pomidorowego przecieru 100 g żółtej soczewicy 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1 łyżeczka garam masala ¼ łyżeczki sól do smaku 4 ziemniaki olej do smażenia 1 l bulionu z kurczaka Pozbaw mięso błon i pokrój na kawałki. Rozgrzej olej i zrumień posypując kurkumą. Przełóż do garnka. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Zeszklij na tej samej patelni. Dodaj(...)minut. Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź ziemniaki. Rozgrzej olej i usmaż frytki. Dodaj frytki do gulaszu, wymieszaj lekko z sosem. The post Gulasz wieprzowy z soczewicą i frytkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniakawałki, więc podeszłam do kurczaków z dużą dozą nieśmiałości i skupiłam się na sałatce z cytrusów, która była do nich dodatkiem. Jest bardzo prosta i świetnie ożywia smak kurczaka. Zima to czas, który kojarzy mi się z zapachem pomarańczy, więc ta sałatka na stałe wejdzie do repertuaru świątecznych, noworocznych i walentynkowych przepisów. Składniki: 2 pomarańcze 2 limonki grapefruit 6 rzodkiewek(...)wyciąć gorzką błonę z pomiędzy poszczególnych kawałków. Dobrze jest kroić nad miseczkę, bo przyda nam się sok z owoców, który łączymy z olejem, solą i pieprzem. Do owoców dodajemy sos, posiekany szczypiorek i pokrojone rzodkiewki. Podajemy jako dodatek do mięsa. Artykuł Sałatka z cytrusów pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanedrobną kostkę. Zostawiamy do ostudzenia. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę. Mieszamy wszystkie warzywa w dużej misce. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, pieprze i solą. Dodajemy sos do sałatki. Tymczasem Anya Von Bremzen opowiada w swojej książce historię sałatki warzywnej. W Rosji nazywa się z francuska: Olivier. Pierwszą wersję stworzył bowiem Lucien Olivier w latach ‘60 XIX wieku(...)gość w rosyjskich sałatkach. Nie było nawet śladu groszku z puszki, ponieważ danie to podawano w wykwintnej restauracji. Nowa, już komunistyczna wersja sałatki, to nasza jarzynowa, tylko że z kurczakiem jako wkładką mięsną i z całą toną majonezu. U nas, prawdopodobnie pod wpływem postnej Wigilii (albo kartek na mięso), kurczak gdzieś się zagubił. Powstała wersja “wegetariańska”, bez której żaden Polak
Ugotowane pozamiatanetalerz. Bagietkę przekrawamy na pół i powstałe połówki też przekrawamy na pół. W każdej części bagietki wycinamy otwór na wylot. Bierzemy plaster sera, kładziemy na nim upieczony plaster piersi kurczaka, ser owijamy na plastrze i wkładamy do wydrążonej 1 części bagietki a następnie przecinamy ją na 3 równe części. Tak samo postępujemy z 3 pozostałymi kawałkami bagietki. Blachę do pieczenia(...)mieszamy a następnie obficie smarujemy po wierzchu złożoną bagietkę, po czym zawijamy ją w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 20 minut. Podajemy na ciepło z sosem pomidorowym, maczamy i zajadamy
Przepisy kulinarne babci Antoninyprzed szkodnikami. Allicyna łączy w sobie właściwości antygrzybiczne i przeciwbakteryjne. Kocham i uwielbiam! Na dodatek mam to szczęście, że mąż też lubi i czasami spożywamy namiętnie Dodajemy do różnych sosów, zup itp. Fajne są też grzanki „posmarowane” ząbkiem czosnku a na wierzch wrzućcie coś co lubicie! Możecie też przygotować masełko czosnkowe – obraną główkę czosnku zawinięta w folię(...)sobie pozwolić na nic nierobienie i chodzenie cały dzień w piżamie : ) JEDZENIE. Zazwyczaj jeżeli jestem chora (gorączka, kaszel itp) to preferuję lekkostrawne potrawy. Kiedy byłam dzieckiem był rosół i kurczak w potrawce i to danie kojarzy mi się z chorobą. Kiedy czuję, że dopada mnie jakaś infekcja gotuję zupę, najczęściej gęsty krem albo coś solidnego i klasycznego jak pizza, makaron
Szybko Tanio Smaczniepszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, woda 1 szklanka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba umytą i osuszoną pierś podwójną kurczaka pokroić na ok 1,5 cm kostki, obsypać wszystko dobrze mąką, na gorącym oleju zrumienić mięso co jakiś czas mieszając, dodać kucharka dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone na kawałeczki(...)dodać 2 kostki warzywne i 4 szklanki wody, wszystko wymieszać i pod przykryciem dusić z 20 minut śmietanę wymieszać z wodą i mąką, wlać do gulaszu i mieszając zagęścić sos, dodać pieprz mielony i przyprawę w płynie - gulasz podawać na obiad z czym się lubi............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięspędzać w kuchni. Smażymy raz w tygodniu większą ilość placków, które następnie chowamy do lodówki. Kiedy mamy ochotę na szybki lunch, po prostu wyjmujemy chwilę wcześniej placek, smarujemy ulubionym sosem lub miękkim awokado, dodajemy pokrojone warzywa i gotowe. Mamy szybki, odżywczy posiłek à la tortilla. I kto powiedział, że zdrowe gotowanie wymaga czasu? :) Składniki (4 placki): 1 szklanka(...)użyłam następujących (wszystkie surowe): awokado do posmarowania (doprawione papryką, solą, pieprzem), sałata, czerwona kapusta, papryka czerwona możesz też dodać np. gotowane mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki
Powiedz dietom niemoże tak podane udka dla odmiany ? Składniki 4 udka z kurczaka 200 g ryżu duża cebula łyżka rodzynek łyżka owoców goji łyżeczka cynamonu masło pieprz olej do smażenia sól Przygotowanie Udka myłem , dokładnie osuszyłem , natarłem solą i pieprzem. Rodzynki i owoce goji umyłem i osuszyłem. Obrałem i posiekałem cebulę , przesmażyłem ją na gorącym oleju. Do cebuli włożyłem udka , dodałem(...)zakryła mięso , przykryłem i dusiłem 30 minut. Ryż ugotowałem na półtwardo , odcedziłem. Naczynie do zapiekanek wysmarowałem masłem , ułożyłem w nim warstwę ryżu. Na nim ułożyłem udka razem z sosem. Przed włożeniem do piekarnika przykryłem formę folią aluminiową. Piekłem ok. 30 minut w temperaturze 150 stopni
R'n'G Kitchenpieczemy w 180 stopniach aż do zrumienienia i miękkości około 30- 40 minut). Gdy już ziemniaki są prawie gotowe przystępujemy do panierowania piersi, mieszamy wszystkie sypkie składniki i obtaczamy kurczaka wcześniej zamoczonego w maślance tak aby dobrze pokryło pierś. Można ten zabieg powtórzyć 2 x jeżeli ktoś lubi grubą panierkę. Rozgrzewamy olej w rondelku ( do około 3 cm wysokości garnka(...)celu osuszenia z nadmiaru tłuszczu. Aby być pewnym ,że stripsy są wypieczone w środku możemy je wsadzić do piekarnika obok ziemniaczków na 3 minutki. Z pieczonego czosnku możemy zrobić sos czosnkowy w następujący sposób: Do miseczki wyciskamy czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy jogurt naturalny i odrobinę koperku, mieszamy wszystko i odstawiamy na chwilę do lodówki w celu
Wspólne smakikością, 1 łyżka kucharek, 1 łyżka pieprz czarny mielony, 1 łyżka papryka słodka, 2 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 8 szklanek wywar z kurczaka, 1 łyżka miód wielokwiatowy, 1/2 szklanki śmietana słodka, 3 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki cebula, 6 ząbków czosnek, - w opisie marchew duszona, - ile potrzeba ziemniaki ugotowane na gorącym oleju zrumienić(...)koniec duszenia indyka dodać czubatą łyżkę miodu wielokwiatowego, paprykę słodką i pod przykryciem dusić z 5 minut mięso wyjąć i poporcjować, śmietanę 18% słodką wymieszać z mąką i zagęścić sos mieszając marchew ugotować w małej ilości wody z masłem i solą, gdy marchew jest ugotowana to wsypać 1 łyżeczkę mąki i szybko zamieszać zagęszczając podać indyka z ziemniakami tłuczonymi, marchewką
W Mojej Kuchni LubięPiersi z kaczki, obłędnie chrupiące, mięciutkie i smaczne! Wyszły mi idealne, chociaż z kaczką mam wiele przygód, i za nim nauczyłam się ją przyrządzać troszkę mi
SMYKWKUCHNIPropozycja na dzisiejszy obiad ;) Takie pulpety będą pasować do makaronu, pieczonych ziemniaków lub tak jak w moim przypadku do pieczonej marchewki ;) Życzę udanej słonecznej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćostrej 60 g tłuszczu o temperaturze pokojowej (u mnie smalec gęsi lub olej kokosowy) sól himalajska pieprz czarny mielony 400 ml mleczka kokosowego Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kurczaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Tłuszcz wymieszać z przyprawami. Powstałą marynatą posmarować dokładnie mięso z każdej strony. Cebulę pokroić w piórka a czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub rozgnieść. Następnie(...)zamarynowane mięso pod przykryciem i piecz 40 minut. Następnie zalać mleczkiem kokosowym i piec bez przykrycia przez kolejne 20 minut do momentu aż mięso będzie miało zarumienioną skórkę a sos zgęstnieje. Idealnie komponuje się surówkami ze świeżych warzyw. — BTW całości: 1700g, 3067 kcal, B 178 g, W 32 g T 247 g. W 100 g: 180 kcal
Ola la LCHFLato! Środek wakacji, piękna pogoda i nieustający zapach grillowanego mięsa, szczególnie w weekendy. Oczywiście najprościej wrzucić na grilla kawałek kiełbasy, karkówki czy piersi kurczaka, ale takie jedzenie może szybko się znudzić. Proponuję więc aromatyczne szaszłyczki z delikatnego mięsa z nogi indyka, karmelizowane miodem i pachnące piwem porter. To chyba najlepsze szaszłyki(...)tuszki, bo u nas chłopaki jedzą piersi, a dziewczyny nogi. Składniki: • 2 filety z udźca indyka Marynata • 1/2 szklanki miodu • 1/2 szklanki piwa porter • 1/4 szklanki sosu sojowego • 1 łyżeczka musztardy • 1 łyżka oleju • 1/4 łyżeczki pieprzu • 2 ząbki czosnku • 1 duża cebula Wykonanie: • Mięso indyka pokroić na małe kostki ok. 2 x 2 cm. Marynata
To co kocham