sos do kurczaka - 9949 przepisów (strona:506/664)

Domowe kostki ziołowe – świeże zioła przez cały rok 218

znaczenia jest i to, że zioła można dowolnie wybierać i ze sobą mieszać, tworząc własne, autorskie kompozycje – jeśli wiecie, że w domu często przygotowujecie rybę czy kurczaka, wybierzcie odpowiednio do nich dobrane zioła, dodajcie jeszcze aromatyczną skórkę z cytryny albo wysuszoną ostrą papryczkę i zamroźcie wszystko razem – żeby gotować jeszcze szybciej, jeszcze wydajniej i jeszcze bardziej smacznie. Świeże zioła należy(...)jedzeniu. Wybrane zioła po osuszeniu bardzo drobno siekamy w blenderze. Ja swoje ziołowe kostki szykuję z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – używam ich głównie do dosmaczania zup, sosów czy do smażenia.   Jeśli macie ochotę zrobić ziołowe kostki np. mięty i szałwii z przeznaczeniem do herbaty – zróbcie je z dodatkiem wody zamiast oliwy. Do dużej ilości zblendowanych ziół

Karo in the Kitchen
szybkowar-gołąbki o smaku kurczaka po węgiersku... 217

główki sparzone liście, pościnać zgrubiały nerw z liści ryż ugotować w niesolonej wodzie, wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso z łopatki, jajka, kucharka, wsypać mieszankę przypraw do kurczaka po węgiersku /jest tam kilka rodzai papryk w tym ostre i słodkie, jest czosnek, cebula suszona/, wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę na każdy liść nakładać sporą porcję mięsa i zawijać(...)zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować z 30 minut, zostawić w szybkowarze najlepiej na całą noc, rano gołąbki można wyjąć bez "rozwalania się" w całości można je podać z sosem pomidorowym, lub innym, my lubimy je jeść takie do pieczywa na zimno..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szaszłyk w koszulce 340

małych cebulek 12 kostek boczku papryka przyprawa do kurczaka sól  pieprz jajko  bułka tarta Przygotowanie:  Filety myjemy i delikatnie rozklepujemy, jedną stronę nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.  Na długich wykałaczkach robimy szaszłyki: zaczynamy od połowy surowej cebulki, potem ugotowany brokuł, kawałek papryki, boczku i dowolna kombinacja tych składników ;) ważne by było kolorowo! i naszego(...)rozcięte na pół szaszłyki zapiekamy około 20 minut, przed samym podaniem. Ja zrobiłam je sobie dzień wcześniej, żebym zbyt dużo robić w niedzielę nie musiała ;) Można podawać z domowym sosem czosnkowym i frytkami. Pycha

Lawendowe Niebo
MAKARON CHOW MEIN ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 148

Pyszny Makaron Chow Mein ze szpinakiem i kurczakiem. Robi się szybko i smakuje rewelacyjnie. Polecam każdemu . Kto nie jadł jeszcze makaronu CHOW MEIN musi spróbować:) SKŁADNIKI: 🍜200 g Makaronu Chow Mein  🍜250 ml pomidorów w kawałkach z puszki 🍜500 m mięsa mielonego z indyka 🍜2 garście szpinaku 🍜Sól i pieprz do smaku 🍜2 łyżki natki pietruszki 🍜1 łyżka czosnku(...)indyka. Doprawiam solą i pieprzem do smaku oraz przyprawą curry. Smażę na rumiano. Dodaję szpinak. Całość mieszam i dodaję pomidory z puszki. Doprawiam siekaną pietruszką, oregano oraz czosnkiem. Do sosu dodaję makaron, mieszam. Posypuję wierzch serem tartym cheddar

Gotowanie Patki
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 198

godzin. Wytopiony smalec przykrył kurczaka, który powoli w nim się dusił. Przygotowany tak kurczak nie wysycha i pozostaje soczysty. Tym sposobem można przygotować też kaczkę, gęsi, oraz wieprzowinę. Kurczaka można jeść od razu po wyjęciu z tłuszczu lub tuż przed jedzeniem podpiec go w piekarniku, a wytopiony aromatyczny smalec przełożyć do słoika i wykorzystać jako smarowidło do kanapek. Mus jabłkowy(...)były idealne! Rolady wieprzowe, przygotowałam z wieprzowiny, a zrobiłam je we wstępnej fazie jak w zrazy wołowe zawijane. Po obsmażeniu mięsa i cebuli przełożyłam wszystko do wolnowara, dodałam jeszcze sos paprykowo-warzywny i dusiłam na funkcji „high” ok. 5 godzin. Po tym czasie duszona rolada była gotowa do jedzenia. Tak przygotowane mięso jest miękkie i delikatne! Zaletą gotowania w wolnowarze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Filet z indyka w sosie śmietanowym z pomidorkami koktajlowymi i makaronem 147

takim momencie idealne. Inspirację znalazłam na blogu kwestia smaku . Niestety nie miałam wszystkich składników, żeby zrobić je tak jak w oryginale, więc zrobiłam po swojemu. Szynkę parmeńską zastąpiłam boczkiem, kurczaka indykiem, a pesto z suszonych pomidorów po prostu suszonymi pomidorami. Danie wyszło super :)) Polecam :)))) Składniki na 3 porcje: filet z indyka (odcięłam na 3 porcje) boczek plastry pomidorki koktajlowe suszone(...)obie strony, aby równomiernie się nam obsmażyły. Wlewamy śmietankę,dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone suszone pomidory i gotujemy kilka minut do momentu, aż pomidorki zmiękną, a sos zrobi się bardziej gęsty. Podajemy z makaronem i świeżą bazylią

kruche babeczki
Kuchnia indyjska - Jagnięcina duszona z ziemniakami. 116

łyżeczki zmielonej kolendry 1 łyżeczka zmielonego kminku 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili 1/2 łyżeczki soli 2 pomidory, obrane i posiekane w kostkę 600 ml bulionu z kurczaka 2 duże ziemniaki, pokrojone na większe kawałki posiekana świeża kolendra do dekoracji Sposób wykonania :   J agnięcinę pokrój w kostkę ( około 2,5 cm ). Olej rozgrzej w rondlu(...)minut. Do gotującego się gulaszu dodaj ziemniaki, zamieszaj i gotuj około 30 minut, aż mięso i ziemniaki zmiękną , a większość soku zostanie wchłonięta. Powinniśmy uzyskać niewielką ilość gęstego sosu. Gotowe danie dekorujemy posiekaną zieloną kolendrą lub natką pietruszki. Podajemy gorące

Przepisy i porady kulinarne
Letnia sałatka ziemniaczana 156

klasycznych ziemniaków – do obiadu. Ta sałatka to coś, co robię na każdego grilla i zawsze znika. Bezmięsni jedzą ją równie chętnie i szybko jak mięsożercy do karkówki czy porcji kurczaka. Pasuje do ryby- jest odpowiednio kwaśna i zbalansowana. Ziemniaki sałatkowe- czyli typu A (o typach i rodzajach ziemniaków więcej przeczytacie TUTAJ ) obieram ze skórki i kroję na kawałki większe niż(...)plus.   Cebulę kroimy w półplasterki i sparzamy ją na sicie wrzątkiem. Taki manewr sprawi, że pokrojona cebula nie zgorzknieje w trakcie schładzania sałatki. Najważniejszym elementem tej sałatki jest sos. Mieszamy 7 łyżek stołowych dobrej, neutralnej oliwy z oliwek z czterema łyżkami winnego octu. Pieprzymy i solimy do smaku, a następnie w oliwie z octem należy dokładnie rozmieszać kopiastą łyżkę

Karo in the Kitchen
Kurczak panierowany w orzechach włoskich i sałata z ziołowo-czosnkowym vinegretem 149

sherry i odstawiamy na 20 minut.  Orzechy drobno siekamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do jajek z mąką orzechy i delikatnie mieszamy. Kurczaka obtaczamy w piance  i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażymy na złoty kolor, po jakieś 3 minuty z każdej strony i odkładamy na arkusz papieru, żeby odsączyć. Przed(...)sól - pieprz Przygotowanie vinegretu: W wysokim naczyniu umieszczamy składniki płynne. Czosnek wyciskamy przez praskę, a zioła szatkujemy. Dodajemy przyprawy. Całość miksujemy. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Warzywa polewamy sosem tuż przed podaniem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 186

średniej wielkości kostkę.  Ryż dokładnie wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, gdyż do miękkości dojdzie podczas duszenia z mięsem. Wieprzowinę, pierś z kurczaka i wystudzony ryż połączyć razem, dodając resztę składników. (Wodę dodajemy, aby mięso było bardziej soczyste.) Masę dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki, aby wszystko razem "przegryzło się". Kapustę obrać(...)środka i rolować. Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać  bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości. Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym. Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy Woll .  Z patelnią grillową zapoznawałam Was już przy okazji  przepisu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Quesadillas z kurczakiem i serem 2773

mnie pomidorowe z Lidla) Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki i mieszamy w misce z przyprawami i 2 łyżkami oleju, odstawiamy na 1-2 godziny. Kurczaka podsmażamy na patelni dodając pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę, po 5 minutach dodajemy koncentrat. Jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię grillową(...)wielkości placków. Czynności te powtarzamy przy robieniu kolejnych placków. Uwaga * oczywiście możemy zamiennie użyć zielonej lub żółtej papryki. Uwaga** koncentrat możemy zastąpić pomidorami pelati, ale wtedy musimy bardziej odparować sos

Kulinarne przygody Gatity
Pietruszkowe roladki 182

Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i

Kulinarne przemyslenia
Wegańskie meatballs - pulpety 168

obranych pieczarek, - 1 nieduża cebula, - 1 ząbek czosnku, - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, - 1 łyżeczka musztardy, - ew. 2 łyżki masła orzechowego (bez dodatków), - pół łyżeczki przyprawy do kurczaka, - pieprz, pieprz ziołowy, - olej do smażenia. Wykonanie: Pieczarki drobno pokroić, wrzucić na patelnię, przesmażyć, dodać pokrojoną cebulę smażyć, aż odparuje woda z pieczarek i zmniejsza one swoją objętość. Tofu położyć na desce(...)żeby pulpety były zanurzone do połowy w oleju, dlatego najłatwiej smażyć w małym garnku. Smażymy do czasu, aż będą złote, odkładamy do odsączenia.  Ja zjadłam je z sosem pomidorowym i gotowaną na parze kapustą pekińską. Oczywiście możecie je też upiec w piekarniku, dodając do masy odrobinę oleju :)   Smacznego

Co na wege obiad?
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 136

więc czas w tygodniu, po pracy, na pewno się znajdzie, żeby zjeść w miarę syty obiad. Składniki: 1 czerwona papryka 1 cebula 2 kotlety schabowe (może być pierś z kurczaka) 1 woreczek ryżu białego 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka mąki 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub wywaru mrożonego z rosołu - nasze domowe kostki rosołowe sól pieprz listek bazylii do dekoracji :) Wstawić(...)może troszkę więcej). Dodać 1/2 kostki bulionu, lub nasze domowe kostki rosołowe Dusić do miękkości wszystkich składników, szczególnie mięsa Gdy już wszystkie składniki będą gotowe, bierzemy się za przygotowanie sosu i jego zagęszczenie. Żeby śmietana z mąką się nie ścięła, musimy śmietanę zahartować. Najpierw w kubeczku dokładnie mieszamy ją z mąką, po czym dolewamy gorący wywar spod gulaszu i ponownie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania