Doskonałe na letni obiad 1 średnia cukinia 200g filetu z kurczaka 1 mała cebula ząbek czosnku 100g żółtego sera 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz chili w proszku olej do smażenia Cukinię myjemy,ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Do cukinii ścieramy cebulę,solimy i odstawiamy na 10 minut(...)rozgrzewamy olej,łyżką nakładamy małe porcje ciasta i smażymy na złoty kolor. Usmażone placuszki układamy na papierze by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło. Wybornie smakują polane sosem czosnkowym. Polecam również placuszki z cukinii w tej wersji: http://elka72.bloog.pl/id,342246693,title,Placuszki-z-cukinii,index.html
Kolorowa kuchnia Elkidomu były kłótnie kto zjada żołądek od kury z rosołu. Więc gulasz z żołądków taka mała wielka uczta tylko dla mnie. składniki: 600 g żołądków, u mnie z kurczaka 1 duża cebula 3/4 l wody 2 marchewki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz ostra papryka garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej Żołądki dokładnie oczyścić(...)żołądków i dusić jeszcze ok 30minut az marchewka i żołądki będą mieciutkie. Gdyby płyn podczas duszenia za bardzo odparował należy dolać wody. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba i dodac posiekana natkę pietruszki. Gotowy gulasz podałam z kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym
Monia miesza i gotujebardziej takim jakie serwują w Stanach Zjednoczonych. Składniki: 100g ryżu pełnoziarnistego, 120g czerwonej fasoli z puszki, 80g kukurydzy konserwowej, 55g suszonych pomidorów, 75g wędliny drobiowej lub piersi kurczaka gotowanej lub podsmażonej, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 6 placków tortilli ( ja miałam pomidorowych, ale to jest obojętne, według własnego uznania), pieprz, dwie garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie(...)serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać 10-15min. Uwaga!!! Jeżeli uważasz, że farsz jest za suchy i nie będziesz potrawy podawać z sosem, proponuję dać do farszu sosu salsa. Najlepiej smakuje z sosami. Ja polecam sos majonezowo czosnkowy. Smacznego
W kuchni u Monikipysznego kurczaka. ;) "Tam, bracie, zamawiasz nie z karty, ale z głowy: Kaczka faszerowana gęsią, gęś faszerowana kaczką. Kartofle nadziewane szpinakiem, szczupak w rosole..." 1 kura (lub po prostu spory kurczak ;) ) po 4 łyżki musztardy miodowej i miodu pszczelego po 3 łyżki oleju i przyprawy maggi 2 łyżki masła prawdziwego 2 kubki wody 3 ząbki czosnku Na kartoflane kulki: 75 deka(...)brytfanny, zalać kubkami wody, czosnek układać na mięsie pokrajany w platerki. Piec w temperaturze 180 stopni w czasie dwóch godzin. Co dwa kwadranse oblewać po wierzchu kurę powstałym sosem i smarować masłem prawdziwym. Tymczasem kartofle ugotować do miękkości w słonej wodzie, odcedzić i zemleć. Dodać żółtka, gałkę i łyżkę masła, a wszystko utrzeć. Wodę zagotować z resztą masła, sypać mąki
Kuchenna Kontrrewolucyaszpinaku (lub kilka kostek mrożonego) 2 ząbki czosnku (u mnie czosnek suszony w płatkach) mozarella kilka gotowanych marchewek 1,5 szklanki rosołu sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na połowę lub na 3 części - jeśli mamy dużą pierś. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić, obsypać pieprzem z każdej strony i odstawić do lodówki(...)kłaść roladki i smażyć na złoto z każdej strony. Następnie wlać na patelnię rosół lub wodę i dusić roladki przez ok. 10 minut. Wyjąć roladki z patelni i zagęścić sos mąką. Podawać np. z kaszą jęczmienną, gryczaną, ziemniaczkami lub ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszpinak smażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą oraz pieprzem z dodatkiem kurczaka, ser parmezan starty na wierzchu W kolejnej sakiewce kryją się: czerwona papryka pokrojona w kosteczkę, pomidor, kurczak oraz kukurydza z puszki, na wierzchu żółty ser Trzecie wnętrze kryje w sobie kabanosy podzielone na centymetrowe kawałki, papryka, pomidor, kukurydza oraz kawałek żółtego sera Z obiadu pozostał mi bigos(...)około centymetra wystawały ponad formę, gdyż nadmiarem ciasta będziemy przykrywać farsz. I to wszystko. Można posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, ale ja tego nie robię. Sakiewki można podawać z sosem, na przykład czosnkowym czy choćby z ketchupem. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno
upichcicdomowymi dipami, np. czosnkowym, pomidorowym ostrym bądź pesto. Wersja mięsna, inna? - dodajcie do nich dowolną kiełbasę, parówki lub wędlinę, groszek, kukurydzę, soczewicę, fasolę. Nawet kawałki kurczaka lub ryby. Tarty twardy ser i bazylię, powstaną placki serowe. Na pewno każda wersja będzie nie tylko inna, ale i bardzo apetyczna!:) Składniki: 280 g mąki 8 pieczarek 4 suszone pomidory(...)mieszam dobrze, przyprawiam, odstawiam na kilka minut, by ciasto odpoczęło, smażę na gorącym oleju z obu stron, odsączam nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z dipami, ciepłymi lub zimnymi sosami. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipopisu, z czym go podacie …ja jadłam z bułeczką J tak lubię, ale doskonały jest do ziemniaków czy kaszy. Składniki: Na dwie porcje: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości ½ papryki czerwonej ½ papryki białej lub zielonej 1 cebula 1 czubata łyżka masła klarowanego ¾ szklanki domowego bulionu lub rosołu 100 ml białego wytrawnego wina 50 g serka kremowego(...)minut, podlać winem oraz bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości około 25-30 minut, dodać topiony serek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia. Posypać grubo posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Smacznego
Wanilia i Kardamonkurczakiem. Wyszło chyba całkiem dobrze, mi smakowała. Zamiast kapusty pekińskiej użyłam makaronu kokardki i kolorowych muszelek. Użyłam: 3 garści suchego makaronu ( kokardki, muszelki, świderki) ok. 40 dkg fileta z kurczaka pokrojone w drobną kostkę 2 cebule pokrojone w "piórka" 5 ogórków konserwowych mała cukinia 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego trochę ketchupu(...)szatkownicy. Smażyć na reszcie oleju aż zmięknie (3-4 min). Doprawić solą i pieprzem do smaku .Ostudzić. Majonez wymieszać z jogurtem. Ułożenie: Makaron mięso cebula połowa sosu majonezowo-jogurtowego kilka kleksów ketchupu cukinia reszta sosu majonezowo-jogurtowego starte ogórki posypać posiekaną natką pietruszki Smacznego
Maślane ciasteczkospecjalność regionu Walencji, w którym gościliśmy. Żeby jednak było ciekawiej to w wersji z homarem. Czekając na ucztę zajadaliśmy się podanymi jako starter ciepłymi bułeczkami z 3-ma rodzajami sosów - najsmaczniejszy był czosnkowy i pomidorowy ( inny niż u nas, bo ze świeżych pomidorów ) Uważajcie! To pułapka! Są tak pyszne, że możecie najeść się już przed obiadem. Zwłaszcza(...)sposobu na tą jego puszystość i świeżość. Paella to tradycyjne danie z ryżu przygotowywane na specjalnych patelniach i podawane z najrozmaitszymi składnikami. Klasyka to paella z mięsem królika i kurczaka, ale oczywiście królują tu dodatki takie jak owoce morza i ryby. Na naszej puszył się okazały homar, którego pokazujemy na zdjęciu ( tu już rozkrojony ). Mięso z odwłoka wydobył nam kelner
Smaki Ewyklasówce. Póki je masz napiszesz na piątkę ale gdy ich nie ma ledwo dwója będzie. Oczywiście nie mówię o ciastach, tylko np. o przepisach znanych celebrytów na "makaron z sosem pana X'. Fakt faktem z przepisów można wyłapywać połączenia smakowe i użyć ich jako inspirację do własnego dania. Często też w gotowych produktach są zawarte połączenia smakowe - poczytajcie czasem skład(...)zachęcić i uruchomić odrobinę kreatywności garść ciekawych połączeń smakowych: KACZKA+IMBIR+MIĘTA+CZOSNEK ORZECHY PECAN+KREMÓWKA+CYNAMON ANYŻ+CZEKOLADA+SKÓRKA POMARAŃCZOWA IMBIR+SER FETA OGÓREK ZIELONY+RABARBAR+POMARAŃCZ KURCZAK+ESTRAGON+CEBULA BURAK+KOKOS+CURRY+MUSZTARDA+CHILLI+ZIEMNIAK WANILIA+LIMONKA+CYNAMON JAJKO+CYTRYNA+KOPEREK CYNAMON+TYMIANEK+KURCZAK W CIEŚCIE OGÓREK+RÓŻA POMIDOR+TRUSKAWKA+AWOKADO+MOZZARELLA KUMIN+MIĘTA WIEPRZOWINA+CZOSNEK+CYNAMON+ANYŻ
Kuchnia PROzdrowotnapyszna zapiekanka,prosta do zrobienia.... Jeśli jesteście fanami sałatki gyros to pokochacie również tą zapiekankę-polecam Składniki: 2 filety z kurczaka 2 woreczki ryżu, 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 5-6 ogórków korniszonów 1 cebula 4 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu 35 dag sera żółtego(startego) opakowanie przyprawy gyros-kebab 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Filety kroimy(...)połowę wylewamy na wierzch ryżu z mięsem, posypujemy połowa startego sera. Kroimy paprykę i ogórki w grubszą kostkę,mieszamy z odsączoną kukurydzą, wykładamy na naszą zapiekankę,na to reszta sosu majonezowo-ketchupowego i pozostały ser. pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 min (żeby ser porządnie się roztopił) Smacznego
Swojskie jedzonkoszalotką. Zajadam się i biegnę do parku, bo we Wrocławiu czuć już wiosnę! Składniki na 4 porcje: 2 łyżki zmielonej kurkumy 1 łyżka oliwy 4 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g posiekanej szalotki 200 g jabłek, obranych i posiekanych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego Wykonanie: Wymieszaj kurkumę z oliwą(...)grillową. Obsmaż 5-6 minut piersi z każdej strony i przełóż na talerz. Każdą z piersi polej przygotowanym confit ze karmelizowanych jabłek i szalotki. Podawaj z sałatką z sosem vinegret. Smacznego
Bike By LifeSkładniki: kura lub kurczak 1/2 dużej sztuki, woda 5 litrów, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, czarny pieprz mielony - do smaku, makaron nitki - ile potrzeba połowę dużej kury rosołowej opłukać i zalać wodą, po zagotowaniu zmniejszyć ogień, łyżką cedzakową zebrać szumy(...)makaronem nitki i przed jedzeniem popieprzyć rosół...........SMACZNEGO!!! kura rosołowa jest dość twardym mięsem, więc warto ją zmielić czy rozdrobnić w rozdrabniaczu z włoszczyzną i zrobić gotowane pulpety w sosie koperkowym lub użyć do jakiegoś nadzienia jako farsz kurkuma Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach przyprawy: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana
W Mojej Kuchni Lubię