sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:244/630)

Makaron z kurczakiem i figami 148

jadłam fig, tak teraz jest ich sporo w mojej kuchni. Dziś prezentuję Wam kolejny przepis. Tym razem z makaronem, filetem z kurczak oraz kremowym sosem na bazie serka. Składniki: 1/2 opakowania makaronu wstążki 2 figi 1/2 białej cebuli 1 filet z kurczaka kilka gałązek tymianku sól, pieprz 1/2 opakowania serka kanapkowego z ziłami garść rukoli 1 łyżka śmietany

Pasja Smaku
MAKARON Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM 131

składników, znikomy wkład pracy, a po 30 minutach danie jest już na stole.  SKŁADNIKI / 2 porcje 200 g makaronu pappardelle 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g pieczarek / użyłam brązowych 1 łyżka sosu sojowego 2 pomidory 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g świeżo startego parmezanu 100 ml śmietanki 30% sól morska, pieprz(...)chwili także pokrojone pomidory. Smażymy 3-4 minuty, dodajemy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, posypujemy natką pietruszki i parmezanem. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypujemy płatkami chili

cool and minty
Makaron soba z wieprzowiną i botwiną 119

musicie go spróbować ! Składniki (3 – 4 porcje): 150 g makaronu soba 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 – 500 g) 1 pęczek botwiny z małymi buraczkami 3 łyżeczki oleju roślinnego 1 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 cm kawałek świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 3 łyżki sezamu Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Z polędwiczki(...)roślinnego i podsmaż na niej około cebulę, aż zmięknie – koło 4 minut. Dodaj botwinę – łodygi i liście i smaż do momentu aż ‚zwiędnie’. Dodaj mięso, sos sojowy, cukier i makaron. Smaż około 3 minut, wymieszaj dokładnie i wyłóż na talerze. Smacznego

Moja pasja smaku
Pasticcio, czyli witaj Grecjo! 202

PASTICCIO Składniki do makaronu: - 250 gram makaronu świderki - 4 łyżki śmietany kremówki - woda - oliwa z oliwek - sól Przygotowanie makaronu: Standard - wodę solimy, dodajemy oliwy, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy makaron. Gotujemy na półtwardo, odcedzamy i mieszamy z kremówką. Składniki na farsz: - oliwa z oliwek - 1 cebula - 1 czerwona papryka - 2 ząbki czosnku - 600 gram mielonej wołowiny - 400 gram pomidorów(...)muszkatołowa - 40 gram tartego parmezanu Przygotowanie sosu: Miksujemy jogurt, jajka i gałkę. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie oliwą. Umieszczamy w nim połowę makaronu, następnie połowę farszu, ponownie makaron, ponownie farsz. Zalewamy całość przygotowanym sosem i posypujemy parmezanem.  Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego! ;) Zainspirowane: "Potrawy z makaronu" wydawnictwa Olesiejuk

Życie zamknięte w smaku
Lasagne bolognese 282

dowolnie urozmaicić o ulubione składniki i zawsze wyjdzie nam pyszne i syte danie, które spokojnie można przygotować na obiad na 2 dni.  Składniki na 4 porcje:6 plastrów makaronu lasagne świeżego (250g)0,5 kg mięsa mielonego500 ml passaty pomidorowej70 g koncentratu pomidorowego1 łyżeczka bazylii1 łyżeczka oregano1 łyżeczka słodkiej paprykiszczypta ostrej papryki Sól, pieprz2 ząbki czosnku1 cebula150 g sera(...)proszku. Przygotować beszamel. Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Wyłożyć na spód trochę sosu beszamelowego, na to makaron, na to mięso mielone, na to beszamel i posypać odrobiną startego sera żółtego. Czynność powtarzać, a na wierzch wyłożyć resztki sosu beszamelowego i posypać resztką sera żółtego.Piec

Fabryka pomysłów
Spaghetti all'Amatriciana 114

Błyskawiczna i syta tradycyjna włoska pasta, czyli makaron z lekko pikantnym sosem Amatriciana, którego główne składniki to podsmażone wieprzowe podgardle (guanciale) i pomidory. Nie może w nim zabraknąć również twardego owczego sera pecorino romano. Nazwa sosu pochodzi od niewielkiego  włoskiego miasta Amatrice w rejonie Lacjum. Składniki na 2-3 porcje: 300 g makaronu spaghetti 400 g pomidorów z puszki

wyzwania kuchenne
Bakłażany w pomidorowym sosie curry 187

gęstej masali. I tak spontanicznie, powstały bakłażany w pomidorowym sosie curry. Cudownie mięsiste, aromatyczne i bardzo sycące. Super danie wegańskie do podania z ryżem lub z makaronem. Bakłażany w pomidorowym sosie curry: 2 duże bakłażany 2 duże cebule 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru 4 duże ząbki czosnku 500 g passaty pomidorowej / krojonych pomidorów 1 łyżeczka całych ziaren kminu rzymskiego

Poezja smaku
Tajska zupa kokosowa Tom Kha Gai z boczniakami 152

proszku 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 1 łyżeczka cukru trzcinowego sok z 1 limonki 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 250 g świeżych boczniaków 200 g makaronu ryżowego * PRZYGOTOWANIE W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć grubo posiekane: cebulę, czosnek oraz imbir. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj trawę cytrynową(...)plasterki paprykę chili i pokrojoną w paski paprykę czerwoną. Wlej mleko kokosowe i gotuj kilka minut, aż papryka zmięknie. Następnie zupę dopraw sokiem z limonki i sosem sojowym. Do talerzy włóż makaron ryżowy oraz boczniaki, zalej gorącym bulionem i posyp posiekaną natką kolendry

Food Square
Spaghetti z mięsem i marchewką 160

głównym składnikiem, poza mięsem, jest marchewka. Sos jest pyszny, delikatny, aromatyczny, lekko słodkawy. W moim domu gości od lat, ale nieustannie mnie zachwyca. Połączenie mięsa, oregano i marchewki daje sos, który zachwyca prostotą, smakiem i aromatem :) Składniki (4 duże porcje): 500 g mielonej łopatki 3 łyżki oleju rzepakowego 1 czubata łyżka naturalnej Vegety (warzywa i przyprawy, bez glutaminianu sodu(...)drobną kostkę i całość gotujemy jeszcze około godziny.  W międzyczasie sos próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Podajemy z sosem. Smacznego

Smak mojego domu
Stir-fry ze szparagami, groszkiem cukrowym i makaronem soba 160

szalotki 2 – 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu (można zastąpić 1 łyżką brązowego cukru) 1 łyżka sosu ostrygowego sól himalajska, świeżo zmielony kolorowy pieprz opcjonalnie – nasiona sezamu Wykonanie: Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Przygotuj wszystkie składniki: Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój(...)cukrowy, smaż kilka minut. Następnie dodaj szalotkę i smaż do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj sos sojowy, miód i sos ostrygowy, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj makaron. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj, smaż 2 – 3 minuty i wyłóż do miseczek. Posyp nasionami sezamu. Smacznego

Moja pasja smaku
Zupa z karkówki wieprzowej 206

wieprzowej 2 duże marchewki mały seler duża cebula por (biała część) 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła czosnkowego 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz makaron (ulubiony) lub ryż garść liści selera naciowego Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w piórka(...)karkówkę (obtaczamy w łyżce sosu sojowego) i cebulę w kostkę. Warzywa i mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Makaron razowy w ostrych pomidorach 162

Składnikina 2 porcje:  100 g makaronu spaghetti razowego, 1 łyżeczka sosu worcetershire, 1 duży pomidor, 4 ząbki czosnku, 5 pomidorów suszonych, 8 szt. kapary, 6 oliwek, 1 łyżeczka słonecznika, 1 łyżka oliwy z oliwek, bazylia, pieprz, suszone papryczki chili, 1 plaster sera żółtego. Przygotowanie: Makaron gotujemy w wodzie, bez soli, na al dente. W tym samym czasie, pomidor sparzamy(...)pomidory suszone w paskach, kapary i oliwki w plasterkach. Całość smażymy ok. 3 min. Następnie dodajemy, papryczkę chili, bazylię, pieprz i sos worcetershire. Całość podgrzewamy przez kolejne 2 min. często mieszając, tak aby wszystkie składniki smakowo się zmieszały. Makaron odcedzamy, dodajemy do pomidorów i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz, posypujemy serem pokrojonym w paseczki. Smacznego

Moniki Smakołyki
Spaghetti Vongole 164

chili 10-12 pomidorków koktajlowych szklanka wina różowego szklanka świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Od momentu wrzucenia makaronu do wody możemy się zająć przygotowaniem sosu. Na patelni rozgrzewamy olej (dobrze mieć aromatyzowany np. chili, jeśli nie - to dodajmy świeże na patelnię). Wrzucamy także pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Wsypujemy natkę(...)być gotowy. Odcedzamy i zaglądamy do małży. Powinny się już otworzyć. Gdy to już nastąpi odkrywamy i chwilę pozwalamy im odparować, by wino się zredukowało. Wrzucamy makaron i z minutę pozwalamy mu nasiąknąć sosem. Przekładamy na talerz. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy jeszcze odrobiną natki

Karczma Honorietty
Piersi kurze w pysznym sosie 130

Można zastąpić śmietanę jogurtem greckim. Gdyby sos był za rzadki zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Następnie powoli wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu. Można podać to danie z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Ja ugotowałam młode ziemniaki w skórkach. Ugotowane ziemniaki podałam na talerzu razem z mięskiem i sosem. Pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń
Oryginalny włoski sos pomidorowy. 196

jest prosty w przygotowaniu, ale co najważniejsze, ma bogaty smak i trudno mu się oprzeć. Jest pyszny. Idealny do makaronów, pulpetów, zapiekanek, a nawet jako baza do pizzy (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ ). Bardzo polecam! Składniki na oryginalny włoski sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1/2 małego selera 1 marchewka 500 g pomidorów (poza sezonem

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania