sos sojowy - 2081 przepisów (strona:24/139)

Kurczak sezamowo-cytrusowy 187

limoniami - 6 podudzi z kurczaka  - garść sezamu - limonka  - pomarańcza Marynata:  - 3 cm korzeń imbiru - 2 łyżki miodu - skórka i sok z jednej pomarańczy - ząbek czosnku - łyżeczka sosu sojowego - szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - pieprz -  mielone nasiona kozieradki  - goździki  Przygotować marynatę : Sparzyć pomarańczę po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Czosnek posiekać na drobno(...)Korzeń imbiru zetrzeć na tarce, dodać miód, sos sojowy i przyprawy. Wszystko razem połączyć. W marynacie ułożyć kurczak. Najlepiej na cała noc, żeby smaki przegryzły się za sobą ;) Następnego dnia kurczaka wyjąć z marynaty, obsypać sezamem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sparzyć pomarańczę i limonkę, pokroić, po czym ułożyć między podudzia - dowolnie. Piec w nagrzanym

Sajkofanka smaku
Makaron chiński z tofu i warzywami na sposób orientalny 223

dlatego dzisiaj przepis na chiński makaron pszenny z warzywami i tofu:) Składniki: ząbek czosnku pół cebuli papryka czerwona pół cukinii pół kostki tofu naturalnego lub wędzonego kilka różyczek brokułu sos sojowy, 3 łyżki pieprz chiński makaron pszenny garść orzechów nerkowca (ew. orzechów ziemnych) Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a cukinie w słupki :) Na patelni(...)rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek. Gdy delikatnie się przesmaży, a nawet podpiecze, dodajemy cebulę, podgrzewamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, 3 łyżki sosu sojowego, pół szklanki wody i gotujemy kilka minut pod przykryciem, aż woda wyparuje z patelni. Dodajemy ser i orzechy. W międzyczasie zgodnie z instrukcją z opakowania gotujemy makaron. Makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię mieszamy i łączymy

Taste Of My Day
Sakiewki z papieru ryżowego z nadzieniem mięsno - warzywnym 407

wylądowały na zdjęciach :) W tej drugiej formie będą przy kolejnej okazji z innym nadzieniem :)      Składniki :  1 filet z piersi kurczaka  2 łyżki sosu sojowego 2 papryczki pikantne  1/2 marchewki  5 łyżek zielonego groszek gotowanego na parze  szczypiorek  10 szt papieru ryżowego  Przyprawy :  papryka wędzona pieprz czosnkowy  curry chińskie(...)kardamon, kmin rzymski, gorczyca, kurkuma, kolendra, pieprz cayenne ) Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Na małe kawałki kroimy pierś kurczaka. Polewamy je sosem sojowym i dokładnie obtaczamy w nim mięso. Przyprawiamy pieprzem czosnkowym, papryką wędzoną i curry chińskim. Odstawiamy na bok. Po chwili przekładamy kawałki kurczaka na folię aluminiową na 1 poziom parowaru i włączamy urządzenie na 20 minut. Papryczki myjemy

Parowar Faceta
Kurczak curry z placuszkami ziemniaczano-cukiniowymi 331

nowym wydaniu - chrupiące z piekarnika. Oto moja kolejna propozycja szybkiego, łatwego i taniego obiadu - zajadajcie ze smakiem! Kurczak curry - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) - przyprawa curry - mielona kozieradka - sos sojowy - świeża natka pietruszki - połowa ostrej czerwonej papryczki chili Placki ziemniaczano - cukiniowe - 1 cukinia - 8 ziemniaków - 1 jajo całe + 2 białka - 2 czubate łyżki mąki żytniej razowej -sól, pieprz Cukinię(...)pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35minut na rumiano. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, po czym kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy 2 łyżkami curry, łyżką kozieradki, oliwą i sosem sojowym. Odkładamy na noc do lodówki (min. na godzinę, żeby smaki przeszły). Kolejnego dnia na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka tak długo, aż będzie rumiany - pamiętajmy, żeby nie robić tego

Sajkofanka smaku
Krewetki modliszkowe - rawka błazen 231

krewetek modliszkowych*, 1 łyżka startego imbiru, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 cebule dymki, 1 chili, 250 ml białego półwytrawnego wina, 4 łyżki oleju ryżowego, Krewetki dokładnie umyć, osuszyć. Czosnek posiekać, cebule pokroić w niezbyt małą kostkę. Chili posiekać (pestki raczej wyrzucić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir i chili podsmażyć. Dodać cebulę(...)czosnek, przesmażyć. Wlać sos sojowy i sos ostrygowy, wymieszać. Włożyć krewetki, wlać wino i przykryć. Dusić 5-6 minut. Ugotowane krewetki będą pomarańczowe. Krewetki ułożyć na talerzu, polać sosem. W przypadku gdyby sos był zbyt rzadki należy go odparować przez gotowanie. *Krewetki modliszkowe (mantis shrimp), krewetki boksujące czyli rawka błazen (Odontodactylus scyllarus) ciepłolubny skorupiak drapieżny, dysponujący bardzo silną bronią. Przednimi

