Kurczak grillowany z ryżem (słodko-kwaśny) Kurczaka ( 4 podudzia) luzujemy z kości i skóry, kroimy w paseczki, marynujemy w zagotowanej mieszance sosów i cukru- po 2 łyżki octu balsamicznego, sosu sojowego, sosu sweet chilli i 1 łyżeczce cukru. Mięso kurczaka krótko grillujemy na patelni grillowej wraz z marynatą, która podczas grillowania redukuje się i oblepia mięso z kurczaka, do tego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki sezamu 1 większy ogórek konserwowy 4 łyżki otrębów żytnich 1 jajko lub zastąpić możecie je siemieniem lnianym pieprz, czosnek niedźwiedzi, sos z papryczek habanero lub sos chili, sos sojowy Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i przeciskamy przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną możemy zając się cieciorką. Do głębokiego naczynia wrzucamy całą puszkę ciecierzycy wcześniej opłukanej z zalewy(...)kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor i również dodajemy do masy. Następnie łączymy ziemniaki z masą z cieciorki i dobrze wszystko mieszamy. Teraz doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, odrobiną sosu chili lub habanero, czosnkiem niedźwiedzim. Dodajemy jajko i otręby żytnie. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli zauważycie, że jest zbyt rzadkie dodajcie więcej otrębów, one ładnie wchłoną wilgoć
vegetanieimbir, kmin rzymski, chili lub ostra papryka. W przeciwieństwie do gotowych mieszanek z torebek tutaj możemy jednak dowolnie ustalić proporcje stosownie do własnych upodobań. W przepisie używamy również słonego sosu sojowego, dlatego ostrożnie obchodźmy się z dodatkową solą. Przyprawy użyte do sporządzenia marynaty, która razem z mięsem w całości trafia na patelnię, wystarczą ilościowo zarówno do samego mięsa(...)kości Marynata 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki startego kminu rzymskiego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek oliwy Warzywa 1 duża cebula (150g) 125g pędów bambusa (odsączonych) 75g kiełków soi lub fasoli mun 2 średnie marchewki (250g) 1/2 żółtej papryki (125g) 1/2 zielonej papryki
Kulinarna Pokusawłoskich 2 garście makaronu żytniego fusilli 1 łyżeczka miodu kilka igiełek świeżego rozmarynu Amarantus 5 łyżek Szczypta mielonych goździków, anyżu, cynamonu i imbiru Cukier trzcinowy Sól himalajska Sos worcestershire Sos sojowy Przygotowanie: 1/ Zaczynamy od ugotowania amarantusa w 10 łyżkach wody z dodatkiem odrobiny mielonych goździków. Amarantus będzie gotowy po wsiąknięciu całej wody 2/ W między czasie obieramy marchew(...)wrzucamy groszek cukrowy wraz z marchwią i obraną i pokrojoną w paski połówką mango 5/ Doprawiamy składniki na woku szczyptą anyżu i płaską łyżeczką imbiru, dodajemy odrobinę sosu sojowego i sosu worcestershire. Często i energicznie mieszamy składniki w woku. 6/ Ugotowany amarantus dodajemy do woka a gotowy już makaron przekładamy do odsączenia na durszlaku. 7/ Wykładamy talerz i na środku
Kuchnia PROzdrowotnacałe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej trawy cytrynowej Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie(...)Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przeważnie również wymaga krótkiego obgotowania. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę. Dodajemy pomidory, chilli, 2-3 łyżki sosu sojowego lub rybnego, sok z limonki, imbir i trawę cytrynową. Dwie ostatnie rzeczy, razem z wcześniej wyparzoną skórką z limonki, umieszczam w specjalnym sitku podobnym do zaparzacza do herbaty
Patchworkkuchennym. Sos pieczarkowy: 500 g pieczarek 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 150 ml bulionu z warzyw 250 ml śmietany sojowej 1 płaska łyżka płatków drożdżowych* 1 łyżka sosu sojowego trochę soku z cytryny garść świeżo siekanej natki pietruszki garść świeżo siekanego koperku czarny pieprz, sól do smaku oliwa do smażenia Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij cebulę wraz(...)cytryny i smaż, aż nabiorą brązowego koloru. Zalej je gorącym bulionem z warzyw i duś pod przykryciem przez kilka minut . Wlej śmietankę sojową, wymieszaj. Przypraw teraz wszystko sosem sojowym, płatkami drożdżowymi, koperkiem, pietruszką, pieprzem i solą. Sos gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania żądanej konsystencji. Gotowe pulpety polewaj sosem przed podaniem . (Pozostawione w nim na dłużej, mogą za bardzo
Food Squaremasło klarowane ½ papryka czerwona 1 cebula ½ świeży ogórek 2 łodygi seler naciowy 3 ząbki czosnku 3-4 plasterki świeżego imbiru 5-6 pręcików szafranu Szczypta kolendry Sos sojowy kikkoman Sos chili słodko-pikantny tao-tao ½ soku z limonki Ras el hanout – przyprawa marokańska. Można z braku ras el hanout dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano. Sól(...)kostkę, może być większa. Na patelnię, na której smażyliśmy daktyle, dodać pozostałe masło i smażyć bardzo krótko czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać pozostałe warzywa, doprawić kolendrą, sosem chili, sosem sojowym i ew. solą. Całość chwilę smażyć, dodać ugotowany ryż z szafranem, wymieszać i na końcu dodać przesmażone daktyle, 12 połówek zostawić do dekoracji. Przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać
Kulinarny karnet ChristopheraŻeberka w glazurze z sosu Jack Daniels Składniki: 1 kg chudych żeberek 1 łyżeczka czosnku granulowanego 4 łyżeczki przyprawy do żeberek 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki oleju lub oliwy sos Jack Daniels Przygotowanie: Żeberka myjemy dokładnie, osuszamy. Kroimy
Mania Gotowaniajabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynam smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie rumiana. Kaczkę najpierw doprawiamy suszonym tymiankiem, skrapiamy sosem sojowym, odrobiną sosu tabasco i sporą ilością rozgniecionego nożem czarnego i kolorowego pieprzu, kaczkę zostawiamy na pół godziny aby się zamarynowała. Następnie każdą kaczą pierś obsmażamy 5 minut z jednej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjego przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych (Indyjskie Kidi) 200 g makaronu ryżowego w stylu chińskim (Vermicelli) 100 g masła pęczek natki pietruszki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki słodkiego sosu chili 4 ząbki czosnku 1 cytryna sól Przygotowanie: Na patelni, na małym ogniu roztapiamy masło. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę go podsmażamy(...)pietruszki i całość chwilę gotujemy. Należy pamiętać, aby nie robić tego zbyt długo, bo wtedy krewetki stwardnieją. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy na patelnię. Następnie dodajemy 4 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki słodkiego sosu chili. W między czasie zagotowujemy w czajniku wodę, i zalewamy nią makaron, dodając płaską łyżkę soli. Makaron łączymy z krewetkami. Gotowe ! Smacznego
Taste Therapyoctu ryżowego 1- 2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 2 ząbki czosnku, starte na tarce sos do lakierowania 2 łyżki miodu 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach 1 łyżka goździków 1 łyżeczka soli Przygotowanie Do gorącej wody w garnku dodajemy 1 łyżkę(...)drobnych oczkach imbir i czosnek mieszamy ze sobą i faszerujemy nimi kaczkę od środka. Sos do lakierowania: Do miseczki wlewamy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego oraz 1 łyżkę sosu ostrygowego. Cynamon, pieprz i goździki rozcieramy w moździerzu. Do sosu dodajemy 1 łyżeczkę roztartych przypraw oraz 1 łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy. Kaczkę lakierujemy
Stare Garykłącza trawy cytrynowej, mały zestaw przypraw do gotowania zupy Pho (czarny kardamon 2 szt, 5 gwiazdek anyżu, 2 kawałki kory cassi lub cynamonu), 2 l wody, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru, tajski sos rybny i sok z limonki do smaku, 2 łyki oleju roślinnego do smażenia. Do podania: makaron ryżowy, pęczek kolendry, pęczek(...)minuty mieszając. Do rondla dodać dorsza pokrojonego w kawałki po ok. 5 cm, całe shitake (jeśli były moczone razem z wodą, bez osadu zebranego na dnie), sos sojowy, 2 łyżki sosu rybnego, syrop z agawy i marchew w plasterkach. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować godzinę na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszać! W między czasie
SzczyptaSmaQpaski i nabiję na patyczki jak harmonijkę. Satay z kurczaka z salsą ananasową był bardzo smaczny i warty ponownego przygotowania. 1 pierś kurczaka 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego imbir sól i chili do smaku 4 łyżki sosu sweet chili limonka szczypta curry oliwa odrobina sosu piri piri świeża kolendra Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z sosu ostrygowego, dodajemy szczyptę(...)curry, trochę startego imbiru, sos sweet chili, sok z limonki, sos sojowy, oraz odrobinę sosu piri piri , oliwę i mieszamy. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w wąskie długie paski. Przygotowaną marynatą nacieramy paski kurczaka, posypujemy posiekaną kolendrą. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc jakby fale i smażymy na patelni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasta na chińskie pierożki (2 opakowania), farsz: 300 g pieczarek, 100 g rukoli, 1 - 1,5 łyżki sosu ostrygowego, 2 - 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, skórka otarta z 1/2 cytryny, sok z cytryny, 1 łyżka miodu, sos: 250 ml octu ryżowego, 200 ml cukru, kawałek świeżego(...)imbiru, 1/4 pepperoni, olej do głębokiego smażenia - ryżowy Sos: Do garnka wlać ocet, wsypać cukier, dodać posiekany imbir i pepperoni, gotować aż sos zgęstnieje. Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, lekko podsmażyć na oleju. Ostudzić. Rukolę pokroić, włożyć do miski. Dodać do niej pieczarki. Miód wymieszać z sosem ostrygowym, sosem sojowym, skórką cytrynową. Sosem polać pieczarki z rukolą, delikatnie dokładnie
królestwo garów