 Klops nadziewany w sosie grzybowym 168
Klops nadziewany w sosie grzybowym 168bułki tartej 3 kopiaste łyżki mąki 1 duża cebula 6 plasterków topionego sera tostowego keczup (może być z TEGO przepisu) natka pietruszki 1 płaska łyżka majeranku 25 g grzybów suszonych sól, pieprz olej Grzybki zalewamy 1,5 szklanki wody i czekamy aż zmiękną. Następnie gotujemy je i kroimy w paseczki. Trochę wody wyparuje więc uzupełniamy ją tak żeby(...)układamy klopsy. Pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Na 30 minut przed końcem pieczenia wlewamy grzyby. Jeżeli używamy szklanego naczynia żaroodpornego to grzyby przed wlaniem musimy zagotować. W przeciwnym razie różnica temperatur może spowodować pęknięcie naczynia. Klopsy wyjmujemy, a sos przelewamy do rondla i zagęszczamy 1 łyżką mąki. Podajemy pokrojone w grube plastry i zalane sosem. Można również kroić
Marder&Marder Manufacture O Pasta Mia!!! 260
O Pasta Mia!!! 260rodzaj się skusiłam był przepyszny. Rysiek wybrał tagliatelle. Dostępne są również makarony tylu ravioli szpinakowe z ricottą, mięsne, z kapustą i grzybami i na słodko z kaszą jaglaną i białym serem. Do makaronu można wybrać sos - w czasie naszej obecności było ich ok 6 ale na stronie widzę, że dostępnych jest ich aż 13 - zależy od dnia Wybrałam pół(...)sos ze świeżych pomidorów z cebulką z dodatkiem wódki która jest delikatnie wyczuwalna w smaku - ja bym go jedynie delikatnie dosłodziła ale to kwestia gustu. Rysiek wybrał tradycyjny bolognese. Makarony podawane są w bardzo wygodnych styropianowych kubkach które świetnie trzymają ciepło. Każda porcja została suto pokryta parmezanem i sałatą ravioli która wspaniale podkreśliła smak wybranych przez nas sosów. Dodatkową atrakcją
sierotka maRysia w kuchni Pierwsza przeprawa przez bardzo polską kuchnię. 284
Pierwsza przeprawa przez bardzo polską kuchnię. 284zesmażoną wędlina i użyłam jej) pół cebuli grzyby suszone ziele angielskie liście laurowe pieprz kminek troszkę cukru 4 łyżki mąki bitki wołowe: zrazy wołowe (w moim przypadku udziec) grzyby suszone pół cebuli ziele angielskie pieprz liście laurowe opcjonalnie kostka knorr mięso wołowe trochę oleju Mięso umyłam i pokroiłam w poprzek włokiem na kotlety ok 1 cm grubości. Następnie(...)ogniu dusimy (niestety nie miałam kratki aby na niej położyć mięso i strasznie przylegało do dna garnka). Moje mięsko dusiło się 3h, a nie wszystkie kawałki były mięciutki. Gdy sos dość znacznie się zredukowała, a mięso potrzebowało jeszcze duszenia dolałam wodę z rozpuszczoną wołową kostką. W międzyczasie obieramy 1 kg ziemniaków i gotujemy. Gdy już się ugotują osuszamy i przeciskamy
Brzuszki Łakomczuszki Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 308
Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 308sól kamienną i cukier, dosypujemy suszony czosnek i pieprz. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowaną mieszanką, zamykamy, mięso musi być całe zanurzone. Odstawiamy do lodówki na ok. 3 dni. Ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż w trzech miejscach – na samym środku, oraz robimy dwa skośne cięcia po bokach. W nacięcia wkładamy duszone grzyby i nacieramy mięso dodatkowo czosnkiem(...)naczynia, usuwamy wykałaczki i zawijamy ciasno folią aluminiową, odstawiamy aż przestygnie i wstawiamy do lodówki. Tak upieczony schab wieprzowy wykorzystujemy do obiadu krojąc go w dość grube plastry. Sos z pieczenia dopełnia smaku mięsa i zostanie wykorzystany jako dodatek do ziemniaków i surówki. Smacznego! The post Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek 263
Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek 263Składniki:1 średnia cukinia2 marchewki2 ziemniaki20 dag żółtego tartego sera.2 garści oliwek zielonych3 jajkapuszka groszku konserwowego1 duża cebulakilka dużych pieczareksól, pieprz, suszone ziołaoliwa2 łyżki bułki
Bon Appetit Małgorzaty Made in Blond, czyli pakt chińsko - włoski :) 231
