sos sojowy - 2081 przepisów (strona:14/139)

Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 280

udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu(...)sojowego 5 łyżek syropu kolonowego 2 świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez

OstryKęs
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 363

udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu(...)sojowego 5 łyżek syropu kolonowego 2 świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez

OstryKęs
Risotto z boczkiem i warzywami 208

sera żółtego (starty na tarce o małych oczkach) 5 średnich pieczarek  1/2 cebuli  łyżka masła  1 żółtko  1 łyżka sosu sojowego  20 dag boczku wędzonego pieprz ziołowy, papryka słodka, sos sojowy Wykonanie: Cebulę kroimy na drobną kostkę, na patelni lub w woku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy ryż(...)ryżu. Na patelni smażymy boczek i również dodajemy do ryżu. Śmietanę mieszamy z serem i żółtkiem. Gdy ryż będzie miękki dodajemy śmietanę i przyprawiamy papryką słodką, pieprzem i sosem sojowym, podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Polecam, szczególnie jak ktoś ma mało czasu na gotowanie ;) Smacznego

Czerwona Porzeczka
Kurczak Gong Bao 286

pieczarek cebula 3 garście mrożonego groszku 2 garście orzeszków ziemnych - niesolonych papryka czerwona papryka żółta pół małej kapusty pekińskiej  kawałeczek imbiru  sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny Marynata do kurczaka: 4 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki mąki kukurydzianej Wykonanie(...)tarce imbir. Pod koniec dodać kapustę pekińską. Orzeszki ziemne lekko uprażyć na patelni, ale trzeba uważać by ich nie przypalić. Dodać do warzyw i mięsa w woku. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną połączyć z wodą i wymieszać ze składnikami w woka. Powinien powstać lekko zagęszczony

Pasja Smaku
Pasztet z selera z chrzanem 216

sos sojowy, chrzan i czosnek. Może być podawany na ciepło, z sosem i ziemniakami. Może również pełnić rolę zimnej przystawki. Przepis na bazie przepisu Ewy Wachowicz. 650 g selera 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 100 g masła 1 łyżka sosu sojowego 2/3 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do wysypania keksówki 3 jajka(...)pieprzu sól do smaku Seler, marchew i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek drobno posiekać. Masło roztopić na patelni, dodać warzywa, zalać wywarem grzybowym, dodać sos sojowy i dusić do miękkości. W razie potrzeby lekko podlewać gorącą wodą. Miękkie warzywa ostudzić (jeśli jest potrzeba – odcedzić lekko). Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, chrzan, gałkę muszkatołową, pieprz

Trzeci talerz
Wieprzowina słodko-kwaśna 288

wykorzystanie naszego domowego sosu słodko-kwaśnego . Składniki: - 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) - sos słodko-kwaśny (ilość taka jak w przepisie) - mrożona mieszanka chińskich warzyw - sos sojowy - pieprz - tłuszcz do smażenia Jak łatwo się domyślić, przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane - najlepiej zacząć od sosu, w którym ważne jest, by wszystkie smaki się przegryzły, dlatego więc gdy będzie(...)mojej ulubionej mieszanki znajdziecie tu . Tymczasem mięso wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i wkraczamy w najbardziej czasochłonny etap, gdyż wieprzowina musi nam zmięknąć. Podczas smażenia doprawiamy ją nieco pieprzem i sosem sojowym. Gdy będzie już miękka, na patelni lądują warzywka. Następnie po zmięknięciu warzyw na patelni ląduje nasz sos. Teraz czas na doprawienie według uznania większą ilością pieprzu i sosu sojowego

