ostrej papryki pieprz cayenne ( odrobinę na koniec łyżeczki ) pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego rozmaryn świeży kilka listków 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki sosu sojowego WYKONANIE Marynatę sporządzamy z przypraw i sosu sojowego, nacieramy nią mięso. Pozostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień wkładamy do naczynia ( ja używam dużej brytfanny ) wstawiamy(...)koniec pieczenia odkrywamy mięso na 15-20 min. Jest to sposób na odparowanie wody i przypieczenie z góry karkówki. Część płynu z mięsa odlewamy do garnuszka i robimy sos. 1 łyżkę mąki rozprowadzamy w kubeczku z dwiema łyżkami śmietany, jak gęste dodajemy zimnej wody, wlewamy do gotującego się płynu i mieszamy. Zagotowujemy ok 5 min. Karkówkę ciepłą
W kuchennym oknie EwySkładniki: - kapusta pekińska - grzyby Mun - makaron ryżowy nitki - sos sojowy - ząbek czosnku - 1/2 cebuli - przyprawa chińska - sos do sajgonek - papier ryżowy Wykonanie: Kapustkę siekamy, cebulę również, na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dusimy cebulę, kapustę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, namoczone grzyby Mun, poszatkowane, doprawiamy sosem sojowym i przyprawą chińską ( np. 5 smaków - Kamisa), uważajcie(...)rolujemy w długie rolki, możecie sajgonkę zawinąć w dwa papiery ryżowe, po usmażeniu będzie jeszcze bardziej chrupka, ja zawijam w dwa ;-) Sajgonki smażymy na oleju, jemy z sosem do sajgonek (koniecznie ;-) jest rewelacyjny) Przepyszne !!! polecam
SMYKWKUCHNIsosu, stosuję je coraz częściej, jest pyszne, a mój połówek je uwielbia:) Polecam! Scroll down for recipe in English Miodowo-musztardowy stir-fry z kurczakiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżeczki mąki kukurydzianej ½ szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki masła orzechowego, najlepiej bez kawałków orzechów 4 łyżeczki soku z limonki 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka miodu 2 łyżeczki sosu sojowego(...)ugotowany ryż lub makaron do podania uprażone płatki migdałów do posypania, opcjonalnie Przygotowanie: W małej misce Wymieszaj mąkę kukurydzianą, bulion drobiowy, masło orzechowe, sok z limonki, musztardę Dijon, miód, sos sojowy, olej sezamowy, tabasco i pieprz cayenne. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżeczkę oleju, włóż kurczaka i smaż przez 5-7 minut, aż przestanie być surowy
karmelowyeksperymentu, ale wyszło fantastycznie. Wizualnie chyba także niczego sobie! Pstrąg w całości na puree z marchewki: 4 wypatroszone pstrągi lub inne ryby o białym mięsie niepełne 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka miodu 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku 1-2 limonki (1 łyżka soku + do dekoracji) 1 łyżeczka sosu rybnego (można pominąć) posiekana mała(...)roztartych w moździerzu) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Na początku przygotowujemy glazurę (można to zrobić wcześniej). Do małego rondelka wlewamy sos sojowy. Odcinamy mniej niż pół limonki i wyciskamy do sosu ok. 1 łyżkę soku. Dodajemy też starty imbir, wyciśnięty czosnek, miód oraz posiekaną chili (bez pestek – jeśli lubimy ostre
Poezja smakuwariacja: dorsz po japońsku . Inspiracja TU . Fajne i ciekawe danie. Polecam. Składniki: 2 filety z dorsza marchewka 1 por łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz sos: 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 strączek suszonej papryczki chilli 1 filiżanka wody Wykonanie: 1. Dorsza ugotować na parze. 2. Pora i marchewkę pokroić na kawałki o długości(...)następnie w cienkie paseczki. 3. Przygotować sos: połączyć wodę z mąką ziemniaczaną, dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczką (wcześniej namoczoną w gorącej wodzie) i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Doprawić imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa. 4. Włożyć do garnka rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez
Pasja Smakumusiało przeczekać dłużej), jeśli macie tyle czasu - polecam. Składniki: stek wołowy (ja wykorzystałam udziec) sałata lodowa pomidorki koktajlowe zielony ogórek sezam olej sezamowy Biolevita marynata do steku: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego 3 ząbki czosnku 3 łyżki imbiru startego na tarce o drobnych oczkach dressing do sałatki: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki(...)pozostawiamy na 10 minut aby odpoczęło. W tym czasie na suchą patelnię wysypujemy sezam i go podprażamy. Mięso kroimy w drobne plastry i rozkładamy na sałacie. Polewamy całość sosem i posypujemy sezamem
Brzuszki Łakomczuszkiznaleźć, nie przejmujcie się- możecie dodać zwykły kminek , będzie równie smaczne) 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g mięsa mielonego (wołowego lub ulubionego) 100 g chudego boczku 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych) 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (odsączonej i opłukanej) 100 ml bulionu wołowego( lub innego) Przygotowanie: Piekarnik(...)czosnek, dodaj chilli, kmin, oregano i smaż , mieszając, przez minutę. Stopniowo dodawaj mięso i boczek, rozdrobnij szpatułką i zrumień z każdej strony. Kiedy mięso będzie już gotowe, dopraw je sosem sojowym i cukrem.Następnie dodaj pomidory z zalewą i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj danie i duś je około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj
Gotowanie to kochanieworeczka ugotowanej kaszy jaglanej - 4 pieczarki (posiekane) - sól, pieprz do smaku Do przygotowania sosu potrzebujemy: - mleko kokosowe, około 200ml (u mnie Alpro) - łyżeczkę przyprawy "Eko Smaczek" (do kupienia tutaj ). - 5-6 pieczarek pokrojonych na cienkie plasterki - łyżeczkę sosu sojowego W misie robota lub w innym raczyniu umieścić pokrojone mięso oraz pozostałe składniki i całość zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji(...)wszystkich stron na patelni bez tłuszczu (ok 10 minut). Po tym czasie k lopsiki przekładamy na talerz i w tym czasie przygotować sos. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone grzyby i dodać sos sojowy. Dodać mleko i przyprawę. W tak przygotowanym sosie umieszczamy klopsiki i gotujemy do miękkości ok 20-30 minut (na małym ogniu). Czy Wy też poczuliście powiew Azji
Szybko Tanio SmacznieZapraszam. Składniki: 6 dużych marchewek 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze 2 różyczki brokułu 2 łyżki masła 1/3 szklanki śmietany 18% 1/3 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób wykonania: Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki ( ja to zrobiłam specjalnym radełkiem(...)bardzo mały ogień. Cały czas mieszamy do wchłonięcia masła. Kiedy marchew zacznie przywierać do dna podlewamy wodą i przykrywamy. Dusimy do momentu wyparowania wody. W międzyczasie mieszamy śmietanę z sosem sojowym, octem , przyprawami i ciepłą wodą. Następnie zalewamy sosem marchewkę i zostawiamy na ogniu bez przykrycia do momentu zagotowania ciągle mieszając. Tak przyrządzoną marchew można podawać z kurczakiem grillowanym
pieprzny smaczekwędzonej papryki, sosu sojowego i ziół prowansalskich opcjonalnie kilka łyżek uprażonych orzechów dowolnych Na sos : Trudno podać dokładne proporcje bo sos koniecznie trzeba zrobić na oko :) w zależności od tego jak lubicie , ja mieszam zazwyczaj ok połowy szklanki sosu chilii 1/3 szklanki sosu sojowego (takiego z zmniejszoną zawartością soli, żeby nie było za słono) do tego dodaje odrobinę miodu
zdrowa vege kuchniapieczarek 60 g gorgonzoli kubek śmietany 2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego duży seler szczypiorek sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka słodka i ostra szczypta imbiru kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Wołowinę przyprawić czosnkiem, przyprawami, kilkoma kroplami sosu sojowego i odstawić do lodówki na 3 godziny. Selera i 2 cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju lub masła(...)folią aluminiową ( niech odpocznie ) pokroić w plastry. Pozostałą cebulę pokroić i lekko podsmażyć, dodać do niej obrane i pokrojone pieczarki. Zalać śmietaną wymieszaną z gorgonzolą. Trzymać na ogniu, aż sos zgęstnieje doprawić solą i pieprzem ( nie wcześniej, żeby pieczarki były chrupiące ) Na końcu posypać szczypiorkiem............................ Smacznego
Gaździnka warzyGuinness. Możemy je zastąpić innym. Ale ciemne piwo Guinness Stout zapewnia wyjątkowy smak tej marynaty. Składniki: 120 ml piwa Guinness Stout (w temperaturze pokojowej) 2 ząbki czosnku 30 ml sosu sojowego 1 łyżka cebuli 1 łyżeczka drobno poszatkowanej szalotki 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka musztardy Dijon ½ łyżeczki estragonu (świeżego) ½ łyżeczki pietruszki ½ łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Drobno posiekać(...)czosnek, szalotkę, cebulę, pietruszkę, estragon i umieścić w małej misce. Do misko dodać sos Worcestershire, musztardę Dijon, piwo Guinness, sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut aż wszystkie smaki ładnie się połączą. Po wykorzystaniu marynaty możemy jej pozostałość wykorzystać jako glazurę lub sos. W razie potrzeby na tym etapie do marynaty/sosu możemy dodać więcej piwa. Marynata z Guinnessa
naRuszcieskładniki: 400 g makaronu ze szpinakiem 1 średnia pierś kurczaka 200 g kurek 1 mała cebula odrobina oleju rzepakowego 2-3 łyżki sosu sojowego 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone kurki, jeśli są małe można dodać całe. Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę i dodać(...)kurek. Wszystko razem dusić aż składniki będą miękkie, do smaku doprawić sosem sojowym. Potem dodać śmietankę i jeszcze chwilę dusić aż sos trochę odparuje i zgęstnieje, dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować, odcedzić i dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać. Do przygotowania pysznego obiadku użyłam makaronu ze szpinakiem Bartolini . Firma ma w swojej ofercie różne rodzaje i kształty
Monia miesza i gotujeSkładniki: dwa filety z Dorsza pęczek szczypioru pół cebuli 2-3 ząbki czosnku kilka plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, ostra i słodka papryka kilka kropel ciemnego sosu sojowego(...)szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki cukru puszka pomidorów w sosie pomidorowym Przygotowanie: Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć. Dodać do niego drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach wlać pomidory z puszki (ja miałam całe, więc je zmiksowałam). Doprawić do smaku sosem sojowym, cukrem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczyptą ziół prowansalskich i papryką. Przelać
Gaździnka warzymakaronu typu kolanka (duże) 1/2 średniej wielkości kapusty czerwonej 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku jogurt typu greckiego oliwa z oliwek pieprz, tymianek sos sojowy Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy na cieniutkie paseczki, cebulę kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej cebulę(...)miękkości. Dodajemy do cebuli kapustę, zielony groszek i podlewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pieprz, tymianek, przeciśnięty czosnek oraz skrapiamy sosem sojowym. Dusimy jeszcze chwilę razem i na koniec zaprawiamy sos jogurtem wymieszanym z odrobiną mąki. Jogurtu wystarczy jedna duża łyżka z 1/2 łyżki mąki. Dla tych, którzy są bardziej "vege" proponujemy sos zaprawić np. drobnymi otrębami. Chwilę jeszcze
vegetanie