Made in Blond, czyli pakt chińsko - włoski :) 231osób: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw z grzybami mun i pędami bambusa 250 ml przecieru pomidorowego z siekanymi pomidorami 1/2 puszki ananasa krojonego 1/2 puszki kukurydzy świeżo zmielony pieprz Kamis sól morska Kamis papryka słodka Kamis 1/2 łyżeczki cukru oregano suszone makaron a`la Italiana Fettucionne Czanieckie Makarony kawałeczek sera żółtego gałązki świeżego oregano(...)potrzebują troszkę więcej czasu niż pozostałe. Podczas duszenia stopniowo doprawiamy danie papryką, solą, pieprzem i suszonym oregano. Pod koniec duszenia dodajemy kawałki ananasa. Na koniec wlewamy naszą pulpę pomidorową, czyli kawałki pomidora w przecierze pomidorowym i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż sos pomidorowy się zredukuje. Wtedy dopiero dosypujemy cukier, aby przełamać kwaśny smak pomidorów. W czasie kiedy
Blondynka Gotuje 4 pomysły na wegańskiego grilla 152
4 pomysły na wegańskiego grilla 152karkówka Składniki: 250g boczniaków opakowanie przyprawy do karkówki olej sól, pieprz Przygotowanie: Dzień przed grillem utłucz boczniaki tłuczkiem do ubijania, ale tak żeby się nie rozpadły. Do naczynia włóż grzyby i wlej 2 łyżki oleju, dodaj opakowanie przyprawy do karkówki oraz sól oraz pieprz do smaku i wymieszaj. Następnego dnia ułóż boczniaki na grilla i piecz z obydwu(...)stron do pożądanego zarumienienia. Szaszłyki warzywne Składniki: ulubione warzywa - u mnie bakłażan, cukinia, pieczarki, papryka, pomidorki koktajlowe olej sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku Przygotowanie: Dzień przed grillem pokrój warzywa na małe kawałki i zamarynuj w odrobinie oleju z przyprawami. Zrób szaszłyki i piecz na grillu z obydwu stron
wegujemy Calzone w wersji mini 271
Calzone w wersji mini 271O istnieniu tej pyszności opowiedziała mi ostatnio koleżanka z pracy - Asia - opowiadała i opowiadała jak to się nimi zajadała podczas grilla u koleżanki i tak mi
sierotka maRysia w kuchni Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 149
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 149Brzoskwiń. Z przyjemnych i długim finiszu. W końcu przyszedł czas na dania mięsne: Żeberka wołowe / polędwica wołowa / quinotto z warzywami / orzechy włoskie Jagnięcina / liście botwiny / pszenica mote / suszone grzyby Do nich zaproponowano nam wino Marques De Casa Cabernet Sauvignon. Typowy, bardzo przyjemny przykład chilijskiego Cabernet Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym głębokim czerwonym kolorze i aromacie wiśni, czarnej porzeczki(...)Mote: gotowane ziarna pszenicy 2 - Merquén: tradycyjna przyprawa pochodząca z Araukanii - wędzona ostra czerwona papryka 3 - Sopaipillas: okrągłe smażone placki na bazie gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy i warzywa duszone tradycyjnie w dole przygotowanym
królestwo garów Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem 240
Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem 240grzybów mrożonych. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 180g zielonego tagliatelle 150g młodego szpinaku 150g kurek 1 łyżka suszonych ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku 75ml słodkiej śmietany 18% 4 łyżki oliwy sól 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Instrukcje Szpinak i kurki dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Jeśli grzyby są duże, kroimy(...)pieprz i gałkę muszkatołową. Dolewamy śmietanę i podgrzewamy całość przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, tak aby odparował się nadmiar wody. W efekcie powinniśmy otrzymać dość gęsty sos szpinakowo-kurkowy ze śmietaną. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Po ugotowaniu mieszamy go z jeszcze jedną łyżką oliwy i odrobiną
Kulinarna Pokusa Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 205