królestwo garów
Pikantne buritto 158

żółtej  2 łyżki kukurydzy  natka pietruszki  1 łyżeczka koncentratu  1 łyżeczka sosu chili  papryka słodka  papryka ostra  przyprawa jarzynka  pierz  sos sojowy ciemny około 1/2 łyżeczki  oliwa  2 placki tortilli PRZYGOTOWANIE: Cebulę, pieczarki i paprykę siekamy w kosteczkę. Na patelnie podsmażamy cebule, dodajemy mięso i chwile razem przesmażamy. Dodajemy(...)pokrojone pieczarki oraz paprykę . Dusimy razem przez kilka minut. Następnie doprawiamy farsz papryką ostra i słodką, pieprzem, jarzynką i sos sojowy. Dodajemy sos chili i koncentrat pomidorowy - mieszamy całość pozostawiając na małym ogniu przez około 5 minut.  Na koniec dodajemy posiekana natkę oraz kukurydzę, dokładnie mieszamy i wyłączamy grzanie. Farsz zawijamy w placki tortilli i grillujemy bądź opiekamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
K... Kurczak curry w mleku kokosowym, z papryką i fasolką. 395

łyżki pasty curry (czerwonej) 1 puszka zielonej fasolki 1/2 dużej papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 1 kartonik mleka kokosowego pieprz, sól, łyżka sosu sojowego opcjonalnie: ryż brązowy Przygotowanie:  Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na patelni (lub w woku), dodajemy pastę curry i podsmażamy ok. 1minutę na średnim ogniu. Dodajemy(...)smażymy ok. 5min, aż kurczak nie będzie surowy. Paprykę myjemy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, fasolkę odsączamy i wszystko dodajemy na patelnię. Zalewamy mlekiem kokosowym. Mieszamy. Dodajemy sos sojowy, ponownie mieszamy i trzymamy na małym ogniu. Nie zdajecie sobie nawet sprawy, jakie to pyszne i naprawdę błyskawiczne danie! Smacznego

Kitchens Alphabet
Sajgonki wegetariańskie 202

kiełków fasoli mung 1/4 główki małej białej kapusty 1 mała czerwona papryka 1 średniej wielkości marchewka 1 mały por 1/2 papryczki chili (jeśli jest malutka to cała) 2 łyżki sosu sojowego  curry - do smaku Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w ciepłej wodzie przez ok 30 minut. W tym czasie kilkakrotnie zwiększą swoją objętość. Następnie kroimy je w paski i wrzucamy(...)kostkę, pora w krążki i dorzucamy do poprzednich składników. Dusimy przez kilka minut i dodajemy kiełki fasoli mung. Następnie bardzo drobniutko kroimy chili i dodajemy do farszu.  Przyprawiamy sosem sojowym i curry (ewentualnie dodajemy jeszcze inne przyprawy wg. uznania). Każdy arkusz papieru ryżowego zwilżamy wodą bezpośrednio przed zwinięciem. Na dolną część papieru nakładamy farsz i składamy bocznymi stronami papieru

Ze smakiem i z pasją
Sushi w tempurze 164

krewetką, czy łososiem w towarzystwie majonezu oraz awokado lub ogórka. Jednak możecie przyrządzić swoje ulubione. Dodatkowo do smażonego w tempurze sushi przygotujemy pyszny, słodko-słony sos na bazie sosu sojowego  —  gęsty sos teriyaki w wydaniu domowym. Składniki na panierkę: 1/2 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki kukurydzianej bądź ryżowej 1 jajko 1/2 szkl. lodowatej wody (woda koniecznie musi(...)głęboki olej. Smażyć 2-3 minuty, aż staną się złociste. Wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym i pokroić na 1-1,5 cm kawałki. Domowy sos teriyaki: 100 ml sosu sojowego 80 ml wina mirin (można zastąpić  30 ml octu ryżowego z 50 ml wody) 1 łyżka miodu sok z połówki cytryny 1 łyżeczka czosnku w proszku 5 łyżek cukru

Food Square
Kasza jaglana/roszponka/kozi ser 291

sałatkę, która uwiedzie wasze podniebienia! Sałatka z roszponką, kasza jaglaną i kozim serem  Składniki na 2 porcje: Kasza:  - pół szklanki kaszy jaglanej - 1,5 szklanki wody - łyżeczka sosu sojowego Sałatka: - 100g roszponki - 100g koziego sera (roladka) - 1 gruszka - 4 figi suszone - garść ziaren słonecznika Dresing: - 2 owoce pomarańczy - 1 łyżka miodu - 1 łyżka octu winnego Normal(...)language:EN-US;} Kaszę jaglaną opłukać, po czym zalać wodą i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ale będzie lekko „na ząb”. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę sosu sojowego – nabierze ciekawego smaku ;)  Roszponkę oczyścić, opłukać, przebrać. Gruszkę umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w większą kostkę.  Figi suszone pokroić w paseczki

Sajkofanka smaku
Zrazy ze schabu wg Buni 330

suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy ) 4 płaskie łyżeczki ostrej musztardy sól pieprz mielony papryka mielona słodka majeranek 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa sos sojowy grzybowy sos Teriyaki 4 łyżeczki oleju 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu 2 szt. ,, Kostka do mięs pieczeniowa ,, ( opcjonalnie -jeśli ktoś nie lubi -nie używa ) 3 szklanki wody Mięso(...)boczku, ćwiartkę kiszonego ogórka, pasek cebuli, skórki od chleba , grzybek suszony . Zwinąć zrazy . Obwiązać nicią   jak roladę . Posypać   z wierzchu papryka mieloną , majerankiem .Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym . Na patelni rozgrzać smalec z masłem . Smażyć zrazy na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka   razem z tłuszczem od smażenia . Na patelnię wlać 1 szklankę wody

Buniabaje w kuchni
Sałatka Londyn-Tokio 161

pyszniących się soczystymi ziarnami oblanego czerwienią granatu, aromatycznego i słodkiego mango oraz orzechami nerkowca. Z Delhi czeka nas ostatnia wyprawa na Wyspy Japońskie, gdzie anglosaska kaczka zazna kąpieli w sosie sojowym, occie ryżowym oraz śliwkowym winie. Ponadto odwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu! Składniki(...)świeżej mięty, posiekanej Marynata oraz dressing: 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki 4 łyżki japońskiego octu ryżowego 4 łyżki japońskiego wina śliwkowego lub innego białego słodkiego wina 3 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili (bez pestek) 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżka drobno startego imbiru 1 szalotka lub dymka, drobno posiekana sól morska Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić

Food Square
Karkówka w sosie własnym z pyzami 209

tylko zajadać! Czas przygotowania: 1h 40 Ilość porcji: 6 Składniki:  1,5 kg karkówki z kością 10g suszonych grzybów np. borowików cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego kostka rosołowa przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, gorczyca, sól, pieprz  Mięso nacinamy w plastry, uważając by nie rozciąć do końca. Doprawiamy przyprawami, również w nacięciach. Cebulę oraz czosnek obieramy(...)piekarnika nagrzanego na 180 stopni na godzinkę. Do mięsa co jakiś czas zaglądamy i podlewamy powstałym sosem. Po upływie około godzinki w szklance wody rozpuszczamy kostkę rosołową oraz sos sojowy. Przygotowanym sosem polewamy mięso. Zmniejszamy temperaturę na 150 stopni i zostawiamy jeszcze na pół godzinki. Po tym czasie mięsko jest miękkie i soczyste, a dookoła niego powstał pyszny

Kolizje Smaków
52. Słońce za oknem i wiosenne rollsy z łososiem i makaronem chińskim. 201

przepis! :) Składniki: Papier ryżowy (u mnie 5 sztuk- zrobiłam 5 rollsów) Makaron chiński  Łosoś wędzony  Szczypiorek Ogórek świeży Rzodkiew biała Sezam Ocet balsamiczny Cukier i sól Dodatkowo: Sos sojowy Wykonanie:  Z makaronem postępujemy według wskazówek na opakowaniu (wrzątek zestawić z palnika i wrzucić do niego makaron, przykryć pokrywką i odcedzić po 3- 4 minutach).  Do miski(...)strony z której jest mniejsza część papieru do środka, a następnie podwijamy krawędzie pod spód. Naleśnik będzie się trzymał, ponieważ papier po namoczeniu jest dość klejący. Podajemy z sosem sojowym. Składniki mogą być różne, możemy dodać paprykę czerwoną, chilli, pietruszkę - ulubione warzywa i dodatki. Smacznego! :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Symfonia Smaków
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 133

pomidorach (4-5 osób) Składniki kotlety : 200 g ryżu długoziarnistego 10 średnich pieczarek 2 małe ogórki korniszony 1 jajko otręby żytnie bułka tarta pieprz, ostra papryka, tymianek, grzybowy sos sojowy Składniki sos : 300 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 500 ml passaty 2 ząbki czosnku szczypior pieprz, estragon Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Polecamy 2 torebki zwykłego ryżu(...)móc dobrze uformować kotleciki. Teraz czas na pieczarki, które kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na oliwie z oliwek z dużą ilością pieprzu. Pod koniec smażenia dolewamy nieco grzybowego sosu sojowego, który fajnie podbije nam smak grzybów. Jednak nie za dużo, bo jest on mocno esencjonalny. Pieczarki przekładamy do ryżu, ale zwróćcie uwagę na wodę, która zapewne wypłynie

vegetanie