Udka w sosie własnym to danie mojego dzieciństwa. Miękka skórka, soczyste i aromatyczne mięso z kurczaka. Proste i szybkie do przygotowania. Takie udka najlepiej smakują podane z ziemniakami lub kluskami (swoje udka podałam z buraczanymi kluskami śląskimi ). Zachęcam do przygotowania :) Składniki na porcję dla 4 osób: 4 duże udka z kurczaka woda do przykrycia mięsa (około 2 szklanki) 1 średniej
Ugotowaćpieprzem. • Sałatkę układać w kolejności od dołu: 1. Pokrojona sałata lodowa 2. Pokrojone pomidory posypane pieprzem 3. Filet z kurczaka polany keczupem 4. Fasola czerwona 5. Ogórek konserwowy pokrojony w kostkę 6. Sos jogurtowy 7. Pokruszone tortille w środku a wokół naczynia korona z trójkątów. Sałatkę trzymamy w lodówce kilka godzin
To co kochamcałą zawartością. Posypujemy sezamem i podgrzewamy 20 - 30 s, nie dłużej. Po takim czasie zachowują jędrność , a zarazem są ciepłe i aromatyczne. Kurczaka kroimy w paski, układamy na sałacie z ogórkami, całość polewamy truskawkami z sosem i sezamem. I tym sposobem mamy na talerzu kumulację smaków. Pikantne, lekko słodkie i kwaskowate od truskawek. Jak dla mnie wszystko jest dobrane
Dieta moja pasjaSkładniki 1 kg podudzia kurczaka cebula 5 ząbków czosnku sól, pieprz, estragon, lubczyk papryka słodka i ostra sos sojowy tymianek białe pół wytrawne wino ok szkanki Przygotowanie Mięso przyprawić, przełożyć do brytfanki z cebulą i piec w 180 st C ok 45 min z pokrywką. Na ok 15 min przed końcem wlać wino i już bez przykrycia trzymać w piecu
Gaździnka warzyostudzenia. Paprykę umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do dużej miski, seler i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do papryki. Gdy kurczak i brokuł ostygną również wrzucić je do warzyw. W osobnej miseczce przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez, śmietanę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Polać sosem warzywa i mięso, dokładnie wymieszać. Sałatka smakuje lepiej, gdy chwilę
Simply Foodnietuzinkowa. Połączenie malin, migdałów i delikatnego zapachu świeżo startej skórki z pomarańczy tworzy coś wyjątkowo pysznego! Polecam! A oto co jeszcze przygotowałam: Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym placek czeski Tarta bakewell na podstawie przepisu z smitten kitchen okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki
Posadzone i zjedzonepiątek. Od razu przełożyć kremem, przykryć szczelnie folią aluminiową i włożyć do lodówki do przegryzienia. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym Placek czeski duża prostokątna blacha Ciasto: 1 kostka masła 500 g mąki 150 g cukru 1 jajko 4 łyżki mleka 3 łyżki
Posadzone i zjedzonejogurtem, sokiem z pomarańczy, czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i lubczykiem. Dodać pokrojone mięso Cebulę pokroić i zeszklić na oleju z listkami laurowymi Kurczaka z serową marynatą przelać na patelnię i smażyć ok 15 min. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje dodać więcej soku z pomarańczy. Na końcu posypać posiekaną kolendrą lub natką i odrobiną chilli.. Smacznego
Gaździnka warzystale przewiew - do zamrażarki kupuję i kroję w kotlety schab -karkówkę - szynkę wieprzowa - łopatkę - porcje rosołowe , kości schabowe, - piersi kurze , udka , skrzydełka ,ćwiartki,kurczaki, - mięso z indyka - wołowinę - słoninę , podgardle,boczek wędzony - królik, kaczka, - podroby - różne sosy np.tatarski , cygański , itp - čwikłę , chrzan , chrzan z żurawiną ,żurawinę , borówkę w słoiczkach, - puszki groszku konserwowego - puszki kukurydzy - puszki białej i czerwonej fasoli
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzepisów (na blogu znajdziecie ich o wiele więcej): Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą Domowe chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące kawałki kurczaka w musztardowo-ziołowej panierce Tosty z patelni Grillowana tortilla z wędliną, sosem czosnkowym i dodatkami Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese Pozdrawiam i… 3MAM KCIUKI ZA NASZĄ
Słodkie okruszkiszczypty tymianku 2-3 szczypty czabru i majeranku kilka ząbków czosnku 2-3łyżki oleju sól pieprz Wykonanie: 1. Przyprawy,olej,sos sojowy i czosnek wymieszaj w małej miseczce/garnuszku. 2.Przygotowaną pastą porządnie natrzyj kurczaka. Popieprz i posól. 3. Odstaw zamarynowane mięso do lodówki na kilka godzin. 4. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. 5. Na lub nad brytfanką
Fiolka w kuchniSzybkie, orientalne danie na obiad Składniki: 1 woreczek ryżu 1 pojedynczy filet z kurczaka 1/2 papryki 1/2 pora 1/2 cukinii kawałek białej kapusty garść grzybów mun sos chili czosnkowy sos … Czytaj dalej Chińska potrawka z ryżem
czarrna od kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 5-6 łyżek mąki szczypta soli Farsz: 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 250 g pieczarek 500 g filetów z kurczaka 100 g startej mozzarelli 2 cebule 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Sos beszamelowy: 500 ml mleka 4 łyżki masła 3 łyżki mąki mielona gałka muszkatołowa cukier sól biały pieprz Przygotowanie Normal
R'n'G Kitchenzmięknie. Dodać pastę curry oraz przyprawy: kolendrę, kmin, sól i ewentualnie ostrą paprykę, wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać kurczaka, wymieszać i smażyć około 5-7 minut. Wlać pomidory, dodać kolendrę, jeżeli sos jest zbyt gęsty dolać niewielką ilość wody. Przykryć i gotować kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone. Podawać przybrane kolendrą
Codzienne GotowanieWędzoną pierś z kurczaka pokroić w cienkie paseczki. Śmietanę wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem (ale nie za dużo, ponieważ pierś z kurczaka i ser są słone). Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Sałatkę podawać z chrupiącą bagietką lub grzankami. Smacznego !!! Koniec starego roku to czas podsumowań, jednak
Zakątek rozkoszy kulinarnych