robimy to tak: - litr soku pomidorowego wlewamy do głębszej patelni, włączamy średni ogień, nie przykrywamy, - teraz wstawiamy wodę na makaron, - przepłukujemy 2 garści łuskanego słonecznika i wrzucamy do gorącego już soku, żeby miękł i rozpadał się w czasie gotowania sosu, - przyprawiamy: pół łyżeczki pieprzu, 2 duże ząbki czosnku, garść oliwek, 2 duże łyżki suszonej bazylii, - dodajemy(...)łyżeczkę oleju i mieszając od czasu do czasu pozwalamy sosowi gęstnieć. W międzyczasie szykujemy talerze, jakieś sałatki, pomidorki i co tam chcemy do przegryzania i popijania, wykładamy makaron na talerze, polewamy gotowym sosem, posypujemy jeszcze prażonym słonecznikiem albo płatkami drożdżowymi albo niczym, bo ktoś nie lubi "śmieci" na górze ;) i już. Do sosu można dodać jeszcze suszonych pomidorów, będzie wtedy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEgwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 3 goździki 8 ziaren pieprzu 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Dodatki: wołowina z wywaru makaron ryżowy, ugotowany dymka kiełki kolendra papryczka chili limonka sos sojowy Przygotowanie: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut, po czym wylewamy wodę, przemywamy mięso, wkładamy ponownie do garnka, zalewamy świeżą(...)rybnym. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 godzin. Po tym czasie wywar przecedzamy. Ugotowane mięso kroimy w kawałki. Do miski na zupę wkładamy makaron, mięso oraz pozostałe dodatki. Zalewamy gorącym wywarem i gotowe! Możemy doprawić sosem sojowym. Smacznego
Smakowity Blog KulinarnyProsty, smaczny kurczak w delikatnym sosie i z warzywami. Wszystko podałam z makaronem ryżowym, dzięki temu danie jest lekkie i bezglutenowe. Polecam jeść pałeczkami, moje dzieci miały niezłą zabawę :) 250 g makaronu ryżowego tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 cukinia 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu(...)rozgnieciony czosnek i starty imbir. Kiedy cebula zmięknie oprószyć mąką i chwilę obsmażyć. Mieszając podlać bulionem, resztą sosu sojowego i octem ryżowym. Dołożyć marchewkę i cukinię. Smażyć aż warzywa nieco zmiękną, najlepiej żeby były jeszcze chrupiące. Wrzucić obsmażonego kurczaka i ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać posypując świeżym szczypiorkiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z patelni
https:KKuchniaMniamWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Makaron z pieczarkami, szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo – kaparowym. Te pyszne danie wyczarujecie w zaledwie 30 minut, które(...)smakiem podbije nie jedno podniebienie. Sos z dodatkiem kaparów wyostrza smak całego dania i nadaje mu fajnego, oryginalnego smaku. Polecam,potrawa smakuje przepysznie Post Makaron z pieczarkami, szynką szwarcwaldzką w sosie smietanowo – kaparowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemięsa mielonego (u mnie mielona karkówka) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka pomidory w sosie własnym lub pomidorowa passata pół szklanki bulionu sól pieprz bazylia oregano papryka słodka i ostra olej koperek dodatkowo: ugotowany makaron typu łazanki. Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na najmniejszych oczkach(...)około 20 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki (ja wcześniej je blenduję na pulpę) albo pomidorową passatę. Dusimy chwilę całość, ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Makaron przekładamy do gorącego sosu, mieszamy, posypujemy posiekanym koperkiem. Jeśli lubimy - przed podaniem posypujemy startym parmezanem
Walijskie Pichceniedodajemy selera, doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy aż zmięknie. Dodajemy ser ze śmietaną i mieszamy aż mascarpone wyraźnie się rozpuści, podgrzewamy do momentu aż sos zgęstnieje. Przekładamy sos do ugotowanego i odcedzonego makaronu i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na talerze, obsypujemy tuńczykiem i kawałkami pomidora
Czary - gary w kuchninikt głodny nie odejdzie od stołu. Uwielbiamy takie kremowe zapiekanki z makaronem, kurczakiem i kolorowymi warzywami. 250 g makaronu kolanka 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 300 g mieszanki warzyw (brokuł, kalafior, mini marchewki) 250 g żółtego sera Sos: 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 100 g serka topionego(...)średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, połowę kurczaka oraz 1/3 sera. Następnie rozkładamy warzywa, ponownie obsypujemy serem. Na warzywach rozkładamy resztę makaronu, kurczaka i sera. Sos: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania jasnej zasmażki. Wlewamy mleko i cały czas mieszamy aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Gotujemy na wolnym
VioletoweKucharzeniechili - 2 ząbki czosnku - 200g śmietany 18% - 400ml mleczka kokosowego - pieprz, sól, płatki chili, starty imbir - dodatkowo dodałam pół łyżeczki sosu Habaneros (bardzo pikantnego) Wodę gotujemy w garnku i gdy zawrze wyłączamy, po czym wrzucamy do niej makaron na 3 minuty. Na patelni podsmażamy papryczkę chili pokrojoną w cienkie paseczki, czosnek(...)plasterki, po czym dorzucamy łososia wędzonego pokrojonego w kostkę. Dodajemy śmietankę, mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku. Ja lubię pikantne dodatki, zatem dodałam ostry sos na bazie papryczek habanero. Na patelnię dorzucić makaron, po czym wymieszać i chwilę podsmażyć.Podawać na talerze! Smacznej soboty
Sajkofanka smakułyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 cebula 1 jabłko 1 papryczka chilli 700 ml wody 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) sok z 1/2 limonki 2 łyżki sosu sojowego sól dodatkowo: 250 g makaronu ryżowego 1 papryczka chilli pęczek kolendry Papryki ułożyć na blasze. Piec w 200 st. C. przez 30-40 minut, aż skórka zrobi się czarna. Przełożyć papryki(...)minut, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć zupę z palnika, wyjąć listki kafiru. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki i sos sojowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu. Zupę przed podaniem podgrzać (ale nie gotować). Podawać z makaronem ryżowym, pokrojonym w plasterki chilli i kolendrą. Smacznego! A jakie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszamy i przesypujemy do szczelnego słoiczka. Zupka chińska: Składniki na jedną porcję: 1/2 marchewki 1/4 czerwonej papryki 1 brukselka 2 pieczarki garść makaronu ryżowego 1 łyżeczka mieszanki przypraw 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka sosu sojowego(...)łyżeczka oleju z pestek winogron Oczyszczoną i obraną marchewkę, paprykę i brukselkę siekamy w słupki. Pieczarki w plasterki. Na spód słoika układamy marchewkę i pieczarki. Wkładamy makaron ryżowy i pozostałe warzywa. Dodajemy sos sojowy i olej z pestek winogron. Wsypujemy łyżeczkę mieszanki przypraw i sezam. Zakręcamy słoik. Gdy chcemy zjeść zupę zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy do czasu kiedy makaron
Miksturownikeksperymentuję z czarnuszką, więc i tutaj jej nie zabrakło, do tego cukinia, pomidorki koktajlowe, troszkę kurkumy, śmietanki, kilka oliwek i smacznie wyszło. Miłego dzionka :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym mała cukinia czarnuszka kilka pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku kilka zielonych oliwek 2 szczypty kurkumy sól różowa pieprz 1/3 szklanki śmietanki 18% olej kokosowy do smażenia(...)patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w plasterki cukinię, drobno pokrojony czosnek, oliwki i chwilkę smażymy, tuńczyka odsączamy na sitku z sosu, pomidorki myjemy, kroimy na połówki, dodajemy do cukinii, czosnku i oliwek. Ja dodaje też kurkumę i czarnuszkę. jak makaron jest gotowy, dodaje go reszty, mieszam, dodaje tuńczyka, którego wcześniej delikatnie rozdrabniam widelcem, doprawiam solą i pieprzem, dodaję śmietankę
kruche babeczkiWiele Pań zapewne zastanawia się: "Co dzisiaj zrobić na obiad?". Mam dla Was małą podpowiedź. Szybko i smacznie - gwarantuję, że mąż będzie zadowolony i najedzony. Makaron, piersi z kurczaka i sos pieczarkowo-czosnkowym Składniki: piersi z kurczaka czosnek pieczarki śmietana 12% makaron przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kosteczkę. W międzyczasie(...)wszystko zależy od Was. Jeżeli chcecie mieć wyraźnie czosnkowy sos - dodajcie 4 ząbki. Ja chciałam czuć minimalnie smak, więc dodałam dwa. Gdy cebulka i piersi podpieką się troszkę, dodajemy śmietanę, wszystko razem mieszamy i dusimy. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w kosteczkę. Do tego dodajemy ugotowany makaron. Dusimy na małym ogniu tak długo, aż mięso i makaron będą miękkie
My World by Dagmara Rekskładzie czosnek – są przyprawione i odpowiednio długo z nim przebywały, aby nadać sosowi właściwy aromat i smak. Jeśli krewetki są oczyszczone, obiad przygotujemy błyskawicznie. Zdecydowanie lepiej użyć szarych krewetek – te różowe są już wstępnie podgotowane i bardzo łatwo je przesuszyć. Możecie użyć dowolnego makaronu – my najbardziej lubimy tagliatelle (wstążki). Często używamy smakowego np. z dodatkiem niedźwiedziego czosnku(...)strony, aż staną się różowe. Wtedy dodajemy krojone pomidory z czosnkiem. Delikatnie solimy i pieprzymy. Mieszamy i podsmażamy razem minutę (nie dłużej, aby nie przegotować krewetek). Odlany makaron szybko wrzucamy do gorącego sosu. Dokładnie mieszamy i posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. Od razu podajemy. Post Makaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuporcje): 750 ml wody 1/2 kostki tofu 1 saszetka bulionu dashi (1 łyżka) 2-3 łyżki pasty miso dymka (zielona część) 1 płatek glonów nori sos sojowy do smaku makaron mie wedle uznania (można pominąć) CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do małego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy bulion dashi i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron(...)dajemy po 1 łyżce pasty miso, zalewamy odrobiną bulionu i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę bulionu, tak aby w miarę po równo rozdzielić makaron. Wrzucamy pocięte glony nori, poszatkowaną dymkę i tofu pokrojone w kostkę. Dodajemy odrobinę sosu sojowego, jeśli istnieje taka potrzeba. Gotowe! :) Przepis bierze udział w akcjach
Tajskie smakidostać bardzo tanio. Dzisiaj makaron z kurczakiem i chińskimi warzywami. Przepis Składniki: Filet z piersi kurczaka ok. 0,5 kg Pieczarki 300 g Makaron Chow Mein 250 g Chińska mieszanka warzywna 750 g Sos sojowy jasny lub ciemny 4-5 łyżek Olej sezamowy 2-3 łyżki Przyprawy: czerwona papryka, mielony imbir, czosnek, kurkuma, mieszanki przypraw azjatyckich, trawa cytrynowa(...)wrzucić makaron na 4 minuty. My wrzucamy go tylko na 2 maksymalnie 3 minuty. Warto wcześniej go połamać, będzie łatwiejszy do jedzenia. Odcedzamy makaron i wrzucamy go na patelnie, dodając 2 łyżki sosu sojowego i 2-3 łyżki oleju sezamowego. Smażymy go cały czas mieszając, do momentu, aż zacznie się lekko przypalać. Makaron wrzucamy do warzyw z kurczakiem, dokładnie mieszamy
KasiaiKrzysiu.pl