paski 1 szklanka suszonych pomidorów 1,5 szklanki białego półsłodkiego wina 1/3 szklanki pokrojonych zielonych oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżeczka lejącego miodu sól pieprz Piersi z kurczaka umyć i oczyścić z ewentualnych błonek Na patelnię wlewamy 2 łyżki zalewy olejowej z pomidorów i rozgrzewamy. Gdy oliwa się zagrzeje - wrzucamy piersi i smażymy na małym ogniu(...)składniki: wino, suszone pomidory, miód, zielone oliwki sok, z cytryny - doprawiamy Przykrywamy i dusimy 15 minut Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 5 minut do zredukowania sosu Można podać z ryżem Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniaszpinakiem. Składniki Ilość porcji: 2 150 g makaronu spaghetti 60 g szpinaku 40 g parmezanu 70 g serka śmietankowego 150 g pieczarek 20 g masła 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Zobacz film: Przygotowanie Ugotuj makaron, posiekaj czosnek, oczyść i pokrój pieczarki. Na dużej patelni roztop masło, dodaj pokrojone pieczarki, dopraw(...)czasu, dopóki nie będą miały złotego koloru. Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu. Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj szpinak i gotuj mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec dodaj makaron i gotuj jeszcze przez
ale Pyszniewywar na skrawkach mięsa, kościach i jarzynach, który można przygotować z tanich (co nie znaczy, że gorszej jakości) składników. Później zwykle używa się go jako bazę do zup i sosów. Często przelewamy go do mniejszych pojemniczków i mrozimy, by mieć zapas na później. Rosół natomiast ... o rosole można by napisać poemat ... To wspomnienie babcinej kuchni, niedzielnych rodzinnych obiadów, ciepło rodzinnego(...)bulionem), potrzebny nam będzie duży (6 litrowy) garnek i najlepsze składniki. Poniżej znajduje się kilka wskazówek. Tak rosół gotuję ja, tak mnie nauczyła Mama. - Rosół gotujemy na kurze (lub kurczaku) wiejskiej, naturalnie karmionej. Nie używajmy samych piersi drobiowych. Jeśli chcemy mieć zdrowy, esencjonalny rosół, musi on zawierać mięso z kością. - Rosół gotujemy długo – nawet trzy godziny. Nie jest to tania
Posadzone i zjedzonegrillowanego z racji beztłuszczowej obróbki termicznej. Dzięki nowoczesnym urządzeniom można go przygotować także na grillu elektrycznym poza tradycyjnym „sezonem grillowym”. Oto przykładowy przepis: Składniki: około 500 g filetu z kurczaka (najlepiej zagrodowego), 200 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki soku z cytryny(...)wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia, po wyjęciu z marynaty, układamy na grillu i pieczemy, aż będzie rumiane. Można podawać z sałatą polaną jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem
Tradycyjna KuchniaSkładniki : pierś z kurczaka, u mnie pojedyncza 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 marchewki kawałek selera łyżka bazylii tłuszcz do smażenia szklanka wody lub rosołu sól, pieprz, cukier Przygotowanie ; Mięso umyć, pokroić w paski Warzywa obrać i pokroić ( oprócz cebuli i czosnku), ( zmiksowałam na drobno) Pokrojoną cebulę i czosnek przesmażyć, dodać pokrojone(...)warzywa, gotować do miękkości na rosole lub wodzie Dodać koncentrat, ewentualnie soku pomidorowego, sól, cukier do smaku i bazylię, gotować chwile- mieszając Mięso przesmażyć krótko na patelni, dodać do sosu i chwilę razem gotować, do zupełnej miękkości mięsa Podawać z ryżem lub kopytkami i ulubioną surówką. Inspiracja "Mięsa na domowe obiady
Proste PotrawyDanie z kuchni węgierskie, najczęściej podawane z ryżem lub kładzionymi kluskami. Składniki 4 filety z kurczaka 1 cebula 2 łyżki czerwonej papryki w proszku wędzonej pół szklanki bulionu z kury białe wytrawne wino 1/4 szklanki śmietanki 30 % oliwa z oliwek Przygotowanie Cebulę po obraniu posiekałem a następnie zeszkliłem na dużej patelni na małym ogniu. Dodałem paprykę, dusiłem 3 minuty(...)filety po 2-3 minuty z każdej strony. Smażyłem je partiami i odkładałem na talerz. Na patelnię wlałem kieliszek wina i rosół. Gotowałem 2-3 minuty zeskrobując cebulę i sos z patelni. Dodałem śmietankę i gotowałem 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstniał. Włożyłem filety i podgrzałem
R'n'G Kitchenpaski 1 szklanka suszonych pomidorów 1,5 szklanki białego półsłodkiego wina 1/3 szklanki pokrojonych zielonych oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżeczka lejącego miodu sól pieprz Piersi z kurczaka umyć i oczyścić z ewentualnych błonek Na patelnię wlewamy 2 łyżki zalewy olejowej z pomidorów i rozgrzewamy. Gdy oliwa się zagrzeje - wrzucamy piersi i smażymy na małym ogniu(...)składniki: wino, suszone pomidory, miód, zielone oliwki sok, z cytryny - doprawiamy Przykrywamy i dusimy 15 minut Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 5 minut do zredukowania sosu Można podać z ryżem Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWitajcie po małej przerwie. Zmieniłam pracę, więcej godzin i dzień leci jak szalony, że nie mam czasu siąść, wyciągnąć nóg i spojrzeć w komputer😑 Zaległości nadrabiam
Zdrowie i pysznie na talerzuObiad musi być nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Coraz więcej osób – ku mojej radości – zwraca uwagę na to co je. Przygotowywane posiłki nie muszą być
MarcinChefSkładniki (na 4 porcje): podwójna pierś kurczaka ok. 12 upieczonych i obranych kasztanów jadalnych ( tutaj o tym, jak piec kasztany ) zioła prowansalskie sól pieprz olej do smażenia Piersi kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić. Każdą pierś przekroić w poprzek na dwie części. Każdą część roztłuc młotkiem na zgrabny najlepiej prostokątny kawałek. Posypać z jednej strony solą, pieprzem(...)roladki. Można zabezpieczyć je wykałaczkami, by roladki nie rozwijały się podczas smażenia. Roladki oprószyć z zewnątrz solą i pieprzem. Smażyć z różnych stron na rozgrzanym oleju. Roladki podawać polane sosem ze smażenia np. na surówce z jabłka i selera naciowego . W mijającym tygodniu w mediach głośno było o śmierci Carrie Fisher, a dzień później jej matki Debbie Reynolds, znanej m.in
Weekendy w domu i ogrodzieochotę na coś lekkiego. Wtedy przygotowuję surówkę z pora . Tym razem jednak postawiłam na kapustę pekińską. Można z niej zrobić naprawdę kulinarne cuda. Używam jej do potrawki z kurczaka , nie raz wykorzystałam też kapustę pekińską do zupy . Surówkę z kapusty pekińskiej polecam każdemu, kto lubi połączenia warzyw i owców. Wyszło pysznie, lekko i przede wszystkim słodko. Składniki: 1/2 kapusty(...)wrzątkiem. Kapustę drobno siekamy. Ananasa kroimy w kostkę. Jogurt łączymy z sokiem z ananasa, curry. Solimy i pieprzymy do smaku. Kapustę łączymy z ananasem, odsączonymi na sitku rodzynkami. Polewamy sosem. Mieszamy. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 0,30 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarywariantów, ale zawsze odnajdujemy w niej podstawowe nuty - słodki, kwaśny i ostry. Dowolność mamy przy wyborze warzyw oraz mięsa, choć tu nie tak do końca, gdyż wybieramy między kurczakiem a krewetkami. Z warzywami możemy bardziej poszaleć. Do zupy pasują: marchew, pieczarki, papryka, kukurydza, kapusta pekińska, fasola szparagowa. Ale, ale...nie wrzucajmy do gara wszystkiego. Do mojej zupy dodałam kapustę(...)curry 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu ( warzywny lub drobiowy ) 200 g kukurydzy z puszki biała część kapusty pekińskiej małej 150 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej Poltino ) łyżeczka sosu sojowego łyżeczka sosu rybnego łyżeczka cukru trzcinowego limonka oliwa do smażenia Wykonanie: Krewetki rozmrozić, odsączyć na sicie. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na rozgrzany tłuszcz wrzucić krewetki
kolorowotorcikowowędzoną śliwką Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Ryba po grecku w wersji odchudzonej Karp smażony z sosem szarym Śledzie marynowane w oleju lnianym Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa(...)oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Dietetyczny pasztet z kurczaka Pasztet rybny Sałatka lwowska Sałatka z ananasem Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka krabowa z kawiorem Łosoś w galarecie
Codziennik Kuchennyzmielony pieprz 1 pomidor 2 jajka ugotowane na twardo mała surowa marchewka zielony ogórek pół puszki kukurydzy 200 g jogurtu greckiego zielony koperek 2 ząbki czosnku czerwona cebula Wykonanie : Kurczaka marynujemy w ulubionych przyprawach co najmniej na 2-3 godziny przed przygotowaniem (najlepiej zostawiamy go w marynacie na cała noc). Grillujemy go na patelni i studzimy. Kroimy na paski. Ugotowane(...)jajka oraz przepołowione pomidorki. Posypujemy piórkami startej marchewki, startym parmezanem, kukurydzą i cebulą pokrojoną w piórka. Z jogurtu, drobno pokrojonego ogórka zielonego, zmiażdżonego czosnku, soli, pieprzu i koperku przygotowujemy sos. Polewamy nim sałatkę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujmy paskami zielonego ogórka
Pysznosci Babci Basiwiele osób go nie lubi. Warto jednak wspomnieć,że kacze mięso to dobre źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Zawiera jednak więcej tłuszczu niż mięso kurczaka i jest bardziej kaloryczne (100 g kaczego mięsa to 240 kcal). Warto pamiętać, że kaczkę najlepiej opiekać w tłuszczu, który wytopi się podczas obróbki termicznej. Kaczka na puree z groszku(...)podkręcił smak. Całość dopełnia puree z zielonego groszku. Gałka muszkatołowa łamie mdły smak, jednak należy z nią uważać, ponieważ zbyt duża ilość nie każdemu przypada do gustu. Słodko winny sos z mięsem i delikatne puree komponują danie, które nie tylko dobrze wygląda, ale znakomicie smakuje. Kaczka wymaga cierpliwości i większej ilości czasu. Czas duszenia wynosi nawet 2 godziny. Należy jednak
Ciasna Kuchnia