sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:268/630)

Chińskie z zielonym makaronem 227

kurczaka 1 czerwona papryka 1 garść grzybów mun 1/4 główki białej kapusty 150 g makaronu ryżowego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 papryczka chili 1 łyżka sosu … Czytaj dalej Chińskie z zielonym makaronem

czarrna od kuchni
Domowy makaron 177

drugi i kroje w paseczki.   Wrzącą wodę solę i wrzucam partiami pokrojony makaron. Po około 5-7 minutach wyjmuję łyżką i nakładam w talerze.Jeżeli makaron ma czekać dłużej np: na sos lub zupę, wtedy hartuję zimną wodą, przekładam do miski na makaron i skrapiam oliwą by się nie posklejał. Od czasu do czasu przemieszam i gotowe. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
„Anielskie włosy” z marynowanymi karczochami – elegancki obiad w 10 minut 169

gotujemy go na koniec – dosłownie 2 minuty, z zegarkiem w ręku. Ma być al dente, nie może stać się miękką ciapą i stracić swojej szczególnej struktury. Nastawiamy wodę na makaron, solimy, stawiamy na palnik. Odsączamy z zalewy karczochy – odkładamy kilka większych do dekoracji, resztę – kroimy na 4-5 części. Na drugim palniku stawiamy sobie duży szeroki rondel. Powoli rozpuszczamy(...)całość razem na małym ogniu , mieszając, około 3 minut. Dopieprzamy mocno i sprawdzamy, czy sosu nie trzeba dosolić. Szybko – bo dosłownie 2 minuty – gotujemy anielskie włosy. Makaron odcedzamy na sicie i przekładamy do sosu. Całość dokładnie mieszamy i rozkładamy na talerze. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pietruszką i startym serem. Dodajemy słodko-kwaśne pomidorki pokrojone na połówki lub ćwiartki, zachowane

Karo in the Kitchen
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i estragonem 241

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 30 dag makaronu (ozdobne kolanka) 1 cebula 25 dag pieczarek 50 ml sos sojowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła  3 łyżki suszonego estragonu 40 dag śmietany 18% oliwa z oliwek sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy sos sojowy i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy na 30 minut(...)pieczarki i cebulę. Dodajemy estragon, sól i pieprz. Wszystko razem smażymy na złoty kolor. Następnie wlewamy śmietanę i wrzucamy usmażone wcześniej mięso. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente i dodajemy do sosu. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki

Qchnia po prostu
MĄKI NATURALNIE BEZGLUTENOWE. JEDZ BEZ OBAW ;) 132

obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Posiada zdolność wiązania składników. Szeroko wykorzystywana w kuchni indyjskiej do przygotowywania przekąsek, zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do chleba i makaronów. K omosa ryżowa Ma delikatny, lekko orzechowy smak. Posiada bardzo dużą zawartość białka. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, żelazo, wapń(...)lekko słodki smak. Jest lekkostrawna, bogata w skrobię, ziarnista i kleista. Służy jako zagęszczacz do sosów, a po wymieszaniu z innymi mąkami stanowi świetną bazę do wypieków. Wykorzystywana również do produkcji makaronów. Mąka z ryżu brązowego jest ciemniejsza od mąki ryżowej i bogatsza w składniki odżywcze

BezglutenowaIzabela
TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM I SEREM FETA 172

Bardzo treściwa i konkretna potrawa dla całej rodziny z kawałkami piersi kurczaka.  1 duży paczka makaronu tagliatelle 1 op.sera feta 1/2 kg.piersi kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego sól 1 łyżeczka bazylii 1 posiekana cebula 2 łyżki sosu chili  pieprz pieprz CAJUN sok z 1/2 cytryny Olej *****************************  Mięso kroimy w cienkie kawałki , popieprzyć i posolić.Usmażyć na oleju(...)przecier pomidorowy i dusić ok.3 minut.Następnie skruszyć ser feta do sosu , doprawić pieprzem CAJUN , Bazylią, sosem z chili i sokiem z cytryny.Mieszać , aż sos stanie się jednolity.Kawałki mięsa podajemy na makaronie polane sosem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowe POLSKIE pesto 265

Hej! Idąc dziś przez miasto natknąłem się na pana oferującego pietruszkę i czosnek, od razu pomyślałem o kwintesencji polskich smaków czyli pesto o polskim charakterze, domowe

Kuchnia PROzdrowotna
Spaghetti ze świeżym szpinakiem i fetą 126

Dodanie śmietanki i fety po doprawieniu ich suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią powoduje piękny i delikatny zapach w daniu i całej kuchni:) Do tego makaron spaghetti ugotowany al dente....pyszności! Oczywiście do takiego sosu możecie wrzucić także ryż albo kaszę, wszystko z pewnością będzie smakować wyśmienicie. Składniki: 300 g makaronu spaghetti + szczypta mielonego kardamonu 250 g świeżego szpinaku(...)drobno czosnek. Po chwili dodaj umyty i osuszony świeży szpinak, duś aż zmięknie, dodaj fetę. Potem zalej danie śmietanką, przypraw do smaku. Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kardamonu. Następnie połącz go z sosem szpinakowym i smacznego:) Szybko, łatwo i smacznie

Zasmakuj Kuchni
MAKARON Z TUŃCZYKIEM NA GORĄCO 157

makaron musi tuczyć? Nie koniecznie.Wystarczy zwykły pszenny zamienić na ten ciemny z durum i nie przesadzać z tłuszczem oraz serem.Dzisiaj zrobiłam raczej zdrowszą wersję kuchni włoskiej, dodałam zaledwie 2 łyżki oleju rzepakowego, puszkę tuńczyka w sosie własnym, pół cukinii i paprykę.Z sera zrezygnowałam(...)Obiad rewelacyjny, przepięknie pachnący dzięki ziołom i czosnkowi i oczywiście sycący, jak to kluchy :-) Idealny na piątkowe zakończenie tygodnia, oczywiście piątkowe bo bez mięsa.  Składniki: makaron, np. kokardki  puszkę tuńczyka w sosie własnym 1/2 cukinii  1/2 czerwonej papryki 1 cała czerwona cebula duży ząbek czosnku  po pół łyżeczki suszonego tymianku, czarnuszki, pieprzu ziołowego, ostrej czerwonej papryki

pieprzny smaczek
Sałatka z tortellini 146

więc zaczynamy działać ! :)Składniki :1/2 torebki makaronu Tortellinipuszka kukurydzyczerwona cebulapuszka fasoli czerwonej1 zielony ogórekwędlina drobiowa (nie trzeba koniecznie tego dawać, ale osobiście wolę z)sos koperkowo - ziołowy1 łyżka przyprawy tzatzikimajonezPrzygotowanie :Makaron Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć do miski.Kukurydzę, czerwoną fasolę odcedzić i wrzucić do makaronu.Ogórek, cebulę i wędlinę drobiową obrać i pokroić

charlotte gotuje
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 263

Błyskawiczny do zrobienia, pyszny sos ze świeżych leśnych grzybów. Kupiłam małą porcję podgrzybków. Za mało na grzybowe danie ale w sam raz na sos. Sos jest znakomity z makaronem, może też być dobrym dodatkiem do mielonych kotletów. Polecam ! składniki 200 g leśnych grzybów 150 ml wywaru warzywnego lub bulionu 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki(...)Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepły wywar grzybowy. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, dodać śmietanę ,  doprawić   pieprzem, solą i sokiem z cytryny, wymieszać, dodać grzyby, posypać natką pietruszki. Smacznego

Stare Gary
Sałatka makaronowa z szynką 149

Tradycyjna, smaczna i szybka w wykonaniu. Polecam na każdą okazję. Składniki: 1 puszka groszku konserwowego 1 słoiczek pieczarek marynowanych 1 słoiczek sosu tatarskiego(250 ml) 5 jaj 1 makaron typu ryżowego 20 dag szynki konserwowej sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Makaron ryżowy ugotować według opisu na opakowaniu. Jaja ugotować, wyjąć żółtka, a białka pokroić w kostkę. Pieczarki drobno(...)posiekać i wymieszać z groszkiem, makaronem ryżowym, białkami jaj, pokrojoną w kostkę szynką a całość wymieszać z sosem tatarskim. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem

Tradycyjna Kuchnia
ŁAGODNA ZUPA TAJSKA Z TOFU TOM YUED 164

makaronu somen, 3 pieczarki, pokrojone na plasterki, 150 g grzybów shimeji, 250 g tofu, pokrojonego w kostkę, garść szpinaku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 cebula dymka, pokrojona na kawałki, 1 łyżka pasty miso, Makaron gotować 5 minut, odcedzić.  Do gotującego się bulionu dashi dodać sos sojowy, wrzucić pieczarki, shimeji i tofu, gotować jakieś 3 minuty.  Wyłączyć gaz, dodać

ClauditteMissCooking
MAKARON VON TON Z WARZYWAMI I PIERSIĄ KURCZAKA 341

słodką papryką, obsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju w patelni wok. Warzywa gotujemy ok 10 minut w posolonewodzie,odcedzamy, dodajemy na patelnię, wlewamy też bulion. Dorzucamy pokruszony makaron.Dodajemy sos ajvar, często mieszamy, aż makaron wsiaknie cały płyn. Opinia :Kolejny raz przygotowałam potrawę z tą mieszanką Iglotexu. Kolejny raz jestem bardzo zadowolona z efektu. Tym razem warzywa ciekawie wtopiły się

Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka z tortellini 155

kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym smażymy na patelni. Kiedy mięso jest już usmażone dodajemy pokrojone pomidory, oregano, bazylię, sól i pieprz.  Sos dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem brytfanki nakładamy odcedzony makaron, który przykrywamy warstwą szpinaku.      Na szpinak nakładamy sos pomidorowy z mięsem i całość posypujemy startym na grubych oczkach tarki serem żółtym

paapilotkaa