym sosie z pieczarkami z odrobiną koniaku i podany z ulubionym makaronem zadowolą każdego głodomora. Przyznam, że ta potrawa wyjątkowo przypadła mi do gustu. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybki strogonow(...)pieprzem i smaż na dużym ogniu, aż cebula się zeszkli a pieczarki lekko zarumienią, przez około 5 minut. Wlej koniak i gotuj na dużym ogniu aż prawie odparuje, przez około 10 sekund. Następnie wlej bulion i gotuj przez 5 minut i wmieszaj śmietanę wraz z musztardą. Gotuj sos, aż lekko zgęstnieje, przez około 5 minut po czym odstaw. W międzyczasie
karmelowyDobrze może pomyślicie patrząc na zdjęcie że to normalny schabowy i gdzie to "inaczej" otóż inaczej w sensie po dodaniu sosu worcester do pieczarek wszystko nabrało ciekawego innego smaku. Taka mała zmiana a warto. Już nie wspomnę że luby ten sos dodaje do wszystkiego. Składniki (na 5 schaboszczaków) 5 kawałków schabowego (przynajmniej na tyle starczyło mi farszu) sól, pieprz, papryka(...)słodka 2 małe jajka bułka tarta olej Na wierzch 250 g pieczarek (najlepiej małych) 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli 2 łyżki sosu worcester 3-4 garście startego na dużych oczkach sera 1 łyżeczka papryki słodkiej Zaczynamy od schabowego. Delikatnie rozbijamy kotlety z obu stron. Każdy posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Układamy
Piekielna Kuchnia Patizłoto. Przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Usmażone przełożyć do mięsa. Pieczarki, mięso i brokuły zalać rosołem i gotować 10 minut. W tym czasie wymieszać śmietanę z mąką, wlać do garnka i gotować aż sos zgęstnieje. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile
Świat SmakuSkładniki: 5-6 plastrów karkówki 3 średnie cebule 300g pieczarek przyprawa do karkówki SOS KIELECKI CYGAŃSKI firmy WSP SPOŁEM ok. 500ml bulionu 1 łyżka masła Sposób wykonania: Karkówkę myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą i odstawiamy na ok. 1h. W tym czasie kroimy w talarki pieczarki i podsmażamy na tłuszczu. Cebulę kroimy w piórka. SOS CYGAŃSKI mieszamy z bulionem. Wszystkie składniki układamy(...)warstwowo w naczyniu żaroodpornym: I podsmażone pieczarki II cebula III mięso i tak do skończenia się składników. Całość zalewamy sosem i pieczemy w 180 stopniach C przez 1 - 1,5h. Do przyrządzenia tego przepisu wykorzystałam SOS KIELECKI CYGAŃSKI od firmy WSP SPOŁEM . Sos swój niepowtarzalny smak zawdzięcza specjalnie opracowanej kompozycji ziół i warzyw. C harakterystyczne dla sosu są kawałki
Prosto i Smacznie z AnetąMornay1 i 1/2 łyżki masła1 i 1/2 łyżki mąki pszennej1 i 1/2 szklanki pełnego mleka1 liść laurowy1/2 szklanki drobno startego parmezanuSzczypta świeżo startej gałki muszkatołowejostry sos chilikanapki ( 3 sztuki)6 sztuk średnich pieczarek, przecięte na pół a potem w plasterki3 łyżki masła o temperaturze pokojowej2 łyżki drobno pokrojonej szalotki6 kromek chleba ( użyłam żytniego, ale może być pszenny(...)dołu. położyć na każdej trochę sera, plaster szynki, ser, przykryć drugą kromką, tym razem pieczoną stroną do góry. Lekko docisnąć. Na każdą kanapkę nałożyć po 2 łyżki sosu, na wierzch pieczarki z cebulą , posypać tartym parmezanem i resztką sera. Piec, aż ser w środku kanapki się stopi a sos i ser na wierzchu ładnie się zapieką - około 10 minut
Stare GaryUkładać na papierze do pieczenia . Piec w 190 stopniach przez ok. 20 minut. Możecie też je usmażyć. Jednak ja ostatnio jak tylko mogę wykorzystuję piekarnik do dań obiadowych. Sos: Garść pieczarek pokrojonych 1 szklanka bulionu (200 ml) 1 łyżka mąki pszennej Szalotka lub pół cebuli Łyżka czubata jogurtu naturalnego Sól Pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Cebulę posiekać. Zeszklić. Dodać pieczarki
Fabryka pomysłówSzybkie i smaczne mięso do obiadu. Kotlet schabowy, ale nie koniecznie tradycyjny panierowany i smażony. Schab w sosie z pieczarkami jest bardzo smaczny i pasuje z kluskami, ziemniakami, kaszami itd. Składniki: 6 plastrów schabu 300 g pieczarek 2 cebule pieprz vegeta lub sól 2 łyżki śmietany 30% olej około 2 łyżki 1 łyżka masła maggi Mięso umyć, oczyścić i natrzeć(...)masło i pokrojone pieczarki. Chwilę podsmażać ( najlepiej jeśli pieczarki nie puszczą wody), doprawić pieprzem i trochę maggi. Pieczarki z cebulką dodać do schabu i zalać gorącą wodą tak aby zakryło mięso. Dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby doprawić sos solą i pieprzem. Dolać śmietankę i zagotować. Można podawać z ziemniakami, kopytkami, kaszą itd. Uwaga! Schab można
talerz przyjemnościPrzełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w ćwiarki pieczarki. Usmażone przełożyć do mięsa. Pieczarki i mięso zalać rosołem i gotować 10 minut. Dodać brokuły i dusić jeszcze 5 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do garnka i gotować aż sos zgęstnieje. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat Smakuśmiało próbować - z ewentualnym z zastrzeżeniem lepszego doprawienia (kwestia upodobań oczywiście). Do wyboru również w wersji pikantnej z ostrą papryką. Carpaccio z wołowiny z kaparami, serem, pieczarką i sosem vinaigrette to mój wybór. I muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Mięso delikatne, smaczne o ładnej barwie. Kapary, sos vinaigrette oraz ser typu parmezan nadały daniu wyrazisty
Kuchnia po mojemuskorzystała już rzesza ludzi. Nie sądziłam, że taki zwykły sos pieczarkowy odniesie taki sukces :) Niedawno zrobiłam nieco odmienną wersję z koperkiem, ponieważ bardzo lubię też sos koperkowy . Wyszedł pyszny. Polecam! Składniki: 20 dag pieczarek 1 cebula 1,5 szklanki wody sól pieprz odrobina cukru garść siekanego koperku 1,5 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 18% Sposób przygotowania: 1. Cebulę siekamy(...)odrobinę oleju, dodajemy cebulę i pieczarki i całość dusimy. Kiedy większość wody z pieczarek wyparuje, wlewamy wodę, dodajemy trochę soli i gotujemy. 3. Gdy pieczarki zmiękną, mąkę i śmietanę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do sosu i mieszamy. Wsypujemy koperek, doprawiamy do smaku odrobiną cukru i pieprzem, ewentualnie solimy. Po chwili sos jest gotowy. Smacznego
Kuchnia domowa Aniziemniaki 1-1,5 litra wody 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1/4 małego selera 1 kawałek pora natka pietruszki sos sojowy olej pierz czarny i ziołowy Przygotowanie: 1. Najpierw obieramy pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Pieczarki, marchew, por, seler pietruszkę kroimy w plastry. Ziemniaki oraz cebulę kroimy w kostkę. Nać pietruszki siekamy(...)pieczarki i cebulę i dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut, aż pieczarki stracą wodę i mocno zbrązowieją. 4. Dolewamy więcej wody do bulionu, dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz pieczarki z cebulą i ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. 5. Po tym czasie całość blendujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i ziołowym. 6. Zupę podajemy z grzankami
Bananowe Polewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Co powiecie na zastąpienie makaronu kaszą gryczaną - w prostej zapiekance z mięsem mielonym, pieczarkami i sosem pomidorowym? Uwierzcie, że połączenie jest rewelacyjne! Zapiekanka posmakuje miłośnikom kaszy oraz tym, którzy za nią nie przepadają. Taka wersja na pewno do nich przemówi, bo d anie jest naprawdę bardzo smaczne i niezwykle(...)posiekany czosnek, a po chwili - pieczarki (pokrojone w kostkę, ale nie drobną). Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i dusić do miękkości. Następnie dołożyć mięso mielone i mieszając - doprowadzić do jego delikatnego obsmażenia. Na końcu dodać pomidory w puszce oraz bazylię. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku i poddusić dodatkowe kilka minut - do momentu, aż sos odrobinę zgęstnieje. Naczynie do zapiekania
Di gotujeznalazłam jeszcze żeberka więc postanowiłam,że muszę ten niedzielny obiadek zrobić jakiś wyjątkowo pyszny.Powiem Wam nieskromnie,że udało mi się, żeberka wyszły wyśmienite i warte polecenia.Duszone,z pieczarkami w sosie pomidorowym,z lekko wyczuwalną nutką czosnku...no po prostu rewelacja.Polecam Wam mój przepis,który urodził się głowie w trakcie gotowania. Składniki: 50 dag żeberek wieprzowych 20 dag pieczarek
Niespełnione zdolności kulinarne