sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:246/630)

Stir-fry ze szparagami, groszkiem cukrowym i makaronem soba 146

szalotki 2 – 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu (można zastąpić 1 łyżką brązowego cukru) 1 łyżka sosu ostrygowego sól himalajska, świeżo zmielony kolorowy pieprz opcjonalnie – nasiona sezamu Wykonanie: Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Przygotuj wszystkie składniki: Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój(...)cukrowy, smaż kilka minut. Następnie dodaj szalotkę i smaż do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj sos sojowy, miód i sos ostrygowy, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj makaron. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj, smaż 2 – 3 minuty i wyłóż do miseczek. Posyp nasionami sezamu. Smacznego

Moja pasja smaku
Zupa z karkówki wieprzowej 197

wieprzowej 2 duże marchewki mały seler duża cebula por (biała część) 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła czosnkowego 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz makaron (ulubiony) lub ryż garść liści selera naciowego Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w piórka(...)karkówkę (obtaczamy w łyżce sosu sojowego) i cebulę w kostkę. Warzywa i mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Makaron razowy w ostrych pomidorach 145

Składnikina 2 porcje:  100 g makaronu spaghetti razowego, 1 łyżeczka sosu worcetershire, 1 duży pomidor, 4 ząbki czosnku, 5 pomidorów suszonych, 8 szt. kapary, 6 oliwek, 1 łyżeczka słonecznika, 1 łyżka oliwy z oliwek, bazylia, pieprz, suszone papryczki chili, 1 plaster sera żółtego. Przygotowanie: Makaron gotujemy w wodzie, bez soli, na al dente. W tym samym czasie, pomidor sparzamy(...)pomidory suszone w paskach, kapary i oliwki w plasterkach. Całość smażymy ok. 3 min. Następnie dodajemy, papryczkę chili, bazylię, pieprz i sos worcetershire. Całość podgrzewamy przez kolejne 2 min. często mieszając, tak aby wszystkie składniki smakowo się zmieszały. Makaron odcedzamy, dodajemy do pomidorów i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz, posypujemy serem pokrojonym w paseczki. Smacznego

Moniki Smakołyki
Spaghetti Vongole 154

chili 10-12 pomidorków koktajlowych szklanka wina różowego szklanka świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Od momentu wrzucenia makaronu do wody możemy się zająć przygotowaniem sosu. Na patelni rozgrzewamy olej (dobrze mieć aromatyzowany np. chili, jeśli nie - to dodajmy świeże na patelnię). Wrzucamy także pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Wsypujemy natkę(...)być gotowy. Odcedzamy i zaglądamy do małży. Powinny się już otworzyć. Gdy to już nastąpi odkrywamy i chwilę pozwalamy im odparować, by wino się zredukowało. Wrzucamy makaron i z minutę pozwalamy mu nasiąknąć sosem. Przekładamy na talerz. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy jeszcze odrobiną natki

Karczma Honorietty
Piersi kurze w pysznym sosie 121

Można zastąpić śmietanę jogurtem greckim. Gdyby sos był za rzadki zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Następnie powoli wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu. Można podać to danie z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Ja ugotowałam młode ziemniaki w skórkach. Ugotowane ziemniaki podałam na talerzu razem z mięskiem i sosem. Pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń
Oryginalny włoski sos pomidorowy. 186

jest prosty w przygotowaniu, ale co najważniejsze, ma bogaty smak i trudno mu się oprzeć. Jest pyszny. Idealny do makaronów, pulpetów, zapiekanek, a nawet jako baza do pizzy (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ ). Bardzo polecam! Składniki na oryginalny włoski sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1/2 małego selera 1 marchewka 500 g pomidorów (poza sezonem

Rozpustne gotowanie
muszle faszerowane 129

obiad lub kolację np.walentynkową. Danie proste, choć odrobinę pracochłonne- najwięcej czasu zajmuje nadzianie muszli. Można je przygotować wcześniej a potem tylko upiec. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym i sałatą. Składniki: 250 g makaronu duże muszle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku duża kulka mozzarelli (125 g) 2 łyżki czarnych oliwek słoik sosu słodko-kwaśnego sól pieprz(...)słodka i ostra papryka  łyżka oleju Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.  Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso, podsmażyć kilka minut. Przyprawić pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodać 1/3 słoika sosu i dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę sosu przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Muszle nadziać farszem i ułożyć na sosie. Oliwki pokroić w plastry

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), warzywami, fetą i kuminowym jogurtem 208

czyli takim w kształcie ziarenek ryżu, dlatego od razu pomyślałam, że świetnie nada się do sałatek. Można nim zastępować ryż, kaszę bulgur, kuskus czy drobny makaron. Zupy, gulasze i wszelkie inne dania z sosem z dodatkiem kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo się w niej dzieje. Moghrabieh połączyłam(...)czasu różowego hummusu wiem również dobrze, że to wspaniałe warzywo wprost kocha dodatek kuminu. Sałatka spokojnie starczy Wam za posiłek. Mamy i makaron, i białko w postaci sera oraz orzechów, mnóstwo warzyw i do tego pełny smaku sos. Możecie spokojnie zabrać ją na lunch do pracy lub szkoły, polecam Wam jedynie zapakować sos osobno i wymieszać z sałatką tuż przed

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti z sosem szpinakowym 148

Dzisiaj kolejny przepis z  cyklu "Dania obiadowe w parę chwil" ! Przygotowanie sosu szpinakowego potrwa tyle, ile będzie się gotował makaron. To ostatni moment, żeby jeszcze wykorzystać świeży szpinak. Potem zostanie nam już tylko mrożony, a to niestety nie to samo...Jeśli lubicie intensywny aromat czosnku, podsmażcie trzy ząbki, a czwarty, przeciśnięty przez praskę,  wrzućcie do gotowego(...)pleśniowy. Dodajemy szpinak, przyprawiamy i delikatnie mieszamy.Do składników nie dodałam soli, ponieważ mój ser pleśniowy był dość słony i sos nie wymagał już solenia.Sos szybko łączymy z gorącym makaronem i od razu podajemy na stół

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z dynią w sosie śmietanowo-serowym 126

tego jak bardzo serowe chcemy mieć danie. Na końcu dodajemy cukinię startą na tarce o grubych oczkach. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy do naszego sosu, dokładnie mieszamy i podajemy. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Makaron razowy z tuńczykiem 305

Zdrowy, pełnowartościowy posiłek dla każdego amatora makaronu :)Składniki:makaron razowypuszka tuńczyka w oleju lub sosie własnympuszka pomidorówcebulapieprz, sól, oreganoew. kilka pomidorów suszonych, kaparów, oliwek (najlepiej czarnych), małych marynowanych cebulekWykonanie:Cebulę przesmażamy do zeszklenia na łyżce oleju.Dodajemy pomidory i dusimy je z cebula na wolnym ogniu.Gdy pomidory się rozpadną, możemy dodać kilka dodatkowych składników jak oliwki, kapary, mini cebulki oraz oregano(...)sobie słoik z pomidorami suszonymi :). Gotujemy całość jeszcze chwilę, do zredukowania ilości wody, a następnie dodajemy tuńczyka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i makaron. Składniki mieszamy ze sobą dokładnie, tak by sos obkleił kluseczki. Smacznego

Taste Of My Day
Makaron ze szparagami 159

Sezon szparagowy już się rozpoczął. Nie trwa zbyt długo, więc trzeba go wykorzystać ile się da. Jeśli lubicie dania z szparagami to polecam Wam makaron z szparagami w śmietankowym sosie. Palce lizać. Danie podane na talerzu z kolekcji Evolution White z Porcelana Bogucice. Składniki: 0,5 pęczka zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 200 ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki(...)dodać drobno pokrojony czosnek, łyżkę natki pietruszki, pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, trochę gałki muszkatołowej i mieszając całość chwilę gotować. Gdy sos się lekko zredukuje dodać podsmażone kawałki kurczaka, wymieszać i doprawiamy do smaku. Na końcu dodać ugotowany makaron i resztę natki pietruszki. Całość chwilę podsmażyć. Podajemy na gorąco. Inspiracje: Kuchnia Lidla

Ala piecze i gotuje
makaron wstążki z pieczonymi warzywami 120

młode cukinie listki bazylii sól, pieprz składniki na sos: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą. Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cieniutkie plastry przy pomocy np. obieraczki do warzyw. Pomidorki myjemy i osuszamy np. przy pomocy ręcznika(...)papierowego. Plasterki cukinii i całe pomidorki maczamy w sosie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy solą oraz pieprzem i pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 min. Odcedzony makaron mieszamy z upieczonymi warzywami i dodajemy listki bazylii. Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym z mascarpone 112

dałam ocet z owoców granatu od L ook Food , bo go uwielbiam, ale może być ocet winny) 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki serka mascarpone słodka papryka czerwona olej makaron Do rondelka wlewam trochę oliwy, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, by się zeszkliła. Dodaję pokrojony w kostkę czosnek, chwilę smażę, dodaję pomidory (sparzam, wydrążam gniazda nasenne, kroję w kostkę) Smażę(...)naczyniu żaroodpornym, zalewam sosem pomidorowym. Układam kilka plastrów pomidora i kilka listków bazylii. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Podaję z ugotowanym makaronem.   Artykuł Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym z mascarpone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Sałatka makaronowo łososiowa z brokułem w sosie koperkowym 116

sosikowe, bo od nich dużo zależy i najbardziej potrafią zmienić smak. Dziś w roli głównej koperek :) Składniki: makaron, łosoś wędzony, mozzarella, brokuł, papryka, pomidor, sól, pieprz. Sos: jogurt, koperek, sok z cytryny. Przygotowanie: Makaron i brokuła ugotować al dente i ostudzić. makaron przełożyć do miski dodać łososia pokrojonego w mniejsze kawałki, paprykę, pomidora, brokuła, mozzarelle porwać na kawałki, popieprzyć. Całość

Państwo Wojtczuk gotują