wizyty w restauracji kręcił się po sali, więc udało nam się przez chwilę porozmawiać. Sketch serwuje kuchnię międzynarodową, w menu znajdziemy między innymi tatara, smażone krewetki, sałatę z kurczakiem, jagnięcinę czy steka. Jest to lokal z otwartą kuchnią, designerskimi fotelami, część foteli jest klasycznych i wyglądają jakby tu trafiły przed chwilą wprost ze sceny teatru. Bardzo mi się(...)wcześnie na obiad, więc zdecydowałyśmy się iść w kierunku różnych kanapek, które serwuje Sketch. Zamówiłyśmy kanapkę Cajun Spice Chicken z pieczonym batatem (24 zł), kanapkę Philly Cheese Steak z sosem BBQ (26 zł) i Sketch Burger z wołowiny Black Angus (29 zł). Kanapki były przeciętne, nic specjalnego ich nie wyróżniało, natomiast domowe frytki były pyszne. Na deser zamówiłyśmy kremowy sernik
Kulinarne przygody GatityGdyby ciasto było zbyt gęste dolać troszkę wody. Do ciasta dodałam kurkumę stąd też tak intensywny kolor naleśników. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki, u mnie wyszło 10 sztuk. Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju, odstawić do wystudzenia. Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować al'dente, wystudzić. Kulki małej mozzarelli osączyć z zalewy(...)góra i dół. Złożone naleśniki ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym, posypać startym serem i zapiekać do rozpuszczenia sera w piekarniku nagrzanym na 180 C , funkcja termoobieg. Podawać z sosem czosnkowym
Monia miesza i gotujesłońce a myślami przenoszę się w odległe miejsca na mapie. Dziś kolejna wariacja na temat tajskiego curry. Padło na green w wersji wegetariańskiej. Podobne curry, ale w wersji z kurczakiem zaserwowałam ostatnio na planie 10-go odcinka "Szalone Fabryki Polskiej muzyki", którym szaleć będą Ruda Red Lips i mój mąż :) A co pochwaliłam się. Była jeszcze zupa(...)garść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości. Bakłażana można zamoczyć w wodzie
Jemy Pijemymoim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam pieczone udo z indyka , smaczne i dietetyczne . SKŁADNIKI : ok. 1 kg udo z indyka, vegeta, przyprawa do pieczonego kurczaka Kotanyi , czosnek granulowany, słodka papryka w proszku, 1/2 kostki mięsnej Winiary, lub kostka rosołowa. 1 szklanka wody. opcjonalnie, jeśli ktoś lubi bardzo słone, to może trochę dodać soli, ale nie polecam(...)zimnego piekarnika. Piec w temp. 190-200 st C. przez 1 godzinę . Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec kolejną godzinę odkryte mięso, polewając je dość często powstałym sosem. 4. Po upieczeniu podawać gorące. Udko znakomicie smakuje też na zimno. 5. Powstały sos pieczeniowy możemy zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej i polać nim plastry mięsa. Tak przygotowane udo jest pyszne
Pysznosci Babci Basiczasu. Mięso nakłuć na namoczone w wodzie drewniane szpadki. Moczenie szpadek zapobiega ich paleniu się na grillu. Rozgrzać patelnię rusztową lub grilla i smażyć na średnim ogniu szaszłyczki z kurczaka z obu stron na złoto-brązowy kolor. Również kukurydzę nasmarowana olejem w całości ułożyć na ruszcie. Rdzeń kukurydzy jest zbyt twardy aby pokroić ją w porcję, więc po podpieczeniu okrawam(...)delikatne,że można jeść je na surowo i jedyne co robię to smaruje je masłem, którym poleję później kukurydzę. Ziemniaka w mundurku rozciąć i polać gęstym zimnym sosem jogurtowym lub śmietanowym o smaku czosnkowym lub chili. Można bez wyrzutów sięgnąć po jakiś biały gotowy sos z butli :) Okrojoną kukurydzę i liście kapusty chińskiej polać masłem i posypać solą i pieprzem
Sztuka gotowania w/g Samirysól Składniki ciasta 2 jajka 4 łyżki jogurtu 100 g margaryny 1 opakowanie proszku do pieczenia sól mąki ile zbierze(około 0,5 kg) Wykonanie Ugotować w osolonej wodzie kurczaka ,a następnie w tej samej wodzie ugotować umyty ryż .Przestudzony ryż, połączyć z kawałkami mięska i doprawić pieprzem i płatkami papryki. Wysmarować formę masłem ,lub margaryną i na dno wyłożyć(...)Piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° C około 30-35minut do złotego koloru. Po upieczeniu na formę położyć talerz i poprzez odwrócenie wyjąć potrawę z formy.ps.do tego miałam sos pomidorowy .Ciasto jest bardzo kruche i smaczne,polecam
w mojej kuchniopłukać i pokroić. Szalotki posiekać, suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałeczki. Na dużej patelni rozgrzać olej, krótką chwilę podsmażać szalotki i suszone pomidory, dodać kurczaka i zarumienić. Kurczaka odsunąć na bok patelni i dodać boczniaki. Smażyć aż odparują większość wody, a następnie wlać passatę pomidorową i zmniejszyć ogień. Doprawić ziołami prowansalskimi i gotować do czasu aż płyn się(...)sposobem podanym poniżej: Zwinięte krokiety panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku z łyżką mleka i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Do krokietów doskonale pasuje Kremowy sos curry . Smacznego
Piąty grzech głównynaczynia do zapiekania wlać trochę sosu pomidorowego, na nim ułożyć plasterki bakłażana, polać sosem, posypać tartym parmezanem, pokrojoną mozzarellą, oraz porwanymi liśćmi bazylii. Polać sosem, ułożyć bakłażana, sos, parmezan, mozzarellę i bazylię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. Na zaproszenie Lidl Polska , miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach z Pascalem Brodnickim. Pascal Brodnicki jest jedną(...)dziewczynek. Czym się różnią? śladem po odpadnięciu kwiatu. Bakłażany dziewczynki, podobno mają więcej goryczy :) Podczas spotkania przygotowaliśmy kilka dań: bakłażan alla Parmigianina – przepis powyżej, risotto z dyni po włosku, kurczak myśliwski z Toskanii, zapiekane owoce pod zabajone makowym. Pod koniec spotkania, zasiedliśmy wspólnie do stołu i mogliśmy się cieszyć razem przygotowanymi daniami. Zostały podane wina, które dobrał Michał Jancik – sommelier
królestwo garówAromatyczna sałatka o zdecydowanym ostrym chrzanowym smaku, przełamanym kwaśnym jabłkiem i kiszonym ogórkiem i złagodzonym kukurydzą. 1 pojedynczy filet z kurczaka (ok. 350 g ) 1 słoiczek marynowanej perłowej cebulki (ok. 150 g netto) 1 puszka kukurydzy 200- 250 g żółtego sera 1 jabłko (duże, kwaśne) 1 kiszony ogórek 5 jajek 4-6 łyżeczek chrzanu (ostrego, ze słoiczka) ½ pęczka natki pietruszki(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka również. Natkę pietruszki drobno posiekać. 3. Sos: majonez, jogurt i chrzan wymieszać w miseczce dodając pieprz i ewentualnie sól. Połączyć z resztą składników, wymieszać i schłodzić
Trzeci talerzpierś z kurczaka przyprawa do kurczaka 1 papryka 1 cebula 1 ogórek zielony 1 -2 ogórki konserwowe 1-2 pomidory mała kapusta pekińska majonez sól, pieprz Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, natrzeć przyprawą do gyrosa, a następnie usmażyć.Pesso zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut [lub zimną wodą i odstawić na 25 minut] aż napęcznieje.Kapustę poszatkować(...)makaron instant stanowi bowiem zamiennik kaszy, ryżu, czy też makaronu do gotowania. Doskonale nadaje się do przyrządzania śniadań (zupy mleczne), jak również daniach obiadowych- smakuje wyśmienicie w połączeniu z sosami czy mięsem. Stanowi również bazę do sporządzania różnego rodzaju sałatek
Moje domowe kucharzenieilością przypraw. dzięki temu, że marynowałam je całą noc w przyprawach, oleju i soku z cytryny są soczyste w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Składniki: 6 podudzi z kurczaka olej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, curry, świeżo zmielona kolendra, lubczyk - wedle uznania 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie talarki sok z połowy cytryny 1/3 szklanki(...)czosnku, polej wodą z dodatkiem cukru. Na wierzch ułóż łyżkę masła. Piekarnik rozgrzej do 190C, piecz na środkowej półce bez termoobiegu około godziny czasu. Od czasu do czasu polej sosem podudzia. Smacznego
Zasmakuj Kuchnilekki obiad. Sałatka jest szybkim daniem. Kiedy z nieba leje się żar wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Proponuję zrobić ją z tuńczykiem. Dla mięsożerców alternatywą jest grillowana pierś z kurczaka. Dobrze się sprawdzi jako syty lunch do pracy. Czas przygotowania produktów równy czasowi gotowania makaronu co jest niewątpliwą zaletą. Sałatka z makaronem i tuńczykiem Proporcje na dwie głodne osoby: - puszka(...)Koperek posiekać. Przygotować vinegret. Na 3 części oliwy/oleju wziąć 1 część soku z cytryny + odrobinę miodu + szczyptę soli = wymieszać na emulsję ( polecam mały słoiczek w roli shakera). Spróbować. To sos nadaje smak potrawie. Ma być kwaśno słodko słony. W razie potrzeby dosmaczyć. Na talerzu ułożyć sałatę, makaron, tuńczyka, pomidory, paprykę, koperek. Całość polewamy przygotowanym sosem. Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym
kawawszklancewpół dojrzałe kruche mango.Nie jest wtedy jeszcze bardzo słodkie lecz przyjemnie kwaskowe ale wciąż pachnie aromatem mango. Inspiracją dla tej zielonej quinoi była sałatka z quinoi "San Fran" pod kurczaka i grilowaną paprykę w wykon. ang. szefa kuchni -Jamesa Oliviera zwanego "Jamie Olivier". SKŁADNIKI na 2 porcje: sałatka: 150 g suchej quiunoi 1/2 świeżej papryczki chili 100 g młodego szpinaku(...)oliwa do smażenia sól do smaku Wykonanie: Ugotować quinoę Szpinak,dymkę,chili i kolendrę drobno pokroić i zblendować na papkę. Na końcu dorzucić miętę i zmiksować. Wymieszać zimny zielony sos z ugotowaną quinoą. Sałatkę skropić sokiem z 1 limonki i wymieszać. Skropić też 2 łyżkami oliwy i ponownie wymieszać. Awokado przekroić na pół,usynąć pestkę,wydrążyć miąższ z łupin łyżką
Sztuka gotowania w/g Samiryludzi uważany za niezbyt zdrowe mięso! Jest przeciwnie! Mimo, że jest ono mięsem wieprzowym charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, kcal a sporo białka! Więc jako alternatywę dla filetów z kurczaka proponuję: Składniki: -> 1 kotlet schabowy ( około 200g) -> 5-6 Śliwek [ użyłem takich z nalewki co mi zostało] -> 5-6 plasterków szynki -> niewielka ilość śliwowicy(...)miękkości. Oczywiście kotlety smażymy bez panierki :) ** dla niektórych "moc" śliwek może być zbyt mocna i tłamsić smak mięsa polecam użycie świeżych bądź wcześniejsze podduszenie śliwek [ otrzymamy dobrą bazę na sos] a śliwki stracą kilkanaście
Jedz zdrowo żyj zdrowo!jednej strony zdrowe, a z drugiej bardzo sycące. W roli głównej papier ryżowy do Decare . Składniki: 3 arkusze papieru ryżowego 1 sznycel z indyka lub niewielka pierś z kurczaka 1 marchewka 1 mała papryka 3 liści kapusty pekińskiej ketchup Sposób przygotowania: Sznycla lub pierś myjemy, oczyszczamy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę lub paski. Marchewkę obieramy, myjemy(...)papieru, nakładamy kapustę pekińską, warzywa i polewamy ketchupem. Zawijamy w jakikolwiek sposób. Następnie wrapy smażymy na lekko natłuszczonej patelni pod przykrywką, aż do zarumienienia. Wrapy podajemy z ulubionym sosem. Smacznego
Truskawkowa FiestaJakoś tak się przyzwyczailiśmy że rzodkiewka to do białego sera lub na kanapki. Ja już parę razy ,, odczarowywałam ją " wyprawiając w świat. Robiłam pikle z marynowanych rzodkiewek, smażyłam w sosie sojowym. Robię jarzynkę i chłodnik z liści rzodkiewki. Teraz przyszła pora na rzodkieweczkę w tajskim stylu. Czas: 10 minut Składniki: 1 pęczek rzodkiewki kilka gałązek dymki lub szczypioru sól(...)posiekanymi kilkoma listkami mięty. Polać dresingiem rzodkiewki. Wymieszać. Na suchej patelni uprażyć sezam. Posypać sałatkę uprażonym czarnym sezamem. Udekorować listkami mięty. Podawać na świeżo np. do grillowanego kurczaka. * jeśli nie mamy pasty z trawy cytrynowej można dodać szczyptę otartej skórki cytrynowej- ważne by dresing miał wyraźnie cytrynowy posmak
Buniabaje w kuchnidomu zajrzyjcie tutaj. Gdybyście mieli ochotę na inne śledzie to polecam wam śledzie korzenne i śledzie po kaszubsku . Z przyprawą curry możecie też zrobić pyszną potrawkę z piersi kurczaka . Dość gadania. Zabieramy się za pracę. Będzie wam smakować. Zobacz mój film z przygotowania śledzi Składniki – Śledzie w curry 6 filetów śledziowych 220 g jogurtu naturalnego 5 łyżek majonezu(...)kroimy nieduże kawałki. Zabieramy się za cebulę. Na szczęście używamy tylko jedną, więc nie powinniście płakać. Drobno ją posiekajcie i przerzucie do półmiska, w którym będziecie przygotowywać za chwile sos. Rodzynki zalejcie gorącą wodą i moczcie przez ok. 5 min. Następnie dodajcie je do cebuli. Do rodzynek i cebuli dodajcie jogurt, majonez, sok z cytryny i curry. Zacznijcie dokładnie całość
Kuchennyviral.plmały jogurt 2-3 ząbki czosnku odrobina majonezu sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka sok z cytryny 1 łyżeczka tymianku Wykonanie Najlepszy do sosów jest świeżo wyciśnięty czosnek. Do sosu możesz dodać koperek (świeży lub suszony) lub ulubione zioła ,u mnie tymianek. Wszystko razem zmiksować ,doprawić ,sola i pieprzem. Warzywa blanszowane Składniki 2 marchewki młode 1 pietruszka kilka różyczek kalafiora(...)najszybciej, aby się nie "dogotowywały"Nie mocz warzyw dłużej niż 2-3 minuty, aby nie straciły smaku. Przełóż warzywa na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby obeschły.. Pierś z kurczaka składniki 1 pierś olej kokosowy sól ,pieprz do smaku Wykonanie Wymyta i osuszona pierś ,pokroić na paseczki. W garnku rozgrzać olej kokosowy ,i na dobrze rozgrzany układać kawałki mięska
w mojej kuchnisieciowych marketów. Ponieważ moja Córcia makarony wszelakie uwielbia, jakiś czas temu po raz pierwszy kupiłyśmy taki, spróbowałyśmy i polecamy:) (Na blogu już makaron czekoladowy w sałatce i z kurczakiem .) Oczywiście danie z innym, tradycyjnym makaronem będzie smakować równie dobrze, choć nieco inaczej. składniki: 500 g makaronu pęczek szparagów 150 g szynki dojrzewającej 3 łyżki maśła 3/4 szkl gęstej śmietany(...)szkl wody. Masło i śmietanę włożyć do rondla, podgrzewać stopią się i połączą, dodać skórkę i sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Do sosu dodać makaron ze szparagami oraz ok 1/4 szkl wody, w której się gotował. Ponowie postawić na ogniu, podgrzewać delikatnie mieszając aż wszystko się połączy, pod koniec dodając poszarpaną na kawałki
6niebomożna w menu tawerny The Rusted Horn występującej w 3 części serii. Wyvern Wings, czyli skrzydła wywerny, wg menu kosztują 5 miedziaków i są tak naprawdę przyrządzone ze skrzydełek kurczaka. Przygotowując potrawę mieliśmy na względzie ognisty charakter bestii, dlatego skrzydełka też będą na ostro! Przepis doskonały na grillowe przyjęcie w gamingowym stylu! Zobacz, jak potrawa została zaprezentowana w grze DRUKUJ(...)Brak przykrycia, sól oraz proszek do pieczenia pozwolą na pozbycie się nadmiaru wody ze skrzydełek, które w efekcie będą super chrupiące po zgrillowaniu. 2. SOS (2 min) Do miski wrzucamy wszystkie składniki sosu (czosnek przeciskamy przez praskę). Jeśli nie macie tabasco, zastąpcie go dodatkową porcją sproszkowanego chili. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki. 3. GRILLOWANIE SKRZYDEŁEK
Nerds KitchenSkładniki: piersi z kurczaka 2 podwójne, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, rodzynki Kresto 100 gram, sok z cytryny 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki piersi zagotować, zebrać "szumy", dodać umytą włoszczyznę razem z liśćmi selera, marchewki(...)gotować z 3-5 minut na mniejszym ogniu, wlać przyprawę w płynie, sok z cytryny mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu do sosu włożyć poporcjowane piersi, można podać z marchewką rosołową, z ziemniakami, ryżem, makaronem - syte i lekkie piersi w sosie na obiad.......................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmnie, bo cały dzień bez Żony, która robi porządki przedświąteczne u dziadków. Spędziłem dzień z młodym, a teraz zabrałem się za obiad - udka będą! Czego użyłem? -udka z kurczaka, pozbawione nadmiaru skóry i tłuszczu -5 nieobranych ząbków czosnku -cebula w łupinie na pół przekrojona -tymianek -sól, pieprz -wino białe półwytrawne, lub wywar z warzyw -śmietanka 30% -gorgonzola -ziemniaki -masło -olej(...)wkładamy pod przykryciem na 25 minut do piekarnika w temperaturze 170 stopni termoobieg, lub 185 funkcja góra - dół. Po tym czasie wyciągamy udka i dajemy im odpocząć; przygotowujemy sos. Do bazy z pieczonego mięsa dodajemy śmietankę i kilka kleksów gorgonzoli. Łączymy mieszając na małym ogniu. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy na puree z łyżką masła, trzema łyżkami
BaRepas