dobry obiad. Składniki: 2 plastry schabu lub karkówki 100 g mrożonki chińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki wody 2 łyżki oleju Wykonanie: Schab pokroić w paski, doprawić do smaku solą i pieprzem i obtoczyć(...)woku rozgrzać olej, wrzucić mrożonkę chińską, pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja Smakużeberka wykorzystują głęboki smak z słodko-pikantnego sosu hoisin i chińskiej przyprawy 5 smaków. Składniki: 2 pasy żeberek, przycięte i pokrojone na osobne pojedyncze kawałki do marynaty: ½ szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki sosu hoisin 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu 3 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki imbiru 2 ½ łyżeczki octu z jabłek 2 łyżeczki oleju sezamowego(...)łyżki masła ½ szklanki Jack Daniels lub innej whiskey dobrej jakości 5 łyżek brązowego cukru 3 łyżki melasy 3 łyżki octu z jabłek 2 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżeczki musztardy Dijon 1 ½ łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżeczki dymu w płynie 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka pieprzu cayenne ½ łyżeczki czosnku Przygotowanie: Grilla rozgrzać do wysokiej
naRuszciepancerzyków 2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżka oleju arachidowego lub roślinnego 125g makaronu chow mein lub innego jajecznego 2 łyżki oleju sezamowego 130g groszku 2 łyżki sake 5 łyżek sosu sojowego jasnego sól i pieprz pół małej marchewki pokrojonej w słupki szczypior z 1 dymki pokrojony w słupki Sposób przygotowania Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i wymieszać(...)wyciekło za dużo wody, odlać z patelni. Mają się smażyć a nie gotować. Dodać groszek, podsmażyć 30 sekund i dolać sake. Mieszać aż wyparuje. Dodać ugotowany makaron i sos sojowy. Posolić i popieprzyć. Wymieszać aż sos dokładnie zmiesza się z daniem. Wyłączyć ogień, dodać dymkę i marchewkę, wymieszać i serwować
W kuchni wieczoremśredniej wielkości bakłażan - mała paczka oliwek ok 195g - kilka łyżek jogurtu greckiego ( można użyć sojowy w wersji wegańskiej ) - oliwa, lub inny rafinowany olej - sól, pieprz, przyprawy, sos sojowy - 2 duże marchewki Przygotowanie: Bakłażan pokroić w kostkę polać oliwą, sosem sojowym i przyprawami , piec w temperaturze ok 200 stopni, aż zacznie się marszczyć i będzie miękki, następnie
zdrowa vege kuchniaczasu. Czasami jest to pasztet, innym razem danie obiadowe.Dzisiaj polecam królika w sosie śmietanowym. Jest on mięciutki i smaczny. SKŁADNIKI 1 królik (o. 1,5 kg. 2 łyżki sosu sojowego zioła do drobiu mała śmietana ( dałam 18%) WYKONANIE Królika przygotowujemy dzień wcześniej. Robimy marynatę z sosu sojowego i ziół. Królika dzielimy na małe kawałki
W kuchennym oknie Ewyprzepis zaczerpnięty z kuchni japońskiej. Wszystkie składniki sosu teriyaki są łatwo dostępne w większych supermarketach. Na 4 porcje: 4 filety z łososia ze skórą 3 łyżki sake 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki mirin (może być zwykły ocet ryżowy) 1.5 łyżki brązowego cukru 1 łyżka wody Opcjonalnie olej do smażenia Spory chlust sake też do smażenia Najpierw rozpuszczamy cukier(...)wodzie. Dodajemy sake, sos sojowy I mirin I dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem łososia I odstawiamy na min 1godzine. Najlepiej gdy postoi tak przez noc. Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany sake. Łosoś powinien tak się smażyć ok 15minut. Pamiętajmy
Kulinarna rozmowasię przyrządzić. Na pierwszy ogień poszedł przepis na polędwiczkę Char Siu. Polędwiczka jest niezwykle aromatyczna, rozpływa się w ustach. Przepis zmodyfikowałam odrobinę, skracając czas pieczenia oraz dodając do marynaty sos sojowy. Polecam. Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 cm imbiru (drobno posiekane) 1 gwiazdka anyżu ½ łyżeczki przyprawy(...)smaków 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki cukru brązowego 4 łyżki sosu hoi sin 1 łyżka oleju 2 łyżki płynnego miodu 1/4 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Łączymy wszystkie składniki marynaty. Mięso oczyszczamy i myjemy. Nacieramy polędwiczkę dokładnie marynatą. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godzin, najlepiej jednak aby mięso marynowało się całą noc. Mięso wyciągamy z lodówki, zostawiamy
Mania Gotowaniaposmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda ketchup lub sos barbecue Bułki: Do miski wrzucamy mąkę, sól i cukier. Masło rozpuszczamy,studzimy i wlewamy do miski z mąką. Mleko z wodą lekko(...)stron, na rozgrzanym oleju. Złożenie: Upieczone bułki kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy musztardą i wkładamy do piekarnika, żeby się podgrzały. Cebulę kroimy w plasterki, smarujemy z obu stron sosem sojowym i podsmażamy, tak żeby była półtwarda. Pomidor, ogórek i ser kroimy w plastry. Następnie na "dolnej" połówce układamy sałatę i mięso, smarujemy sosem lub ketchupem. Dalej układamy warzywa
Czerwona Porzeczkafasolka w puszce w pomidorach -cukinia w kostkę pokrojona ze skórą -por cześć biała -pieczarki w plasterki posiekane -papryka czerwona obrana i posiekana w plasterki -masło klarowane -pieprz, sól -sos sojowy Na rozgrzanym maśle szklimy posiekanego pora, dorzucamy pieczarki i przesmażamy. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Dorzucamy paprykę i cukinie. Przesmażamy chwilkę i zalewamy fasolką z sosem pomidorowym, wrzucamy kiełbasę
BaRepaspieprz nadzienie pieczarkowe: ½ kg pieczarek 2 cebule olej sól pieprz nadzienie z pomidorów: 2 pomidory 2 cebule oliwa z papryczką chilli lub zwykła oliwa i papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz słodka mielona papryka oregano bazylia szczypta mąki sos beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: 1. Usmażyć naleśniki(...)cały płyn odparuje. 4. Przygotować nadzienie z pomidorów: Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skóry i usunąć twarde części. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pomidory, sos sojowy oraz przyprawy. Smażyć aż większość wody odparuje. Na koniec dodać mąkę i smażyć aż sos zgęstnieje. 5. Przygotować sos beszamel: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę
Mama Gotujeokoło 25 sztuk: ½ kapusty pekińskiej 1 opakowanie mieszanki chińskiej (warzyw i grzybów) olej ½ opakowania makaronu ryżowego 1 filiżanka ugotowanego białego ryżu (opcjonalnie) 1-2 opakowania przyprawy chińskiej 5 smaków sos sojowy papier ryżowy woda 1 butelka sosu do sajgonek Pokrój drobno kapustę. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Podsmaż na nim kapustę i mieszankę chińską. Następnie podlej kilkoma łyżkami wody(...)duś aż warzywa i grzyby zmiękną (około kwadrans – w razie potrzeby dolej wody). Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce, dopraw przyprawą chińską i sosem sojowym. http://whiteonricecouple.com/food-photographer-los-angeles/ Nagrzej piekarnik do 180 ° C. Namocz płat papieru ryżowego w letniej wodzie (3-4 sekundy), połóż na desce do krojenia i dodaj niecałe 2 łyżki nadzienia
Qlinarnie i Qlinarniesoli 2 łyżki nasion kminku 2 łyżeczki oliwy plus extra do natłuszczenia Składniki na farsz: 1-2 piersi z kurczaka 2 papryki 2 cebule sól, pieprz, papryka w proszku, sos sojowy oliwa do smażenia Składniki na sos: 200g jogurtu naturalnego (można dodać 1-2 łyżki majonezu) 2-3 ząbki czosnku koperek sól, pieprz Mieszam drożdże z 4 łyżkami letniej(...)blachę układam chlebki i piekę 5-8 min po czym przenoszę na kratkę i smaruję wierzch lekko wodą. Kurczaka myję, osuszam i kroję w paski. Doprawiam papryką, pieprzem i sosem sojowym. Cebule i paprykę obieram i kroję w paski. Na gorącej patelni na odrobinie oliwy podsmażam kurczaka aż się zrumieni, po czym dodaję cebulę i paprykę i smażę aż lekko
UgotujmyTo.plduże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka miodu sos sojowy lub maggi lub inna przyprawa do sosów olej z pestek winogron 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 2 szklanki piwa karmelowego ( Karmi ) Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie(...)zielem angielskim , liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć . Odsączyć .Ostudzić Naciąć skórę w krateczkę .Natrzeć pastą z 3 łyżek oleju, czosnku, majeranku , szczypty pieprzu , łyżeczki miodu , 1 łyżeczki sosu sojowego ( lub zamiennika ).Zostawić na noc w lodówce w pojemniku ( dobrze by było przewrócić golonki ze dwa razy wcierając przyprawy ). W dniu podania przełożyć do garnka . Dodać cebulę pokrojoną
Buniabaje w kuchnioleju arachidowego 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru 1 drobno posiekana papryczka chili 500 g wieprzowiny (u mnie schab) 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/4 szklanki bulionu 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej do sosu 1 łyżka cukru makaron ryżowy lub chiński Wykonanie: Brokuły blanszujemy (zalewamy wrzątkiem) przez minutę, odcedzamy na sitku(...)smażymy na rozgrzanym oleju, aż się przyrumieni. Dodajemy czosnek, imbir i papryczkę, smażymy 2 minuty. Na patelnię wrzucamy brokuły i smażymy przez 30 sekund. Bulion mieszamy z sosem sojowym, cukrem i 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej. Zalewamy nim mięso i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy troszkę bulionu. Podajemy makaronem
Kulinarne przygody GatitySkładniki (dla 4 osób): 12 skrzydełek 2 łyżki wina ryżowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki cukru 2 cm imbiru 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki sosu hoi sin 125 ml bulionu drobiowego 1 łyżka miodu olej do smażenia + do podania: szczypiorek 1. Skrzydełka kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy każde skrzydło na dwie części, a lotki (te malutkie(...)bezmięsne części) wyrzucamy. W misce mieszamy sos sojowy z winem i cukrem. Wkładamy nasze skrzydełka, dokładnie wcieramy w nie sos i wkładamy do lodówki pod przykryciem na co najmniej godzinę, co jakiś czas obracamy. Po tym czasie wyciągamy skrzydełka i osuszamy na ręczniku papierowym. Jeżeli została odrobina marynaty, odstawiamy ją na później. 2. W woku rozgrzewamy olej (Powinno być
Tajskie smaki