Kulinarne zapędy Kokosa
Jak zrobić sushi? - przepis na sushi-maki 237

ziarenkach) - ocet do ryżu (specjalny do sushi) - cukier, sól   - wodorosty nori - wasabi (chrzan japoński), ja kupuję w proszku, można też użyć gotowej pasty wasabi - imbir marynowany w słoiczku - sos sojowy (jak będziecie kupować to kupcie bez konserwantów, prawdziwy sos sojowy nie wymaga żadnych "dopalaczy" ;-) ) - wędzony łosoś - kawior - paluszki krabowe - serek śmietankowy - serek łososiowy - ogórek zielony - awokado dojrzałe   Przygotowanie(...)paluszek krabowy, kawior, awokado, serek śmietnakowy (mój ulubiony zestaw ;-) )           Kombinacji ile fantazji w głowie ;-)   Rolkę jaka powstanie kroimy na 8 części. Podajemy z sosem sojowym i imbirem w zalewie.    Szczerze polecam! Pychota!   pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Schab słodko- kwaśny z ryżem i kolendrą - kuchnia chińska 273

Składniki: - 350 g schabu - czerwona papryka - mała cukinia - 1/2 puszki kukurydzy lub kolby kukurydzy - cebula 1/2 - 2 ząbki czosnku przeciśnięte - sos limonko-wy z kolendrą - limonka - imbir - ocet ryżowy - sos sojowy jasny - 2 łyżki płynnego miodu - 1 łyżka mąki kukurydzianej -3 łyżki oleju słonecznikowego - chili czerwone - kolendra świeża  Wykonanie: Ostrym nożem kroimy mięso na równe, cienkie kawałki. Olej rozgrzewamy(...)gorącym woku, dodajemy kawałki mięsa (wcześniej zamarynowanego: sos sojowy, czosnek, chili, miód), aż będą miękkie. Dodajemy cebulę, cukinię, paprykę, kukurydzę, imbir (posiekane najlepiej w słupki), smażymy kolejne 5- 7 minut. Zakwaszamy octem ryżowym, dodajemy sos limonkowy i sok z 1/2 limonki, smażymy kolejne 5 minut. W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą, z łyżką sosu sojowego 2 łyżkami wody i 1 łyżką

SMYKWKUCHNI
Stir fry z kurczakiem 180

kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 5 pieczarek 1 marchewka garść kiełków fasoli mung kilka różyczek brokuła sos sojowy czarny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, delikatnie skrapiamy sosem sojowym, pieprzymy i mieszamy. Cebulę i marchewkę obieramy, cebulę kroimy  w piórka, a marchewkę kroimy(...)chwili dodajemy pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy marchewkę, usmażone mięso  z drugiej patelni i brokuły. Wszystko smażymy przez chwilę na dużym ogniu i na koniec dodajemy kiełki. Ewentualnie skrapiamy sosem sojowym, mieszamy i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Sezamowy filet z indyka z pieczoną dymką 260

idealnie - a czas przygotowania trzy razy krótszy :) Polecam!  Składniki (dla dwóch osób): 300 g filetu z indyka 100 g ryżu jaśminowego 3 łyżki sosu hoi sin 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka oleju z prażonego sezamu 1 łyżka oleju arachidowego 4 małe dymki w całości 1/2 łyżki czarnego sezamu 1/2 łyżki białego sezamu CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM(...)TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce łączymy sos hoi sin i sos sojowy. Filet z indyka kroimy na cienkie paski i dokładnie obtaczamy w sosie. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 2. Dymkę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Polewamy 1 łyżką oleju arachidowego i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyciągamy i odstawiamy

Tajskie smaki
Sałatka z kurczakiem i ananasem 318

jest pożywna, soczysta i pyszna. Idealnie też nadaje się do zapakowania do pracy. Podstawą smakową i zapachową jest odpowiednia mieszanka przypraw, z których u mnie nie może zabraknąć sosu sojowego i bardzo aromatycznej kozieradki, którą czuć już przy wejściu do mieszkania ;) Składniki : podwójna pierś z kurczka średnia kapusta pekińska puszka ananasa puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 2 łyżki sosu sojowego(...)czubata łyżeczka kozieradki pieprz łyżeczka słodkiej papryki w proszku ciut suszonego czosnku ok. 2 łyżek oliwy Pierś pokroić na małe kawałki. Polać oliwą i sosem sojowym oraz posypać przyprawami. Całość dobrze wymieszać i odstawić na ok. dwie godziny do lodówki. Kawałki kurczaka obsmażyć. Dolać ok. 2 łyżek wody i jeszcze chwilę poddusić, odparowując przy tym sos. Kurczaka przełożyć do salaterki

Weekendy w domu i ogrodzie
Sushi - futomaki 191

wygodne w jedzeniu krążki. Oczywiscie możemy szaleć z dodatkami - tu tylko propozycja :) SKŁADNIKI          4 płaty nori 250g ryżu do sushi ocet ryżowy cukier, sól sos sojowy 1 ogórek 1/2 papryki czerwonej 1/2 awokado kilka paluszków krabowych - surimi 75 g łososia wędzonego szczypiorek serek śmietankowy kanapkowy wasabi, imbir marynowany opcjonalnie czarny sezam mata bambusowa szklanka/miseczka zimnej(...)małym ogniu gotujemy prze 10 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 min. Do 3 łyżek octu ryżowego dodajemy 1,5 łyżki cukru, pół łyżeczki sosu sojowego i szczyptę soli. Łączymy i dodajemy do ryżu. Dobrze mieszamy sos z ryżem. Przekładamy na sitko i studzimy.  Obrane awokado, ogórka i  paprykę kroimy w cienkie słupki. Łososia

Moje Kuchenne Rewelacje
Grillowane skrzydełka z orientalną nutą 126

Bardzo wyraziste i ostre skrzydełka prosto z grilla. Smaku nadaje sos sojowy, cytryna i bardzo ostra papryka zawarta w harissie. I ta chrupiąca skórka. 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kebaba Skworcu  (klik) 1 łyżeczka harissy Skworcu  (klik) 2 łyżki sosu sojowego Sok z cytryny (2 łyżki) Skrzydełka dokładnie myjemy, osuszamy i odcinamy lotki. Mięso(...)dokładnie nacieramy przyprawą do kebaba i harissą. Sok z cytryny mieszamy z sosem sojowym. Zalewamy nimi mięso. Odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla na 200 *C. Kurczaka układamy na ruszcie. Dodatkowo smarujemy pozostałym sosem. Grillujemy około 60 minut, od czasu do czasu obracamy skrzydełka. Podajemy z ulubionym sosem

VioletoweKucharzenie
Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym 181

części dymki 50 g parmezanu lub mozzarelli Sos: 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku 2 pomidory 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru pieprz zioła prowansalskie Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy(...)się połączą. Dodajemy pomidory. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, cukrem i ziołami. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę i boczek podsmażamy bez tłuszczu na patelni. Mają

Mania Gotowania
Grillowana wieprzowina na trawie cytrynowej/ Grilled minced pork on lemongrass 257

strony  Kuchnia Azjatycka .  Składniki (5-6 szaszłyków): 250 g mielonej wieprzowiny 5-6 łodyg trawy cytrynowej 1 mała papryczka chilli kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz + do podania: sos hoi sin CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Papryczkę chili kroimy na pół, pozbywamy się(...)pestek i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię rwiemy na drobne kawałki. Mięso dokładnie mieszamy z sosem sojowym, chilli, bazylią, cukrem i czosnkiem, doprawiamy pieprzem.  2. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oleju. Mięso mielone obklejamy dookoła łodyg trawy cytrynowej. Gdy patelnia będzie mocno rozgrzana, wykładamy nasze szaszłyki i smażymy 8-10 minut, często obracając. Podajemy

Tajskie smaki
Pałki kurczaka w coli 176

Kurczaka lubią wszyscy. W wersji glazurowanej w coli, doprawiony sosem sojowym oraz ostrym tabasco i pieprzem cayenne jest wyjątkowo smaczny. Mięciutki, soczysty, lekko słodki... idealny! Składniki 10 pałek z kurczaka ½ szklanki ciemnego sosu sojowego łyżka octu imbir czarny pieprz pieprz cayenne kilka kropel tabasco olej do smażenia 2 szklanki coli ( nie light!) Sposób przygotowania Pałki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Robimy(...)marynatę mieszając sos sojowy, ocet, tabasco oraz przyprawy:imbir, czarny pieprz i pieprz cayenne. Kurczaka umieszczamy w marynacie tak aby pokryła całe mięso i zostawiamy na 2-3 godziny. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy cola i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem około 40 minut aż mięso będzie mięciutkie a sos zgęstnieje

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania