pół opakowania świeżego szpinaku, 3 garści ugotowanego zielonego groszku, 1 spora cukinia, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki ricotty, 1 jajko, 3 łyżki śmietany 18%, oregano, sól, pieprz ew . łosoś, kurczak, indyk, dojrzewająca szynka, parmezan, mozzarella, chilli Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowane ciasto wykładamy papier do pieczenia(...)warzyw pociąć wzdłuż na wstążeczki. Do miseczki wbić jajko, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i oregano - całość należy dobrze wymieszać. Na spodzie tarty rozsmarowujemy trochę sosu śmietanowo-jajecznego, wykładamy część szpinaku i rozkładamy ricottę. Następnie układamy resztę szpinaku i część cukinii oraz groszku, wykładamy resztę sosu śmietanowego i układamy resztę warzyw. Główki szparagów możemy posmarować delikatnie
Plate of Joyżeliwnym, dzięki czemu kaczka mogła "dochodzić" dłużej w niższej temperaturze. Podaje przepis poniżej ;-) SKŁADNIKI: - 2 udka z kaczki - 4 małe kwaskowate jabłka - przyprawa do drobiu (ale nie do kurczaka!) - 4-6 ząbków czosnku - 1/2 cebuli czerwonej - odrobina majeranku -1/2 szklanki wody - troszkę oleju do natłuszczenia naczynia żeliwnego Kaczkę przygotowywałam na kuchni (indukcja) nie w piekarniku. Początkowo rozgrzewamy delikatnie(...)Cechą charakterystyczną świadczącą o tym, że kaczka jest już dobra, jest fakt, że skórka na nóżce skurczy się i odsłoni się kość (jak na zdjęciu poniżej). Kaczkę wykładamy polewamy sosem, wykładamy jabłka. Ja nie dodawałam już soli, bo moja przyprawa do kaczki jest dość słona i to wystarcza. Jeśli Twój sos nie jest słony to dodaj sól. Smak możesz
SMYKWKUCHNIprzepisów - bo dynia jest zdrowa i niskokaloryczna ( TUTAJ kilka słów o właściwościach dyni). Tym razem świetny makaron razowy w towarzystwie dyni, papryki i cebuli, no i mięsa. Kurczaka możemy zastąpić indykiem - wtedy danie będzie delikatniejsze i ciut mniej kaloryczne :) SKŁADNIKI (1 porcja - 512 kcal) 80 g makaronu razowego - u mnie penne 100 g fileta z piersi kurczaka/indyka(...)łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i szczyptą imbiru. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy, aż warzywa zmiękną (niecałe 10 minut). Na końcu doprawiamy koncentratem pomidorowym. W razie gdyby sos okazał się za gęsty - dolewamy odrobinę wody do otrzymania pożądanej konsystencji. Odcedzony makaron podajemy z warzywami - przyozdabiamy świeżą bazylią :) Smacznego! 1 porcja - 512 kcal - białko - 35,9 g - tłuszcze
Moje Kuchenne Rewelacjeudka/ćwiartki kurczaka 300g. mrożonego szpinaku w liściach 2 średnie cebule 1-2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 2 łyżki oliwy z oliwek bazylia, oregano, rozmaryn, sól, pieprz, suszone płatki czili bawełniany sznurek Z udek zdjąć skórę, a mięso oddzielić od kości uważając aby go nie podziurawić. Oprószyć mięso rozmarynem, oregano, solą i pieprzem, skropić oliwą i odstawić(...)poddusić ją na kilku kroplach oliwy, wlać pomidory i ok. puszki wody, zagotować, doprawić do smaku dodając szczyptę bazylii, soli i odrobinkę czili w płatkach. Delikatnie włożyć do sosu roladki i na małym ogniu gotować ok. 35 minut
Lubię to gotujębardzo się staram, może kiedyś mi się uda :) Raz dwa do rzeczy, bo przede mną dzień pełen wrażeń i nie mam zbyt wiele czasu do stracenia. skrzydełka kurczaka kostka masła 10 ząbków czosnku 2 łyżki oleju pęczek natki pietruszki sól, pieprz Grzegorz radzi, żeby skrzydełka zalać zimną wodą i zostawić na kilka godzin. Nie wiem jaki w tym sens(...)masła i całej reszty dodajemy trochę oleju (dzięki temu masło się nie przypali) i dorzucamy skrzydełka. I smażymy na złocisto i chrupiąco. Wykładamy na talerz i całość zalewamy sosem maślanym. Dobrze jest zaopatrzyć się w świeżą bagietkę, przyda się do maczania w maśle :) Smak jest genialny! Jak widać na zdjęciach czosnek mi się kompletnie zjarał (pewnie za grubo pokroiłem
Marder&Marder ManufacturePyszne chrupiące danie, niewymagające wielkich umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA: • 125 ml płynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej • 4 łyżki białego octu winnego • 2 łyżki oleju słonecznikowego • sól(...)piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki.Można danie zrobić na patelni. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną
Kuchnia Beatycodzienny obiad. Idealnie nadaje się do serwowania z ryżem a leśne grzyby nadają temu daniu niepowtarzalnego aromatu. Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składnik - 3 filety z piersi kurczaka - 2 marchewki - ½ średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka papryka - olej Wykonanie Filety umyć, osuszyć i pokroić(...)szklanką wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz zahartowaną śmietaną ( śmietana wymieszana z kilkoma łyżkami sosu ). Całość wymieszać i gotować tak długo aż sos zredukuje się do odpowiedniej gęstości. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane
Świat Smakuznalazło się kilka gatunków mięsa, w tym byłą domowa szynka gotowana, ale nie mogło zabraknąć pieczonego mięsa, tym razem była to łopatka pieczona z oregano i rolada z piersi kurczaka faszerowana serem rokpol, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Takie domowe wyroby chyba każdy woli. Tak upieczone, aromatyczne, do tego soczyste mięso jest u nas często, nie tylko od święta(...)przed pieczeniem, wykorzystałam mieszankę przypraw z których przygotowywałam schab dojrzewający (1 łyżkę oregano, po 1 łyżeczce wędzonej papryki, ostrej papryki, czosnku granulowanego, pieprzu młotkowanego z kolendrą, oraz po łyżce sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego i oleju). Przygotowanie : Umyte i osuszone mięso łopatki trochę obrobiłam nożem wyrównują boki, łopatka ma to do siebie, że nie ma zwartej formy jak schab
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubię słuchać opowieści moich koleżanek na temat potraw, jakie przygotowują dla swoich bliskich. Zwłaszcza z okazji dużych spotkań towarzyskich. Chcąc się pokazać z jak najlepszej strony
zadanie-gotowaniemoich ulubionych przepisów. Dzisiaj piersi z indyka w kokosowym curry. Połączenie mleka kokosowego, curry, bazylii oraz chilli jest niewiarygodnie trafione. Uwielbiam ten słodko-ostry smak. Indyka spokojnie możecie zastąpić kurczakiem. I nie żałujcie soli, długo gotowane potrawy mają tą tendencję, że wychodzą zdecydowanie mniej słone niż przygotowywane tradycyjną metodą. Składniki: 1kg piersi z indyka (dostosuj do wielkości swojego wolnowaru) papryka(...)kokosowe i dodajemy bazylię, chilli, cebulę, por oraz resztę przypraw oraz naszego indyka. Gotujemy na low około 6-8 godzin, albo na high 4-6 godzin. Pod koniec zagęszczamy sos 1-2 łyżkami mąki z tapioki. Serwujemy ciepłe posypane świeżą bazylią, najlepiej smakuje z ryżem lub chlebkiem naan. Artykuł Indyk w kokosowym curry (wolnowar) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifekurczaka pewnie każdy zna ;) Ja dziś proponuję nietypową roladę, która smakuje wyśmienicie. Nie należy do kategorii dietetyczne, ale jakże kusząco się prezentuje ;) Zapraszam! Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem Składniki: -30 dag sera żółtego -4 jajka -3 pojedyncze filety -40 dag pieczarek -3 łyżki majonezu -2 łyżki oliwy -sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: 1. Ser żółty zetrzeć na tarce(...)naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 170'C. 5. Posypujemy odrobiną sera na ostatnie 5 minut i zapiekamy, aż ser zrobi się rumiany. Świetnie smakuje z wszelkiego rodzaju sosami np czosnkowym. Smacznego
Tagebuch po polskuSałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z paprykowym kurczakiem i kuskusem Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli(...)cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki
Moja smaczna kuchniajest uzależniona od ilości jajek. Na jedno jajko potrzeba około 1,5 łyżki płynu. Galaretka w jajkach Składniki: jajka szynka konserwowa kawałek marchewki z rosołu świeży koperek rosół z kurczaka żelatyna w ilości 2 łyżeczki na 1 szklankę płynu kiełki do przybrania – u mnie brokuła jogurt bałkański chrzan tarty ze słoiczka sól pieprz Galaretka w jajkach Wykonanie: Jajka ugotowałam(...)odstawiłam w chłodne miejsce do stężenia. Żółtka roztarłam z jogurtem i chrzanem w proporcji: na jedno żółtko jedna łyżka jogurtu i jedna łyżeczka chrzanu (oczywiście jeśli ktoś lubi, można sos zrobić ostrzejszy). Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Faszerowane jajka podałam przykryte ściętym wcześniej wierzchołkiem z sosem z żółtek, przybrane kiełkami
Kuchenne zapiski EdytyKiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco
Kuchnia Pełna Pasjitwego też zastąpiłam ryż kuskusem bo gotowanie 2 łyżek ryżu przekracza moje granice cierpliwości). Czas: 1 godzina Składniki: 1 mała cukinia 3 łyżki mielonego mięsa z indyka lub kurczaka 3 łyżki suchego kuskusu 1 mała cebula sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku Jarzynka lub podobna przyprawa ok. 1/2 łyżeczki 2 szklanki wody(...)farszem. Ustawić w średnim garnku obok siebie . Obsypać wydrążonym miąższem cukinii zmieszanym z pozostałą połówką cebuli. Zalać wodą. Posypać Jarzynką. Dusić ok. 30 minut. Wyjąć ostrożnie ,,kubeczki" cukinii. Sos zmiksować. Dodać do niego koncentrat i łyżkę oleju. Doprawić solą, cukrem, maggi. Zagotować. Podawać cukinię w sosie. Można dodatkowo podać ziemniaki z wody ale jak dla mnie jest to zbyteczne
Buniabaje w kuchni