czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska biała kiełbasa – od podstaw Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ŚLEDZIE, RYBY, JAJKA(...)śledziowa do pieczonych ziemniaków Jajka nadziewane ze srirachą, serowym chipsem i bekonową posypką Portugalska pasta z sardynek Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Sałatka z paluszków krabowych Ceviche z dorsza — bałtycka ryba i cytrusy CIASTA I DESERY Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami
Karo in the Kitchenformę do tarty (średnica 26-28 cm). Nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min, w celu podpieczenia ciasta. Nadzienie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Następnie smażymy go na rozgrzanym oleju z dodatkiem przyprawy kebab-gyros (ok. 1 łyżeczka) do momentu aż nie będzie surowy(...)zalewy. Wszystkie pokrojone składniki wykładamy na podpieczonym cieście. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Dodajemy mleko, ok. 1 łyżeczkę przyprawy kebab-gyros, majonez oraz ketchup i dokładnie mieszamy. Sosem polewamy składniki na cieście. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Podajemy na ciepło
Kuchnia MagdaLenyPo raz kolejny zaniedbałam bloga... przepraszam... ale się poprawię... zacznę od dziś... a następnie pewnie znów zasnę na kilka dobrych dni aby się obudzić zapewne już
sierotka maRysia w kuchnipieprz -papryka słodka mielona -suszona cebula -olej rzepakowy -masło -mix sałat (lodowa, strzępiasta, cykoria czerwona, rukola, głowiasta) -ogórek zielony -jabłko winne -kukurydza -śmietana 12% -majonez -ziemniaki -mleko Filety z kurczaka porcjujemy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką; smażymy po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju z łyżeczką masła. Wyciągamy z tłuszczu i odstawiamy na bok. Na tłuszcz ze smażonego(...)suszonej cebuli, mieszamy i podsmażamy 3-4 minuty na dużym ogniu, tak by zredukować jak najwięcej płynu. Na grzyby przekładamy nasze mięso, mieszamy wszystko i zalewamy śmietaną. Łączymy w sos i posypujemy natką pietruszki. Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie cedzimy, zagniatamy z kilkoma łyżkami mleka i łyżką śmietany. Ucieramy na puree. Posypujemy koperkiem. Sałatka. Posiekane sałaty, zgniecione w garści, łączymy
BaRepasEksperymenty kulinarne to moja domena....dziś wykombinowałam niezłe mięsko. Specyficzny, ostry smak to ciekawa odsłona kurczakowych piersi... Porcja na 1 osobę: 8 liści chrzanu jedna średnia pierś z kurczaka ¼ szklanki wody ¼ szklanki octu winnego białego słodka i ostra papryka do natarcia mięsa pół łyżeczki słodzika /1 łyżeczka cukru sól, pieprz sznurek spożywczy Mięso myjemy, suszymy i nacieramy(...)zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Następnego dnia Przelewamy zalewę do naczynia żaroodpornego, wkładamy mięso. Poszatkowane liście wyrzucamy. Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut. Podajemy z sosem chrzanowym. Pyszne z ryżem i rukolą. Smacznego
Humanistka w kuchnipolpa , czyli miazga ), znamy je wszyscy i każdy ma na nie swój sposób. Jak już pisałam wczoraj pulpety dzielnie wywalczyły o palmę zwycięstwa we wczorajszym obiedzie z kurczakiem .:) Mogę powiedzieć, że są przepyszne i warto ich spróbować. Polecam Zaczynamy: Składniki: około 600 gr mięsa mielonego-użyłam wołowego 1 cebula 1 bułka 200 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku(...)odsączoną z mleka bułkę. Wszystkie składniki łączymy. Formujemy kulki wielkości dużej śliwki. Układamy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron na średnim gazie. Gotowe. Pulpety podajemy z sosem pieprzowym - przepis tutaj sosem pieczarkowym - przepis tutaj lub tutaj albo z sosem pomidorowym- przepis tutaj . Na blogu znajdziecie też inne sosy które będą rewelacyjnie pasować do pulpetów. Polecam . Smacznego
Smaki Edytyokazję gotować Tom Kha. Muszę przyznać nieskromnie, że teraz wyszła perfekcyjna. Zamykając oczy przenosiliśmy się do Bangkoku... Składniki na około 6-8 miseczek zupy 1 litr bulionu z kurczaka 2-3 "laski" trawy cytrynowej 8-10 liści limonki kafir ok 3 cm korzenia galangal ( opcjonalnie imbir ale to nie to samo) 2-3 małe tajskie papryczki chilli ( jak ktoś(...)być jakiekolwiek grzyby blaszkowate, które uda nam się kupić np. boczniaki) 1/2 czerwonej papryki 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce ) ok 6 łyżek sosu rybnego ok 250 300 g dużych krewetek ( kupiłam mrożone gotowane ) ok 4 łyżki brązowego cukru sok z jednej limonki 1-2 łyżki oliwy z chilli Trawę cytrynową delikatnie "obtłuc
Jemy Pijemyprzyprawy kojarzą się Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną przyprawą jest chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne – ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne(...)misce/pojemniku wymieszać bułkę tartą, chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso – drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie „do końca ” wzdłuż i następnie lekko rozbić; Stronę, która
Szybko Tanio Smaczniezasadzie mieliśmy mango do dyspozycji...no i, po kilkunastu minutach w sklepie, podjęliśmy decyzję...miały być pierś z kurczaka, ale...w oczy wpadło nam mięso z udźca indyczego. I oto jest! :P Składniki 1 mango 1 łyżka rozmarynu 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka ksylitolu 500 g mięsa z udźca indyczego olej do smażenia ( 2 łyżki ) 2 łyżki soku(...)kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą (do wysokości owocu), dodajemy rozmaryn, posiekany imbir i ksylitol, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 5 min. Lekko studzimy. Gdy sos będzie się studził, mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Oprószamy solą i pieprzem, przekładamy na ręcznik papierowy, usuwamy nadmiar tłuszczu. Sos miksujemy na gładko, dodajemy 2 łyżki soku
R'n'G Kitchenłyżeczki soli i pieprzu folia aluminiowa Pierś dzielimy na połowę, każdą lekko rozbijamy. Miód, olej, zioła oraz sól i pieprz dokładnie ze sobą ucieramy i tak przygotowaną masą nacieramy kurczaka. Przyprawione mięso dobrze jest odstawić na jakiś czas do lodówki (u mnie trwało to calą noc, im dłużej w marynacie, tym smakuje lepiej ;) ). Po leżakowaniu, w rozbitą pierś wkładamy odpowiedni(...)czas ten może się wydłużyć lub skrócić, jednak ser powinien się lekko roztopić, a mięso przyrumienić. Ja podaję z frytkami oraz surówką z pomidorów i ogórków z koperkiem, w sosie winegret. Eksperyment niezwykle udany, polecam
Kuchenna KontrrewolucyaDziś jeszcze jedna propozycja na szybki obiad z wykorzystaniem sezonowych warzyw i makaronu. Tym razem postawiłam na paprykę i cukinię, za którą tęskniłam całą zimę. Teraz
Ratunku obiadhamburgerowej bułki ze sklepu – własnoręcznie przygotowane pieczywo z mąki razowej. Oczywiście, kiedy nie mamy czasu, możemy posłużyć się bułkami z piekarni, będzie równie pysznie. ok. 400 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 duża cebula, lub 2 mniejsze 200 g białej kapusty pęczek koperku 3-4 korniszony pomidor 2 ząbki czosnku jogurt naturalny – mały kubeczek sól, pieprz(...)cebulę (1 mała lub połowa dużej). Ogórki kroimy w półplasterki, koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Pomidor kroimy na plasterki. Mięso smażymy na 2 łyżkach oleju. Pod koniec dodajemy pokrojoną w piórka cebulę (1 mała, lub połowa dużej). Bułki kroimy na pół, dolną część
Smaki Na Talerzupomysły na podanie zarówno zwykłych ziemniaków jak i dobrze znanego mięsa. Wszystkie potrawy są świetnie podzielone. Pyszne przystawki Gwóźdź programu Dania wegetariańskie i wegańskie Zjawiskowe ziemniaki Wspaniałe warzywa Smakowite sosy i wszelkie dodatki Kreatywne resztki Doskonałe świąteczne desery Popołudniowa herbatka i łakocie Śliczne i smaczne prezenty Popisowe sałatki Dipy, zagryzki i przekąski Idealne drinki Poradnik pieczenia mięsa Jak widzicie mamy(...)prostu mega pyszny i jedwabisty pasztet z przysmażonych wątróbek, który zresztą pokazywałam Wam jakiś czas temu. W temacie gwóźdź programu mam do wyboru każdy rodzaj pieczonego mięsa, począwszy od kurczaka, skończywszy na jagnięcinie. Długo bym mogła opowiadać, ale propozycji jest tak dużo i są tak różnorodne, że można się się przykleić do książki na bardzo długo. Świetne propozycje przygotowania warzyw
Blondynka Gotujekucharza w XIX wieku. Jest to sałatka bardzo podobna do znanej zapewne wszystkim tradycyjnej sałatki warzywnej, jedyną różnicą jest dodanie mięsa. Przepis na sałatkę był ściśle strzeżony (szczególnie receptura sosu), wiadomo jednak, że w jej skład wchodziły pardwa, ozory cielęce, kawior, sałata, kapary, ogony raków i wędzona kaczka, skład ulegał najprawdopodobniej sezonowym zmianom. Jak widzicie była to bardzo wyrafinowana sałatka(...)zamiennikami. I tak pardwa została zastąpiona kiełbasą, kraby - jajkami na twardo, zielone ogórki - ogórkami kiszonymi, a oliwki i kapary - groszkiem. Uwielbiam sałatkę warzywną, a ta z dodatkiem mięsa z kurczaka jest również fantastyczna, bardzo mi zasmakowała i w przyszłości będę taką robić. Polecam! Składniki: Warzywa ugotowane w rosole: 4-5 marchewek 2 pietruszki 1/4 korzenia selera mięso
Codzienne GotowanieChciałam się z Wami podzielić przepisem na bardzo oryginalną sałatkę bo z chipsami. W znalezionym w sieci przepisie w skład sałatki wchodziła pierś z kurczaka ale ja zmodyfikowałam i dodałam pierś z indyka oraz dodałam moją ulubioną kukurydzę. Wypróbujcie przepis i napiszcie czy Wam smakowało. Sałatka warstwowa z indykiem i chipsami. Składniki: pierś z indyka, 3 duże marchewki, puszka kukurydzy(...)myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręczniczka, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do miękkości. Następnie posypujemy przyprawą gyros i dokładnie mieszamy. Marchewkę gotujemy do miękkości i kroimy w słupki. Sos : Do miseczki wlewamy 3 łyżki majonezu, pół jogurtu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę układamy warstwowo (od dołu): jajka, marchewka, pierś
paapilotkaa