ogórek szklarniowy 1/2 pęczka szczypiorku lub zielonych części dymki kiełki fasoli mung z puszki/słoika lub pędy bambusa świeże liście mięty świeże liście kolendry Sos do maczania: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki ziaren sezamu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='12-14 arkuszy papieru ryżowego(...)marchewka 1 ogórek szklarniowy 1/2 pęczka szczypiorku lub zielonych części dymki kiełki fasoli mung z puszki/słoika lub pędy bambusa świeże liście mięty świeże liście kolendry 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki ziaren sezamu'; document.write(" "); Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem z czajnika i odstawiamy na trzy minuty
Poezja smakuwykonaniu i przyrządza się je bardzo szybko. Składniki (dla 2 osób): 2 filety świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki cukru + kapusta pekińska do wyłożenia parownika 1. Sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy i cukier łączymy, mieszamy
Tajskie smakisałaty rzymskie, 2 sztuki marchewki, 2 łyżki sosu sojowego, imbir, 3 torebki ryżu, sos chilli, orzechy włoskie, 2 piersi z kurczaka, 3 łyżeczki oleju sezamowego Sposób przygotowania: Na rozgrzany olej wrzucamy poszatkowana sałatę,cienko pokrojoną marchewkę(wiórki) i smażymy ok 4 minut,dodajemy sos sojowy i posiekany imbir.Danie podajemy z usmażoną w panierce piersią z kurczaka,ryżem i sosem
Wielki apetytdomu :) Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu 300 g piersi kurczaka 1 cebula 1 papryka czerwona 30 g kiełków fasoli 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej olej do smażenia sos 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka sosu Sambal 0,5 łyżeczki
Niezły Młynekmnie tagiatele Lubella ale może być np. ryżowy lub pad thai) 1 czerwona papryka 2 średnie cebule 1/2 szklanki zielonego groszku 1 puszka ananasa 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki sosu sojowego ciemnego(...)łyżki sosu teriyaki 2 łyżki słodkiego sosu chili mały korzeń imbiru (ok 8 cm) 3 ząbki czosnku 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru kokosowego lub brązowego 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Robimy marynata do mięsa: w miseczce łączymy sos teriyaki i sos sojowy, dodajemy połowę obranego
W kuchennej krainiePrzepis na pitę wzięłam od justakitchen.pl Składniki: 1 kg karczku opakowanie przypraw do karczku - wieprzowiny żółta i czerwona cebula ok 6 ząbków czosnku kilka kropel ciemnego sosu sojowego opakowanie miksu sałat sos czosnkowy sos vinegrette - tutaj przepis Pita: 850 g mąki pszennej 50 g drożdży 500 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru(...)Przygotowanie: Karczek przyprawić, włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać cebulę i czosnek. Piec ok 5 godz (góra/dół). Po upieczeniu dać mu chwilkę odpocząć , rozdrobnić i skropić kilkoma kroplami sosu sojowego (według uznania). Mąkę wsypać do miski. Drożdże pokruszyć do garnuszka zasypać solą i cukrem - po chwili ruszą. Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce
Gaździnka warzydodać ½ łyżeczki curry w proszku) 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu oliwa Marynata do mięsa: 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry 1/3 łyżeczki imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 5 rozgniecionych ziaren kolendry Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy z marynaty mieszamy i przyprawiamy nimi mięso. Odstawiamy kurczaka(...)się nie spaliły. Kurczaka podsmażamy na patelni. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Podsmażamy papryki oraz pieczarki. Dodajemy usmażonego kurczaka. Dolewamy przecier pomidorowy. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Sos doprawiamy cynamonem oraz pastą curry. Dodajemy kukurydzę, sezam oraz orzeszki. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Podajemy
Mania Gotowaniałyżki sosu pomidorowego (lub koncentratu) 3 duże śliwki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 szalotka 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki powideł śliwkowych Frytki z batatów: 1 kg dużych batatów kilka łyżek oliwy sól kolorowy młotkowany pieprz Przygotowanie: Skrzydełka Buffalo: Skrzydełka myjemy, osuszamy(...)śliwek usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło i smażymy na nim przez minutę drobno posiekaną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy śliwki, cukier, miód, sos sojowy, pieprz cayenne i sos pomidorowy. Gotujemy około 15 minut, aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy powidła śliwkowe. Frytki z batatów: Bataty obieramy i kroimy w słupki. Wkładamy
Smakowity Blog Kulinarnyłyżki Worcestershire sauce 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżka słodkiego sosu chilli 4 łyżki wody ½ szklanki zalewy ananasowej z puszki 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sokowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) Marynata: 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne (opcjonalnie(...)Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Kurczaka kroimy w kostkę. Zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Mieszamy wszystkie składniki panierki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Składniki sosu również łączymy ze sobą. Grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aby namokły. Paprykę i marchew kroimy w słupki. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w piórka, dymkę siekamy. Czosnek
