pieczemy w 180 stopniach aż do zrumienienia i miękkości około 30- 40 minut). Gdy już ziemniaki są prawie gotowe przystępujemy do panierowania piersi, mieszamy wszystkie sypkie składniki i obtaczamy kurczaka wcześniej zamoczonego w maślance tak aby dobrze pokryło pierś. Można ten zabieg powtórzyć 2 x jeżeli ktoś lubi grubą panierkę. Rozgrzewamy olej w rondelku ( do około 3 cm wysokości garnka(...)celu osuszenia z nadmiaru tłuszczu. Aby być pewnym ,że stripsy są wypieczone w środku możemy je wsadzić do piekarnika obok ziemniaczków na 3 minutki. Z pieczonego czosnku możemy zrobić sos czosnkowy w następujący sposób: Do miseczki wyciskamy czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy jogurt naturalny i odrobinę koperku, mieszamy wszystko i odstawiamy na chwilę do lodówki w celu
Wspólne smakikością, 1 łyżka kucharek, 1 łyżka pieprz czarny mielony, 1 łyżka papryka słodka, 2 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 8 szklanek wywar z kurczaka, 1 łyżka miód wielokwiatowy, 1/2 szklanki śmietana słodka, 3 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki cebula, 6 ząbków czosnek, - w opisie marchew duszona, - ile potrzeba ziemniaki ugotowane na gorącym oleju zrumienić(...)koniec duszenia indyka dodać czubatą łyżkę miodu wielokwiatowego, paprykę słodką i pod przykryciem dusić z 5 minut mięso wyjąć i poporcjować, śmietanę 18% słodką wymieszać z mąką i zagęścić sos mieszając marchew ugotować w małej ilości wody z masłem i solą, gdy marchew jest ugotowana to wsypać 1 łyżeczkę mąki i szybko zamieszać zagęszczając podać indyka z ziemniakami tłuczonymi, marchewką
W Mojej Kuchni LubięPiersi z kaczki, obłędnie chrupiące, mięciutkie i smaczne! Wyszły mi idealne, chociaż z kaczką mam wiele przygód, i za nim nauczyłam się ją przyrządzać troszkę mi
SMYKWKUCHNIPropozycja na dzisiejszy obiad ;) Takie pulpety będą pasować do makaronu, pieczonych ziemniaków lub tak jak w moim przypadku do pieczonej marchewki ;) Życzę udanej słonecznej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćostrej 60 g tłuszczu o temperaturze pokojowej (u mnie smalec gęsi lub olej kokosowy) sól himalajska pieprz czarny mielony 400 ml mleczka kokosowego Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kurczaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Tłuszcz wymieszać z przyprawami. Powstałą marynatą posmarować dokładnie mięso z każdej strony. Cebulę pokroić w piórka a czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub rozgnieść. Następnie(...)zamarynowane mięso pod przykryciem i piecz 40 minut. Następnie zalać mleczkiem kokosowym i piec bez przykrycia przez kolejne 20 minut do momentu aż mięso będzie miało zarumienioną skórkę a sos zgęstnieje. Idealnie komponuje się surówkami ze świeżych warzyw. — BTW całości: 1700g, 3067 kcal, B 178 g, W 32 g T 247 g. W 100 g: 180 kcal
Ola la LCHFLato! Środek wakacji, piękna pogoda i nieustający zapach grillowanego mięsa, szczególnie w weekendy. Oczywiście najprościej wrzucić na grilla kawałek kiełbasy, karkówki czy piersi kurczaka, ale takie jedzenie może szybko się znudzić. Proponuję więc aromatyczne szaszłyczki z delikatnego mięsa z nogi indyka, karmelizowane miodem i pachnące piwem porter. To chyba najlepsze szaszłyki(...)tuszki, bo u nas chłopaki jedzą piersi, a dziewczyny nogi. Składniki: • 2 filety z udźca indyka Marynata • 1/2 szklanki miodu • 1/2 szklanki piwa porter • 1/4 szklanki sosu sojowego • 1 łyżeczka musztardy • 1 łyżka oleju • 1/4 łyżeczki pieprzu • 2 ząbki czosnku • 1 duża cebula Wykonanie: • Mięso indyka pokroić na małe kostki ok. 2 x 2 cm. Marynata
To co kochamjest trochę nie wyraźne, a to dlatego, że robiłam je telefonem. Niestety, aparat wyładował mi się w trakcie robienia zdjęć krok po kroku :/ Rolada faszerowana kaszą 3 ćwiartki z kurczaka 1 torebka kaszy jęczmiennej 30 dag mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula łyżka margaryny przyprawa typu kucharek; ziarenka smaku pieprz Z udka wyciąć kość, rozłożyć na desce. Kasze ugotować(...)boki mięsa i zwinąć w roladkę. Całość spiąć nićmi. Podgotować chwilę. Następnie przełożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez ok. 25 minut z dwóch stron. Polać dowolnym sosem
Gotuję Testujętemu, że od ponad roku gotuje sam, nauczyłem się czerpać z tego przyjemność, a co najważniejsze cieszyć się smakiem dań, które przygotuje. Pamiętaj, że dieta to nie tylko ryż, kurczak i gotowane warzywa Składniki Ilość porcji: 2 250 g makaronu penne 30 g pieczarek 30 g salami 30 g czerwonej papryki 100 g sera mozarella 100 g przecieru pomidorowego(...)dodaj oregano, zmielony czosnek, sól i pieprz do smaku. Pokrój pieczarki i czerwoną paprykę. Wysmaruj oliwą z oliwek naczynie żaroodporne, wrzuć ugotowany makaron, wlej przygotowany wcześniej z przecieru pomidorowego sos, posyp serem mozzarella, dodaj salami, pieczarki i czerwoną paprykę. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i piecz 10-15 minut. Podawaj ze świeżą bazylią. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia
ale PysznieKolejna propozycja obiadowa. Drób w moim domu jest bardzo często, a w Waszym? Zapraszam! Składniki; 1 kg udźca z kurczaka 2 marchewki 2 garście świeżego szczawiu 2 łyżki masła do smaku pieprz, sól, przyprawa uniwersalna pół łyżki mąki Przygotowanie; Mięso umyć a następnie osuszyć, na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła i układać udźce. Zrumienić(...)posiekać same liście. Na drugiej patelni rozpuścić 2 łyżkę masła i wrzucić szczaw. Dusić aż wyparuje cała woda. Kiedy mięso jest już miękkie, uzupełniamy wodę, doprawiamy sos do smaku. Dodajemy uduszony szczaw. Jeśli chcemy większą ilość sosu, dolewamy więcej wody i delikatnie zagęszczamy go mąką. Mąkę mieszamy w wodzie i dolewamy do sosu. Doprawiamy
Radość kipiąca uśmiechem.Dziś Kochani mam dla Was przepis na podstawowy składnik wielu zup i sosów, a mianowicie na bulion warzywny. Bulion (zwany także rosołem warzywnym) jest bardzo prosty do przygotowania, praktycznie sam się robi :), więc tym bardziej zachęcam Was do przygotowywania go samodzielnie,(zamiast korzystania z gotowej kostki). Najlepiej smakuje ugotowany z warzyw pochodzących z własnego ogródka, ale teraz, wczesną wiosną, ratujemy(...)selera, bez których ciężko by mi było odpowiednio doprawić zupę. Jeśli macie ochotę na bulion drobiowo-warzywny wystarczy do podanych proporcji dodać niedużą pierś z kurczaka. Składniki na bulion warzywny: łyżeczka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1,2 litra wody 1 pietruszka 1 średni seler lub pół dużego 4 marchewki 1 por (biała część
Rozpustne gotowanieAmerykanie kochają je jeszcze mocniej. Sięgnąłem więc po jeden z przepisów amerykańskich (a imię ich legion). Wybrałem taki, który wydał mi się łatwy. Jak już wspomniałem przy okazji pomarańczowego kurczaka takie powinno być domowe gotowanie. Zwłaszcza w środku tygodnia. Jeszcze bardziej zwłaszcza, kiedy można zyskać trochę wolnego czasu i miło go spędzić ;) Nie to żeby gotowanie nie było miłym(...)gotowane, a potem szybko zapiekane w glazurze. Efekt jest taki, że mięso niemal rozpływa się w ustach, a kostki same leciutko wychodzą. Ach... ;) Składniki: 1 kg żeberek 200 ml sosu sojowego 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki słodkiej papryki oliwa 2 cebulki dymki 200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu sól
zadanie-gotowanieSkładniki filet z udka kurczaka, 500g brokuł, 200g cebula, 1 sztuka czosnek, 2-3 ząbki bulion drobiowy, 300ml mleczko kokosowe, 160g skrobia kukurydziana, 2 łyżeczki sól, pieprz bazylia świeża, 5-7 listków Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy opłukane mięso, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę w pióra. Smażymy 10 minut, aż mięso się przyrumieni. Zalewamy filety gorącym bulionem(...)dorzucamy różyczki brokuła oraz posiekaną bazylię. Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Skrobię kukurydzianą rozrabiamy w odrobinie wody i zagęszczamy sos. Jeśli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie moimi oczamioleju Paprykę opłukać, osuszyć i wyciąć gniazda nasienne. Cukinię opłukać, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Selera naciowego opłukać i osuszyć. Marchew oskrobać lub obrać, opłukać. Kurczaka przyprawić solą i słodką papryka. Włożyć do połówki zielonej papryki, skórką do góry. Karkówkę lekko zbić tłuczkiem, posolić, ułożyć na niej papryczkę chili, paprykę czerwoną i luźno zwinąć w roladkę(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez około godzinę do przyrumienienia i miękkości mięsa. Do takiego dania nie potrzeba już wielu dodatków. Można ewentualnie podać sos ziołowy na bazie jogurtu naturalnego. Co myślicie o takich daniach jednogarnkowych
Codzienna kuchnia niecodziennaNiecodzienny sposób na mięsny zawijaniec. U mnie w domu robi furorę, wszyscy go uwielbiają :) Składniki: 1 duży filet z kurczaka 1 parówka wędzona 1 por 4 plastry sera żółtego Pęczek świeżej mięty ½ szklanki rosołu z kostki 2 łyżki mąki Sól Pieprz Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso delikatnie rozbić z solą i pieprzem z jednej strony. Następnie rozłożyć umyte wysuszone liście(...)włożyć gotowy zraz oprószony mąką. Usmażyć z obu stron na złoty kolor, następnie podlać rosołem i dusić na małym ogniu około 30 minut. Gotowy zrazik kroić ukośnie, podać w sosie własnym i ozdobić świeżą miętą
Tradycyjna Kuchnia