główka/duża, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, woda 3 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżeczka, woda 1 szklanka przyprawę do kurczaka wymieszać z kucharkiem, pieprzem i dobrze natrzeć mięso z każdej strony, schować do lodówki na 2 godziny w garnku szybkowara na gorącym oleju zrumienić uda z każdej strony, podsmażone uda polać(...)minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie z szybkowara wyjąć uda, można wyjąć kilka plasterków czosnku, do wywaru wlać mąkę wymieszaną ze śmietaną i wodą, pałką blendera zmiksować na sos krótko gotując uda z sosem smakują z ziemniakami lub z czym się lubi.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędodatek. Zupy, które są znane w chińskim menu, różnią się jednak smakiem oraz dodatkami, które odgrywają w nich główną rolę. Znanym powszechnie dodatkiem do takich zup jest mięso z kurczaka, choć i warzywa często pojawiają się w tego typu daniach. Kuchnia chińska chętnie sięga też po te przepisy na zupy, w których główną rolę odgrywają ryby oraz owoce morza. Restauracje(...)często pojawiają się na chińskich stołach. Szczególnym powodzeniem cieszą się przepisy na dania, w których pojawia się mięso smażone z warzywami. Popularne są też mięsa duszone, podawane w aromatycznych sosach. Wybór takich dań jest ogromny. Nie zmienia to jednak faktu, że najpopularniejszą potrawą związaną z chińską kuchnią jest kaczka po pekińsku. Warte spróbowania są też ryby (zarówno te smażone
Codogararybny i ostrygowy. Mieszanie i dolewanie trwało około 15-20 minut. Wsypałam zielony groszek i mając akurat w domu dodałam pokrojone paluszki surimi. Doprawiłam pieprzem, papryką i ewentualnie solą. Sosy i bulion były już wystarczająco słone. Dodałam 3 łyżki masła i część startego parmezanu. Wymieszałam. Kolej na krewetki. Pomarańczowe są już ugotowane i wystarczy je tylko rozmrozić(...)Pozostało już tylko wyłożyć risotto i krewetki na talerze, posypać resztą parmezanu i zajadać. Smacznego! Zapraszam na risotto z: bakłażanem i pieczarkami warzywami z grzybami leśnymi z kurczakiem i warzywami w mleczku kokosowym po mediolańsku zapiekane bakłażany z risotto i pomidorami
potrawyregionalnekurczaka. Tym razem nadziane słodkimi śliwkami i oprószone świeżymi, aromatycznymi ziołami. A dla przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 10 suszonych śliwek (użyłam Kresto), 6 plasterków wędzonego boczku, łyżeczka mielonego czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, 375ml śmietanki 30%, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, podzielić(...)zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościSkładniki: 250g makaronu penne brokuł -1 sztuka czerwona papryka- 1 sztuka 1 udko wędzonego kurczaka czerwona cebula kukurydza konserwowa 2 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki 2 łyżeczki musztardy sarepskiej pieprz ziołowy zioła prowansalskie około 2 łyżki czosnek granulowany 3 ząbki czosnku Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuł dzielimy(...)soli i odrobiny cukru. Udko obieramy, mięso kroimy w kostkę. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, a cebulę w pół-piórka. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę i zioła prowansalskie. Sos: Mieszamy majonez, jogurt i musztardę. Dodajemy drobno posiekany czosnek, pieprz ziołowy i czosnek granulowany . Zalewamy sosem składniki i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkacytryny - sól wędzona - papryka wędzona - chilli w płatkach - pieprz kolorowy świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy, jak przy robieniu faworków. Przekładamy do pojemnika, w którym będą(...)każdej strony. Pozostałą marynatę przelewamy do rondelka, podgrzewamy, dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, miksujemy przy użyciu blendera (żyrafy). Zagotowujemy i studzimy. Dwie łyżki jogurtu łączymy z 1 łyżką zimnego sosu – mieszamy. Oba sosy (z jogurtem i bez) – podajemy do mięsa z grilla…. i nie tylko. Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej podałam z sałatką z ogórka
mojewypiekiinietylkoMięsna masa z ryżem lub kaszą i dodatkami, zawinięta w liść kapusty. Któż by ich nie znał. Tradycyjne gołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z boczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście(...)oleju sezamowego - 250 g serka mascarpone - 1 łyżeczka czarnuszki - 1 łyżeczka suszonego estragonu - różowa sól himalajska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku) - liście sałaty rzymskiej (dużej) Mięso z kurczaka drobno kroimy, przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane (kolejność dowolna) – cebulę, szczypior, natkę pietruszki, miętę oraz startą na tarce jarzynowej marchew – mieszamy. Dodajemy czarnuszkę, musztardę, estragon, serek mascarpone, olej sezamowy
