sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:262/630)

Makaron z kurczakiem, pieczarkami i serkiem philadelphia 398

minuty. Dodać kurczaka i smażyć kolejne 5 minut. Wlać wino i odparować na dużym ogniu. Sos powinien się zredukować. Dorzucić serek i wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Na patelnię dodać makaron i wszystko razem wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić. Wyłożyć na talerz i posypać serem. Smacznego

Jaglusia
MAKARON Z CUKINIĄ, PIECZARKAMI I POMIDORAMI MALINOWYMI 112

pomidorami i przyprawami. Gotuję, aż odparuję nadmiar płynu. Dodaję pokrojony w kostkę ser, mieszam sos do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Powstały sos mieszam dokładnie z makaronem, wykładam na talerze, posypuję świeżym oregano

JejKuchnia
Makaron z jarmużem i pieczonym bakłażanem 137

zalewamy bulionem i wodą. Dodajemy paprykę pokrojoną w podłużne pasy, dusimy kilka minut, pod koniec wrzucamy podpieczone plastry bakłażanów, zaprawiamy śmietanką z mąką, doprowadzamy do wrzenia. Do sosu warzywnego przekładamy ugotowany makaron, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy liście jarmużu i mieszamy.  Na zdrowie

Apetyczna babeczka
Sos szpinakowy - do makaronu, kurczaka, tarty 108

szpinakiem i powiedział: "Ostatni raz jadłem szpinak kiedy byłem w przedszkolu, a potem wszystkie dzieci rzygały". Dalsze tłumaczenia były zbędne :) Dziś zatem przepis na smaczny szpinak! Ten sos świetnie nadaje się do makaronu, połączony z żółtym serem świetnie będzie smakował na wytrawnej tarcie czy grillowanych piersiach kurczaka.  Składniki: 400g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 4 ząbki czosnku(...)wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem. Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek sosu szpinakowego i mieszamy na gładką masę. Połączoną zaprawę dodajemy do sosu szpinakowego, cały czas mieszając zagotowujemy sos i zdejmujemy z ognia

Gotowanie i blogowanie
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 27.01.2017r. 113

Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 12 przepisów. Gosia  Śledzie w sosie śmietanowo - majonezowym z koperkiem, kiszonym ogórkiem i kukurydzą  Angelika  Muffinki z rabarbarem i kruszonką   Agnieszka  Koktajl zdrowotny  - cytryna, imbir i miód Aga  Kotlety mielone z podsmażoną cebulką i jabłkiem   Małgorzata  Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - serowym(...)mintajem   Marzena  Zielony koktajl pełen zdrowia   Magdalena  Spaghetti z pieczonych pomidorów i czosnku   Marta Łosoś na serowym szpinaku   Dorota  Makaron z brokułami i sosem pieczarkowym   Małgorzata  Kotleciki z kaszy jęczmiennej   Magdalena  Waniliowo - kakaowe ciasto z cynamonowym jabłuszkiem   A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek

Magiczne Życie Marty
Wegański sos bolognese 121

było też z tym sosem – skończyło się na wychwaleniu i zjedzeniu większości mojej porcji. Bo ten sos to można sobie zjeść solo albo np z makaronem jak klasyczne spaghetti. Pyszne! Do przygotowania sosu potrzebujemy: 1 cebulę 2-3 ząbki czosnku 250 g czerwonej soczewicy odrobinę koncentratu pomidorowego 1 puszkę pomidorów 500 ml bulionu warzywnego 40 g migdałów garść orzechów(...)czosnek i orzechy. Chwilę zmażymy aż będą szkliste. Dodajemy soczewicę i chwilę razem próżymy. Po ok. 5 minutach dodajemy koncentrat, pomidory i bulion. Gotujemy około 30 minut. Podajemy z makaronem i posypane prażonym pieczarkami

Szybko Tanio Smacznie
Kokardki z dynią pierzastą i pure z dyni Hokkaido-zapiekanka 118

Wsyp dynię pierzastą pokrojona w kostkę. Dodaj przypraw, ziół. Podsmaż. Dodaj paprykę i pomidory . Przykryj pokrywką, duś. Kiedy pomidory się rozpadną dodaj puree z dyni. Duś. Makaron wymieszaj z gotowym gęstm dyniowym sosem. Formę dużą, prostokątną nasmaruj oliwą z oliwek i wyłóż makaron. Posyp gęsto parmezanem. Zapiekaj do pół godziny ,aż ser się rozpuści. Podawaj z parmezanem, ot i cała

Z Kuchni Do Kuchni
Warzywa z makaronem i kurczakiem w delikatnym sosie :) 421

zdrowo - czyli obiad idealny, dla całej rodziny (jeżeli zwiększysz ilość składników ☺ ). Mnóstwo warzyw, pełnowartościowe białko w postaci piersi z kurczaka i dawka węglowodanów z razowego makaronu, całość połączona  kremowym, delikatnym sosem  😍  Składniki (2 porcje): 400 g mieszanki warzyw mrożonych  1 pierś z kurczaka 120 g makaronu pełnoziarnistego  1 łyżka oleju kokosowego  przyprawy: sól himalajska

Zdrowie na języku :P
Makaron z wędzoną makrelą 189

gotował się makaron. Gdy cebulka zmięknie na patelnię wlać śmietanę wymieszaną z żółtkami. Dodać też ugotowany makaron. Patelnię cały czas trzymać na ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje i połączy się z makaronem. Aby całość nie była zbyt sucha podlać odrobiną wody w której gotował się makaron. Posypać natką pietruszki, wymieszać i można podawać. Przepis bierze udział w konkursie

Monia miesza i gotuje
Low-carb pad thai z makaronu z alg morskich z tofu i zielonym groszkiem 115

Gorąco polecam, aby się przekonać, że dieta wcale nie musi być pełna wyrzeczeń. ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje 300 g makaronu z alg morskich kostka tofu (200 g) 300 g świeżego groszku w strąkach 2 łyżki masła orzechowego 100% 3 łyżki sosu sojowego sok z 1 limonki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca 2 ząbki czosnku kawałek kłącza imbiru(...)bieżącą wodą. Tofu pokrój w kostkę. Groszek obierz ze strąków. Przygotuj marynatę: otrzyj imbir i ząbki czosnku na tartce, dodaj masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, miód oraz pastę z tamaryndowca. Wymieszaj i część dodaj do makaronu, a część do tofu i odstaw na przynajmniej kwadrans. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i przysmaż groszek. Następnie dodaj tofu i smaż

Food Square
Sos pomidorowy z cukinią 180

koncentrat pomidorowy w takiej ilości, aż uzyskasz zadowalający efekt. Dodatkowo zagęści on sos. Możesz też zblendować sos, będzie wtedy aksamitnie gładki i niektórym pewnie lepiej będzie smakować. Sos pomidorowy najlepiej pasuje do makaronu, posypany startym serem żółtym. Można go jednak wykorzystać do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej. Ja sos wykorzystałam do polania gołąbków, które dostaliśmy od cioci. Pycha

Anioszek w kuchni
Sos warzywno-pomidorowy do słoików na zimę 160

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sosy z dużą ilością warzyw, dlatego też często do klasycznego sosu pomidorowego który przygotowuję do makaronu czy klopsików dodaję marchewkę, selera i pietruszkę. W tym roku postanowiła wykombinować tego rodzaju sos zamknięty na zimę w słoiki - wyszedł przepyszny intensywnie warzywny o pięknym pomarańczowym kolorze. Niesamowitego aromatu dodały mu też przyprawy. Warzywno - pomidorowy sos na zimę

sierotka maRysia w kuchni
Makaron z warzywami i tuńczykiem 124

rano ciemno jak wracam ciemno;/ a sprzętu odpowiedniego nie mam;// Składniki (2-3 porcje)/całość około 850kcal/: 450g mrożonej fasolki szparagowej zielonej 450g mrożonych brokuł 100g makaronu niskowęlowodanowego 180g tuńczyka w sosie własnym 200g koncentratu pomidorowego 3 łyżki Pesto KOTÁNYI z bazylią i pomidorami Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu brokułu i fasolke gotujemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Spaghetti z boczkiem i szpinakiem 167

drobno posiekany ząbek czosnku. Gdy czosnek zacznie uwalniać mocny aromat, dodać serek mascarpone i zmiksowany szpinak - wymieszać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron tuż przed podaniem połączyć z sosem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Farfalle z sosem szpinakowo - łososiowym 139

minut na małym ogniu. Dodać pokrojonego na małe kawałki łososia. Dobrze wymieszać, doprawić cytryną i podgrzewać na niewielkim ogniu. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie  makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3  łyżki wody z gotowania makaronu.Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem szpinakowo - łososiowym, posypać koperkiem i kaparami

Stare Gary