Mania Gotowaniatowarzystwie ziemniaczków pieczonych w mundurkach, które po wczorajszym debiucie dziś robiłam po raz kolejny:) Drobiowe udka w sojowej zalewie Składniki: 10 udek z kurczaka 1/2 szklanki sosu sojowego świeży imbir (kawałek około 3 cm) 2 ząbki czosnku dwie gałązki świeżych, dowolnych ziół ewentualnie 1-2 łyżki octu ryżowego sól (do smaku) Udka umyć, osuszyć, ponakłuwać(...)widelcem. Lekko posolić do smaku. Imbir i czosnek drobno posiekać, dodać do sosu sojowego + ocet ryżowy (jeżeli używamy). Mięso zalać przygotowanym sosem, dodać całe gałązki świeżyć ziół (np. tymianek, koperek, natka pietruszki czy kolendra), wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Natępnego dnia mięso przełożyć wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapapryki około 200 g fasolki mrożonej lub świeżej ½ papryczki chili (opcjonalnie) 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki oleju sezamowego 2 paczki ryżu Basmanti Przyprawy: 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki curry 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne Przygotowanie: Kurczaka(...)używamy mrożonej fasolki, to dodajemy ją bezpośrednio do kurczaka (nie rozmrażamy). Fasolkę świeżą najpierw gotujemy. Kiedy warzywa będą chrupiące dodajemy ananasa, i smażymy jeszcze około 2 minuty. Dolewamy sos. Gotujemy wszystko jeszcze do momentu, aż sos się podgrzeje. Podajemy z ryżem
Mania Gotowaniaząbki czosnku sól pieprz 4 łyżki bułki tartej 1 puszka krążków ananasa ( 450 ml ) przyprawa chińska 3 łyżki oleju 10 dkg mrożonego groszku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki sosu sojowego 150 ml słodko-kwaśnego sosu azjatyckiego 3 łyżki ketchupu Sposób wykonania : Oddzielić 24 liście kapusty pekińskiej,umyć,osuszyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy. Liście obgotować 2 minuty w osolonej wodzie(...)zebrać w miseczce. Połowę krążków pokroić na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć na nim gołąbki. Dodać mrożony groszek,zalać bulionem warzywnym ,sokiem ananasowym i 4 łyżkami sosu sojowego. Przykryć ,gotować około 8 minut. Dodać krążki i kawałki ananasów ,wlać sos azjatycki i ketchup , pozostawić na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Gotowy sos ponownie doprawić do smaku
Przepisy i porady kulinarnesushi do własnego podniebienia... Tak na prawdę każdy z nas je inne sushi, dzięki temu w jakich proporcjach (i czy w ogóle) dodaje swoje "dodatki". A więc jest to: sos sojowy marynowany imbir wasabi sos teryiaki- opcjonalnie (słono-słodki, dość gęsty, sos) Jak zrobić maki z łososiem, gruszką, ogórkiem i czarnym sezamem? Składniki: 100 gram ryżu do sushi- każdy inny(...)miejsca od każdej krawędzi płatu), układamy pokrojone w słupki dodatki i zawijamy sushi. Kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm i gotowe. Macamy w sosie sojowym a pomiędzy każdym kawałkiem sushi jemy odrobinę imbiru aby oczyścić kubki smakowe
Mango Papajawołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka
Tajskie smakipierś z kurczaka 2 nieduże marchewki 1 mała pietruszka 4 listki limonki kafir 10 grzybów mung 1,5 łyżki zielonego curry (pasta) 1,5 limonki 4 łyżki słodkiego sosu sojowego 2-3 łyżki sosu rybnego szczypiorek garść kolendry 2 ząbki czosnku świeży imbir (kawałek wielkości kciuka) algi (ja wykorzystałam takie do sushi, na jeden talerz - 1 arkusz) makaron soba(...)wrzucamy do garnka. Namaczamy grzyby przez 5 min następnie kroimy i dorzucamy do zupy. Oczyszczamy pierś z kurczaka, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem, dorzucamy do zupy. Dodajemy sos sojowy i rybny, posiekany drobno czosnek, garść kolendry, 1/3 pęczka szczypiorku. Ścieramy do zupy imbir, wyciskamy limonkę, połówkę wyciśniętej limonki wrzucamy do garnka. Gotujemy przez 15min. Podajemy z makaronem, pokrojonym
Brzuszki Łakomczuszkiimbiru lub łyżeczka suchego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki sosu do żeberek Woh Hup (można zamiast niego użyć keczupu lub sosu Hoisin) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 3 łyżki sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki wiśniówki 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki płynnego miodu 1,5 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru trzcinowego
Mania Gotowaniaząbki czosnku - 1 cebula - opakowanie grzybów mun (ugotować) - chili czerwone - chili zielone - 2 łyżeczki miodu - świeży imbir około 1,5 cm - 1 łyżka- olej sezamowy - 2 łyżki- jasny sos sojowy - 2 łyżki-sos sojowy o smaku grzybowym - olej - łyżka mąki kukurydzianej A może tak uczta chińska??? ;-) Grzyby mun ugotować w osolonej wodzie. W woku rozgrzać olej, podusić cebulkę, czosnek
SMYKWKUCHNI