Poniżej - wzbogacona kurczakiem. Składniki: - 2 główki sałaty rzymskiej - 2 piersi z kurczaka (grillowane, pieczone) - grzanki czosnkowe ( według tego przepisu ) - różowa cebula (opcjonalnie – kilka krążków, bardziej do dekoracji) - parmezan Dresssing: - 2 żółtka - 2 łyżeczki musztardy Dijon - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki sosu Worcester - sok z ½ cytryny - ok. ½ szklanki oleju z pestek winogron - sól(...)himalajska - świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowujemy grzanki . Wszystkie składniki na dressing miksujemy w blenderze na gładki sos. Umytą i podzieloną na listki sałatę rozkładamy na talerzach (możemy porwać na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne). Na sałatę wykładamy grzanki, pokrojone piersi kurczaka, pokrojoną w krążki cebulę. Polewamy dressingiem oraz posypujemy startym parmezanem (do sera użyłam obieraczki do warzyw). Sałatka
mojewypiekiinietylkoSałatki Sałatka świąteczna I Sałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiem Sałatka z makaronem i szy nką Sałatka z makaronem, warzywami i wędliną Sałatka z pieczarkami Sałatka z brokułem(...)czerwoną fasolą i kurczakiem S ała tka z czerwoną fasolą i kurczakiem II Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycje Chrzan świąteczny Gomółka serowa Żurek Pieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowy Galaretka drobiowa Schab z majerankiem i kminkiem
Kuchnia domowa Anikurczaka pieczarkami i papryką Składniki (na 2-3 osoby): 1 pierś z kurczaka 8-9 pieczarek ½ papryczki chili 1/3 papryki 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki parmezanu ½ szklanki startego sera żółtego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki ziół do drobiu 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól i pieprz do smaku olej
Mania GotowaniaJeśli nie macie pomysłu na mięso z rosołu, to polecam tą potrawkę. Jest szybka i pyszna. Podajemy ją z kaszami lub ryżem (u nas z risotto
Kuchnia domowa Aniogródka i domowa lemoniada... No i dużo serwetek do wycierania palców i bród z tego pysznego winnego sosu... Co powiecie na taki obrazek? Wkrótce natura powinna stworzyć odpowiednie tło, a reszta należy do nas! :) Skł adniki: 1 opakowanie udek kurczaka (najczęściej 4 części) 1 opakowanie podudzi kurczaka (najczęściej 4 części) 2 łyżki oliwy 100 - 150 ml białego wina 1 łyżeczka(...)oprószyć kurczaka solą i pieprzem. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Wyjąć brytfankę z piekarnika i dodać pomidory. Poupychać je ciasno pomiędzy kawałkami mięsa. Jeżeli są większe - przekroić i układać przeciętą częścią do góry. Piec jeszcze 25 minut bez przykrycia. Wyjąć danie z piekarnika i dodać do wytworzonego sosu estragon
zadanie-gotowaniefarszu będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa z kurczaka 500 g pieczarek ok. 100 g świeżego szpinaku ok. 12 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 100 g topionego serka śmietankowego 100 g dobrego koncentratu lub przecieru pomidorowego 1 łyżka masła przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, suszony tymianek Do tymiankowego sosu beszamelowego: 4 czubate łyżki masła(...)drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy puszczą sok, dodajemy mielonego kurczaka i całość mieszamy bardzo dokładnie. W garnku powinno wytworzyć się trochę bulionu mięsno-warzywnego do którego dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek, koncentrat, drobno posiekany czosnek i przyprawy. Czekamy aż serek się rozpuści i sos stanie się jednolity. Pomidory i szpinak kroimy w paseczki. Najpierw dodajemy pomidory
Ratunku obiadprzepis na filet z łososia z patelni. Szybko smażony – chrupki z zewnątrz i wilgotny w środku. A do ryby – maślany sos z cytrynowo-czosnkowym akcentem. Łosoś to wdzięczna i prosta w obsłudze ryba. Ale tak samo jak pierś kurczaka – bywa podawany przesmażony, za suchy albo spalony. Najlepsze do domowego smażenia są jak najgrubsze filety, ze skórą – szukajcie takich o grubości(...)jego wysokością, co gwarantuje równomierne rozprowadzanie ciepła w mięsie – jeśli filet ma 4cm grubości – kawałek 4cm szerokości. Rybę od strony mięsa bardzo delikatnie solimy i mocno pieprzymy. SOS MAŚLANY Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM Sos zajmie Wam dosłownie kilka minut, ale warto go zrobić bo świetnie zaokrągla smak ryby. Siekamy pietruszkę, drobniutko na mgiełkę – potrzebne nam 3 łyżki. Kilka razy
Karo in the Kitchenwina,ale naprawde dobrego wina,a danie bedzie wyjatkowe.Tu wymarzony do szparagow bylby riesling,a sos z jego dodatkiem bedzie super smakowitym wykonczeniem potrawy.Efekt Was na pewno zaskoczy.Zapraszam do przepisu. Skladnik na 4 porcje: 80 g swiezego szpinaku (uzylam mrozonego) 4 piersi z kurczaka 8 szparagow 60 g serka bialego np.Philadelphia 1 lyzka masla ghee 200 ml bialego wina(...)obierania,ani gotowania. Rozbite kawalki kurczaka posolic,oproszyc pieprzem ,posmarowac twarozkiem i ulozyc na nich liscie szpinaku.Na szpinaku ulozyc po dwa kawalki przycietych do wielkosci roladek szparagow.Spiac wykalaczka. Obtoczyc w mace ,usmazyc na rozgrzanym masle rumieniac je. Podlac winem i dusic 15 minut pod przykryciem.Tu mozna dodac ulubione ziolka.Dodalam tymianek. Na koniec do powstalego sosu dodac smietane i pogotowac jeszcze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dostępnych w domu składników, ale efekt końcowy pozostaje w klimacie kuchni indyjskiej :) Podawałam z ryżem basmati oraz sosem jogurtowym z ogórkiem i miętą . Doskonale łagodził smak pikantnego curry. Zwłaszcza, że tym razem nie pożałowałam papryczki chili ;) Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 batat cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 3-4 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżeczka
zadanie-gotowaniemnie orientalne . Wymieszaj, dolej 3 łyżki mleka. Natsępnie włóż do lodówki na godzinę. Wyciągnij, dodaj łyżkę, dwie sosu winegret pomarańcza +oliwa z oliwek, posól. Wymieszaj i do lodówki na noc. Na drugi dzień przygotuj ziemniaki, marchewkę, seler, pora,pietruszkę i łącznie z kurczakiem włóż do posmarowanej masłem brytfanny . U mnie brytfanna TOSCANA od Florina , bo ja muszę mieć pewność
Z Kuchni Do Kuchnifiletu z piersi kurczaka 200 g płaskiego makaronu ryżowego (podobnego do tagliatelle) 2 duże ząbki czosnku olej smakowy np. olej arachidowy lub oliwa (używam oleju kokosowego lub smakowej oliwy np. z papryczką chili i liściem laurowym ) 200 g różyczek brokuła (uważam, że to za mało – można spokojnie dać więcej) kilka kropel sosu sojowego 2 roztrzepane jaja sól, pieprz cząstki(...)zrumienienia. Kurczak powinien być jeszcze lekko surowy. Dodaj drobno posiekany czosnek (ja przeciskam przez praskę), wymieszaj i smaż około 30 sekund, pilnując aby czosnek się nie przypalił (nabierze wówczas gorzkiego smaku). Następnie dodaj różyczki brokuła przecięte na pół wzdłuż (jeśli używamy mrożonych należy je wcześniej wrzucić na wrzątek i chwilę pogotować, odcedzić i przelać zimną wodą) oraz sos sojowy. Smaż
Moja Delicjadodatek do szerokiego wachlarza potraw. Ja np. używam go do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb sos może być łagodny lub pikantny, gęsty lub rzadki, gładko zblendowany lub zachowujący strukturę drobnych kawałków warzyw. Teoretycznie można
Kulinarna Pokusadodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, słodką paprykę i zioła, natkę i koncentrat. Gotować aż sos się nieco zredukuje. Wymieszać z makaronem i 2/3 porcji tartej mozzarelli. Doprawić solą i pieprzem, można również dodać nieco ulubionej przyprawy do kurczaka lub dań meksykańskich. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, a łyżeczką wydrążyć środki z pestkami. Wysmarować w środku
Czerwień i błękitMożecie go zakupić w sklepie ze zdrową żywnością lub w internecie. Jeśli chcecie dodać mięso, polecam kurczaka ugotowanego na parze i pokrojonego w paski. Całość posypałam prażonymi płatkami migdałów, jednak można zastąpić je pestkami dyni czy nasionami słonecznika. Smacznego! Penne w kremowym sosie porcja dla 1 osoby Składniki: 100 g makaronu penne sos: 1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki jaglanej
Jaglusiaokoło 10 minut . Pomidory z puszki , miksujemy z miodem , wlewamy do pozostałych składników i dusimy tak długo , aż sos curry się zredukuje o połowę , stając się naturalnie gęsty . Gotowe , podajemy ze smażonymi kosteczkami ziemniaków z czarnuszką lub ryżem Smacznego ! Post Kurczak curry z Sambar Masala pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży