się, bo przepisów dyniowych w tym roku będzie całe multum ;) Na pierwszy ogień zaraz po cieście idzie mój ulubiony pomysł na makaron – Pappardelle ( makaron wstążki – ja robię ręcznie :) ) z dynią w maślanym sosie z dodatkiem parmezanu i świeżej pietruszki. Danie idealne na obiad albo randkę! Radzę zrobić więcej, bo zwykle każdy sięga po dokładkę ;) PS. Jeśli nie macie
Ostra na Słodkowytopieniu zlewa tłuszcz do miseczki, a gdy tłuszcz się schłodzi powstaje z niego pyszny smalec do chleba. Pyszny Gulasz z boczku z makaronem składniki: 1kg boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka majeranku odrobina curry indyjskiego szczypta chilli opcjonalnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól i pieprz do smaku natka(...)drobny makaron w kształcie ryżu (mówią na niego ryżowy), posiekaną natkę i ćwiartki pomidorów, mieszamy aby makaron nie przywarł i dusimy ok. 5-6 minut aż makaron będzie miękki, jeśli jest potrzeba zagęszczamy sos dodając mąkę rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody, zagotowujemy. Smacznego! The post Gulasz z boczku appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędaniu wykorzystałam grzyby, bo o tej porze roku łatwo o te świeże skarby z lasu :) A tym bardziej, że pora na grzybobranie ciągle trwa...Składniki : makaron wstążki Lubella około 30 dag maślaków płaska łyżeczka mąki śmietana słodka około 5 łyżek cebula, sól, pieprz, szczypta suszonego rozmarynu tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Obrane grzyby obgotowujemy około(...)łyżeczkę mąki, wlewamy do maślaków i dokładnie łączymy, mieszamy by nie powstały grudki - gotujemy chwilę Gdy mąka w sosie straci surowiznę doprawiamy pieprzem, rozmarynem, ewentualnie jeszcze solą Sosem z maślakami polewamy makaron, ugotowany według przepisu na opakowaniu. Jest to danie proste i dość szybkie do zrobienia. A takie właśnie potrawy staram się lansować na moim blogu
Proste Potrawymój ulubiony makaron bezglutenowy -najlepszy jaki do tej pory jadłam, kukurydziany, zakupiony z Biedronce 3,99) z dodatkami - boczkiem i pieczarkami. Polecam!! :)) PRZEPIS : (porcja dla 2-3 osób) makaron penne (pół opakowania) 200 g boczku (kupuje już krojony w pudełeczku) 6-7 większych pieczarek cebula 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, oliwa 4 łyżki śmietany 18% Boczek(...)chwili dodajemy pokrojone pieczarki (ja kroję bardzo drobno). Smażymy na patelni do momentu, aż z pieczarek odparuje nadmiar płynów. Dodajemy śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Otrzymany sos Mieszamy z ugotowanym makaronem. Najlepiej smakuje podawane ciepłe. Można posypać pietruszką. SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelaMięsna babka idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Mięso jest delikatne i soczyste. Bogatego smaku nadaje sos maślano ziołowy doprawiony czosnkiem i nutą szałwii. Podczas krojenia widać kawałki ziemniaczanych gnocchi, pokrojonej marchewki i pieczarek. Zimna babka jest znakomitą wędliną na kanapki. Bo kto powiedział, że babki to tylko na słodko. Nie zaprzeczę, że też uwielbiam ale i te mięsne kuszą(...)pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g żółtego sera Słodka czerwona papryka Sól Pieprz świeżo mielony 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 450 g makaronu na patelnię (ziemniaczane gnocchi z sosem maślano ziołowym) Hortex Olej do smażenia Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy makaron na patelnię. Studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w kosteczkę
VioletoweKucharzeniekarmelizowaną cebulą z gryczanym makaronem Soba i fasolką szparagową Potrzebujesz: 2 piersi kurczaka 4 cebule 5 ząbków czosnku 3cm świeżego imbiru 3/4 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól 400g gryczanego makarony Soba 200g fasolki szparagowej sezam i płatki chilli olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem i usmaż. 2. Usmażonego(...)cebulę razem z posiekanym czosnkiem i imbirem. 3. Do zeszklonej cebuli dodaj miód i sos sojowy- dokładnie wymieszaj- i pozostaw na niewielkim ogniu do zredukowania płynu przez ok. 5-7min. 4. Do skarmelizowanej cebuli dodaj kurczaka i przemieszaj ze sobą. 5. Podawaj z ugotowanymi makaronem i fasolką szparagową. 6. Całość posyp sezamem i odrobiną płatków chilli. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanamrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku (lub więcej,wg uznania) 2 duże cebule 200 g szynki wędzonej lub boczku 100 g serka topionego 250 g śmietany kremówki Makaron gotujemy al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą. Odstawiamy. Plasterki szynki/boczku kroimy na cienkie paseczki. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodając szynkę(...)oraz pieprzem. Wlewamy śmietanę, oraz dodajemy pokrojony serek topiony (równie dobrze sprawdza się serek topiony z pojemniczka). Podgrzewamy do czasu, aż serek sie roztopi. Nie gotujemy. Gotowy sos mieszamy z odcedzonym makaronem
Smaki Na TalerzuZapraszam na makaron spaghetti o wyjątkowo orzeźwiającym smaku! Dodatek soku z cytryny jest tutaj nie bez znaczenia - świetnie ożywia on smak delikatnego mascarpone. Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - makaron spaghetti - ok. 400 gram mięsa wieprzowego - 120 ml koncentratu pomidorowego - 120 gram serka mascarpone - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, bazylia, oregano - 2-3 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka oleju kokosowego(...)minut. Następnie dodaję mascarpone, polewam sokiem z cytryny, dokładnie całość mieszam i duszę na wolnym ogniu jeszcze przez jakiś czas, do miękkości mięsa. Mięso z sosem wykładam na ugotowany makaron spaghetti, posypuję słonecznikiem i żurawiną, Pyszne danie gotowe ;-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowozapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń z jedzeniem. Będzie pasować do ryb, risotto z kurkami, makaronów z dodatkiem śmietanowych sosów czy drobiu. Importer: Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA) Marimar Estate, La Masia Chardonnay 2009 Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane i ręcznie zebrane owoce. Zbiór(...)Aromaty owoców cytrusowych oraz tropikalnych z aromatami owoców moreli. Wino mineralne o przyjemnej kwasowości. Dobrze zbalansowane, świeże, kruche z przyjemnym, trwałym finiszem. Idealne do delikatnych mięs, indyka, kurczaka, jagnięciny, sosów na bazie śmietany, dojrzałych serów o mocnej kremowej strukturze. Importer: Piwnica Wybornych Win Marimar Estate, La Masia Pinot Noir 2004 Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane, ręcznie zebrane
królestwo garówprzyprawy: oregano, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz czarny i zielony, słodka papryka, majeranek, cząber, sok z cytryny oliwa z oliwek extra virgin Do dzieła: Makaron wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy al-dente. Ustawiamy piekarnik do nagrzania na 150*C. Krewetki myjemy, przypra-wiamy majerankiem, cząbrem, świeżo mielonym pieprzem czarnym(...)wycinamy twarde części. Do tego łupimy 3 ząbki czosnku i wszystkie warzywa miksujemy na gładki sos, przyprawiając je oregano, pieprzem cayenne i słodką papryką. Przelewamy sos do rondelka i zagotowujemy. Makaron odsączamy i wkładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać - u mnie miseczki do creme brulee. Na górę wlewamy sos, pokrojonew ćwiartki pomidorki koktajlowe i oliwki
Spektrum SmakuWyśmienite pulpety ze słonecznikiem w pomidorowym sosie .U mnie z makaronem , ale można je podać z czym lubicie najbardziej. Składniki : 500 g mięsa z kurczaka 1 jajko 100 g słonecznika ,podprażonego na suchej patelni sól ,pieprz ,ulubione przyprawy cebula ,pokroić ,zeszklić na rumiano na patelni bułka tarta Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wymieszać . Bułki dodajemy tyle ,aby masa(...)wcześniej mielimy ,lub jeśli nie macie maszynki można je bardzo drobno pokroić nożem , co ja zrobiłam.Formujemy pulpety i obsmażamy ze wszystkich stron na złoto ,następnie przekładamy do pomidorowego sosu i dusimy jeszcze 15 minut na małym ogniu . Sos pomidorowy: puszka pomidorów 400 g 50 g koncentratu pomidorowego mała cebulka sól ,pieprz woda ,odrobina ,jeśli sos jest za gęsty Cebulkę
Ladylaura.Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, ogórkiem i papryką, zaliczyć można do dań bardzo smacznych. Podaje się je z sosem, kluskami, kaszą, ziemniakami, makaronem lub możemy je zjeść z pieczywem. Są świetne na uroczysty lub niedzielny obiad oraz większe przyjęcie(...)kulek pieprzu odrobina majeranku do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki do obtoczenia 100 ml oleju magi do smaku wykałaczki mąka z wodą do zagęszczenia sosu 1 łyżka gęstej śmietany
Kulinarne Fantazje Mariolifrancuskich, ucieranych lub na biszkopty. TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także do makaronów. mąka gryczana, źródło: badapak.pl TYP 750-850: (mąka chlebowa) dobra na ciasto na chleb lub pizzę. TYP 1850: (mąka graham) ciemna i gruba(...)mąka pszenna, źródło: niam.pl - mąka sojowa: dobra do wyrobu mleka i past sojowych. Używana przez wegan zamiast jajek. - mąka ryżowa: ma słodkawy smak. Zagęszcza zupy i sosy. Dobra do panierowania lub przygotowania makaronu. - mąka gryczana: ma brązowoszary kolor. Używana do przygotowywania blin rosyjskich. Mam nadzieję, że dzięki mojej rozpisce, o wiele lepiej poznacie mąkę, która w kuchni króluje i używana
Gotuję TestujęPyszny kurczak gotowany na parze w bambusowym parowniku z groszkiem cukrowym podany z makaronem ryżowym i papryczkami chilli :) Składniki (dla 2 osób): 1 pierś z kurczaka 200g groszku cukrowego 2 papryczki chilli + marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soku(...)słupki papryczkę chilli. Jeśli macie parownik kilkupoziomowy, groszek z papryczką robimy na osobnym poziomie parownika. Gotujemy na parze przez kolejne 10 minut. 4. Podajemy z makaronem ryżowym i (opcjonalnie) słodkim sosem chilli. Smacznego :) Potrawa inspirowana przepisem ze strony KUCHENNY BLAT
Tajskie smakiuraczyć nasze podniebienie czymś prostym, ale wyjątkowym. Dzisiejsze danie wzbogaciłam dodatkiem serka mascarpone, którego użyłam do zrobienia sosu. I był to strzał w dziesiątkę! Składniki: (na 2 porcje) 100g suszonych borowików 1 cebula 100g boczku wędzonego lub pieczonego 100g mascarpone makaron spaghetti sól, pieprz, rozmaryn natka pietruszki masło Wykonanie: grzyby moczyć w wodzie przez kilka godzin. Na patelni(...)zagęścić serkiem mascarpone. Najlepiej zrobić to w taki sposób, jak zagęszczamy zupy i inne sosy, w oddzielnym garnuszku, mieszając mascarpone z kilkoma łyżkami gorącego sosu grzybowego. Boczek kroimy w paski, podsmażamy na patelni. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzony i wykładamy na talerz. Polewamy sosem borowikowym, wykładamy boczek. Całość posypujemy świeżą natką. Smacznego! Artykuł Makaraon z boczkiem
Raj dla Podniebienia