kiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1(...)ziele angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości kapusty.Po ugotowaniu produktów, dodać:- obrane i starkowane jabłka,- namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby,- pokrojone pieczone mięso,- sos z pieczenia mięsa,- pokrojoną kiełbasę.Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Koncentrat pomidorowy rozrzedzić zimną wodą, wlać do garnka. Na koniec dodać
Świat Domowej Kuchnifanką pizzy wegetariańskiej z groszkiem i kukurydzą. Najbardziej pasują mi do niej grzyby, cebula, czosnek, pomidory, zioła i mozzarella. Dlatego dziś pizza funghi. Poniższy przepis pochodzi z Kuchni włoskiej Penny Stevens. Od siebie dodałam: oliwki, cebulę i oregano. Wydaje mi się też, że lepiej położyć ser na sos – dla lepszego efektu wizualnego. Zapraszam do spróbowania – pracy jest trochę(...)patelni. Pokrój pieczarki i cebulę i krótko je podsmaż. W małym rondelku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, ostrożnie dodaj pomidory, suszone zioła, sól i pieprz. Duś około 10 minut (do odparowania wody). Dodaj koncentrat i wystudź. 2.Rozłóż pomidorowy sos na cieście. Na nim drobno pokrojoną mozzarellę, następnie pieczarki z cebulą i oliwki. Posyp jeszcze ziołami. Zapiekaj pizzę przez około
Qlinarnie i Qlinarniestoiskach w lepszych sklepach można kupić taką w słoiku – zalaną wodą. Będzie tak samo dobra. Liście limonki kaffir można kupić suszone, ale o wiele więcej aromatu mają te zamrożone. W Piotrze i Pawle szukajcie ich koło mrożonych grzybów i owoców. Kurczaka oczyszczamy z błonek, tłuszczyków i chrząstek, ścięgien. Jeśli używacie piersi z kurczaka będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty(...)papryka lekko zmięknie. Wlewamy mleko kokosowe, a puszką po nim odmierzamy potrzebną ilość wody- trzy puszki wody wlewamy do garnka. Wrzucamy liście limonki kaffir, łyżkę brązowego cukru, kostkę rosołową, sos rybny, posiekaną wcześniej kolendrę i szczypior (zostawcie trochę kolendry do dekoracji) i całe opakowanie pasty tom yum. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut
Karo in the Kitchenśledzia, winną i lekko słodką przełamaną solonym śledziem,wspaniałe królewskie danie. 60 dag.matiasów 1 szkl.mleka 30 dag.winnych jabłek 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego po łyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić na 2 godziny.W rondelku(...)WANILIOWY DROŻDŻOWE CHRUSTY PRZYPRAWA DO PIERNIKA PRZEPYSZNY SCHAB W SOSIE ŚIWKOWYM PIERNIKI NA MIODZIE MAKOWIEC DWUWARSTWOWY MIELONE DEVOLAJE KURCZAK FASZEROWANY WAFLE PRZEKŁADANE GALARETKĄ RODZINNY PRZEPIS NA PASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO BEZ PIECZENIA CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAK ZROBIĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ POMARAŃCZOWĄ GRZANIEC NA CYDRZE PRZYPRAWA
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipomidory. Pomidory suszone zalane oliwą są używane przeze mnie bardzo często. Dodaję je do wielu dań min.do spaghetti, past do smarowania ( np. z avocado), sałatek, kanapek. Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce do grzybów i ziół. Czas suszenia(...)cztery części. Można je przekroić tylko na pół. Z każdej cząstki wydrążyłam gniazda nasienne. Pomidory wtedy będą szybciej się suszyć. Każdą cząstkę lekko posoliłam. Suszyłam pomidory w uchylonym lekko piekarniku. Temperatura 60-70 stopni plus termoobieg. Czas suszenia około 5 godzin. Należy jak pisałam wyżej sprawdzać. Wsypałam je do miski i posypałam ziołami. Skropiłam 5 łyżkami octu winnego. Wymieszałam. Można
potrawyregionalnelesie grzyby) duszone podgrzybki pokrojone wraz z cebulką w drobną kosteczkę. Do doprawienia zastosowano 3 składniki: sól, pieprz i tymianek. Całość do smażenia została zapakowana w domowej roboty papirus, czyli papier do pieczenia posmarowany olejem i posypany przyprawami. Polecam również przygotować schab faszerowany cukinią . Składniki: 4 plastry schabu dobrze rozbite, 3 plastry sera żółtego sól, pieprz, suszony tymianek(...)mięso odpoczęło, rozwijamy z papieru i możemy przekroić roladki schabowe na 3 części. Ja podałam Schab faszerowany podgrzybkami z surówką z włoskiej kapusty, z porem, marchewką, jabłkiem i sosem majonezowo-jogurtowym. Smacznego! The post Schab faszerowany podgrzybkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjedzą bowiem żadnego drobiu, grzybów, tłustych mięs oraz smażonych i pieczonych potraw. Dlatego przygotowałam dla nich roladki ze schabu środkowego, wypełnione warzywami i ugotowane w folii spożywczej, które podałam z mixem sałat z pomidorkami, kiełkami i ziołowym winegretem . Składniki: 8 kotletów ze schabu środkowego sól zmiękczająca mięso pieprz przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 1/2 młodej(...)dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem i cienko rozklepałam tłuczkiem, ale tak, żeby nie narobić dziur. Z obu stron oprószyłam solą zmiękczającą i pieprzem, a następnie tylko z jednej strony przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Paprykę i cukinię opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w słupki krótsze niż szerokość kotletów. Cebulę obrałam i odkroiłam z niej kilka grubszych piórek. Na każdym
Kuchenne zapiski Edytykapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag wędzonego boczku 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule 8-9 suszonych śliwek 8-9 suszonych grzybów 6-7 ziarenek jałowca 10 ziarenek pieprzu 5-6 ziarenek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe sól do smaku - ja daję 1/2 łyżki soli morskiej lub himalajskiej(...)razem z tłuszczem. Kapustę białą szatkujemy, dodajemy do mięsa i mieszamy. Kapustę kiszoną również szatkujemy, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Gar stawiamy na kuchence, i niech się pomału gotuje. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie, po czym kroimy na małe kawałki, dodajemy do gara. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do gara. Wszystkie przyprawy również dodajemy do gara
Ekspansja smakusamo zrobienie go, nie zajmuje więcej niż 30 minut. Mianowicie risotto z suszonymi grzybami. Tak więc na risotto potrzebne nam będą: 2 woreczki ryżu (polecam Arborio) garść suszonych grzybów 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 1 litra delikatnego bulionu warzywnego (dla leniuchów może być z kostki rosołowej) 2 cebulki ze szczypiorkiem olej 1 łyżeczka masła szczypta(...)parować albo uznacie moment za stosowny znowu podlewacie bulionem. Ja zwykłem odmierzać czas nie na zegarku a na objętość pozostałego bulionu. Mniej więcej gdy zużyjecie już połowę, wsypcie grzyby, rozsądnie będzie je pokruszyć na mniejsze kawałki. I dalej podlewamy risotto. Gdy zostanie Wam sama końcówka, mam na myśli 2-3 chochelki bulionu, wsypcie posiekany w drobne kawałki szczypiorek
Kuba Gotujefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI: 300 g jagnięciny 3 łyżki musztardy Dijon Kolendra Sól, pieprz 10 - 15 szt. suszonych grzybów leśnych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatki (opcjonalnie) : Kasza kuskus oraz sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych KROK 1: Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)godzinę po czym grillować na patelni grillowej około 3 minut z każdej strony. Odstawić pod przykryciem na 3- 4 minuty. Delikatnie posolić i popieprzyć. KROK 2: Suszone grzyby gotować w około 300 ml wody przez 0,5 h. W szkalnce z około 50 ml wody rozrobic dokładnie mąke ziemniaczaną. Dodać do gotującego się wywaru grzybowego, posolić
smacznieinatematUczciwie przyznam, ze mam ogromną słabość do mięs w sosach, szczególnie tych z dużą ilością warzyw. Przepis, który dzisiaj proponuję spełnia wszystkie te wymagania i na
karmelowyszklanka letniej wody, 2 łyżki oleju, sól Farsz: 400g piersi z kaczki, 1 szalotka, 2 spore ząbki czosnku, garść posiekanego, świeżego majeranku (opcjonalnie, może być również suszony), 1 jajo (opcjonalnie) Sos boczniakowy: 300g boczniaków, 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki masła 80%tłuszczu, świeżo zmielona sól i pieprz. Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy(...)farszu opcjonalnie można dodać rozkłócone jajo, aby farsz był bardziej zwięzły - jednak ja pominęłam tę czynność. Farsz studzimy. A w tym czasie sporządzamy sos. Zrobienie sosu rozpoczynamy od dokładnego umycia, oczyszczenia i osuszenia grzybów. Kolejno kroimy je w dość regularne paski. Łyżkę masła roztapiamy na patelni lub garnku z grubym dnem. Gdy się rozpuści dodajemy paski boczniaków i podduszamy
Symfonia Smakówboczku wędzonego (np. duńskiego) w plastrach – garść suszonych grzybów – garść orzechów pistacjowych – garść suszonej żurawiny – 0,5 szkl wywaru z mięs – 2 gruszki – sól, pieprz, mielona kurkuma, mielony jałowiec, ostra papryka, suszony i świeży majeranek, świeży rozmaryn (2 gałązki), odrobina peperoncini – olej Wykonanie: Wszystkie mięsa (oprócz wątróbki) obsmażyć krótko(...)przedtem), marchew i seler. Gotować do miękkości, wystudzić. W wywarze z mięsa zamoczyć bułkę, osobno zamoczyć grzyby i żurawinę oraz śliwki. Wątróbkę obgotować dosłownie 5 minut w pozostałym wywarze (ma być półsurowa). Pistacje posiekać. Odsączyć żurawinę, śliwki i grzyby – grzyby i śliwki posiekać, ale nie za drobno. Gruszkę obrać, wyjąć gniazda nasienne. Odsączyć bułkę. Do dużej miski zmielić (grube
Pociąg Do Kuchnisos sojowy) Śmietana ryżowa : - 1,5 szklanki płatków ryżowych - 1,5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny Przygotowanie : Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na patelni, dodając soli, żeby puściły wodę, smażymy aż do odparowania wody, dodajemy curry, sos sojowy(...)ziemniaków - 800ml bulionu warzywnego - 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - przyprawy ( ja użyłam curry, sos sojowy oraz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką ze skworcu ) Przygotowanie: Cebule i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku, dodać pokrojone boczniaki i chwilę smażyć, dodać pokrojone
zdrowa vege kuchnia