sos sojowy - 2081 przepisów (strona:4/139)

Chińskie z kurczakiem, krewetkami, mango i zieloną fasolką szparagową oraz kiełkami rzodkiewki 166

kiełków rzodkiewki pół mango  100 gram zielonej fasolki szparagowej zielona papryka jedna, mała papryczka chilli  2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku pół czerwonej cebuli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosy teryiaki sok z połowy limonki łyżka miodu (zamiast cukru) 100 gram makaronu sojowego olej sezamowy Do Woka wlewamy kilka łyżek oleju sezamowego. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę(...)razu po chwili dodajemy, pokrojoną na pół i pozbawioną końcówek, fasolkę szparagową. Paprykę kroimy w paski i również wrzucamy do Woka. Całość smażymy na dość wysokim ogniu. Wlewamy sos sojowy, sos teryiaki, sok z limonki, miód i smażymy do miękkości warzyw. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Do Woka wrzucamy krewetki i pokrojone w kostkę mango. Smażymy

Mango Papaja
Joke Moo Sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ) 203

nawet smaczniejsza i gęstsza. Przepis znalazłam na stronie  Thai Table . Do zupy możecie dodać swoje ulubione dodatki: papryczkę chilli, świeżą kolendrę, szalotkę, jajko na twardo, dymkę, imbir, sos sojowy, sos rybny, itd.. Tajowie czasem dodają cukier trzcinowy (dziwnie trochę, ale pewnie warte wypróbowania). Poniżej podaję przepis na moją wersję :) Podstawa (4-5 porcji): 6 szklanek wody(...)mielonej wieprzowiny 1 szklanka ryżu jaśminowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżki sosu sojowego 4 jajka posiekana dymka 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałek imbiru prażony czosnek * prażony makaron Vermicelli ** CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY  1. Mięso mielone mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem; formujemy z nich kulki wielkości kęsa

Tajskie smaki
Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę 139

sojowego, 1-2 łyżki sosu rybnego dodatkowo:   100 g groszku cukrowego oraz kiełki fasoli mung Ciasto: 250 g mąki pszennej typ 450, 1/2 łyżeczki soli, 175 ml gorącej wody Farsz: mięso z kaczki (z bulionu), świeża papryczka chili, 1 duży ząbek czosnku, 1/2 pęczka grubego szczypiorku ( część biała i zielona), 3-4 sosu sojowego, 2-3 łyżki sosu hoisin(...)podzielić na mniejsze kawałki. Następnie mięso umieścić partiami w pojemniku blendera**, dodając papryczkę chili, czosnek, szczypiorek, kolendrę oraz odrobinę bulionu. Zmiksowany farsz przełożyć do miski i doprawić do smaku sosem sojowym oraz hoisin. Mąkę przesiać razem z solą do misy robota*** włączyć wyrabianie hakiem i pomału wlewać gorącą wodę. Wyrabiać ciasto przez 7-8 minut, do czasu aż będzie gładkie

Plate of Joy
Policzki wołowe II 78

policzków wołowych, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 1,5 łyżeczki tabasco, 2 łyżki sosu teriyaki, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 200 ml białego wytrawnego wina, 300 ml bulionu. 2 cebule, 1 łyżka pasty tamaryndowej, 1 łyżka czarnego sosu sojowego, 4 listki kaffiru, sok z 1/2 limonki olej ryżowy do smażenia Policzki oczyścić z błon, pokroić na kawałki około 4x5 cm. Sos(...)sojowy Kikkoman, Tabasco i sos teriyaki wymieszać, dodać do mięsa, wymieszać i odstawić na pół godziny. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze 5 minut, wlać wino, zamieszać. Przełożyć do garnka, wlać bulion gotować pod przykryciem godzinę. Dodać pastę tamaryndową, czarny sos sojowy, listki kaffiru, sok z limonki, przykryć i dusić

królestwo garów
Wołowina słodko-ostra z warzywami i świeżą bazylią 189

żółta papryka  Mięso: - 400g antrykotu wołowego bez kości  Marynata: - 100ml czerwonego wina półwytrawnego - 2 listki laurowe - świeżo mielony pieprz - 2 ziarenka ziela angielskiego  - łyżeczka sosu sojowego  - świeży rozmaryn gałązka  - 2 ząbki czosnku w plasterki pokrojonego Dodatkowo: - biały sezam - sos sojowy - świeża bazylia - tajski sos PAD Thai (słodko - kwaśny)  - 1 limonka  1. Mięso oczyszczamy(...)pieczarki. Dodajemy jalapeno. Smażymy tak długo, aż warzywa będą "na ząb". Podlewamy lekko tłuszczykiem, który wytopił się ze smażonego mięsa, dorzucamy biały sezam, oprawiamy pieprzem świeżo mielonym i sosem sojowym.  3. Na dużej patelni łączymy ze sobą mięso z warzywami doprawiamy sosem pad thai, pieprzem i sosem sojowym oraz sokiem z limonki. 4. Podajemy na talerz ze świeżo posiekaną

Sajkofanka smaku
Sushi 130

sushi -opakowanie glonów nori -paluszki krabowe -wasabi -ogórek zielony -sałata 3 kolory -majonez -czarnuszka -tymianek, estragon, rozmaryn,sól, pieprz, pieprz ziołowy (to są przyprawy do upieczenia łososia) -marynowany imbir -sos sojowy -cukier -1 łyżka octu  PRZYGOTOWANIE:  Najpierw myjemy łososia i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy estragonem, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym polanym(...)chciał sie skleić pasek, to można posmarować odrobina wody).  Gdy mamy juz wszystko gotowe układamy na półmisku i dekorujemy liśćmi sałaty i imbirem marynowanym. W miseczki wlewamy sosy: sojowy, słodko-ostry i sojowy słono- słodki (produkcja własna). Sos słodko-słony: -60 ml sosu sojowego ciemnego  -cukru 4-5 łyżek  Sos sojowy wlewamy do rondelka i gotujemy

Zainspiruj się kuchnią
Bakłażany nadziewane makaronem. 103

makaronowym (4 osoby) Składniki: 4 małe bakłażany 1/3 opakowania makaronu (w stylu makaron babuni) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1 serek w typie oscypka oliwa z oliwek czarnuszka, sos sojowy, cząber, oregano, pieprz, sól, ostra papryka, grzybowy sos sojowy Zaczynamy od porządnego umycia bakłażanów, nie wiadomo gdzie się podziewały przed przybyciem do naszej kuchni :) Przecinamy każdy wzdłuż na dwie(...)lepiej uniknąć niemiłego zaskoczenia już na talerzu :) Kiedy bakłażany nabierają mocy :) my możemy zająć się farszem. Nastawiamy mały rondelek z jedną szklanką wody i dolewamy 2-3 łyżki sosu sojowego. Kiedy woda z sosem zagotuje się wrzucamy makaron i gotujemy 5 min. W tym czasie kroimy papryki w drobną kostkę. Również w kostkę kroimy wycięte środki bakłażana, wcześniej opłukując

vegetanie
Sajgonki z wieprzowiną i makaronem chińskim 197

sztuki : 6-7 suszonych grzybów mun 12-15 dag makaronu chińskiego 2 ząbki czosnku 1 duża marchew lub dwie małe 40 dag mielonej wieprzowiny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego świeży imbir, ok. 2 - 3  cm korzenia do starcia 1 mała cebula natka pietruszki 25-30 dag papieru ryżowego, okrągły lub kwadratowy kiełki fasoli mung wg.uznania(...)oliwa pieprz sól Sos sojowy: 1/4 szklanki sosu sojowego 3/4 szklanki wody łyżeczka sezamu 1. Grzyby mun moczyć w ciepłej wodzie przez ok. 1 godzinę, następnie obgotować przez 5 minut. Odcedzić, ostudzić i drobno posiekać.2. Makaron wrzucić do lekko osolonej gotującej się wody i gotować 2-3 minuty, odcedzić, wystudzić. Następnie drobno pokroić.3. Rozgrzać oliwę na dużej patelni

Apetyczna babeczka
Domowe Sushi krok po kroku 249

kroku                   Składniki i akcesoria:   500 g ryżu do sushi 8-9 sztuk nori - prasowane algi wasabi marynowany imbir (opcjonalnie) sos sojowy ( ja zawsze stosuje z firmy woh hup) awokado (musi być miękkie) ogórek zielony około 80 g wędzonego łososia około 100 g paluszków krabowych 10 krewetek tygrysich (mogą być mrożone(...)majonez serek Philadelphia 1/2 papryki czerwonej kawior (opcjonalnie) sezam Zaprawa do ryżu: 7 łyżek octu ryżowego 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu sojowego Akcesoria: mata bambusowa do rolowania sushi ostry nóż bez ząbków pałeczki drewniana lub bambusowa miska do ryż garnek około 3 litrowy ze szczelną pokrywką drewniana łopatka do ryżu ściereczka kuchenna do przykrycia ryżu wilgotna ściereczka

Mania Gotowania
Majonezowe roladki z botwiną i kaczką 137

sosu i przygotować majonezowe roladki. A, że mamy maj chciałam wykorzystać warzywo typowo sezonowe botwinę. Przygotowałam ją podobnie jak do sałatki z botwinki dodałam do sosu: miód, ocet winny, sos sojowy, sos sweet chilli i dodatkowo majonez delikatny, ale w roladkach znalazła się też pyszna smażona kaczka i pomidorki koktajlowe. Majonezowe roladki z botwiną i kaczką wyszły bardzo smaczne, wyglądały(...)łyżki majonezu delikatnego Winiary 1 łyżeczka oleju do smażenia 1 usmażona pierś kaczki bez skóry 1/2 pęczka botwinki kilka pomidorów koktajlowych na sos: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka czerwonego octu winnego 1 łyżka sosu sweet chilii 1 łyżka majonezu delikatnego WIniary Przygotowanie: Usmażoną pierś z kaczki i pomidory koktajlowe kroimy w cieniutkie plasterki. Botwinę kroimy drobno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa PHO z kurczakiem 397

Składniki znajdziecie w każdym, nawet przeciętnie zaopatrzonym supermarkecie. Składniki: Wywar: kurczak ok 1,5 kg cebula, 1 duża lub 2 mniejsze imbir, ok 7 cm czosnek, ok 7 ząbków sos sojowy pieprz czarny w ziarnach, łyżeczka goździki, ok 7 szt ziarna kolendry, łyżeczka pół laski cynamonu cukier, sól Podanie: makaron ryżowy (grube wstążki) kiełki fasoli mung świeża kolendra (bardzo polecam(...)robi robotę" ;) ) świeża mięta szczypior mięso z wywaru jajko ugotowane na twardo sos sojowy tabasco chilli limonka lub cytryna   Wykonanie: Kurczaka dokładnie myjemy, zalewamy wodą, tak, by był cały przykryty. Ja trafiłam na dużego kuraka, prawie 2 kg, żaden dostępny garnek mu nie podołał, dlatego trochę wystaje :) Kurczaka gotujemy, a w wolnym czasie opalamy imbir oraz cebulę. Pamiętam

Taste Of My Day
Klopsy w pikantnej glazurze z coli 133

pieczonymi klopsikami. Szczerze polecam.   Klopsy w pikantnej glazurze z coli Składniki: 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 1 duże jajko 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku(...)łyżeczka oregano Glazura: 1/3 szklanki brązowego cukru 3/4 szklanki coli 1 papryczka chili 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Składniki: Mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami i odkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą (najlepiej wyrabiać je ręką). Formujemy klopsiki o średnicy mniej więcej 3-4 centymetra. Układamy na blasze wyłożonej

Mania Gotowania
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami 211

środku. Przepis na glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami wywodzi się z kuchni azjatyckiej i jest naprawdę bardzo udany. Nie trzeba do niego żadnych wymyślnych przypraw - tylko ogólnie dostępny sos sojowy i świeży imbir. Zamiast oleju arachidowego użyłam słonecznikowego a makaron chow main jest dostępny w większych supermarketach lub na dniach azjatyckich znanych dyskontów. Robiłam to danie wczesną wiosną dlatego groszek(...)smażonymi warzywami Polędwiczki: 2 polędwiczki o łącznej wadze ok 700 g - umyte i pozbawione białych błon 2 łyżki startego, świeżego imbiru 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę 6 łyżek sosu sojowego (użyłam ciemnego) 2 łyżki miodu wielokwiatowego (powinien mieć delikatny smak) 1 łyżka octu spirytusowego sól, pieprz Smażone warzywa: 1 opakowanie makaronu chow main 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka

sierotka maRysia w kuchni
Vegańskie Massaman Curry z Warzywami 144

cukrowym, który jest chrupiący i słodkawy w smaku, marchewką, papryką czy cukinią (ta akurat jest mało tajska, ale i tak ją dodaję do tego curry).   W przepisie dodaje sosu sojowego, który zastępuje mi sos rybny, jednakże jeśli nie jesteście weganami czy wegetarianami dodajcie do dania sosu rybnego, jest on podstawą kuchni tajskiej i nadaje daniom smaku. Z tego przepisu(...)korzenia imbiru, 1 puszka mleka kokosowego, 1 łyżka oleju kokosowego (można zastąpić zwykłym olejem), 1 łyżka soku z limonki, garść orzechów nerkowca lub arachidowych, 3 liście laurowe, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka cukru trzcinowego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 łyżeczka ziaren kuminu, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu. Przygotowanie: W woku lub w głębokiej

Pełna Lodówka
Zielone pierogi z żółtym sosem. 111

żółtym sosem. (ok. 5 osób) Składniki farsz : 10 ziemniaków 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki krojonych migdałów curry, kmin rzymski, estragon, pasta sambal oelek, pieprz, sos sojowy Cisto robimy jak na pierogi ruskie 1/2 kg mąki PRZEPIS . Aby kolor był zielony dodajcie 3-4 łyżki młodego mielonego jęczmienia i posypcie czosnkiem niedźwiedzim. Kolor będzie super(...)przygotowane pestki wrzucamy najlepiej do moździerza i lekko je tłuczemy na drobno, szczególnie pestki dyni należny rozdrobnić. Przesypujemy pestki do ziemniaków i doprawiamy pieprzem, estragonem, pastą sambal oelek i sosem sojowym. Wszystko mieszamy i jeśli farsz jest zbyt twardy (to zależy od ziemniaków) możecie dolać nieco oliwy z oliwek, żeby był bardziej aksamitny. Tak przygotowany farsz standardowo nakładamy do pierożków

vegetanie

Proponowane wyszukiwania