suszonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku 2 pomidory 6-7 pieczarek 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Dodatkowo: oliwa garść rukoliokoło 40 g tartej mozzarelli około 60g sera gorgonzola Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy 40g masła(...)Dodajemy pomidory. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Dodajemy pieczarki. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Szynkę włoską podsmażamy na osobnej patelni
Mania GotowaniaDzisiaj znów orientalnie. Piersi kaczki w marynacie z sosu sojowego, czosnku i imbiru z dodatkiem aromatycznych warzyw i ryżem, słowem prosta klasyka kuchni chińskiej. Przygotowanie dania (poza zamarynowaniem mięsa) zajmuje nie więcej, niż godzinę, a rezultat jest rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kaczki, 200 gram białego ryżu długoziarnistego, 1 marchewki, 1/4 korzenia selera, 5 grzybów(...)słodkiej, 1 małej cukinii, 1 puszki pomidorów, 4 cm kawałka korzenia imbiru, 1/2 cytryny, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek miodu, 1 łyżki oliwy, 1 łyżki octu ryżowego, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczek pieprzu kajeńskiego, 2 łyżeczek pieprzu syczuańskiego, 2 łyżeczek ziaren sezamu, 2 łyżeczek oleju sezamowego, kilku listków bazylii tajskiej, soli. Kluczem przygotowania tego dania jest zamarynowanie mięsa. Kacze
Wyprawy kulinarnewołowe pokrojone w cienkie plastry Jajko Połowa dużego kabaczka Pieczarki Cebula Papryka (w zasadzie każdy kolor) Marchew Por Ogórek Szpinak Fasola Mung Ziarna sezamu Olej sezamowy (taki do woka) Sos sojowy Sos pomidorowy Chili Czosnek Japońskie ryżowe winegre Ryż Może coś pominęłam, ale powiem tak jedna pani z Korei powiedziała mi kiedyś, że do Bibimbapy dodaje się sezonowe(...)więc co macie pod ręką i co lubicie polecam. Wykonanie: Mięso wołowe pokroić w cienkie plastry, włożyć do miski i zalać dwoma łyżkami ryżowego winegre oraz łyżką sosu sojowego i oleju sezamowego. Odstawić wszystko. Teraz warzywa: wszystko pokroić w cienki paseczki. Jest to dość pracochłonne zadanie, ale warto. Gotujemy ryż. Następnie rozgrzewamy wok lub patelnie dodajemy parę kropel
Kulinarna rozmowawiem czy już to wcześniej wspominałam, ale uwielbiam chińską kuchnię. Unoszący się w domu zapach świeżego imbiru, czosnku i sosu sojowego zawsze zwiastuje pyszne danie. Jak pewnie każdy wie, chińskie dania powinno się przygotowywać na patelni typu wok. Ja niestety takiej nie posiadam i strasznie nad tym ubolewam. Ale w akademiku nie mam tyle miejsca, żeby przechowywać tego typu(...)żółtej papryki - 1 mała marchewka - 70 gram kukurydzy konserwowej - garść posiekanej kapusty pekińskiej - 1 spora cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 3 cm świeżego korzenia imbiru - 5 łyżek sosu sojowego - 200 gram makaronu Mie (do kupienia w marketach w sekcji z kuchnią orientalną) - sól, łyżeczka papryki słodkiej - jajko - oliwa z oliwek do smażenia Do podania: - cytryna - sezam - dla wytrwałych
Zgrabne GotowanieTaka moja wariacja na temat tajskiej zupy Tom Yum :) Bardzo lekka, bardzo zdrowa. Jeżeli nie jesteście weganami, możecie ją przygotować na bulionie drobiowym, a zamiast sosu sojowego dodać sos rybny. Zapraszam do gotowania! Składniki na dwie porcje wegańskiej zupy Tom Yum: 2 łodygi trawy cytrynowej 3 liście limonki 5 plastrów galangalu 1/3 cukinii 5 malutkich słodkich marchewek kawałek brokułu(...)papryczki chilli sok z 1/2 limonki garść liści szpinaku 100 g tofu kilka grzybków słomianych z puszki (opcjonalnie) 2 łyżki sosu sojowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, wkładamy do garnka. Dodajemy galangal, liście limonki, zalewamy 700 ml wody i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie zupę przecedzamy
Tajskie smakiskóry i pestek) 2 ząbki czosnku 300 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 15 g grzybów mun 1 marchewka 4 łyżeczki czerwonej pasty curry 3-4 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki. Zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Makaron gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą(...)odrobinie oleju. Dodajemy posiekany imbir, czosnek, pokrojoną w kostkę dynię, marchewkę i chwilę podsmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dolewamy bulion, gotujemy do miękkości i miksujemy. Dolewamy mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, pastę curry i mieszamy. Dodajemy ugotowane grzyby mun i gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą lub sosem sojowym. Gotową zupę podajemy z makaronem w kształcie ryżu
Oryginalny smakPolędwica wieprzowa marynowana była 2 dni w marynacie z oliwy, sosu sojowego, sosu sweet chili, świeżego tymianku i soli ziołowej i usmażona w postaci steków. Przygotowywania różnych gatunków mięsa uczyliśmy się z Piotrkiem od Roberta Sowy i Marcina Budynka na warsztatach mięsnych organizowanych przez portal „Polska Gotuje. Polędwica wieprzowa smażona! To jest naprawdę smaczne, to doskonała przystawka na elegancką(...)się z polędwicą smażoną. Składniki: polędwica wieprzowa sałata czerwone pomidory koktajlowe Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 gałązki świeżego tymianku 1 mała młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu sweet chilli 1 łyżeczka octu balsamicznego Sól ziołowa do smaku Przygotowanie Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy. Oczyszczoną i osuszoną polędwicę wieprzową wkładamy do podłużnego, szklanego naczynia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyda nam się później do zupy). Składniki na zupę (3 porcje): 1 litr wywaru drobiowego kurczak z wywaru 2 łodygi trawy cytrynowej 3 małe papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 50g ryżu jaśminowego (pół woreczka) limonka garść świeżej kolendry szczypta pieprzu cayenne 1 szalotka lub dymka do przybrania 1. Kurczaka rwiemy na kawałki, ryż dokładnie(...)płuczemy pod bieżącą wodą. Trawę cytrynową i jedną papryczkę zgniatamy nożem, wkładamy do wywaru i całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos sojowy, sos rybny, ryż, kurczaka i doprawiamy pieprzem cayenne. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30-40 minut. Pod koniec gotowania wyjmujemy trawę cytrynową, wlewamy sok z połowy limonki i dokładnie mieszamy. 2. Szalotkę (lub dymkę
Tajskie smakismaku szczypta mielonej kolendry ( ziaren mielonych ) 1 opakowanie makaronu chińskiego, taki jak do zupek chińskich (suszonego lub 1/2 dużej paczki) 1 łyżka pasty sojowej miso , czerwonej 2 łyżki , jasnego , sosu sojowego pęczek szczypiorku – dymki do posypania Korpusy płukamy , umieszczamy w garnku i zalewamy około 2,5 l wody , solimy i gotujemy około 40 minut . Po tym czasie , odławiamy(...)wrzucamy do gotującego się wywaru z korpusów , dokładamy wyciśnięty praską czosnek , utarty na drobnej tarce imbir ( bez skórki ) , oraz wszystkie pozostałe przyprawy , papryczki itd. ( poza pastą sojową miso i sosem sojowym- te, dodamy na koniec ) , solimy do smaku . Gotujemy jeszcze około 8-10 minut. Wyłączamy i wybieramy łyżką cedzakową, warzywa na talerz . W między czasie , przygotowujemy makaron- najlepiej postępujemy
Ogrodnik w podróżyporcje: 600g mięsa z kurczaka – u mnie udka Puszka pędów bambusa (220g) Biała część pora ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 17 dag pieczarek 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki imbiru 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu chili słodko-pikantnego Tao Tao 2 łyżki oleju Łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Z kurczaka pozbyć się kości, pokroić w kostkę. Zalać połową sosu sojowego i sosu(...)woku/patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso. Smażyć. Ewentualnie posól i popieprz Następnie dodać pora, po 2 minutach paprykę z pędami bambusa, a po kolejnych pieczarki. Wymieszaj. Dopraw 2 połową sosu sojowego i chili. Gdy będzie za rzadkie, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Chwilę gotować. Podawać z ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówDziś kurczak w towarzystwie nerkowców. Danie fajnie smakuje a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Orzechowy posmak podkreśla sos sojowy. składniki: 600 g piersi kurczaka 4 ząbki czosnku 1 cebula 250 g orzechów nerkowca 3-4 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki sosu słodko-pikantnego chili olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać drobno(...)posiekany czosnek, orzechy nerkowca oraz mięso pokrojone w kostkę.Wszystko razem smażyć. Gdy mięso zmieni kolor dodać sos sojowy i sos chili. Jeśli trzeba podlać odrobinką wody. Dusić ok 5 minut. Podawać z ryżem
Monia miesza i gotujeskładniki * podwójny filet z kurczaka * 1 i 1/2 woreczka ryżu parboiled * brokuł * 1/2 puszki kukurydzy * 2-3 marchewki * 20 dag fasolki szparagowej * 1 mała papryka czerwona * sos sojowy * sosu piri-piri * sól Sposób wykonania Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć na oliwie. Brokuła podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić na plasterki, fasolkę szparagową(...)ryż i mieszając podsmażać, aż zrobi się szklisty, następnie dodać warzywa i chwilkę podsmażać, wlać do garnka ok. 1 i 1/2 szklanki wody, dodać podsmażone mięso, ok. 2 łyżki sosu sojowego, nieco soli i łyżeczkę sosu piri-piri, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić na bardzo delikatnym ogniu pod przykryciem do miękkości ryżu. Na koniec doprawić jeszcze do smaku
Mix smakusosy): opakowanie mrożonych warzyw chińskich (w wersji dla ambitnych - warzywa świeże posiekane w paski) kilka różyczek kalafiora mrożonego parę strąków fasolki szparagowej żółtej kilka strąków mrożonej fasoli zielonej typu mamut i groszek zielony 1/2 małej cebuli 2 małe ząbki czosnku 3 kostki bulionu (1 warzywna, 1 wołowa, 1 drobiowa) ok. dwa litry wody odrobina masła sos sojowo - grzybowy sos sojowy(...)można się zająć doprawianiem sosów. Dla Syncia jedynie lekko zaciągnęłam sos mąką, żeby zgęstniał. Do sosu Męża wrzuciłam posiekaną kiszoną papryczkę chili i kilka różyczek kiszonego ostrego kalafiora, płatki chili oraz wtarłam odrobinę suszonego korzenia imbiru. Następnie stopniowo dolałam taką ilość sosu sojowo - grzybowego, żeby uzyskać wyrazisty smak i ciemną barwę oraz łyżkę sosu sojowego ciemnego dla podkreślenia całości. Ważne
Kuchnia po mojemuGlazura teriyaki: pół szklanki sosu sojowego 2-3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka ziaren sezamu Jeśli macie ulubiony sos teriyaki to możecie użyć gotowego i dodać tylko sezam, ale jeśli w domowej spiżarce jest sos sojowy i kilka dodatków, to nie musicie martwić się o gotowe mieszanki. :) Na patelnię wlewamy sos sojowy, dodajemy cukier, podgrzewamy wszystko
Cooking Monster