sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:262/630)

panko z makaronem 161

łyżeczki soli do smaku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki musztardy w proszku 3/4 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki suszonych płatków papryki około 400 g sera startego 450-500g makaronu rurki ,lub innego dodatkowo 1/4 szkl.roztopionego masla 2 szkl.panko-bułki tartej 3/4 szkl.startego sera cheddar,lub ser mozzarella 3/4 szkl.startego sera parmezanu ps sera można mniej dac ,u mnie wszyscy(...)piekarnik do 170 stopni C.Masło rozpuścic w rondelku ,dodac mąke i energicznie mieszac ,aby nie powstały grudki.Dodac mleko,sól do smaku,pieprz i reszte skladników.Powstały sos odstawiamy pod przykryciem.Ugotowany makaron al dente,polączyc z gotowym cieplym sosem.Wszystko przełożyc do naczynia żaroodpornego.W rondelku roztopic maslo,dodac panko i sery.Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyc na wierzch makaronu z sosem.Zapiekac

w mojej kuchni
Makaron z mięsem mielonym i pieczarkami 141

cebula 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu/wody 50 ml śmietanki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej papryka słodka pieprz ziołowy pieprz naturalny sól Dodatkowo: makaron (u mnie 5 gniazd nitek) Ponadto: olej do smażenia     Cebule z czosnkiem drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać pieczarki uprzednio obrane, umyte oraz pokrojone w większą(...)delikatnego obsmażenia. Całość posypać przyprawami i następnie wlać wodę/bulion. Po zredukowaniu się płynu dolać śmietankę i wmieszać koncentrat pomidorowy. Wszystko razem dusić do momentu zgęstnienia sosu. W międzyczasie ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania). Gotowy makaron odcedzić i wymieszać z doprawioną zawartością patelni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.   Makaron podałam na talerzyku z Galerii Cuda Świata , przyprawy

Di gotuje
Sałatka z tuńczykiem 359

się zarówno na śniadanie lub kolację jak i na imprezę ze znajomymi. Sałatkę podałam w miseczce z serii "Malta" od Porcelany Bogucice.  2 puszki tuńczyka w sosie własnym 130g drobnego makaronu, np. ryż papryka 4 ogórki konserwowe 4 jajka puszka kukurydzy 1/2 czerwonej cebuli 1/3 szkl słonecznika aól pieprz 2-3 łyżki majonezu Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu

Smakołyki Asi
Penne z fasolą i frankfurterkami 233

frankfurterek 1 puszka mixu fasoli z cieciorką Bonduelle ok. 300 ml przecieru pomidorowego szczypiorek sól pieprz makaron penne starty parmezan 1. Frankfurterki kroimy w plastry. Podsmażamy na oleju. Kiedy będą rumiane zalewamy przecierem pomidorowym. 2. Dodajemy mix fasoli i dusimy przez kilkanaście minut. Sos doprawiamy pieprzem, solą i szczypiorkiem. Jeśli jest za rzadki, zdejmujemy pokrywkę(...)odparowujemy nadmiar wody. 3. Gotowy podajemy z makaronem penne i startym parmezanem. 4. Zabieganym rodzicom polecam fantastyczny pomysł z wykorzystaniem silikonowych pojemników od Jana Niezbędnego . Makaron układamy na dnie, zalewamy go sosem, zamykamy pokrywkę i wstawiamy do lodówki. W razie potrzeby umieszczamy pojemnik w mikrofalówce i mamy gotowy obiad. 5. To doskonały sposób aby nasze pociechy miały codziennie ciepły posiłek

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Kurczak z mascarpone i suszonymi pomidorami 1412

się jako krem do ciast. Teraz przekonałam się, że równie dobrze smakuje w daniach głównych. Składniki: 500g piersi z kurczaka 100g suszonych pomidorów w oleju ziołowym 250g serka mascarpone makaron penne Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, w zależności od preferencji. Doprawiamy dowolnymi przyprawami. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na patelni. Polecam w tym celu wykorzystać(...)kurczaka. Gdy kurczak się już podsmaży dodajemy serek mascarpone i czekamy aż się rozpuści. Wszystko razem chwile podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu aż się zredukuje. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem

Animelka Blog
Spring rolls z nasionami chia 176

czerwona - brukiew - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior - sałata karbowana - piersi drobiowe pieczone (do wersji mięsnej) - olej sezamowy - różowa sól himalajska - papryka chili w płatkach Dodatkowo : - sos słodko kwaśny (dałam gotowy)   Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy na 4 części, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, po 8 minutach odcedzamy). Odcedzony makaron skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy solą himalajską(...)arkusze jednocześnie. Posypujemy nasionami chia, nakładamy nadzienie: marchewkę, brukiew, paprykę, por, szczypior, sałatę, makaron ryżowy, mięso drobiowe (w wersji wegetariańskiej pomijamy). Dodatkowo możemy posypać całość nasionami chia. Zakładamy boki do środka i zawijamy sciśle podobnie jak krokiety, czy gołąbki uważając, aby nie rozerwać papieru. Podajemy z sosem słodko kwaśnym lub innym (np. z orzeszków ziemnych) przekrojone ukośnie na połówki. Spring

mojewypiekiinietylko
Kurczak z ananasem po chińsku 210

podróż po dalekim wschodzie. Przygotowałem niezwykle proste danie, które w pełni oddaje smaki orientu. Prosty przepis na kurczaka zamarynowanego w chińskich przyprawach i dużej ilości sosu sojowego podany z ananasem i makaronem chow - mein pozwoli na chwilę przenieść się w przestrzeni i zakosztować azjatyckiej kuchni. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 szalotek, 3 ząbków czosnku(...)łyżek sosu sojowego jasnego, 1 puszki (350 gram) ananasa, 2 łyżek oleju słonecznikowego, 2 łyżek oleju sezamowego, 3 łyżek nasion sezamu, 400 gram makaronu chow - mein, 2 łyżek miodu, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczki nasion suszonej kolendry, 1 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej, 10 ziaren pieprzu syczuańskiego, 7 goździków, 1 gwiazdki anyżu, 1 łyżeczki cukru trzcinowego. Przygotowanie dania rozpocząłem

Wyprawy kulinarne
TAGLIATELLE Z CUKINIOWYM SOSEM ŚMIETANOWYM 166

makaronu Tagliatelle 1 szlotka 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia 6-7 plasterków szynki 6 pieczarek 200 ml śmietanki 30% sól pieprz parmezan olej A jak to zrobić:  Makaron ugotować al`dente. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno szalotkę, którą lekko podsmażyć. Dodać pokrojone dość grubo pieczarki i pokrojona w paski szynkę. Oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć(...)woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Wlać śmietankę i zagotować, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, nie zapominając o mieszaniu. Dodać ugotowany makaron, który bardzo dokładnie wymieszać, aby pokrył się sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypując startym parmezanem

Kuchnia w opałach
Spaghetti z mulami w białym winie i pomidorach 186

białym winie i pomidorach SKŁADNIKI: 0,5kg makaronu spaghetii 250g muli bez muszli kilka pomidorów  malinowych 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku białe wino natka pietruszki sól, pieprz, oliwa grana padano Na patelni podsmażyć cebulę i posiekany czosnek. Następnie wlać kieliszek białego wina.Odparowujemy. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić aż powstanie sos i pomidory się całkowicie rozpadną, pod koniec(...)przygotowanego sosu wrzucić małże, wymieszać cała zawartość patelni, tak żeby małże nabrały aromatu czosnku, wina i pietruszki. Zostawić na ogniu tak ok 3 minuty.  Ugotowany makaron przekładamy na talerz, zalewamy sosem i mulami. Podajemy oprószony serem grana padano i zieloną pietruszką :D  Mamma

MarciochaKucharzy
Letnia sałatka - bób z marchewką i bekonem 195

się gotuje, przygotowujemy resztę składników. Przy pomocy obieraczki, wycinamy z marchewki "makaron". Bekon smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (nie ma potrzeby dodawania, ponieważ bekon jest bardzo tłusty) aż się zarumieni i odsączamy na ręczniku papierowym. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia bekonu przygotowujemy sos. Wrzucamy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i podsmażamy, uważając(...)się nie spalił. Dodajemy śmietanę i cały czas mieszając, smażymy jeszcze przez minutę. Sos przelewamy na talerzyk i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Na talerzu układamy marchewkowy makaron, bób bez łupinek i pokruszony bekon. Sos podałam obok, ponieważ jest mocno czosnkowy i każdy powinien go nakładać wedle uznania. Smacznego! :) Wskazówka: do sosu można również dodać świeżą pietruszkę

My Culinary Art
Makaron z kurkami i szpinakiem 173

Szpinak – 200 g Śmietanka kremówka – 200 ml 1 niewielka cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka orzeszków pini 1 łyżka parmezanu Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzamy, zostawiając około 2-3 łyżek wody z gotowania. Kurki płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek(...)Całość mieszamy. Dodajemy szpinak i kurki, sól, pieprz i podsmażamy na dużym ogniu około 3 minut. Dolewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia – wówczas sos zacznie gęstnieć. Kiedy sos już zgęstnieje dodajemy makaron wraz z wodą i mieszamy aż do połączenia się składników. Makaron z kurkami nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem, orzeszkami pini i gotowe. Smacznego!   Sprawdź również ten przepis

ale Pysznie
MAKARON ZE SZPINAKIEM, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I SEREM LAZUR 109

pomidorków koktajlowych, 3 czubate łyżki śmietany, 20 g startego na drobnych oczkach sera Grana Padano (opcjonalnie), sól, pieprz, papryka słodka, szczypta gałki muszkatołowej, 1-2 łyżki masła. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Czosnek siekam, podsmażam na maśle, dodaję szpinak, smażę do momentu wyparowania wody (często mieszam). Ser pleśniowy kroję w kostkę, pomidorki w ósemki. Do szpinaku dodaję pomidorki(...)pleśniowy i 2/3 sera Grana Padano, trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serów. Na koniec dodaję śmietanę, mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Przygotowany sos łączę z ugotowanym makaronem. Na talerzu posypuję pozostałym serem

JejKuchnia
Pistou i lato w Prowansji 134

pistou: - 75 gram świeżych liści bazylii - 1 ząbek czosnku - 5 łyżek owocowej oliwy z oliwek - sól - pieprz Przygotowanie sosu pistou: Miksujemy wszystkie składniki w blenderze i doprawiamy. Odstawiamy sos do lodówki do chwili aż będzie potrzebny. Składniki na zupę: - 3 młode marchewki - 2 ziemniaki - 200 gram świeżego zielonego groszku (nie dostałam, wrzuciłam mrożony) - 200 gram fasolki szparagowej - 150 gram młodej(...)przykryciem przez jakieś 8 minut, do czasu aż warzywa zmiękną. Dodajemy groszek, fasolkę, cukinię, pomidory i makaron. Gotujemy całość przez jakieś 5 minut, do miękkości warzyw i makaronu. Wlewamy do zupy sos pistou. Podajemy z parmezanem lub innym twardym serem.  Voila! Zainspirowane: "Kuchnia śródziemnomorska" Anne White

Życie zamknięte w smaku
Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym 304

minut, a smakuje wybornie. Do tego takie danie jest bardzo uniwersalne – pasuje do niego zarówno ryż, makaron, jak i różnorodne kasze. Poza sezonem, zamiast szparagów, można użyć mrożonej fasolki szparagowej. Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym: 2-4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub sznycle z indyka) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy(...)dodatkowo przyprawi mięso. Posypujemy danie tymiankiem, ewentualnie posiekaną natką pietruszki. Ja danie podałam z bulgurem, ale świetnie pasuje też długoziarnisty ryż czy makaron.   Post Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru 176

Letni delikatny i lekkostrawny obiad! Przepyszny makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru. Uwielbiam szparagi, najbardziej lubię  zielone cienkie, lubię je łączyć z różnymi składnikami, ale wydaje mi się, że szparag kocha sąsiedztwo masła, oliwy z oliwek i czosnku, lubi też świeże zioła jak bazylia, tymianek, mięta czy natka pietruszki. Lubi też wino białe wytrawne(...)masło i oliwę z oliwek, dodaj szparagi i czsonek, podsmażaj co chwilę mieszając, przez 3-4 minuty, dodaj truskawki i podlej cydrem, poczekaj aż sos się zredukuje i cały alkohol wyparuje. Dodaj sól, ugotowany makaron i natkę pietruszki, całość delikatnie wymieszaj, tak aby nie uszkodzić delikatnych truskawek. Nakładaj póki gorące na talerze! Podaj z lampką schłodzonego cydru z miętą! Smacznego

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania