sos z grzybow suszonych - 503 przepisów (strona:26/34)

Roladki z jelenia z kapustą i grzybami 162

Dzikie jedzenie zagościło ostatnio na naszym stole.   Składniki 4 plastry po 2 cm udźca z jelenia 200 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 8 plastrów boczku wędzonego 700 ml bulionu wołowego musztarda sarepska 3 liście laurowe jałowiec 2 szt ziele angielskie (kilka) pieprz czarny ziarnisty (kilka) słodka mielona papryka mąka 200 g śmietany 18% olej(...)Oprószamy solą ,pieprzem i papryką. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy. Płynu nie wylewamy. Kapustę kroimy i gotujemy w wodzie po grzybach dodając liść laurowy ,jałowiec i pokrojone w paski grzyby. Lekko oprószamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolewamy wodę. Po ugotowaniu osączamy

R'n'G Kitchen
Cannelloni z kaszą gryczaną, serem korycińskim i grzybami 204

suszonym borowikiem Czesławy Zarzeckiej suszone leśne grzyby cannelloni Arrighi od  Index Food oliwa z oliwek OLITALIA Index Food kasza gryczana w woreczkach pieprz ziołowy  Skworcu Ziołowo Mi!- ziarenka prażone od Ziarenkowo ser topiony grzybowy  Lactima masło sól śmietana mielone siemię lniane brokuły gotowane na parze-opcjonalnie Dzień wcześniej wypłukaj grzyby w ciepłej wodzie. Następnie zalej(...)się wymoczą przez całą noc. Na drugi dzień ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły. Do miękkości.Nie zapomnij posolić. Odstaw do wychłodzenia. Zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach.Wywar z grzybów odstaw na pózniej,bedzie potrzebny. Ugotuj woreczki z kaszą gryczaną. Wysyp na grzyby i dokładnie wymieszaj .  Odstaw do ostygnięcia. Pokrój ser koryciński

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety bezmięsne 273

bułka sól, pieprz Grzyby mrożone zalać zimną wodą lekko osoloną i zagotować,następnie grzyby odcedzić, ostudzić.Zmielić je przez maszynkę.Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.Dodać do grzybów,dodać jajko ,przyprawy,trochę bułki tartej i wymieszać.Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. 8 jajek  1 czerstwa bułka mleko(...)smaku. Pomidor suszony w płatkach zawiera w sobie witaminę C, która uodparnia i wzmacnia organizm. Zawiera w sobie również potas, który obniża ciśnienie. Dla smakoszy są rewelacyjnym dodatkiem do wszystkiego, do dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy .Zastosowanie:Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony

Moje domowe kucharzenie
Gulasz z boczniakiem i kluski serowo ziemniaczane 235

na kluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g twarogu 100 g mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka

Gotowanie jest łatwe
Bigos 230

kiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1(...)ziele angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości kapusty.Po ugotowaniu produktów, dodać:- obrane i starkowane jabłka,- namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby,- pokrojone pieczone mięso,- sos z pieczenia mięsa,- pokrojoną kiełbasę.Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Koncentrat pomidorowy rozrzedzić zimną wodą, wlać do garnka. Na koniec dodać

Świat Domowej Kuchni
Włoska pizza funghi i z OpenCard w La Sueva 203

fanką pizzy wegetariańskiej z groszkiem i kukurydzą. Najbardziej pasują mi do niej grzyby, cebula, czosnek, pomidory, zioła i mozzarella. Dlatego dziś pizza funghi. Poniższy przepis pochodzi z Kuchni włoskiej Penny Stevens. Od siebie dodałam: oliwki, cebulę i oregano. Wydaje mi się też, że lepiej położyć ser na sos – dla lepszego efektu wizualnego. Zapraszam do spróbowania – pracy jest trochę(...)patelni. Pokrój pieczarki i cebulę i krótko je podsmaż. W małym rondelku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, ostrożnie dodaj pomidory, suszone zioła, sól i pieprz. Duś około 10 minut (do odparowania wody). Dodaj koncentrat i wystudź. 2.Rozłóż pomidorowy sos na cieście. Na nim drobno pokrojoną mozzarellę, następnie pieczarki z cebulą i oliwki. Posyp jeszcze ziołami. Zapiekaj pizzę przez około

Qlinarnie i Qlinarnie
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 410

stoiskach w lepszych sklepach można kupić taką w słoiku – zalaną wodą. Będzie tak samo dobra. Liście limonki kaffir można kupić suszone, ale o wiele więcej aromatu mają te zamrożone. W Piotrze i Pawle szukajcie ich koło mrożonych grzybów i owoców. Kurczaka oczyszczamy z błonek, tłuszczyków i chrząstek, ścięgien. Jeśli używacie piersi z kurczaka będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty(...)papryka lekko zmięknie. Wlewamy mleko kokosowe, a puszką po nim odmierzamy potrzebną ilość wody- trzy puszki wody wlewamy do garnka. Wrzucamy liście limonki kaffir, łyżkę brązowego cukru, kostkę rosołową, sos rybny, posiekaną wcześniej kolendrę i szczypior (zostawcie trochę kolendry do dekoracji) i całe opakowanie pasty tom yum. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut

Karo in the Kitchen
SUSZONE POMIDORY 240

pomidory. Pomidory suszone zalane oliwą są używane przeze mnie bardzo często. Dodaję je do wielu dań min.do spaghetti,  past do smarowania ( np. z avocado), sałatek, kanapek. Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce do grzybów i ziół. Czas suszenia(...)cztery części. Można je przekroić tylko na pół. Z każdej cząstki wydrążyłam gniazda nasienne. Pomidory wtedy będą szybciej się suszyć. Każdą cząstkę lekko posoliłam. Suszyłam pomidory w uchylonym lekko piekarniku. Temperatura 60-70 stopni plus termoobieg. Czas suszenia około 5 godzin. Należy jak pisałam wyżej sprawdzać. Wsypałam je do miski i posypałam ziołami. Skropiłam 5 łyżkami octu winnego. Wymieszałam. Można

potrawyregionalne
Schab faszerowany podgrzybkami 230

lesie grzyby) duszone podgrzybki pokrojone wraz z cebulką w drobną kosteczkę. Do doprawienia zastosowano 3 składniki: sól, pieprz i tymianek. Całość do smażenia została zapakowana w domowej roboty papirus, czyli papier do pieczenia posmarowany olejem i posypany przyprawami. Polecam również przygotować schab faszerowany cukinią . Składniki: 4 plastry schabu dobrze rozbite, 3 plastry sera żółtego sól, pieprz, suszony tymianek(...)mięso odpoczęło, rozwijamy z papieru i możemy przekroić roladki schabowe na 3 części. Ja podałam Schab faszerowany podgrzybkami z surówką z włoskiej kapusty, z porem, marchewką, jabłkiem i sosem majonezowo-jogurtowym. Smacznego!   The post Schab faszerowany podgrzybkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki schabowe z warzywami gotowane w folii 254

jedzą bowiem żadnego drobiu, grzybów, tłustych mięs oraz smażonych i pieczonych potraw. Dlatego przygotowałam dla nich roladki ze schabu środkowego, wypełnione warzywami i ugotowane w folii spożywczej, które podałam z  mixem sałat z pomidorkami, kiełkami i ziołowym winegretem . Składniki: 8 kotletów ze schabu środkowego sól zmiękczająca mięso pieprz przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 1/2 młodej(...)dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem i cienko rozklepałam tłuczkiem, ale tak, żeby nie narobić dziur. Z obu stron oprószyłam solą zmiękczającą i pieprzem, a następnie tylko z jednej strony przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Paprykę i cukinię opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w słupki krótsze niż szerokość kotletów. Cebulę obrałam i odkroiłam z niej kilka grubszych piórek. Na każdym

Kuchenne zapiski Edyty
Bigos staropolski najlepszy na święta 221

kapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag  wędzonego boczku 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule 8-9 suszonych śliwek 8-9 suszonych grzybów 6-7 ziarenek jałowca 10 ziarenek pieprzu 5-6 ziarenek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe sól do smaku - ja daję 1/2 łyżki soli morskiej lub himalajskiej(...)razem z tłuszczem. Kapustę białą szatkujemy, dodajemy do mięsa i mieszamy. Kapustę kiszoną również szatkujemy, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Gar stawiamy na kuchence, i niech się pomału gotuje. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie, po czym kroimy na małe kawałki, dodajemy do gara. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do gara. Wszystkie przyprawy również dodajemy do gara

Ekspansja smaku
Risotto grzybowe. 160

samo zrobienie go, nie zajmuje więcej niż 30 minut. Mianowicie risotto z suszonymi grzybami. Tak więc na risotto potrzebne nam będą: 2 woreczki ryżu (polecam Arborio) garść suszonych grzybów 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 1 litra delikatnego bulionu warzywnego (dla leniuchów może być z kostki rosołowej) 2 cebulki ze szczypiorkiem  olej 1 łyżeczka masła szczypta(...)parować albo uznacie moment za stosowny znowu podlewacie bulionem. Ja zwykłem odmierzać czas nie na zegarku a na objętość pozostałego bulionu.  Mniej więcej gdy zużyjecie już połowę, wsypcie grzyby, rozsądnie będzie je pokruszyć na mniejsze kawałki. I dalej podlewamy risotto. Gdy zostanie Wam sama końcówka, mam na myśli 2-3 chochelki bulionu, wsypcie posiekany w drobne kawałki szczypiorek

Kuba Gotuje
Jagnięcina z kisielem grzybowym 177

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI: 300 g jagnięciny 3 łyżki musztardy Dijon Kolendra Sól, pieprz 10 - 15 szt. suszonych grzybów leśnych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatki (opcjonalnie) :  Kasza kuskus oraz sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych KROK 1:  Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)godzinę po czym grillować na patelni grillowej około 3 minut z każdej strony.  Odstawić pod przykryciem na 3- 4 minuty. Delikatnie posolić i popieprzyć.   KROK 2: Suszone grzyby gotować w około 300 ml wody przez 0,5 h. W szkalnce z około 50 ml wody rozrobic dokładnie mąke ziemniaczaną. Dodać do gotującego się wywaru grzybowego, posolić

smacznieinatemat
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables 390

Uczciwie przyznam, ze mam ogromną słabość do mięs w sosach, szczególnie tych z dużą ilością warzyw. Przepis, który dzisiaj proponuję spełnia wszystkie te wymagania i na

karmelowy
119. Pora dla małego głodomora czyli: pierogi z piersią z kaczki i sosem boczniakowym. 307

szklanka letniej wody, 2 łyżki oleju, sól Farsz: 400g piersi z kaczki, 1 szalotka, 2 spore ząbki czosnku, garść posiekanego, świeżego majeranku (opcjonalnie, może być również suszony), 1 jajo (opcjonalnie) Sos boczniakowy:  300g boczniaków, 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki  masła 80%tłuszczu, świeżo zmielona sól i pieprz. Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy(...)farszu opcjonalnie można dodać rozkłócone jajo, aby farsz był bardziej zwięzły - jednak ja pominęłam tę czynność. Farsz studzimy. A w tym czasie sporządzamy sos. Zrobienie sosu rozpoczynamy od dokładnego umycia, oczyszczenia i osuszenia grzybów. Kolejno kroimy je w dość regularne paski. Łyżkę masła roztapiamy na patelni lub garnku z grubym dnem. Gdy się rozpuści dodajemy paski boczniaków i podduszamy

Symfonia Smaków
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 201

boczku wędzonego (np. duńskiego) w plastrach – garść suszonych grzybów – garść orzechów pistacjowych – garść suszonej żurawiny – 0,5 szkl wywaru z mięs – 2 gruszki – sól, pieprz, mielona kurkuma, mielony jałowiec, ostra papryka, suszony i świeży majeranek, świeży rozmaryn (2 gałązki), odrobina peperoncini – olej Wykonanie: Wszystkie mięsa (oprócz wątróbki) obsmażyć krótko(...)przedtem), marchew i seler. Gotować do miękkości, wystudzić. W wywarze z mięsa zamoczyć bułkę, osobno zamoczyć grzyby i żurawinę oraz śliwki. Wątróbkę obgotować dosłownie 5 minut w pozostałym wywarze (ma być półsurowa). Pistacje posiekać. Odsączyć żurawinę, śliwki i grzybygrzyby i śliwki posiekać, ale nie za drobno. Gruszkę obrać, wyjąć gniazda nasienne. Odsączyć bułkę. Do dużej miski zmielić (grube

Pociąg Do Kuchni