szparagowa, czyli lekko i zdrowo. Kurczak z pak choi i sezamem Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora marchewka 1 cebula 150 ugotowanej fasolki szparagowej 1 kapusta pak choi 2 łyżki uprażonego sezamu pierz sos sojowy do smaku olej sezamowy olej do smażenia Wykonanie: Pierś płuczemy w zimniej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy(...)miski, dodajemy sos sojowy, mieszamy i marynujemy przez 30 minut (może być dłużej). Marchewkę i cebulę obieramy, marchew kroimy w słupki, a cebulę w ósemki. Kapustę pak choi kroimy na 2-3 cm kawałki. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim kurczaka. Gdy będzie złocisty zdejmujemy go z patelni, przekładamy do miski i przykrywamy, żeby
Kulinarne przygody Gatitybardziej prostszego i smacznego chyba nie ma. W skrócie potrzebujecie kilku papryk, ulubiony sos do makaronu i makaron spaghetti. Myślę, że efektem będą zachwycone nie tylko dzieci ;) Do dzieła! ;) Składniki: 4-5 sztuk papryki 500 ml passaty pomidorowej marchewka 2 nieduże połówki piersi z kurczaka cebula mieszanka warzyw z marchewką, pieczarkami, brokułem i fasolką szparagową (może być dowolna mieszanka(...)podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Smażymy na rumiano. Do kurczaka dodajemy wszystkie warzywa i passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką chili lub tabasco oraz ziołami. Dusimy razem około 20-25 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Następnie gotujemy makaron al dente i mieszamy go sosem. Do każdej papryki nakładamy porcje sosu
Czerwona Porzeczkaaromatyczne i w pewnym sensie świeżo-owocowe. W pewnym sensie ;) Zastanawiałem się nawet nad połączeniem na patyczkach kurczaka z kawałkami mango (byłoby jeszcze bardziej owocowo), ale w końcu zwyciężyła wersja warzywna - można powiedzieć: zrównoważona. Szaszłyki w takim wydaniu domagają się towarzystwa jogurtowego sosu. Myślę, że jest on wręcz niezbędny - z kilkoma kroplami oliwy i szczyptą ulubionych ziół będzie stanowił świetny
zadanie-gotowaniewędliny. Wolimy zjeść sałatkę, sery czy jakąś kolorową zapiekankę. Czasem jednak pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem zrobić z tym, co pozostało? Można na przykład zrobić pulpeciki w jasnym sosie. Nie dziwcie się :) takie pulpety są naprawdę smaczne :) Wystarczy pokombinować z dodatkami i przyprawami, a można zjeść(...)coś innego, ale za to zaskakująco smacznego. Do moich dzisiejszych pulpetów dodałam prażonych solonych migdałów, jakie otrzymałam przed świętami od firmy VOG - producenta wyrobów Kresto. Składniki: pieczony kurczak - ja użyłam 3 nóżek, solone migdały Kresto , 1 łyżeczka ziarenek kolendry , pieprz cytrynowy , sól , 1 sucha bułka , 1 jajko , mąka pszenna do obtoczenia pulpecików, 2 łyżki masła , około 1/3 szklanki kwaśnej
Codzienna kuchnia niecodziennapełni wykorzystać. Stąd mój pomysł na kurczaka w glazurze borówkowo - śliwkowej. Składniki (dla rodzinki 2+1): 2 udka - ćwiartki z kurczaka 1 skrzydełko 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka wytrawnej konfitury z borówki 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego 4 śliwki węgierki 1 ząbek czosnku sól, pieprz kolorowy majeranek Przygotowanie: Umyte udka nasoliłam i solidnie obsypałam pieprzem. Nacięłam też lekko(...)skórę w kilku miejscach by mięso wchłonęło przyprawy. Odstawiłam na pół godzinki, a w tym czasie wzięłam się za przygotowanie zalewy do natarcia drobiu. Wymieszałam olej z sosem sojowo - grzybowym. Wtarłam do tego ząbek czosnku. Dodałam konfiturę borówkową i wymieszałam dokładnie. Tak przygotowaną, gęstą marynatą wysmarowałam dokładnie udka i skrzydełko. Umyte śliwki pokroiłam w ćwiartki i poupychałam między mięskami. Całość
Kuchnia po mojemucukru 7g drożdży suszonych lub 14g świeżych 2 łyżki masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda ketchup lub sos barbecue Bułki: Do miski wrzucamy mąkę, sól i cukier. Masło(...)plastry. Następnie na "dolnej" połówce układamy sałatę i mięso, smarujemy sosem lub ketchupem. Dalej układamy warzywa i ser, przykrywamy drugą połówką bułki. A na koniec... cieszymy się własnoręcznie wykonanym hamburgerem :D SMACZNEGO! Rozliczenie: Mąka- 1,80zł Drożdże- 0,20zł Mleko- 0,50zł Reszta składników-2zł Kurczak- 12zł Reszta składników do kurczaka- ok.2zł Sałata- 1,50zł Ser camembert- 4zł
Czerwona Porzeczkaosoby : 3 bagietki – krótkie lub jedna długa pocięta na trzy kawałki 3 małe pojedyncze filety z piersi kurczaka ( 3 łyżki przyprawy do kebaba ) 1 pomidor kilka liści sałaty lodowej lub kruchej kilka plasterków cebulki 3 ogórki korniszony 1 czerwona papryka sos , ja użyłam gotowego sosu hamburgerowego na bazie majonezu ( ale można dowolny ) odrobina oleju Filety z piersi kroimy
Ogrodnik w podróżyuczynku. Wczoraj po południu. W postaci zakwitających bazi. Wiosna! Propozycja na w miarę szybki obiad. Gulasz z sosem to nic wielkiego, ale czasami ma się też ochotę na zwykłe dania, nie wymagające wielogodzinnego siedzenia przy garach. Składniki: 2 filety z kurczaka 500 g pieczarek 1 cebula kawałek pora szklanka wody 1/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany
My simple kitchenszklanki woda umyte pałki kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym sok z cytryny, maggi, olej, paprykę ostrą, kucharka wymieszać i włożyć do marynaty pałki nacierając marynatą - zostawić na całą noc w lodówce obsypane mąką pałki zrumienić na gorącym oleju w rondlu i do zrumienionych wlać wodę pod przykryciem dusić do miękkości mięsa - jeśli potrzeba to doprawić maggi sos zlać do naczynia
W Mojej Kuchni Lubięciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła zimnego 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka farsz z botwinki 200 g jogurtu greckiego 80 g sera feta 1 cebula czerwona 1 pęczek botwiny 3 łyżki sosu ziołowego Winiary 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 jajko 2 białka olej sos tatarski: 200 g jogurtu greckiego 3 łyżki
wesoła kuchniastopniach. Szaszłyki można również przygotować na grillu. Podajemy z ryżem lub bagietką oraz ulubionym sosem, ja podałam z pysznym czatni - ostry zielony pomidor od LUKS POMADA, który doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami i kurczakiem
słodki bratekatutem była "funkcjonalność" tego pieczonego mięska. Na kanapki do szkoły idealne, a któregoś dnia posłużył nam jako awaryjny obiad, wystarczyło sporządzić tylko sos pieczeniowy i ugotować ziemniaczki. Jak dla mnie super sprawa! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka sól pieprz młotkowany z kolendrą Kamis 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Skworcu
Blondynka Gotujeodkrywać nowe smaki i połączenia. Ja to danie zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ale można również dodać kawałki kurczaka lub paseczki wołowiny (na pewno będą świetnie pasowały). P.S Danie na zdjęciu może nie prezentuje się zbyt efektownie, ale było naprawdę smaczne. :) Makaron w sosie kokosowym PRZEPIS (źródło: "Makaron . D ania tradycyjne i nowe przepisy") Składniki (na 3 porcje(...)mieszaninę dodać do makaronu i całośc dobrze wymieszać. Dobrze zagrzać i przełożyć na talerz. Od razu podawać. Notatki : to jest wersja wegetariańska; można dodać na trzecim etapie mięso z kurczaka lub wołowinę. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comSkładniki : podwójny filet z piersi kurczaka mąka kukurydziana 2 ząbki czosnku 1 cebula, a jeszcze lepiej 3 cebule dymki garść grzybów mun 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego 4 łyżki wody, 2 łyżki oleju 1 łyżka świeżego tartego imbiru 1 płaska łyżeczka cukru pieprz kajeński Przygotowanie: Grzyby namoczyć we wrzątku , a gdy zmiękną ( trochę to trwało) pokroić(...)pokrojone grzyby i drobno pokrojoną cebulę Przyrządzić sos z imbiru, octu, wody i cukru i po dokładnym wymieszaniu dodać do mięsa i grzybów z cebulą - przykryć i smażyć często mieszając do miękkości (około 10 min) Na koniec posypać mięso pieprzem, gotować pod przykryciem jeszcze około 5 min.( jeśli trzeba podlać odrobiną wody). Kurczaka podałam z ryz-na-sypko
Proste Potrawyindyjskiego Pundżabu bardzo polularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie, Indiach i Bangladeszu ale tez w Azji Wschodniej. ( U kurczak curry nas kojarzony niestety jako potrawa chińska ). . Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos , którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi(...)pachnący przyprawami sos. Potrawa w każdym indyjskim domu robiona jest zapewne w odmienny sposób i każda pani domu ma swoje sekrety na udane, pyszne curry. . Dziś mam dla Was przepis na przepyszne curry z pieczarkami. Niesamowicie aromatyczne … sycące … i łatwe! Dom podczas gotowania wypełniony jest fantastycznym aromatem przypraw! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka
Ostra na Słodko