mojewypiekiinietylkoKiedy pierwszy raz użyłam miodu do marynaty do mięsa (wówczas była to miodowo-musztardowa marynata do karkówki z grilla), stwierdziłam, że to dodatek idealny. Kiedy więc
Zielona KuchniaPierś z kurczaka oczyścić zalać olejem i obsypać ziołami. Wszystko razem dobrze zamieszać i zostawić na kilka godzin w lodówce. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka wyjąć z marynaty i położyć na suchej, rozgrzanej patelni. Zarumienić z obu stron, po czym podlać winem i w razie potrzeby wodą. Dusić(...)swoją objętość a łodyżki staną się miękkie ale nie rozgotowane. W razie potrzeby delikatnie oprószyć solą himalajską. To danie bardzo mi posmakowało. Czosnek wyszedł idealny, pierś soczysta, a sosem który został na patelni polałam delikatnie kaszę. Palce lizać
Jemy PijemyPolecam pyszne szaszłyki, które są świetnym pomysłem na niedzielny obiad czy też smaczną kolację na gorąco :) Składniki można dobierać dowolnie według wlasnego uznania czy upodobań kulinarnych. SKŁADNIKI 300g piersi kurczaka 300g białej kiełbasy 300g mięsa wieprzowego 50g słoniny lub boczku papryka cebula cukinia rozmaryn Sól czosnkowa oliwa pieprz patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso i warzywa umyć i osuszyć(...)fantazji. Gotowe szaszłyki układać na rozgrzanej patelni grillowej. Piec przez kilkanaście minut co jakiś czas obracając aby wszystkie składniki równo się podpiekły. Podawać z dowolnymi sosami, dipami, świeżymi sałatkami oraz pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami . Ja osobiście uwielbiam serwować szaszłyki razem z ryżem :) SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkamięsa zajęło mi trochę czasu, ale jest pyszne, więc myślę, że warto. Poza tym mięso można przygotować nawet dzień wcześniej, tak właśnie zrobiłam. SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka 30 dag. pieczarek tymianek, lubczyk świeży lub suszony 2 małe cebulki 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki masła klarowanego 3 łyżki oleju plastry boczku surowego wędzonego przyprawy: sól, pieprz(...)wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godz., mięso owijamy "szalem" z boczku, smażymy z każdej strony na maśle, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem, wlewamy na dno odrobinę sosu, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika (180 stopni) na około 30 min. sos: pieczarki obieramy, odrzucamy korzenie, kroimy w paski, dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, pokrojoną w kostkę cebulę
Kuchnia BeatyJuż na sam widok zdjęcia cieknie ślinka, prawda?! Dziś zapraszam Was na przepyszne roladki z indyka! Nadziewane w środku warzywami i zapieczone w cieście francuskim tworzą
Ostra na SłodkoSkładniki: -2 pojedyncze piersi z kurczaka -1 mała kapusta pekińska -1 ogórek zielony -2 małe pomidory -1 jogurt naturalny -3 średnie ząbki czosnku -1 łyżka majonezu -szczypiorek -przyprawy (gyros, sól, pieprz) -łyżka oleju Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z błon,kroimy w dość dużą kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę pekińską kroimy(...)Ogórka kroimy w cienkie plastry. Pomidora dzielimy na 4 części a następnie w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Warzywa mieszamy z mięsem. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Przepis na sos czosnkowy znajdziecie tutaj . Smacznego
Magia jedzenia.Składniki: 2 filety z kurczaka 2 liście pora pieprz garam masala sól olej kokosowy Filety skrawamy w taki sposób aby były równej grubości. Ja nigdy nie rozklepuję mięsa ponieważ podczas takiej obróbki tracimy masę soków. Gdy mamy równiutkie filety oprószamy przyprawami i odstawiamy na ok 1 godzinę. Liście pora obgotowujemy ok 2-3 minut aby były miękkie i łatwo się(...)mięso poleżało zwijamy razem z porą i wbijamy wykałaczkę aby się nie rozwijało. Roladki obsmażamy z wszystkich stron i podlewamy niewielką ilością wody, podkręcamy palnik i dusimy do miękkości. Sos serowy: 1/4 kostki sera feta 1/2 kulki sera mozzarella kawałek sera gorgonzola ( zależy od waszych upodobań) 1/2 szklanki śmietanki 36% białe wino pieprz mała szczypta kurkumy Do rondelka wlewamy śmietankę
harrisaWierzcie lub nie, ale skrzydełka z tego przepisu smakują zupełnie jak te z KFC ! Przynajmniej tak twierdzą moje Żarłoczki a wiedzą co mówią. Panierka jest dość
Smaczna Pyza