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 205Składniki: farsz: 2 szklanki kaszy gryczanej 2 czubate garści suszonych podgrzybków 3-4 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia 1 jajko Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko ciepła woda Sposób wykonania: Farsz: Grzyby ugotowałam, odcedziłam zachowując wodę, wystudziłam a następnie rozdrobniłam. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę podsmażyłam na oleju. Kaszę ugotowałam w wodzie po gotowaniu grzybków(...)ciasta krążki, układałam na nich farsz a następnie sklejałam. Do gotującej, osolonej wody wkładałam pierogi. Gotowałam ok. 2 - 3 min od wypłynięcia. ( miękkość ciasta sprawdzałam palcem ) Podałam z sosem grzybowym
Darcia w kuchni Leśny gulasz z jelenia 203
Leśny gulasz z jelenia 203angielskiego 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 3 łodygi świeżego tymianku + kilka do przybrania 1 łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku Do podania: pyzy lub kluski śląskie ogórek kiszony lub buraczki CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Borowiki zalewamy 300 ml letniej wody i odstawiamy na 15 minut - to tym czasie grzyby dokładnie odsączamy, a wodę(...)przekładamy na talerz. Na tłuszcz wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty, dodajemy odsączone grzyby i ząbki czosnku. Przesmażamy przez kolejne 3 minuty. 3. Do cebuli i grzybów wkładamy mięso, wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut, po czym wlewamy wodę z moczenia grzybów, dorzucamy owoce jałowca, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, rozmaryn i łodygi tymianku. Ponownie doprowadzamy
My Culinary Art Na grzyby przepisy z borowikami 251
Na grzyby przepisy z borowikami 251sosem. Sos Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Jajka w koszulkach z borowikami. Składniki 2 jajka 20 dag grzybów Oliwa Ocet Sól morska gruboziarnista ,pieprz Szczypiorek Wykonanie. W lekko wrzącej ,zakwaszonej octem wodzie ugotować jajka w koszulce. Oczyszczone borowiki usmażyć na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem. Na ciepłym talerzu ułożyć jajka , na nich grzyby ,posypać posiekanym szczypiorkiem. Resztą oliwy(...)pokrojoną drobno szynkę wiejską i cebulkę. Wymieszać. Przygotować torebkę z pergaminu i napełnić grzybami. Włożyć na 7 minut do nagrzanego piekarnika i pozwolić im „dojść” . Torebki położyć na talerzach i zaraz podać. Grzyby można przetwarzać na wiele sposobów, dusić, smażyć, marynować i suszyć. Ponieważ są ciężkostrawne dzieciom do lat 5-ciu w ogóle się ich nie podaje. Niebezpiecznym
Kulinarny karnet Christophera Kaczka faszerowana grzybami 291
Kaczka faszerowana grzybami 291łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 kromki dobrej jakości chleba pszennego sól i pieprz Kaczkę opłukać wewnątrz i z zewnątrz zimną wodą, dobrze osuszyć(...)wyjąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Przygotować nadzienie. Pieczarki opłukać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, pieczarki i grzyby, oprószyć solą. Podsmażyć ok. 7 minut. Dodać tymianek, doprawić do smaku. Pokruszyć chleb, wymieszać razem. Wnętrze kaczki wypełnić
Pełny talerz Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 261
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 261fasolą i cieciorką. Pieczarki pokrój w plasterki. Podgrzybki dokładnie opłucz, przełóż do małego naczynia i zalej wrzątkiem. Poczekaj chwilę, aż zmiękną, odcedź, pokrój w paseczki. Wodę pozostałą z moczenia grzybów przelej na patelnię, rozgrzej, dodaj pieczarki. Duś do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Pieczarki dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Dodaj wszystkie przyprawy oraz przeciśnięte ząbki czosnku(...)powinna być dość zawarta, po ulepieniu kulki nie powinna się rozpływać. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź połowę masy, a następnie w środkowej części ułóż rząd suszonych śliwek. Przykryj pozostałą masą. Wierzch możesz ozdobić pestkami dyni, słonecznika lub płatkami migdałowymi, czym tylko chcesz. Wstaw do rozgrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez
Roślinna - blog wegański