obiad lub kolację np.walentynkową. Danie proste, choć odrobinę pracochłonne- najwięcej czasu zajmuje nadzianie muszli. Można je przygotować wcześniej a potem tylko upiec. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym i sałatą. Składniki: 250 g makaronu duże muszle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku duża kulka mozzarelli (125 g) 2 łyżki czarnych oliwek słoik sosu słodko-kwaśnego sól pieprz(...)słodka i ostra papryka łyżka oleju Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso, podsmażyć kilka minut. Przyprawić pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodać 1/3 słoika sosu i dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę sosu przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Muszle nadziać farszem i ułożyć na sosie. Oliwki pokroić w plastry
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczyli takim w kształcie ziarenek ryżu, dlatego od razu pomyślałam, że świetnie nada się do sałatek. Można nim zastępować ryż, kaszę bulgur, kuskus czy drobny makaron. Zupy, gulasze i wszelkie inne dania z sosem z dodatkiem kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo się w niej dzieje. Moghrabieh połączyłam(...)czasu różowego hummusu wiem również dobrze, że to wspaniałe warzywo wprost kocha dodatek kuminu. Sałatka spokojnie starczy Wam za posiłek. Mamy i makaron, i białko w postaci sera oraz orzechów, mnóstwo warzyw i do tego pełny smaku sos. Możecie spokojnie zabrać ją na lunch do pracy lub szkoły, polecam Wam jedynie zapakować sos osobno i wymieszać z sałatką tuż przed
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj kolejny przepis z cyklu "Dania obiadowe w parę chwil" ! Przygotowanie sosu szpinakowego potrwa tyle, ile będzie się gotował makaron. To ostatni moment, żeby jeszcze wykorzystać świeży szpinak. Potem zostanie nam już tylko mrożony, a to niestety nie to samo...Jeśli lubicie intensywny aromat czosnku, podsmażcie trzy ząbki, a czwarty, przeciśnięty przez praskę, wrzućcie do gotowego(...)pleśniowy. Dodajemy szpinak, przyprawiamy i delikatnie mieszamy.Do składników nie dodałam soli, ponieważ mój ser pleśniowy był dość słony i sos nie wymagał już solenia.Sos szybko łączymy z gorącym makaronem i od razu podajemy na stół
Kulinarne przygody Gatitytego jak bardzo serowe chcemy mieć danie. Na końcu dodajemy cukinię startą na tarce o grubych oczkach. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy do naszego sosu, dokładnie mieszamy i podajemy. Smacznego
Kuchenne WariacjeZdrowy, pełnowartościowy posiłek dla każdego amatora makaronu :)Składniki:makaron razowypuszka tuńczyka w oleju lub sosie własnympuszka pomidorówcebulapieprz, sól, oreganoew. kilka pomidorów suszonych, kaparów, oliwek (najlepiej czarnych), małych marynowanych cebulekWykonanie:Cebulę przesmażamy do zeszklenia na łyżce oleju.Dodajemy pomidory i dusimy je z cebula na wolnym ogniu.Gdy pomidory się rozpadną, możemy dodać kilka dodatkowych składników jak oliwki, kapary, mini cebulki oraz oregano(...)sobie słoik z pomidorami suszonymi :). Gotujemy całość jeszcze chwilę, do zredukowania ilości wody, a następnie dodajemy tuńczyka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i makaron. Składniki mieszamy ze sobą dokładnie, tak by sos obkleił kluseczki. Smacznego
Taste Of My DaySezon szparagowy już się rozpoczął. Nie trwa zbyt długo, więc trzeba go wykorzystać ile się da. Jeśli lubicie dania z szparagami to polecam Wam makaron z szparagami w śmietankowym sosie. Palce lizać. Danie podane na talerzu z kolekcji Evolution White z Porcelana Bogucice. Składniki: 0,5 pęczka zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 200 ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki(...)dodać drobno pokrojony czosnek, łyżkę natki pietruszki, pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, trochę gałki muszkatołowej i mieszając całość chwilę gotować. Gdy sos się lekko zredukuje dodać podsmażone kawałki kurczaka, wymieszać i doprawiamy do smaku. Na końcu dodać ugotowany makaron i resztę natki pietruszki. Całość chwilę podsmażyć. Podajemy na gorąco. Inspiracje: Kuchnia Lidla
Ala piecze i gotujemłode cukinie listki bazylii sól, pieprz składniki na sos: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą. Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cieniutkie plastry przy pomocy np. obieraczki do warzyw. Pomidorki myjemy i osuszamy np. przy pomocy ręcznika(...)papierowego. Plasterki cukinii i całe pomidorki maczamy w sosie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy solą oraz pieprzem i pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 min. Odcedzony makaron mieszamy z upieczonymi warzywami i dodajemy listki bazylii. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniadałam ocet z owoców granatu od L ook Food , bo go uwielbiam, ale może być ocet winny) 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki serka mascarpone słodka papryka czerwona olej makaron Do rondelka wlewam trochę oliwy, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, by się zeszkliła. Dodaję pokrojony w kostkę czosnek, chwilę smażę, dodaję pomidory (sparzam, wydrążam gniazda nasenne, kroję w kostkę) Smażę(...)naczyniu żaroodpornym, zalewam sosem pomidorowym. Układam kilka plastrów pomidora i kilka listków bazylii. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Podaję z ugotowanym makaronem. Artykuł Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym z mascarpone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plsosikowe, bo od nich dużo zależy i najbardziej potrafią zmienić smak. Dziś w roli głównej koperek :) Składniki: makaron, łosoś wędzony, mozzarella, brokuł, papryka, pomidor, sól, pieprz. Sos: jogurt, koperek, sok z cytryny. Przygotowanie: Makaron i brokuła ugotować al dente i ostudzić. makaron przełożyć do miski dodać łososia pokrojonego w mniejsze kawałki, paprykę, pomidora, brokuła, mozzarelle porwać na kawałki, popieprzyć. Całość
Państwo Wojtczuk gotująmały sok pomidorowy (330 ml) 1 duża śmietana 18% (330 g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta chilli dodatkowo: sos można zagęścić dodając 1 kopiastą łyżkę mąki pszennej (np. Wrocławskiej) makaron około 500 g WYKONANIE Do dużej brytfanny wlać nieco oliwy, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i mięso mielone. Smażyć mieszając do momentu(...)przełożyć na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła, posypać solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu, aż pieczarki nie będą surowe, wyłączyć palnik. W międzyczasie ugotować pożądaną ilość makaronu według instrukcji na opakowaniu. Sos: Do misy blendera wlać sok pomidorowy, puszkę pomidorów, śmietanę, dodać obrany czosnek, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, dużą ilością ziół prowansalskich i szczyptą chilli. Włączyć urządzenie
Passions hobbies lifeskórki 5 ząbków czosnku łyżeczka ziół prowansalskich garść świeżej bazylii sos tabasco lub mielona papryka chilii sól i pieprz grubo mielony do smaku oliwa ser grana padano Przygotowanie : Cukinie dobrze myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy jak najdłuższe wstążki. Tak przygotowany "makaron" gotujemy na parze przez ok 8 min w zależności od temperatury, możemy(...)dodajemy do tuńczyka. Wszystko podsmażamy, aż woda lekko odparuje i sos się zredukuje. Dodajemy jeszcze do smaku sól i pieprz ewentualnie więcej kropel tabasco. Cukiniowy makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem tuńczykowym. Posypujemy startym drobno serem i grubo zmielonym pieprzem. Smacznego
Niezły Młynekpapier ryżowy 100 g makaronu ryżowego 250 g mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 g grzybów mun sos sojowy sól pieprz cukier chili oliwa natka pietruszki Makaron włożyć do wrzątku i pozostawić na kilka minut, po czym odcedzić i przestudzić. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w zapałkę, Cebulę pokroić w piórko. Grzyby mun namoczyć w ciepłej(...)paseczki. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy wrzucić warzywa i grzyby mun, smażyć przez ok 15 min. Dodać przyprawy do smaku i sos sojowy i mięso mielone, dusić jeszcze ok 15 min. Wystudzić. Makaron pociąć na drobniejsze kawałki i dodać do farszu posypać natką pietruszki i wymieszać. Papier ryżowy moczyć w wodzie kłaść nadzienie i zwijać jak gołąbki . Ułożyć
Gotowanie jest łatweWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Szybka i smaczna sałatka z makaronu tortellini, szynki, ogórka i pomidora. Całość dopełnia sos czosnkowy z koperkiem. Sałatka idealna na kolacje, imprezę czy grilla. Sałatka z tortellini i szynką Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 30 Składniki -opakowanie makaronu tortellini (np. z szynką) 250 g -100 g szynki konserwowej(...)pomidory -2 ogórki szklarniowe -sól, pieprz -pół puszki kukurydzy Sos: -2 łyżki majonezu -3 łyżki jogurtu greckiego -2 ząbki czosnku -pęczek koperku -sól, pieprz Przygotowanie --> Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, studzimy. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, a cząstki kroimy w kostkę. Do salaterki przekładamy wszystkie składniki, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę
Marta Gotujebazylią i trawą cytrynowąPostanowiłam go zestawić z trochę standardową już piersią z kurczaka i makaronem ryżowym.Składniki na 2 osoby:1 pierś z kurczaka1/2 op. makaronu ryżowego (wstążki) ok. 100g1 op. sosu z bazylią u trawą cytrynową1 papryka1 łyżka sezamu1 łyżka słonecznika2 łyżki oleju do smażeniaPrzepis:Pierś kroimy w podłużne paseczki i podsmażamy do zarumienienia. Na osobnej patelni prażymy sezam(...)słonecznik. Do kurczaka dodajemy pokrojoną paprykę. Trzymamy na patelni jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Dodajemy sos razem z sezamem i słonecznikiem i całość podsmażamy jeszcze ok. 3 minuty. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu (makaron zalać wrzątkiem i trzymać pod przykryciem 3 minuty). Podsumowanie Produkty marki Blue Dragon znakomicie oddają smaki azjatyckie, pozwalając nam poczuć
Emcia PichciJestem wielką fanką makaronu, dlatego z dużą ochotą przygotowuję na obiad i nie tylko dania z tym składnikiem. Moja propozycja na danie z makaronem z ku rkami w sosie na bazie s era mascarpone z chili , zio łami , pomidorkami oraz grilowanym kurczakiem w cytrynach przypadnie do gustu osobom, które je d z ą mi ęso . Ale można to danie przygotować(...)minut na średnim ogniu pod przykryciem. Po upływie czasu odkrywamy patelnię i dodajemy sos z mascarpone do grzybów, dokładnie mieszamy i duśmy jeszcze przez ok. 5 minut. Zdejmujemy z gazu patelnię, dodajemy trochę startego parmezanu i mieszamy. Na talerzu kł adziemy makaron, a na to potrawkę. Posypujemy danie resztą parmezanu, dodajemy pomido rki koktajlowe (kurczaka , jeśli wolimy danie z mięsem
Projekty ze smakiem