sos koperkowy - 1186 przepisów (strona:52/80)

Sos koperkowo-czosnkowy 98

naszym mieście stoi food truck z przepysznymi kurczakami a'la KFC. Podają do nich świetny sos czosnkowo-koperkowy własnej produkcji. Postanowiłam odtworzyć go w domu i wyszło całkiem podobnie ;) Składniki: 1 kubczek jogurtu naturalnego 2 duże ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka posiekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 1/3 łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Jogurt przekładamy do miseczki(...)Dodajemy koperek. 3. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu. 4. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. 5. Wszystko dokładnie mieszamy. Sos jest najlepszy, gdy spędzi kilka godzin w lodówce i dobrze się przegryzie :) Smacznego

Prosto z Kotła
Gofry z łososiem, szparagami i pomarańczą w sosie chrzanowo-koperkowym 134

Gofry: 1 jajko 100 g mąki pszennej tortowej 120 ml mleka 3,2% 30 ml wody 35 ml oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli Sos chrzanowo-koperkowy: 180 g jogurtu naturalnego 1/2 cytryny mały pęczek koperku 2 łyżeczki chrzanu sól, świeżo mielony pieprz Farsz: 150 g łososia wędzonego MOWI 1/2 ogórka 1/2 pomarańczy 500 g szparagów(...)Gofry: Do miski wbić jajko, dodać pozostałe składniki i całość zmiksować na jednolitą masę. Rozgrzać gofrownicę i porcjami wlewać ciasto. Piec na złoty kolor, po czym przełożyć na kratkę. Sos: Jogurt przelać do miseczki, dodać wyciśnięty sok z cytryny, chrzan i posiekany drobno koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz i składanie gofrów: W wysokim garnku zagotować wodę. Szparagi

Passions hobbies life
Przekąski na imprezę: Pizza rolls 38100

ząbek czosnku - pół szklanki przecieru pomidorowego - pół łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 1 łyżeczka suszonego oregano Składniki na farsz: - wędlina pokrojona w kostkę - starty ser mozzarella Do podania: sos czosnkowo-koperkowy z tego przepisu. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Drożdże pokruszyć, posypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki, 50 ml ciepłej wody (ale nie gorącej!), wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce(...)objętość, połączyć go z mąką, wodą oraz oliwą z oliwek. Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie można przygotować sos. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwię z oliwek ze szczyptą soli i pieprzu. Gdy będzie już lekko zarumieniona, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i resztę przypraw

Zgrabne Gotowanie
TAGLIATELLE Z TUŃCZYKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 167

piątkowy obiad proponuję szybkie danie makaronowe z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym, pychotka ... kto nie spróbuje ten nie wie SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu tagliatelle, 8 suszonych pomidorów w oleju (ok. 70 g), 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju, ¾ szkl. śmietany 18%, sól, pieprz, 3-4 łyżki posiekanego koperku WYKONANIE Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Tuńczyka osączamy z oleju, podgrzewamy(...)patelni, dodajemy pokrojone na kawałki pomidory, zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, podgrzewamy ok. 3-5 minut, na końcu dodajemy koperek. Dodajemy do sosu makaron i mieszamy

słodki bratek
Placuszki z cukinii 139

Pachnące koperkiem i bardzo delikatne placuszki z cukinii to bardzo przyjemne danie na lekki i szybki obiad. Łatwe przygotowanie powinno zachęcać do ich zrobienia. Wspaniale smakują z sosem jogurtowo-koperkowym.  Najlepsze placuszki wychodzą z młodej cukinii, gdyż nie ma ona dużo pestek i jest mniej wodnista, niż ta większa i starsza. Do placuszków nie dodawać dużo mąki, bo stracą(...)zbyt wcześnie ich nie przewracać i pozwolić na przyrumienienie, aby dobrze się zapiekły. Placuszki z cukinii zrobiłam z dużą ilością koperku, który dodałam zarówno do placków, jak i do sosu z jogurtu. Dodatkowego smaku i aromatu dodał również szczypiorek. Od czasu, gdy po raz pierwszy zrobiłam te placuszki, zagościły one w moim menu na stałe. Mnie osobiście taki lekki

Kuchcik gotuje
Mielone kotlety z wołowiny z grilla 153

idealne do grillowania. Bardzo lubię mielone kotlety , więc kiedy je już robię to jest to duża porcja. Moje dzieci lubią mielone, koniecznie z sosem. Sos grzybowy to jeden s sosów, który przyrządzam właśnie do mielonych. Mielone kotlety z wołowiny Składniki: na 16 kotletów 1 kg mielonego z wołowiny 125 g twarożku 50 ml śmietanki 2 czubate łyżki / 30 g parmezanu(...)sól i lekko zmiksuj. Włóż pietruszkę i zmieloną wołowinę. Wymieszaj farsz i uformuj 16 kotletów. Nastaw grill. Grilluj kotlety na złoty kolor około 10 minut. Podaj mięso z koperkowymi ziemniakami, grzybowym sosem i rzodkiewkami.     Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Mielone kotlety z wołowiny z grilla appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Łosoś w sosie serowo-koperkowym 147

się je przygotowywać w miarę często. Oczywiście ulubioną rybą  mojej rodzinki jest łosoś. Dzisiaj to właśnie z jego udziałem  pokażę Wam jak smacznie go podać z sosem serowo-koperkowym Składniki: 4 kawałki łososia 250 ml  śmietany 100 g sera żółtego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła 1 cebula szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz olej do smażenia(...)dwóch stron. Łososia nie należy smażyć zbyt długo, aby nie był suchy.  W rondelku rozgrzać masło, dodać śmietanę i starty żółty ser. Podgrzewać stale mieszając do rozpuszczenia sera. Sos musi być gęsty. Doprawić solą, pieprzem , gałką muszkatołową i wsypać posiekany  koperek. Rybę podawać wraz z sosem

O kuchni z uczuciem
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE 150

dlatego, że jest to jedna z najcenniejszych części mięsa wieprzowego ale dlatego, że szybko się ją przygotowuje. Polędwiczki możemy zapiec klasycznie, nafaszerować np szparagami lub przygotować w sosie własnym czy koperkowym. Polędwiczka ma dość uniwersalne zastosowanie więc mamy nieograniczone możliwości jej przygotowania. Mięso polędwiczki wieprzowej jest delikatne i kruche.   Składniki: 2 polędwiczki 2 sztuki cebuli sol pieprz papryka(...)pokrojoną w piórka. Dodajemy polędwiczki, posypujemy odrobiną mąki pszennej i podsmażamy delikatnie z każdej strony. Zalewamy mięso bulionem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Przyprawiamy solą i pieprzem sos. Mięso jest gotowe kiedy jest miękkie

Kuchnia w oparach
Tarta z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 325

zioła (u mnie oregano i prowansalskie) - oliwa z oliwek do smażenia Składniki na sos: - 1 mały jogurt naturalny (150 gram) - 1 jajko - szczypta soli Dodatki: ser mozzarella, sos czosnkowo-koperkowy Na początku należy przygotować ciasto. Podane składniki połączyć ze sobą w misce, ugnieść ciasto, włożyć do folii i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto(...)kurczak będzie usmażony, na patelnie wrzucić paprykę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać kukurydzę oraz zioła i cały farsz przełożyć na spód od tarty. Teraz przygotować sos. Jajko wymieszać z jogurtem i solą, aby powstała jednolita masa. Sos równomiernie wylać na tartę. Na koniec tartę posypać startym serem mozzarella. Zapiekać przez około 25 minut w temperaturze

Zgrabne Gotowanie
Tortilla z cytrynowo-imbirowymi krewetkami i warzywną salsą 140

oliwy sól pieprz Salsa warzywna: 90g kukurydzy konserwowej 80g groszku konserwowego 1 zielony ogórek 1 mała czerwona cebula 1 duży pomidor 60g mix sałat świeżo zmielony pieprz sól Sos czosnkowo-koperkowy: 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Krewetki opłukać pod bieżącą ciepłą wodą(...)pokroić na mniejsze części, a cebulę w piórka. Ogórka, pomidora, cebulę, kukurydzę i groszek przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, następnie oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. 4. Sos: Jogurt naturalny, majonez, śmietanę przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 5. Tortillę lekko posmarować

Szalona Kuchnia Eweliny
Kostka rosołowa bez glutaminianu sodu 226

Ważne by bulion był mocno intensywny (na pewno nie na samym korpusie z kurczaka). Wykorzystać swoje kostki rosołowe możecie na wiele sposobów: - baza do zupy: od pomidorowej po koperkową - baza do sosów: nada im pełni smakowej oraz aksamitności - po rozrzedzeniu z wrzącą wodą stanie się prawdziwie "gorącym kubkiem" który uchroni Was przed przeziębieniem - do przyrządzania prawdziwego risotto  Zapraszam

Kuchnia PROzdrowotna
Niech cię Zakole – dzień drugi na Ziemi Dobrzyńskiej - część II 167

Jagna, otrzymały Perłę 2013. Gdy już brzuszki mieliśmy wypełnione ;) okazało się, że kolacja dopiero przed nami.... Na kolacje podano: zupę z młodej cebuli z grzankami,  sandacza w sosie śmietanowo-koperkowym,  jabłka zapiekane z serem kozim i borówkami amerykańskimi. Ledwo zjedliśmy kolację, trochę się zdrzemnęliśmy a tu już śniadanie: ciepła jeszcze, wędzona pierś indyka,  twarożek,  sodziaki(...)owijunki, czernina, bryndas dobrzyński, napój żniwiarzy , żurek, świeżo wędzona kiełbasa – taka prosto z wędzarni…  Napój żniwiarzy sięga tradycją średniowiecza i podobno dodawano do niego ocet, tu zakwaszano go sosem z ogórków kiszonych i dobrze. Był bardzo smaczny, a ocet byłby zupełnie zbędny.  Owijunki – gęsie nogi/łapy, „trzymające” żołądek gęsi i wątróbkę (lub serce), owinięte jelitami gęsimi. Ugotowane

królestwo garów
Pulpety z indyka i kaszy jaglanej w sosie śmietanowo-koperkowym 193

zarówno jako składnik deserów, zup, a także dań typowo obiadowych. Dzisiaj w połączeniu z mięsem  zmielonym z piersi z indyka stanowi jeden ze składników delikatnych pulpetów w sosie śmietanowo-koperkowym. Uwaga! Dzieci chętnie się skuszą ;) Spróbujcie :) Składniki:       0,5kg piersi z indyka 100g kaszy jaglanej 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 2 ząbki czosnku cebula(...)mące. Podsmażamy na rozgrzanym oleju po ok 2 minuty z każdej strony. Do garnuszka wlewamy śmietanę, wodę i wsypujemy przyprawy. Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy serek i go rozpuszczamy. Kiedy sos będzie kremowy dosypujemy do niego posiekany koperek i bazylię. Przygotowane wcześniej pulpeciki wkładamy delikatnie do sosu i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.   Smacznego

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania