Bazując na podstawowym przepisie przygotowałam własną wersję, nadając daniu bardziej tajski charakter :). Wprowadziłam kilka modyfikacji, np. do krewetek dodałam czosnek i białe wino, a pesto przygotowałam z dodatkiem sosu rybnego, tajskiej bazylii i chili w ilości większej o 100%. Dzięki temu, kluseczki dają "niezłego kopa", co w przypadku kuchni tajskiej nie powinno dziwić :), a tajska bazylia, która ma niewiele(...)łyżka sosu rybnego, sok i skórka z limonki , 1 łyżka oliwy. Do podania: limonka pokrojona w ósemki, można podać z prostym domowym sosem tajskim (przepis) . Przygotowanie: Makaron ugot ować (lub namoczyć) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Składniki pesto zmiksować na gładką masę. Na oliwie zeszklić c zosnek pokrojony w plasterki , dodać krewetki
SzczyptaSmaQlekkim sosie pieczarkowo-koperkowym. Jest to wersja light mojego ukochanego dania. Zazwyczaj do przygotowania sosu pieczarkowego używałam tłustej śmietany. Tym razem cały sos oparłam na jogurcie naturalnym i podałam ze zdrowym razowym makaronem świderki od Makarony Polskie . Spróbujcie, danie idealne na obiad. Składniki: (na 2 porcje) 2 łyżki posiekanego koperku 135 g naturalnego jogurtu około 200 g makaronu(...)jogurt naturalny, dokładnie mieszając. Następnie dodajemy posiekany koperek i doprawiamy całość pieprzem, mieszamy i próbujemy. Patelnię stawiamy na minimalny ognień i całość podgrzewamy, mieszając. Ugotowany makaron przekładamy na talerze. Podajemy polany lekkim pieczarkowo-koperkowym sosem. Smacznego
Słodkie okruszkiobowiązkowa :) Składniki na 4 porcje: podwójny filet z kurczaka - duży sól, pieprz przyprawa do kurczaka - 1 łyżka 2 małe ząbki czosnku ok. 350 g makaronu Penne (krótkie) 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki - do sosu szczypta ostrej papryki - do sosu 400 ml śmietanki 18% do sosów 3 łyżki startego parmezanu 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki oliwa z oliwek - do smażenia(...)garnku podgrzej śmietankę - dodaj ser i paprykę (słodką i ostrą), wymieszaj. Do sosu wrzuć kurczaka, dosyp pietruszkę i dobrze wymieszaj - pozostaw na minimalnym ogniu. Makaron ugotuj al`dente - odcedź i wyłóż na talerze. Penne polej sosem z kurczakiem ... Smacznego
Alutka-Gotujejest żadną wymówką. Makaron – najlepiej któryś z długich, czyli tagliatelle, bavette, fettuccine, bucatini albo spaghetti – gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, do stanu al dente. Gdy makaron się gotuje, przygotowujemy całą resztę. Krewetki szybko odmrażamy. Wrzucamy je na sito i pod ciepłą bieżącą wodą pozbawiamy krewetki lodowej osłonki. Odsączamy je z wody na sitku lub wyrzucając(...)ogniu, stale mieszając, przez 2 minuty. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy startą skórkę. Solimy, mocno pieprzymy. Do sosu dodajemy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, makaron odcedzamy i wkładamy do rondla z sosem. Wsypujemy cały starty ser, dodajemy szczypior i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy i od razu nakładamy porcje na talerze. Na wierzch każdej porcji położyłam po dwie ogromne
Karo in the KitchenPyszny przepis na szybki obiad? Takie lubię najbardziej :) Dzisiaj zapraszam na razowy makaron z brokułami i indykiem w jogurtowym sosie. Prosto, smacznie i zdrowo - czego chcieć więcej? SKŁADNIKI (dla 2 osób - 1 porcja 620 kcal) 200 g filetu lub sznycli z indyka 200 g makronu pełnoziarnistego np. penne 500 g brokuła (może być mrożony) 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka czerwona, suszona bazylia, gałka muszkatołowa 2 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, doprawiamy
Moje Kuchenne Rewelacjegotować z kimś, dlatego tym razem również pichciłam z moim A., który dzielnie pomagał. Składniki na 4 porcje: 250g makaron conchiglioni 500 – 600 g mięsa mielonego Ząbek czosnku Puszka pomidorów (krojone) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego + około pół słoiczka na sos do wypełnienia dna 1 cebula Olej do smażenia Starty ser żółty - około 20 dag Sól Pieprz ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki(...)rzadkie, ale i nie za gęste), posolić popieprzyć, dodać bazylię i oregano. Wylać to na spód naczynia żaroodpornego ( ja wylałam na przykrywkę i właściwą część naczynia). Makaron nadziewać mięsem, układać w naczyniu na sos. Całość posypać startym serem żółtym. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut. Smacznego
Fabryka pomysłówmnie wersja z kurczakiem, ale w podobny sposób możecie przygotować wersję z krewetkami). Pad Thai to pyszny, aromatyczny posiłek w kilka chwil. Smażony makaron z jajkiem, krewetkami lub kurczakiem, kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście Pad Thai, to na pewno warto się pokusić o przygotowanie go w domu. Wszystkie niezbędne składniki(...)dodajemy pokrojone mięso (w kosteczkę lub plasterki). Podsmażamy z 3 minuty, po czym wbijamy jajka i podsmażamy wszystko delikatnie mieszając. Kolejno dodajemy makaron i mieszając smażymy całość przez około 4-5 minut. W trakcie smażenia wlewamy sos, mieszamy. Na koniec dodajemy kiełki fasoli mung i posiekaną dymkę, znów mieszamy. Danie podajemy z orzeszkami ziemnymi, posypane szczypiorkiem/dymką i opcjonalnie połówką
Słodkie okruszkijest znany i ceniony na całym świecie. Po drugie: prosty i szybki. Nie napracujemy się przy nim, więc nawet jeśli odwiedzą nas niespodziewani goście – możemy szybko zagotować makaron, równolegle przygotowując wspomniany sos. Po trzecie: jest przejrzysty. Gotowych sosów w sklepach nie brakuje, jednak zazwyczaj po przeczytaniu składu zastanawiamy się, czy na pewno chcemy to jeść. Jednak czemu by – zamiast słoika
Proste-przepisy.plWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Makaron z warzywami z sosem gorgonzola to pomysł na szybki, lekki i kolorowy obiad lub kolację. W sklepach Lidl możecie zakupić włoskie produkty z którymi przygotujecie pyszne włoskie specjały. W ofercie możecie znaleźć makarony, szynki, sery, oliwy z oliwek i wiele innych produktów. Zachęcam
Marta Gotujepotrawy do których lubię wracać, jak ten makaron z kurczakiem w sosie brokułowo-porowo-śmietanowym. Proste składniki… a efekt zachwycający :)! Przygotowuje się go stosunkowo szybko, a aromatyczny zapach przyciąga domowników do kuchni… Serdecznie zapraszam na włosko-polskie danie! Makaron z kurczakiem z brokułami – składniki:ok. 200 g makaronu rurki1 pierś kurczaka1 brokuł1-2 białe części pora2 łyżki
UgotujmyTo.plwarzywa zmiękną, dodajemy wszystkie warzywa z puszki. Zmniejszamy ogień.Warzywa skrapiamy 2 łyżkami sosu sojowego. Mieszamy.W słoiczku łączymy: jogurt, 2 łyżki curry, pieprz, szczyptę soli i papryki ostrej i słodkiej. Potrząsamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy.Na koniec dodajemy trochę ketchupu. Ja użyłam makaronu penne, ale można go zastąpić ryżem lub nawet bagietką, a co! :) Połączenie ekstremalne, ale ja lubię
Kitchens AlphabetSkładniki: 1 pierś z kurczaka 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 papryczka chilli papryka ostra mielona, czosnek granulowany, sól, pieprz cayenne 2 ząbki czosnku 250 g makaronu penne (może być każdy inny) Pierś kurczaka kroimy w małe kawałki przekładamy do miseczki i polewamy oliwą, doprawiamy papryką ostrą mieloną, czosnkiem granulowanym i solimy - dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki(...)papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i miksujemy na gładki sos. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni, kiedy już nam się zrobi złoty dodajemy przygotowany sos i podgrzewamy około 15 minut. Ulubiony makaron gotujemy do miękkości odcedzamy i mieszamy z sosem. Smacznego
Moje-pitraszenieDla mnie ta zapiekanka wyszła wyśmienita, dokładnie trafiła w moje kubki smakowe. Po prostu pycha. Gotując dla dzieci nie dodawać brandy. Przygotowanie warzyw – marchew oskrobać
Kuchnia Pokoleńkawałek, oraz tradycyjnie kukurydzę, paprykę i świeży ogórek. Zapieczona z sosem beszamelowym i serem. Polecam. SKŁADNIKI : na dwie zapiekanki 400 g makaronu kokardki lub świderki 300 g chudej szyki wędzonej lub duża(...)solą i pieprzem. Do miski przekładamy makaron, dodajemy podpieczone mięso, odcedzoną kukurydzę i pokrojoną paprykę i ogórka. Mieszamy i doprawiamy przyprawą gyros do smaku. Makaron przekładamy do dwóch naczyń żaroodpornych, polewamy gorącym sosem, lekko mieszamy i posypujemy po wierzchu resztą startego serem. Zapiekanki pieczemy w 180 *C, aż ładnie się zarumieni a ser rozpuści. Podajemy po lekkim przestudzeniu, polaną
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI: Makaron 150 g makaronu rurki 15 dag boczku wędzonego w plastrach 1 cukinia 50 g szpinaku świeżego Przyprawy:pieprz ziołowy, sól himalajska, suszona bazylia Olej do smażenia Sos 15 dag tartego sera żółtego 300 ml jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego PRZYGOTOWANIE: Plastry boczku kroję w kostkę. Cukinię i cebulę obieram(...)ogień i smażę jeszcze kilka minut. Na koniec dodaję umyty, świeży szpinak. Mieszam i smażę ok 2 minut. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron przekładam do dużej miski. Składniki sosu łącze ze sobą dodaję do boczku, mieszam chwilę i zdejmuję z palnika. Całość przekładam do makaronu. Mieszam dokładnie. Podaję od razu. SMACZNEGO
Gotowanie Patki