sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:255/630)

Makaron castellane z tuńczykiem 97

Makaron zawsze można przygotować na różne sposoby. Sos z wykorzystaniem tuńczyka wyszedł bardzo smacznie. Warto spróbować. Składniki 400 g makaronu 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 4 fileciki anchois pół szklanki białego wina półsłodkiego 3 dojrzałe malinowe pomidory 150 g tuńczyka w oleju 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 łyżeczka świeżego oregano sól pieprz Przygotowanie   W rondelku podsmażyłem(...)sól do smaku. Dusiłem pod przykryciem 15 minut. Pod koniec gotowania dodałem rozdrobnionego tuńczyka, zioła i doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotowałem szerokim garnku. Wrzuciłem do wrzącej wody i gotowałem ok. 9 minut, odcedziłem, przełożyłem do ogrzanej miski, polałem sosem, wymieszałem. Podałem w głębokich talerzach

R'n'G Kitchen
Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym 152

zapraszam na danie kuchni azjatyckiej. Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym, podane z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wyszły pyszne.  Z pikantnym sosem słodko- kwaśnym  smakowały nieziemsko :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 4 suszone grzyby mun 1 marchew 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy(...)oliwek 150 g mielonej karkówki 2 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - przepis na blogu TUTAJ Przygotowanie farszu: Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na nitki o długości 5 cm. Grzyby

Smak mojego domu
GULASZ Z SOCZEWICĄ I MAKARONEM – Minestra di lenticchie e pasta 231

Dziś znów zabieram Was na wycieczkę do Włoch! Mam dla Was przepis na danie wegetariańskie – mimo, że bez mięsa to niesamowicie sycące i rozgrzewające. Połączenie makaronu z soczewicą i sosem pomidorowym na czerwonym winie tworzy fantastyczną całość rodzaju gulaszu albo gęstej zupy, której nawet fani mięsa się nie oprą. Ja jestem zachwycona – mam nadzieję, że i Wy będziecie

Ostra na Słodko
Spaghetti z zielonym groszkiem 107

włoska kuchnia opiera się na prostych i zdrowych składnikach, a może z prostoty tego dania i tego, że jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy przygotować sos w tym czasie gdy gotuje się makaron i obiad gotowy. Wariacji na temat przygotowania sosu jest mnóstwo. Bazą jednak jest sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów, odpowiednio przyprawiony. W mojej wersji jest to wędzony

Wiem co jem
chow mein z tofu, fasolką i orzechami 147

Długo polowałam na ten rodzaj makaronu! A jak tylko znalazłam go w sklepie, wzięłam 3 opakowania :) Dzisiaj pokazuję przykładowy obiad z jego wykorzystaniem - wegański :) Tofu zamarynowałam w sosie sojowym (którego chyba dałam nieco za dużo i tofu było piekielnie słone, więc nie przesadzajcie z sosem) dzięki czemu nabrało charakteru i smaku. Kolejnym nowym produktem który wykorzystałam w tym daniu była(...)fajnie chrupały :) CHOW MEIN Z TOFU W SOSIE SOJOWYM, FASOLKĄ MAMUT, PIECZARKAMI I ORZECHAMI ZIEMNYMI (VEGAN) przepis autorski // 1-2 porcje ~70g makaronu chow mein ~1/2 kostki (90g) tofu naturalnego Polsoja ~do zamarynowania tofu: sos sojowy, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, łyżka oliwy ~2-3 pieczarki ~100g fasolki mamut (można użyć zwykłej zielonej szparagowej) ~2-3 łyżki orzechów ziemnych Tofu owinąć

chili & sugar
Walentynki i męskie gotowanie. Kurczak na modłę azjatycką 254

garść dowolnych kiełków garść pistacji lub orzeszków ziemnych pokrojone pędy bambusa (można kupić w zalewie) grzybki mun (wcześniej zalejcie je wodą) pół pęczka kolendry makaron ryżowy lub sojowy 2 łyżki oleju 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) sok z jednej cytryny sól, pieprz łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ szklanki wody Pierś z kurczaka kroimy na dowolne kawałki(...)lekko solimy. Na opakowaniu makaronu producent pisze, żeby gotować, ale tak też się uda. Makaron ma być twardawy więc dwie, maksymalnie trzy minuty mu wystarczą. Makaron odcedzamy i dorzucamy do warzyw i kurczaka. Doprawiamy sosami sojowym i rybnym, solą (ostrożnie), pieprzem, dorzucamy pędy bambusa i trzymamy na ogniu jeszcze 4 min. Skrapiamy sokiem z cytryny. Zestawiamy z ognia dorzucamy kiełki

ladykitchen
SPAGHETTI CARBONARA 171

dodaję gorący makaron, dobrze mieszam. Patelnię odstawiam z ognia, dodaję 2/3 sera, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Makaron polewam jajkami, mieszam. Jajka nie mogą się ściąć, sos ma tylko zgęstnieć od gorącego makaronu. Na talerzach posypuję pozostałym serem i natką pietruszki

JejKuchnia
Spaghetti 153

lubie łączenia  sosu z olejem ktory później  pływa  mi na wierzchu Makaronu nie odcedzamy Zaostawiamy w wodzie w ktorej ugotowalismy dzieki temu makaron będzie  lepiej łączył  sie z sosem Gdy mięso  jest gotowe dodajemy nasz sos  mieszczamy tak by połączyć  dokładnie  i dusimy okolo 15 min na wolnym ogniu Smacznego

Viola cooks with passion
Spaghetti z krewetkami, pomidorami i pietruszką 145

niż morze. Składniki:Krewetki 250 g,Pomidory z puszki,Oliwa,Wytrawne wino,Pietruszka Chilli najlepiej czerwone (drobno pokrojone)Sól, Świeżo zmielony pieprz,Czosnek (2 ząbki),Makaron spaghetti.Przygotowanie:Krewetki umyć, obrać ze skorupek i oczyścić. Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wino, na to wrzucamy posiekany czosnek oraz krewetki. Smażymy przez chwilę delikatnie(...)mieszając. Dodajemy chilli. Potem dodajemy pomidory z puszki i czekamy, aż wszystko zacznie się mocno gotować. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy.Makaron gotujemy wg przepisu producenta.Kiedy sos jest gotowy kładziemy go na makaron, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i listkami pietruszki

Kulinarna rozmowa
Makaron z boczkiem, fasolką i jarmużem 132

Witajcie Kochani Dzisiejszy przepis to danie dla miłośników makaronu w każdej postaci – tym razem z sosem z boczkiem, jarmużem i fasolką szparagową. Użyłam do niego mrożonego jarmużu oraz fasolki. Jest to danie sycące, a jego zaletą jest fakt, że składniki sosu możemy zmieniać – będzie również smakował z innymi warzywami. Zapraszam do zapoznania się z przepisem(...)niego jarmuż oraz fasolkę. Całość podlewamy wodą i doprawiamy według uznania. Śmietankę mieszamy z mąką ziemniaczaną i partiami dodajemy do sosu, cały czas mieszając – tak, aby uzyskał odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby dolewamy wody. Podajemy z makaronem. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka

Via Gusto
Szynka duszona w sosie 164

Dzisiaj był wreszcie przedsmak lata. Cieplutko i przyjemnie, a ja zapraszam na kolejne mięsne danie, które  pojawiło się na moim blogu. Szynka duszona w sosie. Idealne do ryżu, makaronu, kaszy  lub ziemniaków. Do tego polecam surówkę z ogórków małosolnych i kukurydzy I obiad gotowy. Prosto, klasycznie i bardzo smacznie. 600 g szynki wieprzowej 2 średnie cebule 2 szklanki

O kuchni z uczuciem
Sos pieczarkowy 148

Danie podane z poprawnie dobranym sosem smakuje o dużo lepiej. Dziś przedstawiam Wam przepis na sos pieczarkowy . Jest gęsty, kremowy, jasny i bardzo smaczny! Taki sos idealnie gra z makaronem , zwłaszcza najlepiej z domowym. Dobrze pasuje do mięs np.: wołowiny (do niej z dań mięsnych pasuje najlepiej), wieprzowiny lub drobiu. Można go także zmiksować na gładką konsystencję i podać jako

Kuchnia Łukasza
Pad Thai 170

jest z serem tofu, który z powodzeniem  można zastąpić kurczakiem lub krewetkami. Składniki na 2 porcje: 100 g makaronu ryżowego wstążki 100 g sera tofu szalotka 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki pasty z tamaryndowca 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki kiełków fasoli mung spora garść orzeszków ziemnych niesolonych olej z orzeszków ziemnych sok z 1/2 limonki szczypior(...)według instrukcji na opakowaniu. W woku rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę i czosnek. Dodać ser tofu i chwilę podsmażyć. Wlać jajka i zamieszać, aż się zetnie.  Dodać makaron, pastę z tamaryndowca i sos rybny. Wymieszać dokładnie i smażyć około 2 minuty. Pod koniec dorzucić kiełki fasoli mung i orzeszki. Skropić sokiem z limonki i podawać posypane siekanym szczypiorem i orzeszkami

wyzwania kuchenne
Z PESTO I TUŃCZYKIEM 167

SKŁADNIKI:   1 słoiczek pesto czerwonego 100 g makaronu tuńczyk w puszce w sosie własnym w kawałkach 3 plastry sera żółtego Sól i pieprz   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Makaron gotuję tak jak na opakowaniu. Następnie schładzam lodotowatą wodą. Przekładam do miski. Kolejno wkładam tuńczyka. Najpierw odcedzam go z wody. Użyłam tuńczyka w kawałkach. Następnie dodaję czerwone pesto. Na koniec

Gotowanie Patki