sos sojowy - 2081 przepisów (strona:10/139)

Gulasz z sojowych kotletów z papryką :) 140

sojowych 3 duże papryki (żółta, czerwona i pomarańczowa) 1 mała młoda cukinia 1 puszka pomidorów w soku 2 ząbki czosnku 1 duża cebula słodka papryka, pieprz, pieprz cayenne, estragon, sos sojowy oliwa z oliwek 1 szklanka kuskus 4 razowe bułki z otrębami Gulasz sojowy namaczamy na ok 8 min. w bulionie warzywnym lub w wodzie zakropionej sosem sojowym. Warzywa kroimy(...)cukinię i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, cayenne oraz sporą ilością roztartego w dłoniach estragonu. Wszystko razem dusimy, aż cukinia stanie się szklista. Teraz dodajemy pokrojone kotlety sojowe i doprawiamy sosem sojowym do smaku. Dusimy jeszcze chwilę. Gulasz jest gotowy :) Kuskus zalewamy gorącym bulionem warzywnym lub klasycznie wodą i lekko solimy. Czekamy 5 min. i gotowe :) Mieszamy widelcem i podajemy

vegetanie
Wołowina w sosie ostrygowym 150

Obiecałam Aguś z bloga  Agusiowe gotowanie , że pokażę coś z sosem ostrygowym, a tu połowa miesiąca za nami, a ja ciągle tylko sos sojowy i sake :) Dziś więc wreszcie coś z nowym smakiem. Ponownie makaron, choć równie dobrze można go zastąpić ryżem. Lubię wszelkiego rodzaju makarony jajeczne, więc użyłam noodli soba. Mają ładny brązowy kolor. Podoba mi się(...)papryki, która jest gorzkawa, więc można ją zastąpić czerwoną, jeśli komuś przeszkadza jej posmak. Składniki 150g polędwicy wołowej marynata 1 ząbek czosnku zmażdżony lub drobno posiekany 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sake 2 łyżki sosu śliwkowego 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej 150g makaronu soba sos 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego

W kuchni wieczorem
Szybkie azjatyckie danie z kurczakiem i makaronem 198

sos sojowy - słodka i ostra papryka w proszku - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: sos chilli Zaczynamy od kurczaka, którego myjemy, oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę i marynujemy. Co do marynaty? Łyżka czosnku, dwie łyżki słodkiej i 1/3 łyżeczki ostrej papryki, trochę pieprzu i sporo sosu sojowego - tyle, by nasze przyprawy dokładnie oblepiały mięso, ja lałam na oko, ale wyszło tego(...)nasze warzywa, a po kilku minutach całość zalewamy częścią (ok. 100 - 150 ml) bulionu i chwilę dusimy, aż warzywa będą miękkie. Teraz pozostaje już tylko doprawić wszystko do smaku sosem sojowym, pieprzem, opcjonalnie sosem chilli i ewentualnie odrobiną soli. Następnie wlewamy resztę bulionu i dodajemy makaron. Trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą

Kulinarne zapędy Kokosa
Polędwiczki wieprzowe w glazurze z miodu i sosu teriyaki 174

obiad to   zachęcam do wypróbowania przepisu. Polędwiczki wieprzowe w glazurze z miodu i sosu teriyaki         Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz oliwa z oliwek Sos (glazura): 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki sosu teriyaki 4 łyżki miodu 1 łyżka(...)musztardy Dijon ½ papryczki chili Przygotowanie: Umyte polędwiczki przyprawiamy pieprzem, jasnym sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki, aż do zarumienienia (przez około 2 minuty z każdej strony). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Składniki sosu dokładnie mieszamy. W powstałej marynacie obtaczamy dokładnie polędwiczkę. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym odrobina oliwy

Mania Gotowania
Kung Pao Chicken 433

szklanki   orzechów ziemnych lub nerkowca 1 papryczka chili około 3 łodygi cebulki dymki 1/3 szklanki pędów bambusa (opcjonalnie) ½ marchewki (opcjonalnie) zielona fasolka*   (opcjonalnie) Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego lub octu ryżowego ¼ łyżeczki soli białko z jednego małego jajka Panierka: 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej Sos: 1 łyżka octu ryżowego(...)łyżka wina ryżowego (zastąpiłam cherry) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego ½ łyżki skrobi kukurydzianej Przygotowanie : Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Składniki   marynaty mieszamy   i zalewamy nimi kurczaka. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Imbir oraz czosnek kroimy w malutką kosteczkę. Świeżą papryczkę chili w plastry. Każdy kawałek mięsa osobno panierujemy

Mania Gotowania
Piątkowe menu : "Paszteciki bez mięsa" 137

osoby) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie pieczarek 1/2 opakowania szpinaku w brykietach 1 serek śmietankowy 1 duża cebula gałka muszkatołowa ostra papryka pieprz oregano, bazylia sos sojowy grzybowy lub klasyczny Pieczarki, ok. 3/4 opakowania, kroimy w drobną kostkę i razem z drobno pokrojoną cebulą przesmażamy na oliwie, pod koniec dodając pieprz i sos sojowy. Jeśli użyjecie sosu sojowego(...)drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min. Życzymy smacznego

vegetanie
Laksa z kurczakiem w 15 minut. 202

obraną i porządnie wymytą) ½ pęczka świeżej kolendry (Jamie poleca, aby nie używać liści a same łodygi, ja jednak wrzuciłam jedno i drugie) 1 łyżka oleju sezamowego Biolevita 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 pęczki szparagów (nie miałam więc nie użyłam, za to dołożyłam zieloną fasolkę szparagową) 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego(...)wrzucam do niego: obrane ząbki czosnku, obrany imbir, chili, kurkumę, dymki (wcześniej odcinam przerośniętą bulwę), masło orzechowe, liście limonki kaffir (zamiast liści cała limonka), kolendra. Wlewam olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Miksuję na pastę i rzucam do bulionu. Wrzucam mrożoną fasolkę, wlewam mleczko kokosowe i dodaję makaron. Gdy makaron zmiesza się z sosem wyciskam limonkę i doprawiam jeszcze sosem

Brzuszki Łakomczuszki
Sajgonki z krewetkami 152

biała część) 1 duża marchewka 100 g makaronu sojowego 180 g kiełków fasoli Mun w zalewie (1 słoiczek) płaty ciasta ryżowego 3 ząbki czosnku 1 limonka kawałek świeżego imbiru sos sojowy pęczek natki zielonej pietruszki olej do potraw z woka Przygotowanie: Pora kroimy w drobne krążki a marchewkę w paski - prosto i szybko pokroimy ją za pomocą obieraka do jarzyn(...)wszystko razem mieszamy.   Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem. Po paru minutach gdy zmięknie kroimy go na mniejsze kawałki  i wrzucamy do woka. Tak przygotowany farsz mieszamy i doprawiamy sosem sojowym Przygotowujemy płaski talerz z wodą - będzie nam potrzebny do namaczania ciasta ryżowego. Ciasto ryżowego wkładamy na talerz z wodą i namaczamy przez chwilę. Musimy wyczuć moment aby ciasto było

Taste Therapy
BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU 226

warte wypróbowania! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 3 osób ) * filet z białej ryby ( dorsz ) – 350 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * białe wino – 4 łyżki * sos sojowy – 3 łyżki SOS: * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeża chili – 1 szt * szczypiorek – 1 pęczek * bulion warzywny(...)kukurydziana – 1 łyżka * cukier puder , pieprz seczuański , imbir , sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W misce roztrzepujemy jajko z mąką pszenną, winem i 1 łyżką sosu sojowego , dodajemy pokrojoną w większą kostkę rybę, obtaczamy. Smażymy partiami przez ok. 3-4 minuty w woku z rozgrzanym olejem, wyciągamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Zlewamy z woka pozostały olej

Ostra na Słodko
Chrupiące sajgonki z tofu i warzywami 110

skomponować farsz do swoich sajgonek, zapraszam do kuchni: Składniki (4 porcje): 200 g papieru ryżowego odrobina letniej wody do moczenia papieru 1 kostka (ok. 170g) wędzonego lub naturalnego tofu sos sojowy warzywa: Szpinak – 200 g Boczniaki – 500 g (można zastąpić pieczarkami) Kiełki fasoli mung – 150 g 1 duża czerwona cebula (lub inna) 2 ząbki czosnku 3 papryki- żółta, pomarańczowa, czerwona(...)często mieszając za pomocą dwóch łopatek. W ten sposób nie rozmiękną, a staną się cudowne przypieczone i chrupiące. Podczas smażenia cebuli lub grzybów dorzuć przeciśnięte ząbki czosnku. Warzywa doprawiaj sosem sojowym lub solą. Gotowe składniki przygotuj sobie w miseczkach lub na desce, tak aby wygodnie sięgać po nie, kiedy będziesz zawijać sajgonki. Piekarnik rozgrzej do 200 °C . Włóż do niego

Roślinna - blog wegański
Chińczyk z orzeszkami z nerkowca! 227

wschodu zapewniam, że nie będzie ostatnia. Danie jest boskie! SKŁADNIKI : - 1/2 mięsa z udźca z indyka - olej rzepakowy - 4 łyżki posiekanych orzeszków z nerkowca - posiekana natka pietruszki lub kolendry - sos sojowy jasny- 2 łyżki - słodki sos sojowy (z anyżem i pomarańczą)- 3 łyżki - ocet ryżowy- 1 łyżeczka - 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej - gwiazdka anyżu - chili czerwone - czosnek 2 ząbki - 6 pomidorków(...)koktajlowych - 1/2 łyżeczki przyprawy do woka - makaron ryżowy -olej sezamowy WYKONANIE: - rozgrzej woka wlej olej - smaż indyka, czosnek, chili i przyprawy - po 4 minutach dodaj sosy sojowe i ocet - smaż ciągle mieszając aż nadmiar sosu się zredukuje - po 3 minutach dodaj pomidorki koktajlowe, smażymy 1 minutę  - makaron ryżowy zalej wrzątkiem - dodaj posiekane orzeszki, dodaj odcedzony makaron, wymieszaj, wyłóż

SMYKWKUCHNI
Kurczak Generała Tso 657

bardzo drobno posiekane ·        2 woreczki ryżu basmanti ·        sezam Marynata: ·        1 łyżka sos sojowego ciemnego ·        1 łyżka sosu sojowego jasnego ·        1 łyżeczka przyprawy 5 smaków(...)łyżka oleju sezamowego ·        2 łyżki cukru brązowego ·        2   łyżki sosu sojowego jasnego ·        2 łyżki octu   ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym) ·        1 łyżka białego wina chińskiego lub wódki

Mania Gotowania
Soczysta baweta wołowa 298

będzie sos sojowy wraz z sosem worcestershire oraz czosnek i pieprz. Polecam wypróbować również orzeszki pini dodając je kilkanaście minut przed końcem pieczenia. Prażone wraz z wołowiną świetnie się komponują. POLECAM Dla 1 osoby Czas przygotowania:80 minut + marynowanie Składniki: Porcja bawety wołowej (240-300g) Ząbek czosnku Pół małej cebuli Pieprz Sos sojowy Sos worcestershire Mała garstka orzeszków

Kuchnia PROzdrowotna
Kurczak z pieczarkami i pędami bambusa. 131

którzy szukają troszkę odmiany. 450 gr. ryżu 110 gr. filetów z kurczaka 2 łyżki stołowe oliwy 2 ząbki czosnku, 50 gr. pędów bambusa 50 gr. pieczarek 1 łyżka stołowa sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 4 łyżki bulionu lub wody 1 łyżka mąki rozmieszana z 2 łyżkami wody 2 cebulki dymki (te od szczypiorków) Szczypta białego pieprzu(...)Dodać pokrojony w cienkie paski filet z kurczaka i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno sos sojowy, sos rybny, cukier, oraz bulion lub wodę. Można jeszcze lekko podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha. Dodać mąkę rozmieszaną z wodą, energicznie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilkę

Kulinarna rozmowa
Szaszłyki drobiowe z morelami 136

woli lub, jak… pogoda pozwoli. Szybkie, proste i uwzględniające nasze ulubione smaki danie – szaszłyki drobiowe z… morelami.   Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g) - marynata: - olej sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy, cytryna, mleko kokosowe - pieprz, chilli w płatkach, papryka wędzona, czosnek granulowany Dodatkowo: - ok. 200g suszonych moreli - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 3 cebule (biała i czerwona) - ok. 100g(...)szaszłyków. Umyte i osuszone piersi drobiowe przekrajamy wzdłuż, na dwie części. Kroimy na ok. 2cm kawałki – przekładamy do pojemnika. Dodajemy składniki marynaty: 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki mleka kokosowego, sok z ½ cytryny, pieprz, chilli (sporo), paprykę wędzoną, czosnek granulowany (mieszamy po dodaniu każdego składnika). Odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień szykujemy

mojewypiekiinietylko
Tajska zupa z krewetkami, kurczakiem, mleczkiem kokosowym i sałatą 265

sałaty  (albo pekińska sałata) 200 g włoszczyzny pokrojonej w słupki pół szklanki bambusów pół szklanki  kiełek fasoli mung 1 por (zielona część) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego (można pominąć i ugotować wywar rybny) 1 łyżeczka curry pół  łyżeczki kurkumy 1 łyżka sosu chili 1 łyżeczka tartego imbiru łyżeczka granulowanego czosnku 200 ml mleczka kokosowego(...)około 15 minut.  Krewetki podsmażamy z dodatkiem czosnku oraz sosu chili i dodajemy do zupy na 3 minuty przed końcem gotowania się zupy.  Zupę doprawiamy curry, kurkumą, sosem sojowym, sosem rybnym, płatkami chili, tartym imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki, pieprzem cytrynowym. Pod sam koniec wrzucamy do zupy sałatę i zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleczko kokosowe. Dekorujemy kolendrą oraz

Bon Appetit Małgorzaty
W malinowym chruśniaku, czyli grillowane rolady z łososia w nori na musie malinowym z letnią sałatką z ogórka 159

się gęsty. Przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotować łososia. Sałatka z ogórka: 3-4 podłużne ogórki 1 biała cebula 2 marchewki kiełki z rzodkiewki/lucerny 6 łyżek octu ryżowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego lub 3 łyżki bulionu dashi 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka ziaren sezamu sól Ogórki wraz ze skórą pokroić wzdłuż na bardzo cienkie paski, zaś(...)posiekać. Marchewki obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Wszystko posolić i wymieszać. Odstawić na 30 minut, a następnie odsączyć z nadmiaru wody. Przygotować sos z octu ryżowego, sosu sojowego, sosu rybnego i cukru trzcinowego. Zalać nim sałatkę, dodać sezam, wymieszać i odstawić. Po zamarynowaniu ogórków część sosu można odlać, by sałatka nie była wodnista. Dodatkowo: 4 łyżki mascarpone

Food Square
Makaron stir-fried z kurczakiem i warzywami 255

Stir-fried noodles with chicken and vegetables Składniki: 10 dag makaron ryżowy nitki 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka starty imbir 3 ząbki czosnek 1 łyżka sos sojowy 1 łyżka sos chilli 1 łyżka oliwy 0,5 łyżeczki vegeta pieprz 2 cebulki 1 papryka czerwona 1 marchew 2 łodygi szczypior 10 pomidor koktajlowy 0,5 mały ogórek 10 szt. pieczarki(...)żółtko 1 łyżeczka czarny sezam olej do smażenia sól chilli Wykonanie: Zrobić marynatę z 0,5 łyżeczki imbiru, 1 ząbka posiekanego czosnku, sosu sojowego, sosu chilli, przyprawy do dań Kucharek, szczypty pieprzu i oliwy. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do marynaty pokrojonego w paski kurczaka. Odstawić na 0,5 godziny. Warzywa cebulki, paprykę, marchew, szczypior i ogórek pokroić w paski

Kulinarny karnet Christophera
Indonezyjskie czerwone curry z rybą 163

konsumpcji pangi), 1 czerwonej papryki, 1/2 czerwonej papryczki chili, 3 limonek, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 3 łyżeczek czerwonej pasty curry, 400 ml mleczka kokosowego, oliwy, oleju sezamowego, sosu sojowego, sosu rybnego, 1 szklanki czerwonego ryżu jaśminowego (można zastąpić białym ryżej jaśminowym), soli. Przygotowanie dania zacząłem od przygotowania składników, które w czasie początkowego smażenia na dużym ogniu należy dość szybko(...)mleczka kokosowego. Jednocześnie zmniejszyłem ogień, aby danie tylko delikatnie się gotowało. Po zmniejszeniu ognia dodałem również sok wyciśnięty z limonek wraz z kawałkami ich miąższu. Dodałem również łyżeczkę sosu sojowego, 2 łyżeczki sosu rybnego oraz 2 łyżeczki oleju sezamowego. Całość bardzo delikatnie zamieszałem. W razie gdyby danie robiło się zbyt gęste, należy dodać do niego wody. Ryż jaśminowy ugotowałem zgodnie

Wyprawy kulinarne
Zupa z kurczakiem "Khao Soi Gai"/ Chicken Soup "Khao Soi Gai" (ข้าวซอยไก่) 380

będą potrzebne tylko 2 szklanki. Składniki na zupę Khao Soi Gai: 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 szklanki bulionu 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 250ml mleczka kokosowego (mała puszka) 1 pierś z kurczaka, pocięta na małe kawałki (można też dodać mięso z udka, ale to z piersi jest delikatniejsze) dymka(...)zacznie się warzyć. Dodajemy kurkumę i pastę. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu jeszcze 3 minuty. 2. Wkładamy mięso z kurczaka i pokrojone papryczki, wlewamy bulion, resztę mleczka kokosowego, sos sojowy, sos rybny i wsypujemy cukier. Gotujemy ok. 15 minut. 3. Na minutę przed końcem wyciskamy sok z połowy limonki. Gotowe

Tajskie smaki
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią 150

mielonego mięsa (użyłam wieprzowej szynki) 1 łyżka  koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki ziół prowansalskich 400 ml krojonych pomidorów około 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu Worhestershire świeżo zmielony pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 2 łyżki bułki tartej  miękkie masło około 80 g parmezanu garść rukoli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy(...)smażymy przez około 5 minut. Jeśli używamy świeżej dyni dodajemy ją po 5 minutach do mięsa i smażymy przez kolejne 5 minut. Kiedy mięso będzie usmażone dodajemy zioła, sos sojowy, sos worhestershire , koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Doprawiamy pieprzem i szczyptą cukru. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Pomidorki koktajlowe myjemy, przekrajamy na pół i mieszamy

Mania Gotowania